Vyjadrenia pred Ronde: Bez Van Aerta Jumbo nebude kontrolovať preteky, Pogačar si verí

2.4.2022, 20:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
Už zajtra sa najlepší klasikári sveta stretnú v súboji o druhý monument v sezóne, flámske Ronde. Témou posledných dní je najmä choroba Wouta Van Aerta, ktorý ako sa ukázalo, chytil covid v najhorší možný moment. Jeho absencia mení veľa, mimo iné aj taktiku jeho tímu. Oproti iným rokom mení taktiku aj Quick-Step, zatiaľ čo Pogačar sa pripravuje na veľký deň a Tom Pidcock očakáva skoré otvorenie pretekov.
Wout Van Aert sa dlhé mesiace pripravoval na nedeľné preteky, chránil sa pred Covidom a inými chorobami ako sa len dalo, ale v hodine dvanástej ho predsalen vírus dobehol. Štyri pozitívne testy hovoria jasne a Belgičan tak vynechá svoj veľký cieľ. ,,Boli to dva hektické dni, ale po dvoch pozitívnych antigénových a ďalších dvoch pozitívnych PCR testoch je úplne jasné, že v nedeľu nemôžem štartovať. Včera som sa zobudil s boľavým hrdlom a hneď sme išli na testy. Dobrá správa je, že nemám ťažký priebeh, takže sa teším na skorý návrat späť do akcie. Bohužiaľ, chránil som sa ako sa len dalo, ale evidentne sa to nedá kontrolovať. Na pretekoch sme jednoducho vystavení vonkajším faktorom. V nedeľu budem najäčším fanúšikom mojich kolegov." 
Bez Van Aerta povedú najsilnejší tím Tiejs Benoot a Christophe Laporte. Na predpretekovej tlačovej konferencii tímu sa Benoot vyjadril, že bez Van Aerta nemajú dôvod kontrolovať preteky, lebo favoritom je teraz Van Der Poel. ,,Bez Wouta sa všetko mení. Všetci naši súperi aj novinári a fanúšikovia posledné dni refreshovali sociálne siete, či nepríde update o Woutovi. Prispôsobíme aj našu taktiku. Keďže Christophe je na rozdiel odo mňa rýchly, výborne sa dopĺňame. Ja potrebujem vyhrať sólo, zatiaľ čo on môže ísť do šprintu. Bez Wouta ale niesme favoriti, takže máme aj menej zodpovednosti. Tú bude mať Alpecin, tak uvidíme, či sa zhostia kontroly pretekov." 
Medzi najväčších favoritov bude nepochybne patriť aj Tadej Pogačar. V piatok sa Flámsko zobudilo do zasneženého rána, ale tím UAE ako jeden z mála aj tak vyrazil na tréning, keďže Pogačar nemá v tejto lokalite žiadne skúsenosti a každá prehliadka trasy mu pomôže. ,,Budú to šialené preteky, s Woutom alebo bez neho. Forma je dobrá, teším sa. V stredu to bola dobrá skúsenosť a premiéra na tomto teréne. Okolo Flámska je ale dlhšie a celkovo náročnejšie, čo mi môže hrať do kariet, rovnako ako ochladenie. Priznám sa, že som nikdy nesníval o týchto pretekoch ako malý, na rozdiel od Belgičanov, ale je pre mňa motiváciou jazdiť nové preteky a vychádzať z komfortnej zóny. Dúfam vo vydarenejšie preteky ako v stredu, najmä čo sa pozičnej jazdy týka."
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Najdôležitejším článkom Pogačarovho úspechu môže byť Matteo Trentin, ktorý sa ohľadom svojej úlohy rozrozprával na predpretekovej konferencii tímu UAE. ,,Pokúsim sa ho viesť skrz preteky, budem jeho strážny pes. Po chorobe ale nemám takú formu ako pred mesiacom. Každopádne skúsim prežiť do finále, lebo pre Tadeja bude neskutočne dôležité mať tam kolegu. A keď to vyjde, verím, že bude môcť vyhrať, hoci mu chýbajú skúsenosti. Motivuje nás aj Girmay, ktorý vyhral Gent-Wevelgem bez akejkoľvek skúsenosti s pretekmi a týmto regiónom. Aj napriek snehu sme dnes spravili výbornú prehliadku trasy, takže verím, že Tadej je pripravený." 
Náročnú úlohu zvrátiť nepodarenú jar má pred sebou Quick-Step. Sólovým lídrom pre nich bude Kasper Asgreen, obhajca titulu. ,,Woutova absencia mení veľa vecí. Jumbo je stále najsilnejšie a budú agresívni. Narozdiel od minulého roku som jediným lídrom tímu, ale to nevadí. V posledných rokoch aj tak rozhoduje výkon a nohy. Vo finále jednoducho musíte súperov poraziť v súboji muža proti mužovi." 
Kasper Asgreen vlani vyhral (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
Absenciu Wouta Van Aerta nepovažuje za výhodu ani manažér tímu Patrick Lefevere, ktorý sa vyjadril pre belgické média ešte na štvrtkovej tlačovke Quick-Stepu. ,,Nemyslím, že je to pre nás výhoda. Van Aert s Van Der Poelom vždy jazdia proti sebe a koľkokrát sa navzájom vyšachujú z pretekov, čo ponúka príležitosti ostatným. Nikdy sme nejazdili sústredení na niekoho iného, ale so všetkými chorobami z posledných týždňov musíme zmeniť taktiku a jazdiť defenzívne. Každopádne s Asgreenom máme šance. Dúfam v dobré preteky, napriek zatiaľ biednej jari. Pamätám sa na rok 2001, kedy sme nezajazdili nič celú jar a následne sme na Paríž-Roubaix obsadili kompletné pódium." 
Ďalší z potencionálnych favoritov je Tom Pidcock, ktorý do boja povedie tím Ineos. Brit považuje za neprítomnosti Van Aerta ako najdôležitejšieho hráča Pogačara. ,,Woutova absencia mení veľa, Jumbo nebude kontrolovať preteky. Začať pretekať sa tak môže veľmi skoro a nie je priestor na zaváhanie, lebo ak vám ujde prisilná skupina, vaše preteky sa skončili skôr ako sa začnú. Očakávam najmä od Pogačara skorý útok, v pasážach, kedy ešte nezáleží veľmi na pozičnom boji. Keď sa dostane dopredu, prehovoriť môžu jeho nohy a výkon. Ja osobne sa nepovažujem za favorita, sú tu borci čo sa už v minulosti osvedčili v týchto pretekoch. Po strede sa ale cítim dobre. Vzhľadom na moje zdravotné problémy ale neviem ako telo zareaguje na takú dĺžku pretekov. Uvidíme."
 
Náš eshop