Prvý týždeň na Tour priniesol prevratný GPS livetracking

13.7.2015, 19:34 | Aktuality zo sveta | Jaroslav Maliňák
Tour de France každoročne predstaví niekoľko inovácií či už v pravidlách, technickom zabezpečení a televíznom vysielaní. Na začiatku 102. ročníka sme svedkami testovania nového systému sledovania všetkých pretekárov na trati pomocou GPS snímačov, ktoré vyvíja spoločnosť Dimension Data v spolupráci s organizátormi z Amaury Sport Organisation.
 
Počiatočne testy prebiehali v laboratórnych podmienkach a v simulovaných pretekoch už od začiatku roka. V marci sa obe strany dohodli na konkrétnych podmienkach a verejne prezentovali túto revolučnú novinku. Celý systém bol prvý raz otestovaný naostro počas Critérium du Dauphiné, kde sa s ním zoznámili aj poprední jazdi ladiaci formu pred vrcholom sezóny. Počas testovania boli namerané rôzne zaujímavé údaje, napríklad najvyššia dosiahnutá rýchlosť na pretekoch 104 km/h.
 
Informácie zo všetkých geolokalizačných vysielačov umiestnených pod sedlovkami pretekárov sú v reálnom čase spracovávané výkonným počítačom, ktorý dáta triedi, čistí a odosiela tretím stranám, buď organizátorom, výskumníkom, či televíznym vysielateľom.
 
Výkonný riaditeľ juhoafrického IT holdingu Dimension Data, Jeremy Ord, povedal: "Nová technológia umožní všetkým fanúšikom cyklistiky sledovať preteky spôsobom, ako nikdy predtým. Doteraz bolo pre bežných divákov ťažké pochopiť, čo sa deje na trati, ale teraz to uvidia prehľadne na televíznej obrazovke. K dispozícií budú veľmi presné informácie o tom, ktorí jazdci sú v skupine a akou rýchlosťou sa jednotliví pretekári pohybujú,“ ozrejmil šéf spoločnosti a načrtol smerovanie vývoja systému počas Tour: „V trojtýždňových pretekoch pripravujeme rad nových funkcií vrátane beta verzie on-line livetrackingu dostupného na oficiálnych stránkach Tour de France."
 
Toto živé vysielanie je prístupné na stránkach Tdf zatiaľ v skúšobnej verzii. Organizátori ho nijako nepropagujú, keďže systém je stále vo vývoji a má svoje muchy. Verejnosť má možnosť počas etapy sledovať polohu a rýchlosť všetkých pretekárov, takisto si je možné vyfiltrovať obľúbených jazdcov a sledovať len ich. Na začiatku etapy systém informuje o 198 cyklistoch, no tí, ktorí majú technické problémy a musia vymeniť bicykel, už v livetrackingu nefigurujú. V cieli tak on-line sledovanie eviduje asi 160 pretekárov. Vývojári tento web prispôsobili aj pre tablety a smartfóny.
 
Okrem toho sú na stránkach Dimension Data každý deň vyhodnocované vybrané parametre, ktoré sú dostupné každému registrovanému užívateľovi. Informácie o maximálnej a priemernej rýchlosti víťaza etapy, o priemernej rýchlosti pelotónu, o rýchlosti špurtérov na cieľovej páske, o maximálnej rýchlosti dosiahnutej počas pretekov, o čase, ktorý strávi cyklista na úplnom čele pelotónu, o rozostupe prvého a posledného jazdca prinášajú detailný reálny obraz o súčasnej svetovej cyklistike. Zatiaľ to nie je žiadne "terno", ale v priebehu TdF majú pribudnúť ďalšie štatistiky.
 
Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme vyzdvihuje najmä prínos pre divákov na celom svete: "Táto prvotriedna technológia umožní lepšiu analýzu pretekov, zdôrazní dôležitosť taktiky, a ukáže, ako je v tomto športe pre svoj tím dôležitý každý jeden jazdec. Teraz bude možné pochopiť, ako na posledných kilometroch prebieha príprava na šprint, aký vplyv na rýchlosť a výkon majú poveternostné podmienky. Naše úsilie v kombinácii s partnerom Dimension Data zmení spôsob, akým sme sledovali cyklistiku a Tour de France."
 
V budúcnosti bude GPS lokalizácia spoločnosti Dimension Data aplikovaná aj na všetky ostatné veľké podujatia organizované A.S.O., teda Paríž - Nice, Paríž - Roubaix, Liége-Bastogne-Liége, Critérium du Dauphiné i Vuelta a Espaňa. Zmluva podpísaná týmito dvoma spoločnosťami hovorí o spolupráci minimálne do roku 2020.
 
 
Aké sú Vaše dojmy z tohto livetrackingu?
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop