Reakcie po Ronde: Van Der Poel je šťastný, Pogačar sa zamiloval do Flámska a Baldato overoval šprint u komisárov

3.4.2022, 21:00 | Aktuality zo sveta | Peter Matis
106. ročník monumentu Okolo Flámska priniesol úžasný súboj víťaza Tour de France a najväčšieho favorita spomedzi klasikárov. A hoci sa Tadej Pogačar napokon ani neumiestnil na pódiu, asi nikto nemôže poprieť, že bol na trase rozdielovým jazdcom a animoval preteky.
Tadej Pogačar na Paterbergu (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
Mathieu Van Der Poel sa po expresnom návrate po zranení stihol dostať do formy akurát včas, aby už druhýkrát v kariére vyhral slávne Ronde. Van Baarle sa za posledný rok nenápadne prepracoval do klasikárskej smotánky sveta a tretím miestom šokoval mladý Valentin Madouas.

Mathieu Van Der Poel si nemohol želať lepší návrat po zranení. Po rozcvičke v Taliansku sa v Belgicku ukázal v úžasnej forme a po Dwars Door Vlaanderen opanoval aj veľké Ronde. Po mesiacoch rekonvalescencie a vynútenému vynechaniu celej crossovej sezóny sa tak dočkal zaslúženého zadosťučinenia. ,,Je to neuveriteľné. Makal som tak tvrdo, aby som sa stihol vrátiť pred klasikami. Ešte pred pár týždňami som netušil, či sa to podarí a teraz som vyhral DDV aj RVV. Bol to šok ako rýchlo sa prirútili zozadu, musel som začať šprintovať z diaľky. Tadej bol neskutočný, na Paterbergu ma skoro odpáral. Nikdy som nemal tak zakyslené nohy ako tam, ale musel som sa dostať na vrchol v kontakte a oklepať sa pred šprintom. Pozeral som sa len na neho a prekvapilo ma, že skutočne dopustil aby nás dobehli."


Samotný Tadej Pogačar síce prekročil cieľovú čiaru s rukami vo vzduchu a nespokojným výrazom, ale po predýchaní počiatočného sklamania musela zavládnuť spokojnosť. Okrem záveru zvládol všetko ako mal a rozhodoval preteky. Oproti Dwars Door Vlaanderen tam bol badateľný progres, ku ktorému nepochybne prispela výborná práca Mattea Trentina. ,,Myslím, že som sa zamiloval do týchto pretekov. Bola to úžasná skúsenosť. Tím bol dnes neskutočný. Spravili sme preteky a neskutočne som si užil atmosféru na stúpaniach. Po šprinte som bol sklamaný, lebo ma zablokovali a nemohol som dokončiť preteky ako som chcel, ale už som vychladol."

Zablokovanie Pogačara Van Baarlem ale prebehlo plne v súlade s pravidlami, hoci tím UAE a konkrétne Fabio Baldato ešte bol overiť finále u komisárov. Tí ale nevideli nič nedovolené. Riaditeľ tímu UAE objasnil situáciu pre Cyclingnews. ,,Tadej bol veľmi rozčúlený a to on nezvykne, takže som to musel ísť overiť. Sám som šprint nevidel a tak som išiel za komisármi, aby som si bol istý. Je to moja práca. Bolo to na limite, ale zrejme v súlade s pravidlami."
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
Na druhom mieste sa umiestnil Dylan Van Baarle, ktorý zreje ako víno. Za posledný rok dorástol do statusu skutočne svetového klasikára, keď k minuloročnému víťazstvu na Dwars Door Vlaanderen a druhému miestu z Majstrovstiev sveta pridal dnes druhé miesto na Okolo Flámska. ,,V závere som si veril do šprintu o tretí flek, ale určite som už neočakával, že budem šprintovať o víťazstvo. Mathieu bol ale prirýchly. Použil som moju každoročnú taktiku, dostať sa dopredu a následne počkať na najlepších. Už mi to raz vydalo na štvrté miesto, ale pódium je skvelé. Teraz som vicemajstrom sveta aj vicešampiónom Flámska, to teda neznie zle!"

Tretím miestom, ale ešte viac svojím výkonom, šokoval Valentin Madouas. Pravdepodobne tretí najsilnejší muž pretekov dokázal na druhom Kwaremonte i na Koppenbergu ustáť nástupy Pogačara, no a veľa nechýbalo aby to zvládol aj na poslednom Kwaremonte. ,,Mali sme preteky naplánované a zvládli sme to výborne. Bohužiaľ, cez deň som asi vynaložil priveľa úsilia a chýbalo mi polpercento na najdôležitejších úsekoch. Najskôr na Kwaremonte a následne v šprinte. Mal som kŕče a musel som si sadnúť akurát keď som predbiehal Mathieuho. S tou rýchlosťou akú som mal som tomu na moment aj veril, ale nohy mi potom vypovedali službu. Aj tak je ale úžasné postaviť sa na pódium monumentu."


Preteky nevyšli podľa predstáv ani tímu Jumbo, ktorý si po strate Van Aerta vypil kalich horkosti až do dna, keď sa na zem v kritických pasážach porúčal Christophe Laporte. Francúz ale zabojoval a po deviatom mieste sa v cieli zastavil aj na krátke vyjadrenie pre Cyclism'Actu. ,,Priali sme si lepší výsledok, no urobili sme maximum. Osobne som sa cítil dobre, ale pád mi ubral veľa energie a na Koppenbergu som nevládal nasledovať najlepších. Je to škoda, ešte po Molenbergu sa naše preteky vyvíjali dobre. Som rád, že som to po páde nevzdal a bojoval som až do cieľa."


Smolná flámska kampaň tímu Quick-Step dnes dostala čerešničku na torte, v podobe spadnutej reťaze ich lídra Kaspera Asgreena pri najdôležitejšom výjazde dňa. Dán ale po pretekoch zášť nemal a pravdepodobne si aj sám uvedomoval, že na Koppenbergu by mu Pogačar s Van Der Poelom ušli tak či tak. ,,Boli sme dnes aktívni so Steimlem a Štybarom, ktorý sa dostali do dobrého úniku a bol som za nimi v dobrej pozícii v hlavnej skupine. Na Kwaremonte som sa snažil pokryť Pogačarov útok, čo sa mi aj podarilo, ale následne som vybuchol na Paterbergu. Kolegovia ale odviedli super robotu a vrátili ma späť, no definitívne moje preteky pochovala spadnutá reťaz na Koppenbergu. Bol to frustrujúci deň, no a neostáva mi nič iné, ako nechať minulosť minulosťou a sústrediť sa na budúcnosť."
Výsledky Okolo Flámska 2022
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 6:18:30 500
2. VAN BAARLE Dylan INEOS Grenadiers 00:00 400
3. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 00:00 325
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:00 275
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:02 225
6. TEUNS Dylan Bahrain Victorious 00:02 175
7. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:11 150
8. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 00:48 125
9. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 00:48 100
10. KRISTOFF Alexander Intermarché-Wanty-Gobert 00:48 85
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop