Brusel Classic: V daždivých pretekoch sa presadil Van der Hoorn z celodenného úniku

5.6.2022, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ne 5.6. zvlnena etapa ciel rovina Brusel > Brusel 204 km VD Hoorn
profil pretekov, 1750 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Klasika v Bruseli posledné roky nemá pevne daný svoj termín a organizátori tentoraz skúsili prvú júnovú nedeľu. Je to podujatie úrovne ProSeries, teda k dispozícii je veľmi veľa bodov v nevyspytateľnom zvlnenom teréne. Zvyknú sa tu radovať šprintéri Groenewegen, Démare, Ackermann či Ewan, ale vlani sa trochu sťažila trasa a okamžite vyhral Evenepoel po sóle. Tento rok ostali v itinerári zaujímavé kopčeky, ktoré ale na prvý pohľad nemali mať zásadný vplyv na výsledky.
Preteky sa ale nevyvíjali podľa štandardného scenára. Do úniku sa dostalo až desať ľudí vrátane silných mien ako Taco Van der Hoorn (Intermarché) alebo Jelle Wallays (Cofidis). To síce bola výhoda, na druhej strane tam s nimi boli aj úplne neznáme tváre Pro a kontinentálnej úrovne, ktoré sa v náročnej záverečnej hodine ukázali ako prívesky a únik strácal pôdu pod nohami, hoci ešte hodinu, či dokonca pol hodinu pred cieľom nemohol nikto v pelotóne povedať, že ich dobehnutie je hotovou vecou.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Aj preto, že vysoké tempo a kopce výrazne selektovali pelotón, kde sa míňali domestici. V závere výrazne ťahalo Lotto Soudal, ktoré bolo na domácich pretekoch asi s najlepšou zostavou, ale bez klasického šprintéra, teda potrebovali to ďalej rozbíjať.  Mali tam ľudí ako Gilbert, Campenaerts, Van Rensburg či Wellens. No mali to ťažké, pretože druhý najsilnejší bol Alpecin, ktorý však mal vpredu Tobiasa Bayera a nepridával sa k spolupráci. To vyústilo v situáciu, že päť kilometrov pred páskou mal stále súrodý únik k dispozícii 33 sekúnd náskoku. Vyzeralo to veľmi nádejne.
A aj takto to dopadlo. V daždi špurtovala o triumf prvá skupina, kde sa veľmi skoro pustil dopredu Thimo Willems (Minerva) a pol kilometra sa zdalo, že vyhrá, no v samom závere sa cez neho dostal Taco Van der Hoorn, ktorý sa ani nedvihol zo sedla, ale "urval" to ako taký veľký medveď s vycerenými zubami. Niekoľko stovák metrov za sebou ťahal Bayera, no striasol ho z háku a Rakúšan bral napokon tretiu priečku.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Taca Van der Hoorna (víťaz)
"Veľmi ťažký to bol deň. Nebol som si istý, či to zvládneme a potreboval som aj niečo našetriť na špurt, takže to bolo náročné zladiť. Mal som našťastie nohy na to, aby som vyhral. Ozaj to bolo strašne ťažké. Navyše v samom závere to bolo veľmi tesné, takmer vyhral súper z Minervy. Dnes nám to vyšlo.
Od toho víťazstva na Gire sa naozaj snažím často ísť do toho, skúšať, unikať a jasné, že to veľakrát nevyjde, ale nevzdávam sa a dnes sa tu môžem tešiť. Je to pre celý tím úžasná sezóna, nálada je perfektná."
Výsledky
1. VAN DER HOORN Taco Intermarché-Wanty-Gobert 4:45:03 200
2. WILLEMS Thimo Minerva Cycling Team 00:00 150
3. BAYER Tobias Alpecin-Fenix 00:00 125
4. HERREGODTS Rune Sport Vlaanderen-Baloise 00:07 100
5. DE WILDE Gilles Sport Vlaanderen-Baloise 00:07 85
6. LIVYNS Arjen Bingoal Pauwels Sauces WB 00:07 70
7. WELTEN Bram Groupama-FDJ 00:07 60
8. MARCHAND Gianni Tarteletto-Isorex 00:10 50
9. KRISTOFF Alexander Intermarché-Wanty-Gobert 00:23 40
10. REX Laurenz Bingoal Pauwels Sauces WB 00:23 35
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop