Kto si dokáže zachrániť sezónu ziskom La Roja? (blog)

18.10.2020, 22:00 | Blog | pmts
Napriek zhoršujúcej sa pandemickej situácií v celej Európe, nám už klope na dvere Vuelta a Espaňa, tretia Grand Tour a posledný pretek revidovanej sezóny. Je to trochu zvláštne, že v týchto hektických chvíľach, keď sa naprieč Európou opäť zavádzajú prísne opatrenia na zabránenie šírenia nákazy nového koronavírusu, rušia sa aj jednorázové preteky dôležitosti Paríž-Roubaix a všade raketovo rastú počty nových prípadov, mienia Španieli zorganizovať obrovské trojtýždňové preteky. Ako fanúšik cyklistiky ale rozhodne nebudem namietať a budem držať palce, aby sa Vuelta dokončila. Je to ale veľmi málo pravdepodobné, či už z dôvodu pandémie alebo zhoršujúceho sa počasia... Popravde, bude zázrak ak sa dokončí vôbec Giro.
 
Dajme tomu ale, že Vuelta prebehne vo svojej plnej dĺžke... V takom prípade nás čakajú monumentálne tri týždne. Tento rok bude Vuelta kratšia o tri holandské etapy, no na preteky by to nemalo mať nijaký dopad. Čaká nás, ako každý rok, extrémne horský itinerár s dlhou časovkou a bitka mužov snažiacich sa zachrániť tohtoročnú sezónu. Thibaut Pinot, Primož Roglič, Alejandro Valverde, no a vpodstate aj celý Ineos s Chrisom Froomom a Richardom Carapazom majú za sebou nie príliš vydarenú sezónu, no a Vuelta ponúka dokonalú možnosť na jej záchranu. Ako už celkom tradične, som sa pokúsil vybrať top 10 najväčších favoritov na zisk červeného dresu, no a po menšej analýze som ich skúsil zoradiť do rebríčka.
 
 
roglic 19 vuelta pozuje s dresom asofv
Primož Roglič a jeho partia (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
10. Alexander Vlasov (Astana) *
 
Tak teda druhý pokus... Alexander Vlasov skúsi životnú formu predať v Španielsku. Pôvodne mal v tomto čase bojovať v Taliansku o ružový dres, ale okolnosti a neplánovaná črevná chrípka, hneď v druhý deň ružového závodu, ho donútili prehodnotiť plány. Tentoraz je už snáď v poriadku a stopercentne pripravený. Črevná chrípka vie byť nepríjemná záležitosť, ako to na vlastnej koži okúsil aj Peter Sagan na jar 2019, ale dúfajme, že Vlasovovej kondícií to tak výrazne neublížilo a predstaví sa vo forme, s ktorou začínal Giro. Vuelta mu svojím profilom vyhovuje viac, kedže je tu viac kopcov a len jedna časovka. Navyše, kopce majú prudký charakter, čo je terén na ktorom v lete na talianskych klasikách vynikal. Tím Astana pôsobí na papieri silno, takže o podporu v kopcoch núdza nebude. Stratu z časovky bude musieť kompenzovať v kopcoch, kde bude môcť vyťažiť z faktu, že si ho favoriti až tak nebudú všímať. Stále je totižto novým pretekárom v najvyššej lige a hviezdy typu Rogliča alebo Dumoulina s ním nemajú skúsenosť. Ako nám ale celú sezónu ukazuje, v kopcoch by mohol najbližšie roky patriť k veľkým hráčom. Kvôli neskúsenosti a hlavne neistote ohľadom jeho formy po črevnej viróze som ho ale musel zaradiť až na koniec najlepšej desiatky.
 
 
9. Daniel Martin (Israel Start-Up Nation) *
 
Daniel Martin mal patriť k hlavným protagonistom na Tour de France, kde mal byť ako každý rok adeptom na najlepšiu desiatku, ale pád na Dauphiné a menšia zlomenina v oblasti spodnej chrbtice ho výrazne limitovala a má za sebou tak zatiaľ veľmi nevydarenú sezónu 2020. Na ardénskych klasikách ale ukázal náznaky vracajúcej sa formy, no a ak bude v tomto trende pokračovať aj na Vuelte, prudké španielske stúpania mu budú veľmi vyhovovať. V jeho neprospech hovorí slabá časovka a slabá tímová podpora, ale na druhú stranu disponuje potrebnými skúsenosťami a jeho veľkou zbraňou je jeho silná koncovka, vďaka ktorej môže uchmatnúť slušnú porciu bonifikačných sekúnd. Víťazstvo je ale nepravdepodobné, cieľom bude skôr najlepšia päťka.
 
 
roglic 19 vuelta pozuje s dresom asofv
Daniel Martin (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
8. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) *
 
Mitchelton má za sebou dobrú sezónu, ktorá mala vyvrcholiť triumfom Simona Yatesa na Gire, ale táto misia skončila úplným fiaskom. Povestnú čerešničku na torte ale môže zaobstarať tento usmievavý Kolumbíjčan na Vuelte. Aj v jeho prípade by víťazstvo prekvapilo, no pódium by mohol mať na dosah. Ako sa dá vyčítať z vyjadrení Mitcheltonu alebo aj jeho samého, sebavedomie mu nechýba. Podľa všetkého je konečne vo forme z rokov, keď bol silným Grand Tour pretekárom, no a po roku sa tak pokúsi opäť o comeback do celkového poriadia trojtýždňového etapáku. Už minulý rok na Vuelte to vyskúšal, ale vydržal v ňom možno prvých 5 etáp... Tento rok má ale dobrú formu, po reštarte sezóny dokázal pozbierať pekné výsledky, no a po Tour v pozícií domestika pre Adama Yatesa, má konečne šancu zažiariť. Časovku má mizernú, no vrchár je skvelý a v rokoch dávno minulých bolo radosťou pozerať sa na jeho aktívnu jazdu v horách.
 
 
7. Chris Froome (INEOS Grenadiers) **
 
Hoci tomu absolútne nič nenasvedčuje, Frooma jednoducho nemožno nezaradiť medzi favoritov. Šampión uplynulej dekády, dominátor na poli trojtýždňových pretekov poslednej éry, sa pokúsi o veľký comeback. Jeho éra pravdepodobne skončila vtedy, pri tom osudnom ťažkom páde, no Froome je človek s nezlomnou vôľou a nejakým zázračným spôsobom sa mu podarilo vrátiť sa do pelotónu. Po takom niečom by už nemal byť problém spraviť ten posledný krok, vyladiť svoju výkonnosť ešte o to povestné percento a znova sa stať víťazom, dokonať príbeh, o ktorom sa bude dlho hovoriť. Ale ako sa ukázalo v lete, problém to je. Froome spravil nepochybne obrovský progres za posledných 12 mesiacov, odkedy sa mohol opäť usadiť na bicykel, ale jedna vec je zvládnuť opäť pretekať, no a druhá zvládnuť opäť preteky vyhrávať. Tím Ineos pôsobí, že chce seriózne s Froomom zabojovať o červený dres, no donominácia Richarda Carapaza a vyhlásenie ho za spolu lídra niečomu napovedá... Froome na 99% nie je vo forme, v ktorej by sa mohol uchádzať o najvyššie priečky. V lete, na Grand Colombieri na pretekoch Tour de l'Ain, tam bol náznak vracajúcej sa kondície, no úplne tiché Tirreno a skoré odstúpenie z Liege-Bastogne-Liege nám neprezradili absolútne nič o tom, či sa podaril ďalší progres. Nechajme sa prekvapiť, odpoveď nám ponúkne už výjazd na Arrate v utorok. Ak by to ale Froome dokázal a vrátil sa v nejakej slušnej forme, rázom sa z neho stáva obrovský favorit a vyzývateľ číslo 1 pre tím Jumbo-Visma. Bol by to krásny príbeh, návrat veľkého šampióna po zranení a výhra na Vuelte, v posledných pretekoch za tím, s ktorým dokázal neuveriteľné veci, presne po deviatich rokoch od jeho zlomového predstavenia práve tu, na španielskej Vuelte, po ktorom sa jeho kariéra úplne zmenila a zaradil sa medzi najlepších cyklistov tej doby, no a neskôr aj všetkých čias.
 
 
roglic 19 vuelta pozuje s dresom asofv
Chris Froome (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
6. Alejandro Valverde (Movistar) **
 
Valverdeho pomaly ale isto doháňa vek, no aj tak si stojím za tým, že jeho horšiu výkonnosť po reštarte sezóny má za následok nedostatok pretekárskych dní počas celého roka. Valverde nie je typ, ktorý by sa vyžíval na trenažéri v karanténe. Dokonca ani tréning uňho nikdy nehral hlavnú rolu, nikdy nejazdil nejaké veľké objemovky alebo neabsolvoval nejaké prehnané sústredenia, vždy to boli preteky a postupné rozpretekanie sa do potrebnej formy. To mu tento rok chýba. Ako mu ale na konto pribúdajú pretekárske dni, tak sa jeho kondícia značne zlepšuje... Záver Tour de France mal celkom silný, no a top 10 na Majstrovstvách sveta bolo potvrdením toho, že Valverde sa dostáva do kondície. Na domácej Grand Tour bol vždy pri chuti, no a tak nie je lepšieho miesta kde zachrániť sezónu. Koniec-koncov, urobil tak už minulý rok. Valverde má silný šprint a schopnosť vyhrať preteky na základe bonifikácií, je vytrvalý a má obstojnú časovku, takže v prípade že sa mu podarilo dostať do formy z minulých rokov, by mu top 5 nemalo ujsť. S víťazstvom to už bude otáznejšie, no faktom je, že pred rokom to bol práve on, kto najviac ohrozoval víťazstvo Primoža Rogliča.
 
 
5. Enric Mas (Movistar) ***
 
Mas sa pomaly prispôsobuje v tíme Movistar a po tichej príprave na Tour de France sa v poslednom týždni Starej dámy prepracoval do skvelej formy a nakoniec vybojoval skvelé piate miesto. Ako nám ale na Vuelte 2018 ukázal, drieme v ňom ešte väčší potenciál. Domáce prostredie a dlhá časovka budú jeho výhodami, ale otázne je ako zvládne druhú Grand Tour za sebou na poradie. Také niečo ešte nevyskúšal. No a bude to krst ohňom, na super-hornatej, studenej a vlhkej Vuelte. Pokiaľ ma pamäť neklame, všetky svoje väčšie výsledky zajazdil za pekného počasia. Ak ale udržal formu z Tour de France, prípadne ju ešte vystupňoval, má kapacitu nato vyzvať tím Jumbo-Visma, alebo minimálne obsadiť niektorú z pódiových pozícií.
 
 
roglic 19 vuelta pozuje s dresom asofv
Enric Mas (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
4. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) ***
 
Ekvádorský vrchár mal pôvodne tento rok obhajovať svoje minuloročné víťazstvo na Gire, ale osud to zariadil tak, že nakoniec je Giro jedinou Grand Tour, na ktorej sa nepredstaví. Potom, čo ho tím v nie úplnej najlepšej forme stiahol na Tour, vytrieskal Carapaz zo Starej dámy asi maximum, čo s danou formou mohol. Skúsil zajazdiť celkové poradie, ale po páde a polhodinovej strate, no a hlavne po odstúpení jeho lídra Egana Bernala, sa preorientoval na útok na etapy a bodkovaný dres. Ani jedno mu nevyšlo, ale v oboch prípadoch bol veľmi blízko a ukázal v treťom týždni skvelé predstavenie a hlavne zlepšujúcu sa formu. Po silnom závere Tour si odskočil zareprezentovať do Imoly, oddýchol si a začal sa pripravovať na Vueltu, kde doplní v roli lídra tímu Chrisa Frooma. Je viac ako pravdepodobné, že opäť v tom ostane sám a bude zachraňovať tím Ineos. So základom z Tour by ale mohol byť dobre pripravený, no a ak sa predstaví vo forme ako na minuloročnom Gire, španielske kopce mu ponúkajú perfektný priestor na realizáciu. Nezabúdajme, že na tom minuloročnom Gire, zviedol úspešný boj s vo veľkej forme, o nič horšej od tohtoročnej, jazdiacim Primožom Rogličom.
 
 
3. Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) ****
 
Silu tímu Jumbo dokonale vykresľuje fakt, že ich plán b som musel zaradiť medzi troch naj favoritov, a len s prižmúrením oboch očí som ho neumiestnil hneď za Primoža Rogliča. Tom Dumoulin má všetko; je skvelým dieslovým vrchárom, jedným z najlepších časovkárov sveta, je odolným v klasikárskych terénoch, vie jazdiť v zlom počasí, je spoľahlivý bez výkyvov formy, má veľkú vôľu a silnú psychiku, najsilnejší tím, no a po Tour už má za sebou aj dostatok pretekárskych dní, čo bola jeho najväčšia slabina pred francúzskou Grand Tour. Bohužiaľ preňho má až tak silný tím, že on sám v ňom nie je najsilnejší. Uvidíme, ako bude vyzerať spolupráca medzi ním a Primožom Rogličom. Na Tour Dumoulin včas pochopil, že nie je vo forme na víťazstvo a dobrovoľne sa relegoval v tímovej hierarchií na super domestika. Ale spraví to aj druhý raz? Ak áno, v budúcej sezóne by si len ťažko mohol vypýtať rolu lídra na Tour de France. Našťastie to zatiaľ v tíme Jumbo-Visma vyzerá na príjemnú atmosféru a zrejme rozhodne, kto z dvojice Roglič-Dumoulin bude po časovke vyššie. Ten druhý sa preňho obetuje. S veľkou pravdepodobnosťou sa ale bude opakovať situácia z Tour a lídrom bude Roglič. Krátke a prudké španielske stúpania sú mu pochuti ďaleko viac ako Dumoulinovi. Dumoulin ale bude nepochybne patriť medzi najväčších favoritov, no uvidíme ako sa situácia v holandskom supertíme vyvŕbi. Dumoulin má nedokončenú prácu na Vuelte ešte z roku 2015...
 
 
roglic 19 vuelta pozuje s dresom asofv
Primož Roglič a Tom Dumoulin (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
2. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) ****
 
A sme doma. Zas a opäť netušíme, čo čakať od tohto muža pred Grand Tour. Zatiaľ ani nebolo potvrdené že odštartuje, ale všetko tomu nasvedčuje... Teoreticky, za ideálnych podmienok, by mal byť Rogličovým najväčším vyzývateľom. Trasa Vuelty mu priam dokonalo vyhovuje, časovka s prudkým výjazdom na Mirador de Ézaro je ideálna na limitovanie strát proti Rogličovi, v dojazdoch ako na Arrate môže nechať prehovoriť svoj silný šprint a pozbierať bonifikácie, chladnejšie počasie mu bude rovnako viac vyhovovať ako horúčavy čo bývajú v lete na Tour, no a hlavne nebude pod drobnohľadom a obrovským tlakom zo strany celého Francúzska. Ak som o Dumoulinovi napísal že je odolný, spoľahlivý a silný po psychickej stránke, tak Thibaut Pinot je presný opak. Vo svojej top kondícií a v psychickej pohode je ale možno najlepší vrchár na svete. Podpora tímu na čele s Davidom Gaudum bude viac ako dobrá. Akurát nad týmto pretekárom ako vždy visí jeden veľký otáznik. Po vypadnutí z celkového poradia na Tour hovoril o zlome v kariére, takže je celkom možné že sa zvysoka vykašle na GC a pôjde len po etapách, no a odíde s ďalšou výhrou na Tourmalete v palmares.
 
 
1. Primož Roglič (Jumbo-Visma) *****
 
Jasným topfavoritom nemôže byť nikto iný, ako obhajca titulu a čerstvý víťaz Liége-Bastogne-Liége, Slovinec Primož Roglič. Jeho postupný vývoj na top uchádzača o celkové poradia na Grand Tours tento rok vyvrcholil a mal z toho byť žltý dres a začiatok novej éry, jeho éry. Teda tak by to bolo, keby sa cyklistika držala stereotypu. Cyklistika sa ale posunula a Roglič bohužiaľ, narozdiel od Chrisa Frooma, nemal to šťastie a svojej éry sa nedočká. Je síce najlepším pretekárom svojej generácie, ale bohužiaľ, tá bola defacto svojim spôsobom preskočená a do popredia sa už tlačí tá nová generácia, plná zázračných mladíkov, ktorí sa už v pelotónu nepotrebujú etablovať a boli schopní vletieť do world tour ako víchor a vyhrávať od 20tich rokov. Evenepoel a Pogačar pravdepodobne nedopustia žiadnu Rogličovu éru a tento Slovinec bude pravdepodobne v ďalších rokoch porážaný, ale zatiaľ musí skúsiť využiť každú svoju šancu. Tohtoročná Vuelta je priam ideálna na nápravu chute po bolestivej prehre na Tour de France s Tadejom Pogačarom, či už trasou alebo absenciou zmienených zázračných chlapcov. Roglič je skvelý časovkár, je úžasný na tiahlych stúpaniach a ešte úžasnejší na krátkych a prudkých, má dobrý šprint a za sebou najlepší tím pelotónu.
 
 
roglic 19 vuelta pozuje s dresom asofv
Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
George Bennett, Sepp Kuss a Tom Dumoulin sú, ako už ukázali v septembri, nepriestrelná ochranka, schopná Rogliča priviezť až do cieľa kde môže vyhrať zo špurtu a uchmatnúť bonifikácie. Takto môžu fungovať až do časovky, kde to môže Primož, ako jeden z najlepších časovkárov sveta, rozbaliť. Lenže taký bol plán aj na Tour a škaredo sa im vypomstil. Tentoraz sa asi už nenechajú zaskočiť a Roglič bude aktívnejší, neuspokojí sa s malým náskokom a bude pravdepodobne útočiť na štýl Chrisa Frooma - vždy, až kým nebude mať pohodlnú časovú rezervu a ľudia nebudú hovoriť ,,a je po Tour (Vuelte)". Otázne je ako vyriešia hierarchiu vrámci tímu s Dumoulinom, ale ak bude Primož v rovnakej forme v akej bol od začiatku augusta, tak by o hierarchií nemal byť pochýb.
 
Čaká nás zaujímavá, ťažká, chladná, no a pravdepodobne aj problematická 18-dňová Vuelta. Žiadny Pogačar, Evenepoel, ani Bernal. Boj o biely dres nebude bojom o celkové víťazstvo a budeme si môcť užiť súboj dlhoročných členov profipelotónu, v netradičných podmienkach a v netradičnom dátume. Zostáva mi len želať si, aby sa podarilo Vueltu aj dokončiť...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop