Atraktívne Tro-Bro Léon v blate pre seba zrežírovala Arkéa, vyhral Hugo Hofstetter, Juraj Sagan v zostave Totalu chýbal

15.5.2022, 13:50 | Preteky vo svete | Peter Matis
ne 15.5. rovinata etapa ciel rovina Lannelis > Lannelis 187 km Hofstetter
profil pretekov, 1660 nastúpaných metrov (© trobroleon.com)
Bohatú nedeľnú ponuku pretekov ešte viac vystužili atraktívne preteky Tro-Bro León. Bretónske podujatie je jedinečným podnikom v cestnej cyklistike, pretože jeho trasa vedie po rôznych poľných cestách, páve sektoroch a piesku, čo z neho robí jedinečného hybrida medzi pretekmi. Akési spojenie terénov známych z Paríž-Roubaix a Strade Bianche ponúka každoročne úžasnú drámu a preteky sú čoraz populárnejšie. Zároveň priamo nadväzujú na sobotnajšie podujatie GP du Morbihan, takže aj štartová listina vyzerala do veľkej mieri podobne. 
Favoritmi boli obhajca prvenstva Connor Swift (Arkéa), jeho kolega Amaury Capiot, Alexander Kristoff (Intermarché), Anthony Turgis (Total) alebo Andreas Kron (Lotto). Juraj Sagan sa na dnešné preteky už do súpisky tímu Total nedostal. V pôvodnom úniku dňa boli Chrétien (HPH), Urianstad (Uno-X), Van Niekerk (St.Michel) a Sarreau (Ag2r). Dvojica Urianstad - Van Niekirk vydržala na čele pretekov až do méty 40 kilometrov pred cieľom. 
V Bretónsku v nedeľu pršalo, čo na nespevnených cestách vytváralo problémy. 70 kilometrov pred cieľom pelotón veľmi preriedila séria pádov. Preteky režírovala celý deň domáca Arkéa, ktorá dôkladne poznala miestne cestičky. Už 40 kilometrov pred cieľom skúsil preteky rozhodnúť Connor Swift, ktorý dobehol únik, ale rozhodujúcu selekciu ešte nevytvoril. Na bahnitých úsekoch boli aktívni i Baptiste Planckaert (Intermarché) alebo Matis Louvel (Akréa). Problémy mal naopak Kristoff.
25 kilometrov pred cieľom v zjazde zrýchlil opäť Connor Swift a za ním jazdiaci Stan Dewulf (Ag2r) sa porúčal na zem, čím Brita odpojil. K Britovi na čele sa následne pridali Pichon (Arkéa), Vermeersch (Lotto) a Mozzato (B&B). Obrovskú smolu zažil 15 kilometrov pred cieľom Florian Vermeersch, ktorý sa kvôli defektu porúčal z pravdepodobne víťazného brejku. Naopak, dopredu si to dorazil ďalší pretekár Arkéi Hofstetter. Trojica z francúzskeho celku tak mala vpredu všetko vo svojich rukách. 
Francúzskemu celku sa ale v závere všetko pokazilo. Swiftovi došlo a odpadal v každej zákrute, Pichon dostal defekt, no a silný Mozzato vpredu zrazu cítil šancu. Situáciu ešte dramatizovalo Lotto, ktoré ťahalo vzadu a Swift sa tak musel obetovať pre kolegu a dotiahol vedúce trio do cieľa. Hugo Hofstetter to ale zvládol a v šprinte porazil Mozzata. Obhajca titulu skončil tretí. Šprint o štvrté miesto vyhral De Lie po skvelej podpore kolegov, ale Lotto preteky prehralo s defektom Vermeerscha.
Výsledky
1. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 5:07:15 200
2. MOZZATO Luca B&B Hotels-KTM 00:00 150
3. SWIFT Connor Team Arkéa-Samsic 00:09 125
4. DE LIE Arnaud Lotto Soudal 00:30 100
5. WATSON Sam Groupama-FDJ 00:30 85
6. LOUVEL Matis Team Arkéa-Samsic 00:30 70
Zobraziť kompletné poradie
zoznam kockových úsekov (© trobroleon.com)
 
Náš eshop