Total Sagan - Svojský a všestranný živel Tour de France

25.12.2015, 13:00 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Nedobyl etapu, ale dobyl srdcia fanúšikov. Za štítkom cyklistickej celebrity zostáva sám sebou. Svojský Peter Sagan predviedol na Tour de France 2015 totálnu a spontánnu cyklistiku, ktorú fanúšikovia milujú.
Článok sme pôvodne zverejnili 27. júla 2015.
 
Žijeme v krajine, v ktorej sa narodil jeden z najvšestrannejších cyklistov histórie. Vieme o jeho nadpriemernosti v šprintoch, krátkych kopcoch, na dlažobných kockách, v zjazdoch, časovke i prológoch. Lenže na Tour de France 2015 predviedol novú úroveň všestrannosti výkonov a konzistentnosti výsledkov. Jazdil totálnu cyklistiku. Dobil srdcia fanúšikov i viaceré historické zápisy.
 
Peter sa síce nezlepšil výsledkovo, keďže nedosiahol etapový triumf, ale zvýšila sa jeho celková výkonnosť. V porovnaní s minulými ročníkmi sme ho videli v akcii oveľa viac. Bojoval ako lev na všetkých frontoch, na ktorých sa dalo. Opäť predviedol excelentný zjazd alebo výbornú pozičnú jazdu v šprintoch, čo sú jeho dobre známe prednosti. Pozitívne ma prekvapil nárastom všeobecnej výkonnosti a zvýšenou schopnosťou regenerácie. Dovolilo mu to jazdiť naplno deň za dňom, veď v gruppete si oddýchol v menej ako tretine etáp,“ rozhovoril sa pre Cycling-info.sk športový diagnostik a tréner Juraj Karas.   
 
 
sagan-pariz-podium-body
 
 
Sagan ako historicky prvý držiteľ zeleného dresu bojoval v únikoch až v štyroch etapách po sebe a pokúšal sa o to aj v ďalších dňoch. Históriu prepísal aj ako prvý „zelený muž“ s dvoma oceneniami pre najbojovnejšieho jazdca etapy. „Už predtým sme vedeli, že je veľmi komplexný jazdec, navyše teraz sa k tomu pridala aj výborná forma. Ešte som nezažil, aby išiel niekto do úniku štyri etapy po sebe, ale to len dokazuje, že Peter je samostatná jednotka a nedá sa s nikým porovnávať,“ myslí si Martin Riška, športový riaditeľ slovenskej reprezentácie mužov do 23 rokov i kontinentálneho tímu AWT-GreenWay. 
 
Odchovanec Cyklistického spolku Žilina ovládol tohtoročnú „Starú Dámu“ z pohľadu umiestnení v top päťke aj top desiatke etáp. Ak by sa celkový víťaz určoval podľa súčtu výsledných miest, tak ako na začiatku minulého storočia, Sagan by patril k hlavným kandidátom na najcennejší dres v Paríži. Celkovo má na TdF konte už 42 umiestnení v najlepšej desiatke z 82 etáp, v ktorých štartoval. Podobnou úspešnosťou viac ako 50 % sa nemôže pochváliť žiadny cyklista od čias Eddyho Merckxa. Na druhom mieste v tejto štatistike sú spomedzi aktívnych jazdcov Mark Cavendish s Alexandrom Kristoffom, ktorí majú zhodne iba 29,5 % umiestnení v top desiatke.  
 
 
tdf-sagan-graf-top5
 
 
tdf-sagan-graf-top10
 
 
tdf-sagan-graf-top5-bez-vitazstva
 
 
tdf-sagan-graf-top10-etapy-2
 
 
ZELENÝ!
 
Zmenu bodovania v súťaži o zelený dres hodnotíme ako pozitívny krok, pretože mala dramatickejší priebeh. V skratke, organizátori dávali o pár bodov navyše víťazom rovinatých etáp, čiže najmä Andrému Greipelovi. Po dvanástej etape mal Peter iba dvojbodový náskok, čo je rozdiel v porovnaní s minulými ročníkmi (2012 - 56 bodov, 2013 - 96, 2014 - 150). Zelený dres sa prezliekal až štyrikrát, v minulých troch rokoch to bolo dokopy iba trikrát.
 
Tourminátor získal spomedzi všetkých najviac bodov na šprintérskej prémii - 184. Za ním nasledovali Degenkolb (164) a Greipel (136). Žilinčan zároveň ako jediný bodoval až na pätnástich šprintérskych prémiách, zatiaľ čo Degenkolb na štrnástich a Greipel na dvanástich. Jediný slovenský cyklista na tohotoročnej Tour nazbieral vďaka aktívnej cyklistike 74 010 eur, ktoré sa rozdelia medzi členov tímu. Vo finančnom zisku ho predbehla iba prvá štvorica celkového poradia.
 
Sagan teda ovládol pri prvých štyroch štartoch štyrikrát bodovaciu súťaž a stúpa v historických tabuľkách. Žilinčan sa zapísal do cyklistických archívov aj druhým ziskom zeleného dresu bez etapového víťazstva. Aspoň raz sa to podarilo desiatim cyklistom, viackrát iba trom.
 
Navyše, keď dosiahli štvrtý zelený titul ZabelKelly, tak boli o štyri, respektíve osem, rokov starší. Peter Sagan má stále iba 25 rokov. Organizátori mu môžu „zelený boj“ ešte sťažiť, ak sa vrátia k modelu s väčším počtom rovinatých etáp určených jednoznačne klasickým šprintérom. Slovenský univerzál z tímu Tinkoff-Saxo sa zároveň môže dostať na čelo štatistiky v celkovom počte etáp v zelenom trikote.
 
  tdf-sagan-graf-bodovacka
 
 
tdf-sagan-graf-bez-vitazstva
 
 
tdf-sagan-graf-pocet-dni
 
 
ZASE DRUHÝ?
 
Štatistiky dokazujú nielen Petrovu všestrannosť, ale aj veľmi tesné prehry v boji o triumf. Posledné etapové víťazstvo na Tour de France dosiahol 5. júla 2013 a odvtedy nazbieral desať druhých miest. „Veľa ľudí hovorí, že Sagan už nie je to, čo býval, že sa zhoršil. Podľa mňa sa zlepšuje a výkonnostne rastie. Cyklistika je v tomto nevďačná, že vyššia výkonnosť automaticky neznamená lepšie výsledky. Možno mu chýba užšia špecializácia, konkrétnejšie ciele a absolútne zameranie sa na ne,“ myslí si Juraj Karas.
 
Sagan bojoval v popredí takmer každý deň z troch hlavných dôvodov. Tímové povinnosti pre Contadora, vyrovnaný boj o zelený dres pri novom systéme bodovania a neskrotná túžba po vlastnom etapovom vavríne, ktorý ale nebol najväčšou prioritou. Dôvody, prečo ho nezískal sa nachádzajú aj niekde za slovami hospodárenie s energiou, tímová podpora, taktizovanie súperov či smola.
 
Zmena Petrovej typológie, to je podľa Juraja Karasa jedna z možných príčin tesných prehier: „Myslím, že pred troma rokmi bol Peter vyprofilovaný o trochu viac k šprintom. Vedel rozhodnúť pretek vďaka dominancii vo vynikajúcom krátkodobom výkone. Teraz akoby sa to preklápalo na opačnú stranu k silnejšej vytrvalosti, ktorou sa preteky vyhrávajú ťažšie. Dokáže bojovať vpredu deň po dni, respektíve viac hodín, no „zaplatil“ za to štipku z výbušnosti. Podľa môjho názoru je za touto miernou zmenou aj jeho viacročná príprava na dlažobné klasiky. Tá je zameraná viac na silovú a tempovú vytrvalosť, a nie až tak na výbušnosť a maximálnu rýchlosť.
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Martin Riška upozornil na ďalšiu možnú príčinu série druhých miest: „Kedysi ako nováčik vyhrával ľahšie, pretože ho nebrali vážne. Teraz sa ho všetci boja a rátajú s ním pri určovaní taktiky. Pre Petra ale z toho pramenia bohaté skúsenosti, ktoré môže v budúcnosti využiť.“
 
Petrovi by podľa Juraja Karasa mohlo pomôcť napríklad obmieňanie stratégie: „Peter to možno v niektorých prípadoch prestrelil a ukázal prílišnú dominanciu. Napríklad Lance Armstrong vedel majstrovsky zahrať slabosť. Keby Peter naznačil, že sa trápi, tak by súperi začali bojovať medzi sebou. Podcenili by ho, a potom by mal sily nasadiť turbo a vyhrať. Ale na keby sa nehrá a Peter možno nechce byť hercom. Stále im môže vypáliť rybník aj iným spôsobom. Prirovnal by som to k pokru. Najlepší hráči pokru dokážu zostať najlepší, lebo neustále menia stratégie a prístup k hre.
 
Zaujímavosťou je, že história si pamätá ešte väčších „smoliarov“ ako Petra Sagana. Na TdF 1920 sa dostal Jan Mertens štrnásťkrát do top päťky, ale ani raz nevyhral. Philippe ThysCharles Pélissier zaznamenali v ročníkoch 1920, respektíve 1930, až sedem druhých miest bez víťaznej radosti.
 
 
tdf-sagan-graf-druhe-miesta
 
 
tdf-sagan-graf-pomer
 
 
ŽIVEL ALEBO ŠETRIČ
 
Bojovať o víťazstvo každý deň? Alebo šetriť energiu a sústrediť sa na zopár vytipovaných cieľov? „Nechcem povedať, že Sagan jazdí hlúpo. Má iba poriadne veľa energie a nevie ako s ňou naložiť. Iba útočil, útočil a útočil,“ povedal v priebehu Tour skúsený austrálsky cyklista Adam Hansen.
 
Ďalší Austrálčan, trojnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France, Robbie McEwen tiež hovoril o šetrení energie: „Sagan je skvelý a rád ho sledujem. Mrzí ma, keď ho vidím prehrať a príliš často plytvať energiou. Možno by mohol namiesto niektorých únikov ušetriť viac energie a sústrediť sa iba na niektoré etapy. Zotavuje sa veľmi dobre a je stále veľmi silný, ale vždy zbytočne stratí kúsok energie. Keby to neurobil, možno by mal ešte väčšiu šancu vyhrať. 
 
Dôležité je pripomenúť, že Peter vyrazil do únikov aj kvôli šprintérskym prémiám a tímovej taktike. „Možno mohol v niektorých etapách ušetriť viac síl, ale hlavnou prioritou bol zelený dres, preto potreboval body z únikov,“ vysvetlil okolnosti Martin Riška, päťnásobný víťaz MSR v cestnej cyklistike.
 
Na druhej strane, práve živelnosťou, spontánnosťou, bojovnosťou a totálnou cyklistikou si Sagan získal srdcia fanúšikov. V hlasovaní na oficiálnom Twitteri podujatia ho 63 % hlasujúcich označilo za najpopulárnejšieho jazdca, druhý Daniel Teklehaimanot mal 21 %. „Peter sa rozhoduje v momentoch, a tak robí cyklistiku zaujímavejšou pre fanúšikov. Mne sa to páči viac ako naprogramovaná taktika tímu, kde je určená presná pozícia každého jazdca, príkladom je možno tím Sky. Myslím si, že športoví riaditelia by mali cyklistov iba usmerňovať. Cyklisti sedia na bicykloch, a preto sa musia rozhodovať samostatne, najmä ak ukazujú dobré rozhodnutia,“ verí Martin Riška.
 
Podľa Juraja Karasa je ideálna kombinácia živelnosti a kontrolovaného výdaja energie: „Na jednej strane sa stotožňujem s tímom Sky, lebo sám pracujem dlhodobo a koncepčne. V tréningu sa snažím o systematické a efektívne zvyšovanie výkonnosti za pomoci objektívnych dát. Avšak, tie je nutné stále dávať do súvisu so subjektívnymi pocitmi športovca. V pretekoch mám rád typickú Saganovu neviazanosť. Na Tour de France nebolo príliš živelnosti a bez Sagana by to bolo ešte chladnejšie. Musí to byť ale správne vyvážené. Jazdec musí byť živelný, ale v rámci možností. Musí občas sledovať určité parametre a odhadnúť vlastné schopnosti. Pekné útoky ukázali napríklad Rodríguez alebo Nibali, ale aj oni vedeli, čo si môžu dovoliť a vsadili na takú kontrolovanú živelnosť.
 
 
Peter Sagan vo svojom živle:
 
 
SÁM SEBOU
 
Autentickosť. Ďalšia dôležitá prísada v úspechu Petra Sagana. Na Tour de France 2015 pôsobil veľmi uvoľnene. Podľa nášho názoru sa zvýšila kvalita aj kvantita jeho mediálnych výstupov. Neprejavoval hnev, sklamanie a negatívne emócie, tak ako sa mu to občas stalo v minulosti. „Život nie je o hneve. Viem, že som vždy urobil najlepšiu prácu, ale v mojej pozícii je náročné vyhrávať,“ povedal bývalý zverenec trénerov Zánického a Novosada. „Život je príliš krátky na smútok. Človek by mal byť šťastný,“ odpovedal belgickým novinárom.
 
Kolegov a fanúšikov zabával „hláškami“ alebo iba jednoduchými gestami. Viackrát prišiel za Froomom alebo Nibalim počas ich rozhovoru pre televíziu, aby ich rozosmial. „Nikdy som s Froomom nebol v jednom tíme. Poznáme sa však dobre, niečo sme už v pelotóne prežili. Keď ste spolu každý deň, tak aj ten vzťah je iný. Pri týchto stretnutiach v cieli chcem, aby sa smial do kamery. Tvári sa totiž príliš vážne. Niekomu sa možno nepáči moja bezprostrednosť, ale to je už jeho problém."
 
Petrova bezprostrednosť zaskočila aj čínskeho reportéra, keď sa opýtal prečo jazdí tak agresívne. Prišla pohotová odpoveď: „Pretože mám na to gule.“ Podobné odpovede sú pochopiteľné, ak dostane cyklista rovnakú otázku aj desaťkrát za deň. Členovia pelotónu nemajú veľa priestoru na filozofické úvahy, ľudové múdrosti či „pranostiky“.
 
 
sagan-hesjedal-tdf-15-etapa-tcgf
Peter Sagan s Ryderom Hesjedalom v 15. etape (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Peter je tento rok akýsi pokojnejší. Ak aj po príjazde do cieľa utrúsi nejaké škaredšie slovo po tom, čo prehrá súboj o etapové prvenstvo, kým prídeme do hotela, už je pokojný. Nerozmýšľa nad tým, čo sa stalo na trati, zabudne na to,“ prezradil počas Tour osobný masér Maroš Hlad pre aktuality.sk.
 
Martin Riška si myslí, že Petrova psychická pohoda vyplývala aj z dobrej formy: „Peter mal formu, išlo mu to a bavil sa cyklistikou, takže bol v psychicky v pohode. Situácia je iná, keď sa cyklistovi nedarí a bojuje s každou etapou. Peter mal nohy, len nevyšli okolnosti. Navyše, Peter je dostatočne psychický odolný, veď sa dostal tam, kde je teraz.
 
 
DVA VPLYVY
 
Cyklistika je len športaž šport. Po úspechoch Petra Sagana zrejme nezlacnie chlieb, ale treba si uvedomiť dva dôležité celospoločenské vplyvy. Za prvé, Petra Sagana ako svojského a najviditeľnejšieho cyklistu Tour de France 2015 sledovali milióny fanúšikov popri trati a miliardy divákov zo všetkých končín sveta za televízormi. Dovolíme si tvrdiť, že je to v celej histórii najlepšia reklamná kampaň pre Slovensko. Napríklad, v posledných týždňoch narástol počet fanúšikov Sagana na sociálnej sieti Facebook o desiatky tisíc a určite to neboli iba „slovenské lajky“.  
 
Za druhé. Peter Sagan je živým symbolom národnej spolupatričnosti, a hlavne hrdinom začínajúcich malých cyklistov. Do RTVS prišli desiatky emailov od rodičov či susedov, ktorí opisovali malé deti hrajúce sa na Petra Sagana. V cyklistickom nadšení používali slová ako pelotón, domestik či hák. Pre detské problémy s vyslovovaním písmenka „s“ kričali skomoleniny ako: „Fagan, Fagan.“ Chlieb síce nezlacnie, ale vážme si slovenský drahokam. Je svojský, autentický, úprimný, často druhý. Bojovník, šoumen, milovník cyklistiky. Svetový, ale náš. Total Sagan.
 
 
 
Povedali a napísali počas TdF 2015:
 
André Greipel, šprintér tímu Lotto-Soudal:
„Môj názor po dnešku. Peter Sagan je najsilnejším jazdcom s najväčšou hranicou bolesti na Tour. Sme hrdí, že s ním dokážeme súťažiť aspoň niekedy!“
 
Alberto Contador, líder tímu Tinkoff-Saxo:
"Chcem zablahoželať Petrovi Saganovi, pretože on robí Tour de France jeho impozantnými výkonmi. Nenachádzam slová. Všetko je to výsledok jeho tvrdej práce. Nikto si nezaslúži vyhrať viac ako Peter."
 
Patrick Lefévre, šéf tímu Etixx - Quick-Step:
Myslím si, že Peter Sagan je absolútne najlepší a najsilnejší pretekár na svete. Nedarí sa mu iba v záveroch etáp, kde sa situácia vždy vyvinie proti nemu. V piatok druhý za Van Avermaetom, v sobotu po úniku piaty na kopci, čo bolo takmer nemožné. V nedeľu po ďalšom úniku ešte došpurtoval štvrtý. Je fenomenálne silný."
 
Oleg Tiňkov, majiteľ tímu Tinkoff-Saxo:
,,Som možno ešte viac smutný ako Peter. Neuveriteľne sa snaží, podľa mňa je najsilnejší muž na tejto Tour. Minimálne jedno víťazstvo by si určite zaslúžil."
 
Peter Zánický, bývalý tréner Petra Sagana, z Francúzska pre RTVS:
„To, čo sa deje vo Francúzsku, je neuveriteľné. Všade sa skloňuje meno Sagan a pomaly už aj čašníčky ho hovoria pri objednávke. V štyroch rôznych francúzskych denníkoch som videl jeho fotku, niekde bol na titulke a niekde v článku vo vnútri. Keď mi napríklad píšu SMS belgickí novinári, tak mi bez škrupúľ napíšu, že chcú vedieť niečo o najlepšom cyklistovi sveta. Skvelé tiež je, že keď sme boli na Tour v deväťdesiatych rokoch, tak sme stretli možno jedného Slováka a vítali sme sa ako na Aljaške. Teraz je tu stretnutie so Slovákmi bežné ako niekde na Slovensku.“
 
Peter Privara, prezident SZC, z Francúzska pre RTVS
„Organizátori sa to snažili Peťovi sťažiť a pri starom systéme bodovania by mal ešte oveľa výraznejší náskok. Bodovacia súťaž na Tour de France je ako ušitá pre Petra Sagana. Myslím si, že pokiaľ bude zdravý, tak v najbližších rokoch nebude mať vážnejšiu konkurenciu.“
 
Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky:
„Bojovník. To je asi najvýstižnejšie slovo. Psychológovia tvrdia, že druhé miesto je často veľmi bolestivé, veď stačilo tak málo a mohol skončiť prvý.
Peter Sagan má druhých miest už päť, ale práve v tom je obdivuhodný. Napriek smole a nespolupráci každé ráno vstane a ide naplno. V tom je tajomstvo úspechu – nevzdať sa, nenechať sa znechutiť, znova využiť všetko, čo v sebe máme.
Peter, sme na teba pyšní. Robíš super meno našej krajine.“
 
Peter Sagan pre RTVS:
„Som veľmi šťastný. Od začiatku tohto ročníka to boli veľmi tvrdé súboje a moja úloha v tíme bola iná ako v predchádzajúcich rokoch. Na Tour som štartoval štvrtýkrát a ťažší ročník ako tento som nezažil. Som rád, že som nespadol a že si opäť odveziem zelený dres. Som spokojný aj s výkonom, ktorý som predviedol. Bola to pekná a dôležitá skúsenosť ísť s Albertom Contadorom. Je to veľký šampión. Tento ročník som si poriadne užil."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop