Vuelta sľubuje horské vytrženie

23.8.2013, 12:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Španielska Grand Tour zostáva každý rok mierne zatienená absolútnym vrcholom sezóny, ktorý kulminuje uprostred leta na francúzskych cestách, preto posledné trojtýždňové preteky niekedy získavajú štatút cyklistického podujatia, na ktoré prichádzajú mnohí sklamaní pretekári napraviť svoje celoročné zlyhania.

 

Na druhej strane miesto v kalendári pred blížiacim sa koncom sezóny a uvoľnenejšia atmosféra bez stresujúcej pozornosti médií ako na Tour de France dáva organizátorom voľnejšiu ruku pri tvorbe etáp, pretože nemusia hľadať univerzálnu trať, ale môžu naplno využiť hornaté možnosti španielskeho územia a potichučky bojovať s Girom o pozíciu druhých najlepších pretekov na svete. Tohtoročná edícia Vuelty vstúpila razantne do tohto súboja so sľubom príťažlivej cyklistiky, pretože poskladala mimoriadne atraktívnu trasu, na ktorej budú súperiť skvelí pretekári, ktorí majú za sebou perfektné výsledky v tejto sezóne.  

 

Profil pretekov je jednoznačne navrhnutý pre vrchárov, keď až dvanásťkrát bude etapa zakončená na vrchole stúpania. Navyše sa títo kamzíci nemusia obávať ani časovky jednotlivcov, movistar-vuelta-2012pretože organizátori ich v jedenástej etape potešili jej kopcovitým variantom. Pre niekoho sa môže zdať, že dvanásť finišov na stúpaní je príliš veľa, ale nie všetky sa nachádzajú vo vysokohorskom prostredí a po dlhom výstupe. Organizátori okamžite po úvodnej tímovej časovke zaradili do troch po sebe idúcich dní takýto finiš, ale ani jedno z týchto stúpaní nemá kľúčový charakter pre ovládnutie pretekov, skôr sa hodí pre explozívnych cyklistov, ktorí na krátkych stúpaniach dokážu zaveliť do smrtiaceho útoku. Lenže dvadsať bonusových sekúnd pre etapového víťaza môže od začiatku pretekov spustiť lavínu útokov medzi najväčšími favoritmi.

 

Šprintéri sa tak dostanú k slovu až v piatej etape, aj to však budú musieť prekonať náročnú, kopcovitú trasu. V šiestej a siedmej etape však už budú naplno vo svojom živle, lenže nie nadlho. Skutočne Vuelta je v poslednom čase skúpa na šprintérske etapy, ale napriek tomu dokáže vyprodukovať na svojich cestách špurtérske eso, keď v roku 2011 Peter Sagan dokázal vyhrať tri etapy a v minulej sezóne John Degenkolb dokonca päť. Prvý naozajstný finiš po dlhom stúpaní je naplánovaný na ôsmu etapu, kde prvýkrát môžeme uvidieť skutočnú vrchársku formu adeptov na víťazstvo. Potom sa pelotón predstaví na klasickom brutálnom stupáku Valdepeňas  Jaén, kde sa odohrá surový šprint do kopca, na ktorom si môže pretekár po dobrom výkone a s bonifikačnými sekundami vyrobiť pekný náskok pred svojimi súpermi. Prvú fázu pretekov ukončí ťažké stúpanie na Alto de Hazallanas, kde sa už vytvoria skutočne veľké rozdiely medzi favoritmi.

 

Po voľnom dni sa cyklisti naštartujú časovkou jednotlivcov a dvomi etapami výhodnými pre špurtérov alebo vytrvalý únik. Záver druhého týždňa na Vuelte štandardne patrí trom horským etapám v Pyrenejách s finišom na vrchole stúpania. Najskôr čaká na pretekárov 14. etapa, ktorá sa odohrá v Andorre, so záverom na Collada de la Gallina, kde pri jeho premiérovom zaradení do pretekov v minulom roku vyhral Alejandro Valverde. Ďalší deň je na programe asi najťažšia skúška so štyrmi náročnými stúpaniami končiaca na Peyragudes, kde v minulej sezóne opäť vyhral Valverde, ale tentoraz to bolo na Tour de France. Tento blok zakončí tretí finiš v rade na stúpaní na Aramon Formigal, ktorý je z nich najjednoduchší, ale pre rozbehnutých, no hlavne unavených pretekárov veľmi nebezpečný.

 

algliruTretí týždeň odštartuje ľahšou šprintérskou etapou, ale počas nasledujúcich troch dní si už v pelotóne nik neoddýchne. Osemnásta etapa vyústi na Peňa Cabarga do ďalšieho výbušného a atraktívneho horského šprintu najväčších favoritov, devätnástka je zakončená ľahším stúpaním, ale takisto s lákavou bonifikáciou. A posledná horská previerka, dráma či apokalypsa v dvadsiatej etape na Angliru môže postaviť celý doterajší priebeh Vuelty hore nohami.

 

Bude zaujímavé sledovať, ako si s touto rôznorodou trasou poradia favoriti na celkové víťazstvo, keď sa pred nich postavia krátke, ale extrémne prudké kopce, dlhé, ale brutálne stúpania a tempárske pyrenejské priesmyky. Každému predsa vyhovuje niečo iné. V širokom okruhu favoritov sa nenachádza ani jeden výrazný časovkársky špecialista, preto sa môžeme tešiť, že víťazstvo na Vuelte sa zrodí v horách, aj keď časovka narobí tiež menší poplach. Spomedzi všetkých adeptov vyčnieva Vincenzo Nibali, ktorý sa svojím suverénnym víťazstvom na Gire pravdepodobne už automaticky stáva v každých pretekoch jedným z hlavným favoritov na víťazstvo. Silný tím a vzrastajúca, ale opäť vynikajúca forma ho predurčuje získať v jednom roku double Vuelta - Giro, čo naposledy dokázal Contador v roku 2008. Ak by sa mu to skutočne podarilo, dostal by sa na piedestál svojej generácie.

 

Jeho najväčšími protivníkmi budú domáci matadori a kolumbijské nádeje. Joaquim Rodríguez má po skompletizovaní pódiových umiestnení na Grand Tour jednu z posledných možností, ako vyhrať trojtýždňové preteky. Perfektná forma na Tour v poslednom týždni, prijateľný profil časovky a brutálne sklony, ktoré patria medzi jeho výsady, ho stavajú v prognózach veľmi vysoko. Ak sa mu podarí získavať v impulzívnych záveroch bonusové sekundy, súperi budú mať z jeho výbušnosti nočnú moru. Otázkou zostáva, či dokáže po mesiaci opäť zvládnuť trojtýždňovú záťaž s najvyšším výkonom. Minulý rok sa o to pokúšal Chris Froome a jeho strata na štvrtom mieste činila desať minút na vedúceho Contadora.

 

Podobne je na tom aj Alejandro Valverde, ktorý však na domácej Grand Tour vždy podáva skvelé výkony aj napriek tomu, že na Tour mu šťastie väčšinou nepraje. Aj keď nie je tak výbušný ako Rodriguez, spomedzi všetkých adeptov na víťazstvo je jednoznačne najrýchlejší, čo mu dáva pri jeho typickom agresívnom štýle veľké možnosti na odpútanie sa od svojich súperov. Tretím domácim pretekárom s veľkými ambíciami je Samuel Sanchez. Po nevydarenom Gire a rozpustení svojho tímu bude mať veľkú motiváciu ukázať, že ešte nepatrí do starého železa. Výborný vrchár a takisto agresívny pretekár naháňajúci bonusové sekundy môže ešte poriadne popreháňať svojich mladších konkurentov.

 

Kolumbijská úderka si nemohla želať lepšiu trasu, akú im navrhli organizátori na Vuelte. Dvojica Sergio HenaoRigoberto Uran dostane do rúk silný a skúsený tím Sky, ktorý má pomôcť betancur-carlosmladšiemu z nich zopakovať doterajšie pódiové umiestnenia svojich krajanov na GireTour. Henao predvádzal výborné výkony na začiatku sezóny ako domestik pre FroomaWigginsa, no na Gire doplatil na nabitý program. Teraz sa stal prvýkrát lídrom svojho tímu a môže výrazným spôsobom potvrdiť túto dôveru, pretože v horách nemá žiadnu slabinu a aj časovku dokáže odjazdiť slušne. Uran využil dokonale možnosť zastúpiť Wigginsa na Gire a pravdepodobne len prestup do OPQS ho obral o líderskú pozíciu aj na Vuelte. Spolu s Carlosom Betancurom budú veľkou hrozbou pre domácich pretekárov svojím agresívnym štýlom, ktorým sa vyžívajú v extrémnych stúpaniach, čo je dominanta predovšetkým španielskych cyklistov.

 

Betancur rovnako zažiaril na začiatku sezóny nebojácnou cyklistikou, a keby pridal do svojej útočiacej jazdy viac taktického myslenia, jeho ataky mohli mať pre ostatných pretekárov definitívne účinky. V spolupráci s ďalším vynikajúcim vrchárom Domenicom Pozzovivom budú tvoriť obávanú dvojicu na tomto kopcovitom teréne. Talianski veteráni Ivan BassoMichele Scarponi rovnako nie sú bez šance. Basso sa len nedávno vrátil do cyklistického kolotoča a Vuelta bude jeho jedinými veľkými pretekmi v sezóne, čo môže byť jeho výhodou, pretože je spomedzi všetkých účastníkov najčerstvejší. Prípravu absolvoval s veľkou chuťou a dokázal, že jeho schopnosti nemôže nikto podceniť. Otázkou v jeho prípade zostáva len tímová podpora, ktorú bude veľmi potrebovať na strmých úsekoch pri zmene rytmu, keďže osobne preferuje pravidelné tempo. Michele Scarponi prichádza tiež ako nebezpečný hráč do kopcov. Nepriaznivé poveternostné podmienky na Gire ho stáli pódium, ale aj napriek tomu predviedol na ňom niekoľko výborných výkonov. Na španielskych kopcoch sa cíti ako ryba vo vode, preto nemôže nikto odpisovať tohto skúseného cyklistu.

 

Tím Saxo-Tinkoff privádza na Vueltu tiež veľmi silnú zostavu, v ktorej sú Rafael Majka, Roman KreuzigerNicolas Roche. Majka zanechal skvelý dojem na Gire a nevidíme dôvod, prečo by tak nemohol urobiť aj na Vuelte. Kreuziger bol skvelý na Tour a uvidíme, či sa rozhodne jazdiť na celkovú klasifikáciu, alebo to vezme ako prípravu na majstrovstvá sveta a vyberie si jednu etapu, ktorú bude chcieť vyhrať. Zato Roche velí odhodlane na útok do TOP 5.

 

Ďalšími pretekármi, na ktorých sa oplatí sústrediť, sú domáci jazdci Euskaltelu Igor AntonMikel Nieve a vlastne celá družina tohto rozpadajúceho sa tímu. Môžete si byť istí, že nikto v pelotóne nebude mať väčšiu motiváciu uspieť ako toto zoskupenie. Nebezpečný bude aj Thibaut Pinot, ktorý snáď prekonal depresiu po zlých výkonoch na Tour či Bauke Mollema, ktorý naopak na Tour zažiaril a na Vuelte jazdí pravidelne v dobrej forme. Do poradia ešte môžu prehovoriť aj Chris Horner, Haimar Zubeldia alebo Daniel Martin. Veľký úspech už teraz dosiahli naši západní susedia, keď sa na Vuelte okrem Kreuzigera predstavia ešte Jan Bárta, Leopold KönigZdeněk Štybar. Bárta je výborný časovkár, König je všestranný pretekár, ktorý môže bojovať o víťazstvo v horskej etape, a čerstvý víťaz Eneco Tour Štybar takisto túži po etapovom triumfe vo zvlnenom teréne, kde si môže zmerať sily s Gilbertom, Boassonom Hagenom alebo Luisom Leonom Sanchezom.

 

 

 

 

Naša sekcia Vuelta a Espaňa 2013 tu...

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop