Unikli SRM dáta Chrisa Frooma, má fantastické zrýchlenie

16.7.2015, 07:57 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Tour de France je priestorom na predvádzanie najlepších výkonov v sezóne, ale aj miestom, kde sa najmä francúzski predstavitelia snažia robiť osvetu proti dopingu. Na to využívajú obrovský mediálny záujem, ktorý sprevádza toto podujatie. Pod nepríjemnú paľbu sa opäť dostal tím Sky, pretože na verejnosť unikli citlivé dáta Chrisa Frooma.
 
 
Tím Sky to vo Francúzsku nemá ľahké
 
Počas prvého odpočinku na Tour musel britský jazdec prežívať déja vu. Pred dvomi rokmi po svojich skvelých výkonoch na Ax-3-Domains a Mont Venotux ho novinári zavalili otázkami ohľadom dopingu, či môže povedať a dokázať, že jeho výkony sú čisté. Froome bol vtedy veľmi nahnevaný, pretože každý sa ho pýtal na doping a on práve predviedol životné výkony, z ktorých mal veľkú radosť. Pred prvým voľným dňom v tomto ročníku sa neodohrala žiadna horská etapa, ale novinári boli znovu dotieraví. Príčinou boli zverejnené Froomove údaje a video, ktoré ich zobrazovalo v reálnom čase, ktoré dosiahol pri svojom triumfe v roku 2013 na Mont Ventoux.
 
Záznam obsahuje zápisy jeho rýchlosti na stúpaní, kadencie, tepu a wattového výkonu. Sú to všetko veľmi citlivé informácie, podľa ktorých jednotliví pretekári trénujú a ktoré detailne prezrádzajú ich fyzickú zdatnosť. Z toho dôvodu sú veľmi chránené, takmer nedobytné, pretože pre konkurenciu by boli akýmsi svätým grálom, ktorý im prezradí mimoriadne dôležité vedomosti. Na druhej strane sa tieto dáta môžu použiť aj na zdiskretizovanie jazdca ohľadom dopingu. A podľa šéfa tímu Sky sa práve to teraz stalo.
 
 
 
 
Dave Brailsford bol poriadne vytočený z tejto kauzy, pretože vrhá nepríjemný tieň na Chrisa Frooma. Na tlačovej konferencii potom hovoril o ukradnutí týchto dát. "Myslíme si, že niekto sa nabúral do našich tréningových dát a ukradol Chrisove údaje, preto proti tomuto činu podnikneme právne úkony. Ak sa na to pozrieme z etického a morálneho hľadiska, ten človek, ktorý obviňuje niekoho z dopingu, by sám nemal podvádzať a kradnúť. Čo sa teraz stane, ak Chris predvedie v prvej horskej etape silný výkon? Všetci budú vravieť, že dopoval."
 
Na jeho vyjadrení bolo zaujímavé to, že ani raz nespochybnil hodnotu údajov, ktoré sa vyskytli na verejnosti. Obraňoval sa len takým spôsobom, že poskytnú právne kroky proti tomu, kto ich zverejnil na webe. Ani raz nevyvrátil ich hodnovernosť. Ani potom, čo Froome skutočne predviedol skvelý výkon na prvom horskom dojazde, sa Brailsford nechcel vyjadrovať k tejto téme: "Nebudem odpovedať na otázky ohľadom úniku informácii. Teraz si chcem vychutnať víťazný moment. Celý rok pracujeme, aby sme toto dokázali, preto mi dovoľte užiť si tento moment. Všetko vyšlo perfektne."
 
 
tdf-2013-podium-movf
Pódium Tour de France 2013 (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
Vyhlásenie zákopovej vojny  
 
Na druhej strane sporu stojí Antoine Vayer, ktorý je dlhoročným bojovníkom proti dopingu. Bývalý tréner neslávne známeho tímu Festina už mnoho rokov vedie boj za čistú cyklistiku. Práve na jeho Twitteri sa objavilo toto video, a aj keď sa tam dlho nezdržalo, šírenie po internete bolo zariadené. Je pravdepodobné, že David Brailsford myslel práve na neho, keď hovoril o zlodejoch dát. Samotný Vayer komentoval kauzu nasledovne: "Je to únik informácii, nie krádež. Neviem, kto to urobil, pre mňa to nie je dôležité, ja som tie informácie iba dostal. Verím im. Najskôr som si myslel, že je to podvod. Ale keď som zbadal jeho tepovú frekvenciu, povedal som si, že to musí byť správne. Viem, že Froome má nízku tepovú frekvenciu, povedal mi to jeho bývalý tréner."
 
Podľa všetkého tak ide o únik informácii zo samotného tímu Sky, ktorý zariadil ich zamestnanec. Totiž, ak by sa hackeri dostali k dokumentom z tímového prostredia, na verejnosti by sa objavilo oveľa viac zaujímavých súborov, ako len Froomove údaje na kopci.  
         
Antoine Vayer vedie dlhú dobu akúsi partizánsku vojnu za očistenie cyklistiky a jeho zámerom je zvýšiť jej dôveryhodnosť. Podľa neho je jedným z kľúčových momentov, aby pretekári poskytli verejnosti svoje dáta a ukázali tak svoju bezúhonnosť. Z toho dôvodu zverejnil uvedené video. "Ja v tomto prípade nehovorím, či Froome dopoval, alebo nie. Len som len zverejnil dáta, ktoré si môže každý pozrieť. Chcem, aby si to pozreli ľudia, ktorí pracujú v cyklistike a poznajú cyklistiku, aby si sami pre seba vytvorili názor. A takto by to malo fungovať stále. Je to len pomoc, aby sa cyklistika posunula dopredu. Chcem, aby podobné údaje boli zverejňované online a ľudia ich mohli pozerať. Myslím si, že Froome môže byť hrdý, že práve on bol medzi prvými, ktorého dáta vidíme."
 
 
tdf-2013-rodriguez-quintana-froome-movf
Rodríguez - Quintana - Froome na TdF '13 (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
Naozaj, na zázname nemáme žiadne dôkazy o tom, že na Mount Ventoux predvádza nadľudský výkon alebo je pod vplyvom dopingu. Na to, aby sa dala stanoviť presná hranica, ktorá už je dopingovou, by sa museli poznať všetky Froomove biologické dáta. Teraz si môžeme len užívať jeho neuveriteľné zrýchlenie, ktoré na Mt. Ventoux pri útoku na Contadora a potom Quintanu za krátky moment dosiahne rýchlosť cez 30 km/h. Na takých sklonoch. A môžeme sledovať, aké watty dokáže vyprodukovať. Bez záujmu sa neobíde ani jeho nízka tepová frekvencia, ktorá sa pri útokoch dvíha len minimálne. Ale telo nie je stroj, takže nedokáže okamžite reagovať na takúto drastickú zmenu.
 
A čo na to hovorí samotný pretekár? Chris Froome tvrdí, že nemôže spraviť viac, aby dokázal, že preteká férovým spôsobom. "Čo som doteraz urobil? Snažil som sa byť predstaviteľom čistej cyklistiky, kedy to len išlo. Hovoril som s nezávislou vyšetrovacou komisiou CIRC. Dal som návrh, aby bolo uskutočnené nočné testovanie. Pri slabých dopingových kontrolách som na to poukázal, napríklad na Tenerife. Čo viac má ešte čistý jazdec urobiť?" Dokonca súhlasil, že po Tour de France sa podrobí nezávislému fyziologickému testu, ktorý potom zverejní na verejnosti. Týmto chce dokázať, že má fyzické parametre, vďaka ktorým dokáže predvádzať takéto výkony.
   
Nedávno sa objavilo aj ďalšie video, ktoré zachytáva Chrisa Frooma na minuloročnej Vuelte v šestnástej etape. Finišovalo sa na stúpaní La Farrapona a britský jazdec tu nepretekal v stopercentnej forme.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop