Tour de France a budúcnosť dvojičiek z Púchova očami Petra Velitsa

8.8.2013, 11:30 | Rozhovory | Lukáš Timko
Už nejaký ten týždeň uplynul od konca najprestížnejších pretekov sveta. Svoje na nich zažil aj Slovák, ktorý jasne dominuje rebríčku účasti slovenských pretekárov na Tour de France. Ako vníma s odstupom času Peter Velits stý ročník zo svojho pohľadu a ako vidí ďalej svoju budúcnosť? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.
 
 
Výrazný škrt cez rozpočet pre teba znamenala už druhá etapa a nezmyselný pokyn ostať s Cavendishom. Z nášho pohľadu to vyzeralo ako frustrácia, že Mark nevyhral prvú etapu a akoby Tour už skončila. Už nemysleli na dôsledky toho rozhodnutia. Teba to stálo boj o lepšie pozície v celkovom poradí. Priznali si riaditelia chybu?
 
"To rozhodnutie určite nebolo dobré, ale ťažko povedať, prečo sa tak rozhodli. Nebol by žiaden rozdiel, ak by pri Markovi ostali hoci len traja alebo až šiesti. Nebola tam žiadna šanca dostať sa naspäť do pelotónu a ani limit nehrozil. Ja si myslím, že to neskôr oľutovali, aj keď to nahlas nikto nepovedal."
 
 
Keď aj odhliadneme od tvojich ambícií, ak by vpredu ostali traja ľudia, v tímovej časovke by ste štartovali predposlední, za Oricou. To by bola diametrálne odlišná situácia ako ísť medzi prvými, byť pokusnými králikmi a nemať prehľad o časoch ostatných.
 
"Tak, tak. Bol by veľký rozdiel štartovať na konci. Mali sme na dosah žltý dres pre Kwiatkowského, čo by bolo úžasné. Škoda, pretože po časovke sme mohli byť traja v najlepšej desiatke aspoň týždeň a veľa vecí by bolo jednoducho iných, tým som si istý. Nie len pre mňa osobne, ale aj s významom pre tím."
 
 
V samotnej tímovej časovke došlo k zaujímavej situácii. Jeróme Pineau vraj vôbec neťahal špicu. Iba nám sa to zdá hlúpe?
 
"Asi nie. Časovku sme šli de facto ôsmi. Pred štartom sa v tíme povedalo, že Jeróme nie je dobrý časovkár a nevedel by plnohodnotne udržať tempo. Tak aby nás nebrzdil a nerušil rytmus, bude sa iba viesť, možno v posledných troch kilometroch potiahne."
 
 
Nerobí sa to zväčša opačne? Najmenej kvalitní časovkári ťahajú na začiatku, potom sa odpoja a prídu do cieľa vo vlastnom tempe?
 
"Takto by som sa na to ani nepozeral. Či by nám pomohol trocha na začiatku, alebo na konci, bolo by to jedno. Ak by ťahal na začiatku, hrozilo by riziko, že po nejakých piatich otočkách by už šiesta, siedma atď. nemali správnu rýchlosť, on by sa však stále snažil, no začal by nás spomaľovať a znižovať tempo. Ja tu skôr vidím iný problém. Vedeli sme dávno pred Tour, že tímová časovka bude veľmi dôležitá a ak ju vyhráme, pôjdeme do žltého. Ja si preto myslím, že výber ľudí na Tour nebol správny. Pineau jednoducho nemal štartovať. V tíme máme viacero podobných ľudí, ktorí by si odrobili tú istú robotu počas iných etáp, ale sú v časovke ďaleko kvalitnejší. Tesné druhé miesto v ôsmich ľuďoch jasne hovorí o tom, že sme mali obrovskú šancu vyhrať, a to bol ešte Tony Martin zranený."
 
 
Už v prvom týždni si mal teda masívnu stratu a celkové poradie bolo fuč. Už pred Tour si sa však sám vyjadril, že sa necítiš najlepšie v ťažkých kopcoch, výsledky to dokazovali, a teda nebudeš cieliť na stopercentný výkon v každom dni. Aj napriek veľkej strate si však pretekal ako GC cyklista, teda tým svojím typickým štýlom. Niekde si teda našiel motiváciu. Bolo to v tom dokázať tímu, že urobil chybu alebo čo najlepšie pomôcť Kwiatkowi?

"Naozaj, plán bol taký, že celkové poradie nebude hrať najdôležitejšiu rolu a skúsim nejaký čiastkový výsledok. Lenže na rovinách sme museli všetci pomáhať Cavendishovi a v kopcoch ja Michalovi. Časovky mi tiež tento rok nevychádzajú. Teda mnohé etapy na osobný úspech vypadli. Ani únik v 16. etape mi nevyšiel. Ja tiež nepatrím medzi tých, ktorí si povedia - a veď túto etapu si dôjdem v grupette s polhodinou. Takže z toho všetkého pramenilo aj to, že som sa v poradí postupne posúval, a teda som šiel na celkový výsledok."
 
 
V časovkách to naozaj nebolo ako vlani. Písali sme však, že si mal v druhej kopcovitej časovke druhý najrýchlejší zjazd z posledného kopca po Froomovi, ktorý menil bicykel pred medzičasom. Zachytil si to?

"Áno, videl som tú tabuľku. Prvý zjazd som mal mokrý, takže sa nedalo nič vymyslieť, ale druhý mi fakt sadol. Bolo výborným rozhodnutím vymeniť klasiku za špeciál. Vpredu som mal päťdesiatosmičku, pílu a rýchly technický zjazd mi vyhovuje. Cítil som sa tiež dobre na časovkárskom bicykli. Aj riaditeľ s masérom v aute za mnou vraveli, že bola radosť na mňa pozerať v tom zjazde, zákruty atď., že som išiel výborne. Ale ja sa musím skôr pozerať na výsledky v stúpaniach, to je dôležitejšie. Tam to bolo veľmi slabé."
 
 
Únik v 16. etape ti nevyšiel, to si už viackrát priznal. Dá sa to nejakým spôsobom vysvetliť? Bol pred tým voľný deň.
 
"Bol som rád, že som sa v ňom objavil, ale od začiatku som cítil, že dnes na tom nebudem mať. Samozrejme, keď sa tam už človek dostane, nemôže sa iba tak vrátiť do pelotónu, že na to nemá. Dúfal som, že sa to smerom k cieľu bude zlepšovať, nestalo sa. Na Da Costu by som určite nemal, bol jasne najlepší, ale o to druhé miesto sa dalo bojovať, škoda."
 
 
Tvojou najdôležitejšou úlohou na Tour bola pomoc Michalovi Kwiatkowskému. Ako sa ti to pozdávalo? Je nám jasné, že v kopcoch bol lepší ako ty, bojoval do poslednej etapy o Top 10. V niektorých etapách však mal krízu a to stálo aj teba nejaký ten čas. Mal si niekedy trocha lepšie nohy.
 
"Celá Tour bola daná druhou etapou. 17 minút, človek má hneď po akejsi morálke a motivácii. Od toho sa vyvíjalo všetko ostatné. Je to veľmi jednoduché. Tímoví riaditelia sa pozrú na výsledky a vidia. Aha, Kwiatkowski a Chavanel sú v desiatke, Velits 150. Nie je sa o čom baviť, budeš pomáhať. Ale robota pre Michala ma aj tešila. Je to veľmi talentovaný mladý chalan. Sme kamaráti. Aj tá samotná robota vždy mala význam. Držal sa v desine až do poslednej etapy. Jedenáste miesto je pre neho na prvú Tour a aj pre tím výborné. S tým som určite nemal problém. Čo sa týka mojich lepší nôh. No párkrát sa to stalo. Najmä v druhej Pyrenejskej etape mal Michal veľkú krízu a ja som sa vtedy cítil dobre. Myslím si, že by som prišiel do cieľa s najväčšími favoritmi a možno ešte bol v Top 10, bez druhej etapy, samozrejme, ktorá všetko zlomila a predurčila Tour. Môžeme polemizovať o tom, ale nič to nezmení."
 
 
Dobre. Napokon bolo z toho 25. miesto napriek všetkým problémom, takže veľmi dobrá Tour. Pred štartom by sme to netipovali.
 
"Naozaj, som spokojný s týmto umiestnením. Ani jednu etapu som nevypustil. Asi to bolo to najlepšie miesto, aké sa z toho dalo vytĺcť. Do 20. miesta sa určite dalo byť, to som si istý. Nielen odrátanie 17 minút, ale s tým je spojených veľmi veľa ďalších vecí. No to je všetko keby bolo keby, v športe sa toho musíme vyvarovať."
 
 
Zaujíma nás postoj tímu k tebe po skončení Tour. Ako zhodnotili šéfovia tvoj výkon a prínos pre družstvo? Padli nejaké slová chvály?
 
"Áno, športoví riaditelia vždy povedia, že to bolo super, fajn. To je síce pekné, ale to sa hovorí aj keď sa nedarí alebo nie je všetko ideálne. To je už taká typická črta na utuženie kolektívu. Čo bolo pre mňa viac smerodajné, tak asi to, že som sa asi tri etapy pred koncom Tour stretol vo výťahu s manažérom Cofidisu, ktorý mi povedal, že odvádzam dobrú robotu pre Kwiatkowského a je vidieť, že sa tam narobím. To bolo pre mňa také zadosťučinenie, že aj dôležití ľudia z iných tímov si všímajú takéto veci."
 
 
Zachytili sme Chavanelov problém pochopiť tímovú taktiku. Čo nám môžeš k tomu povedať?
 
"Existujú v cyklistike ľudia, ktorí jazdia sami na seba a tímová taktika im veľa nehovorí. Jedným z nich je aj Chavanel, ktorý si dlhé roky robí, čo chce. V predchádzajúcich rokoch, beriem. Ale na tejto Tour sme mali šancu na etapové víťazstvá s Markom a výborný celkový výsledok s Michalom. Taktika bola jasne daná. My dvaja máme byť v najťažších etapách čo najdlhšie s Michalom. To sa dôrazne povedalo napríklad pred etapou na Alpe d'Huez. Etapa začala a, bum, Chavanel v úniku. Bolo všetkým jasné, že etapové víťazstvo z toho určite nebude, lebo to bola snáď najťažšia etapa na Tour. A obavy sa potvrdili, Michal mal pri prvom výstupe na Huez veľké problémy. Musel som ho čakať. Dostal som ho napokon späť a potom sa už našťastie prebral. Druhý výstup zvládol lepšie. Chavanel si medzi tým robil reklamu vpredu. Ukázalo to trochu charakter toho človeka. V rozpore s tímovou taktikou si šiel svoje a nie, že nepáčilo sa to iba mne, ale viacerým ľuďom. Ja som sa tiež mohol vykašľať na Kwiatka a skúšať to každý deň. Priamo na Alpe d'Huez sa mi v minulosti darilo. Ale rešpektoval som pokyny, logické pokyny. Mne tiež končí zmluva v tíme. On vpredu pracoval na novej zmluve, ja zabudnutý vzadu. O tom je ale profesionálna cyklistika. O to ma ešte viac zaráža, že po pretekoch médiám povedal, že jeho pozícia v tíme nie je taká, ako bývala. Ale nevadí, stáva sa všeličo, s čím nie sme spokojní aj v iných sférach života."
 
 
Sám Sylvain Chavanel médiám dokonca povedal, že dostal dobrú ponuku od Ag2r La Mondiale.
 
"Áno, myslím si, že tam bude mať svoje pole pôsobnosti otvorené opäť do sýtosti."


Všetkých fanúšikov, samozrejme, zaujíma váš ďalší osud. Či ostanete v OPQS, alebo budete pôsobiť niekde inde.
 
"Nehovorím, že s určitosťou končíme v Quick-Stepe. Zatvárame si tu brány a dovidenia. Ako som už povedal, radi by sme odišli, zmenili prostredie. Myslím si, že by nám to veľmi pomohlo. Posledné dva roky sa neukázali ako najlepšie, skôr naopak. Predpokladám, že v priebehu augusta sa to vykryštalizuje."
 
 
Hovoríš, že na sto percent ešte v tíme nekončíte. Dostali ste teda ponuku na predĺženie zmluvy?
 
"Nie, zatiaľ nie. Hovoria, že sú s nami spokojní, ale zmluvu na stôl nám ešte nikto nedal. Naopak, už podpisujú nových ľudí, takže trochu zvláštna logika a zdá sa nám medzi riadkami, akoby už s nami nepočítali. Preto verím, že čo najskôr nájdeme niečo nové."
 
 
Množstvo vecí súvisí s podpisom novej zmluvy. S úlohami v novom tíme, na akých sa dohodnete, finančných podmienkach a podobne.
 
"Máme svojich favoritov. Sú to hlavne medzinárodné tímy s množstvom cudzincov a dobrou atmosférou. Ale musia nás aj oni chcieť, a to je najdôležitejšie. Ak by sme obaja dostali iné ponuky z iných tímov, je možné, aby sme sa Martinom rozdelili. Samozrejme, chceli by sme pokračovať spolu, ale všetko je možné. Nemôžeme si tvrdohlavo raziť cestu, aby sme sa náhodou nepopálili. Všetko musí vyústiť do rozumného konsenzu."
 
 
Dlho si ty osobne pôsobil v tímoch bez jasného lídra na celkové poradie. Bude jedným z cieľov nájsť takýto tím alebo to nehrá rolu?
 
"Ani nie. Pozrime sa na Romana Kreuzigera. V Astane bol líder, ale nedarilo sa mu podľa predstáv. Do Saxo Banku nešiel ako líder, na Tour pomáhal Contadorovi a bolo z toho piate miesto. Vyhral tiež Amstel, bol v Top 3 na Tour de Suisse. To by som bral všetkými desiatimi. Nemal by som problém ísť do tímu, kde sú lepší vrchári ako ja. Ide hlavne o to, ako sa človek v tíme cíti, aká je tam atmosféra, fungovanie. Ak je cyklista dobrý, iste za ten rok dostane neraz príležitosť ukázať sa a zájsť svoj výsledok. Ak je človek znechutený a nespokojný, väčšinou nič nedosiahne."
 
 
Vaším manažérom je Tony Rominger. Bývalý vynikajúci cyklista a tiež skvelý manažér. Ako prebieha komunikácia s ním aj v súvislosti s novým tímom?
 
"Sme s ním spokojní a fungujeme tak, že nám nevolá každý deň, že s tým a tým som sa bavil o tom a tom. To by bolo zbytočné, nervózne a človek nemusí všetko vedieť. Rokovania teda prebiehajú a on sa nám ozve v momente, kedy bude mať niečo konkrétne."
 
 
Ešte na záver sa krátko dotknime ďalšieho programu. Vyzerá to tak, že absolvuješ už asi iba jednorazovky.
 
"Teraz mám mesiac pauzu a štartovať budem až na Plouay, potom sa presuniem do Kanady. Chcel by som ešte skúsiť individuálnu časovku na MS. Doteraz mi to ani raz poriadne nevyšlo, ale raz sa to musí zlomiť. Človek nikdy nevie. Verím, že mi to konečne sadne."
 
 
Si majster sveta v tímovej časovke. Ako to vyzerá teda s touto disciplínou? Vidíš tam svoj štart reálne alebo v súvislosti s pravdepodobným odchodom z Quick-Stepu už ani nie.
 
"Áno, som napísaný v predbežnej nominácii, budú k tomu opäť špeciálne sústredenia, ale musím sa na to reálne pozrieť. Je to až v polovici septembra a ak už budeme mať podpísanú zmluvu inde, asi ťažko ma vezmú. Budem pripravený na časovku jednotlivcov, teda by som mohol zvládnuť aj tímovú. Je tu opäť veľká šanca na medailu a rád by som ju šiel, no svet sa nezrúti, ak nepôjdem."
 
 
Vieme, že si veľmi chcel ísť Vueltu. To je aj pre končiacu zmluvu v pasé.
 
"Áno, aj kvôli zmluve, ale tiež preto, že viac ako 15 ľudí v tíme nešlo Grand Tour a riaditelia chcú dať priestor im. To aj chápem. Pýtal som sa, ale povedali mi, že radšej choď Kanadu. Tak idem radšej Kanadu."
 
 
Na štartovej listine Vuelty je už napísaný Tony Martin, takže to nie je človek, ktorý nešiel žiadnu Grand Tour. V každom prípade, aj brat Martin vyhovuje kritériu, že nebol na GT.
 
"Áno, pri ňom trocha nesedí argument, že pôjdu tí, ktorí ešte Grand Tour nešli, pretože nie je dokonca ani v širšej nominácii. Nechcem sa iba negatívne vyjadrovať na adresu tímu, ale, žiaľ, tak to v poslednej dobe je. Pre nás je to tiež nová skúsenosť. Nevadí. Musíme toto obdobie prekonať a ostáva nám veriť, že čoskoro budeme s radosťou konštatovať podpis zmluvy s novým tímom."
 
 
Samozrejme, držíme palce.
 
 
 
velits-peter-tdf-2013-2-tinak
Peter Velits v stúpaní na Alpe d'Huez (foto: Igor Tinák)
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop