MSR 2022: V časovkách víťazstvá Varšovej, Jenčušovej a Nováka, medzi juniormi to bol tesný súboj

23.6.2022, 09:30 | Slovensko a Slováci | L. Timko, J. Hlubek
št 23.6. rovinata etapa 08:30   Kovářov > Kovářov 20 km Varšová
Slovenské juniorky sú klasicky najmenšou kategóriou čo do počtu štartujúcich v časovke. Za posledných desať rokov sa pohybuje ich počet medzi jednou až ôsmimi. Tento rok bolo na štarte šesť pretekárok, z toho iba jediná s rokom narodenia 2004, teda štartovala už vlani, a to bola vtedy posledná Katarína Basárová. Aj dnes sa čakalo, že sa bude o medaily bojovať medzi inými pretekárkami.
Jazdilo sa z Kovářova do Milevska, kde bola obrátka a po tej istej ceste späť. Trať bola úzka a aj zrejmý fakt, že mladé dievčatá pôjdu určite opatrne, nebudú na špeciáloch jazdiť kamikadze, takže vyhrať sa možno bude dať aj prostredníctvom vyššej miery rizika, nie len hrubého výkonu. Našťastie na trati nebolo veľa zákrut.
Klaudia Varšová (© Ján Melicher)
Po prvej polovici trate na obrátke bola jasne najrýchlejšia Klaudia Varšová z Cyklo Spiš, no za ňou boli rozdiely veľmi malé a zdalo sa, že o druhé miesto zabojujú štyri pretekárky. V druhej časti sa však pomyselné nožnice výraznejšie otvorili a Varšová napokon vyhrala až o 1:50 pred Teréziou Ciriakovou z CyS Akadémie PS a bronz putoval do Dohnian zásluhou Simony Bodoríkovej (+2:01). Ostatné cyklistky boli napokon od medaily ďalej, takže nešlo o úplné detaily či jednu prejdenú zákrutu.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Klaudie Varšovej (majsterka SR)
"Veľmi som rada a spokojná. Celý čas sa mi šlo pomerne dobre, neboleli ma až tak nohy. Hlavne v kopcoch ma to trochu aj prekvapilo. Myslela som si, že sa unavím a vyčerapám viac, že mi neostane toľko síl do záveru, ale šla som v tých kopcoch svoje tempo a celé si to správne sadlo. V sobotu by som tiež chcela zajazdiť čo najlepšie, uvidíme, ako sa vyspím a ako zareagujú nohy po tomto výkone."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rastislava Kubovčíka (tréner víťazky)
"Som veľmi veľmi rád za toto víťazstvo pre Klaudiu, lebo má za sebou naozaj ťažké obdobie, potrhané šľachy pred dvoma rokmi, vlani zlomenú panvu. Vôbec nebolo ľahké sa z toho dostať, a tak som teda veľmi šťastný, že jej to vyšlo. Mali sme dobrú prípravu a verím, že sa potvrdilo to, čo vravím už dlho, že Klaudia má potenciál na väčšiu cyklistiku, no, samozrejme, že musíte byť zdraví, aby ste mali šancu.
Organizátori urobili dobrú robotu, dobre zvolená časovka. Trať bola presne taká aká sa dala vyčítať aj z papiera - propozícii. Vedeli sme, čo máme doma trénovať a sadlo nám to."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Terézie Ciriakovej (2. miesto)
"Časovky osobne moc nemusím, nevenujem sa im až tak v tréningoch, takže som rada za tú druhú priečku. Nemám ani veľmi rada takúto členitú časovku. Som skôr zvyknutá časovku ísť po rovine a na tempo, nie cez kopce. Už sa teším na sobotu, kde sa budem snažiť odjazdiť čo najlepšie preteky, tam dám do toho všetko od štartu. Chcela by som vyhrať medzi slovenskými juniorkami, no som trochu po chorobe, uvidíme čo sa podarí."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simony Bodoríkovej (3. miesto)
"Mohol to byť z mojej strany aj trochu lepší výkon, chcela som dopadnúť trochu lepšie. Nevyhovoval mi ten náročnejší terén, ktorý bude zrejme "robiť problémy" aj v sobotu, lebo nie som zrovna vrchár, no dúfam, že sa mi hlavne podarí prísť do cieľa, keďže pretekáme so ženami. A mohla by byť z toho, dúfam, medaila."
Výsledky junioriek
1. VARŠOVÁ Klaudia Cyklo Spiš 31:52
2. CIRIAKOVÁ Terézia CyS - Akadémia Petra Sagana 01:50
3. BODORÍKOVÁ Simona CK EPIC Dohňany 02:01
4. BILKOVIČ OVÁ Sára BRS - Kaktus Bike 02:45
5. BASÁROVÁ Katarína CAT Trenčín 02:56
6. PAVLISOVÁ Ivona CK EPIC Dohňany 04:31
 

št 23.6. rovinata etapa 09:10   Kovářov > Kovářov 20 km Jenčušová
Medzi ženami bola v časovke jasnou favoritkou Nora Jenčušová, ktorá sa na túto disciplínu špecializuje a titul získala už vlani ako prvoročáčka. Jazdí za profesionálny tím BePink, takže mala aj najkvalitnejšiu prípravu. To potvrdila, keď bola rýchlejšia ako súperky od štartu do cieľa a postupne si na druhú Janku Keseg Števkovú (Outsiterz) vypracovala náskok 66 sekúnd. Dopadlo to teda veľmi podobne ako vlani, len tentoraz na trochu náročnejšej trati ako v Podlužanoch. Hoci sa to u dám nepatrí, v športe sa vek bežne uvádza. Je obdivuhodné, že Janka sa pustila do boja s Norou, ktorá je o 26 rokov mladšia.
Nora Jenčušová (© Ján Melicher)
Iba dve sekundy za striebornou pozíciou zaostala Petra Machálková z CAT Trenčín, teda určite si mohla niečo vyčítať, tie dve sekundy sa v cyklistike stratia veľmi rýchlo. Bez medaily napokon ostali pretekárky BRS - Kaktus Bike Simona Záhorcová s Laurou Debnárovou a šiestou do partie bola Vladimíra Zelinová. Mariana Findrová napokon neštartovala, rovnako ako napríklad Tereza Medveďová či Alžbeta Bačíková alebo vlaňajšia juniorská víťazka Tereza Kurnická, ktoré sa do ITT neprihlásili.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nory Jenčušovej (majsterka SR)
"Som veľmi rada, že sa mi podarilo obhájiť titul. Po dlhšej dobe bol profil časovky dosť zvlnený, viac ako po minulé roky, alebo ako sme zvyknutí. Bolo to stále hore-dole, takže nebolo to jednoduché, preto som rada, že to vyšlo a vyhrala som.
Každá z nás by určite chcela v pretekoch vyhrať a nosiť majstrovský dres nasledujúci rok. Je to veľká motivácia, no uvidíme ako to v sobotu dopadne. Vieme, že ako sa u nás preteká - je to veľký chaos, často aj o šťastí, nebodaj nejaké pády môžu prísť, takže to bude veľmi otvorené. Vlani sa mi ledva ušla bedňa, keď to spadlo 150 metrov pred cieľom, takže uvidíme."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Norberta Jenčuša (otec víťazky)
"Myslím si, že Nora dnes zašla skôr svoj slabší štandard. Po obrátke cestou späť mala dosť veľkú krízu, ale napokon ju prekonala. Ja stále vravím, že mohlo to byť lepšie. Treba sa vždy zlepšovať, keďže Nora chce pretekať v medzinárodnej konkurencii.
Trať bola veľmi zaujímavá. Nebola vyslovene ťažká, žeby sa na nej robili obrovské rozdiely, ale bolo treba sa s ňou popasovať. Aj organizátori to celkom zvládajú, udržiavajú poriadok - všetci musia dodržiavať pravidlá a tak to má byť."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Janky Keseg Števkovej (2. miesto)
"Zdalo sa, že nebudem štartovať, lebo ma zasa zastihla viróza. Dlho ma to trápi, ale povedala som si, že zabojujem, skúsim. Ako viete, časovkársky špeciál nevlastním, takže som si ho požičala od nášho úspešného paralympionika Patrika Kurilla, ktorému aj týmto ďakujem!
Do kopca sa mi šlo dobre, ale paradoxne v zjazde nie, lebo s tým špeciálom potrebuje byť pretekár vo vysokej rýchlosti naozaj zohratý. Myslím si, že ak by som sa tomu viac venovala, mohla som byť dôstojnejšou súperkou našej profesionálky Nory. Som rada aj za striebro a povedala som si tak, že možno sa tomu viac povenujem a o rok budem v tej časovke silnejšia. Uvidíme.
Chcem touto cestou ešte poďakovať silnému partnerovi nášho tímu pánovi Čupkovi, trénerovi Lengnavskému, ktorý to so mnou ťahá už 30 rokov a mojej rodine, ktorá obetuje čas aj financie na to, aby som sa mohla stále venovať svojej vášni.
V pretekoch by som si zaslúžila medailu, lebo dobre jazdím v SP, v Krupine som vyhrala, takže bude to zaujímavé. Ale napokon, nejde ani tak o tie medaily, hlavne nech sme zdraví, nebudú tam nejaké ťažké pády."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petry Machálkovej (3. miesto)
"Časovka sa mi veľmi páčila. Už včera, keď sme si ju prechádzali, som si vravela, že by to mohlo byť dobré. Nedávala som si na seba až také veľké očakávania, šla som s čistou hlavou. Šlo sa mi dobre, tréner mi dobre kričal do vysielačky, čo mi veľmi pomohlo.
Aj v prípade pretekov pôjdem do toho rovnako, nebudem si dávať ciele, budem sa snažiť jazdiť dobre, s rozumom, vyhýbať sa problémom a uvidím, či to vyjde-nevyjde."
Výsledky žien
1. JENČUŠOVÁ Nora BePink 30:24
2. KESEG ŠTEVKOVÁ Janka Outsiterz 01:06
3. MACHÁLKOVÁ Petra CAT Trenčín 01:08
4. ZÁHORCOVÁ Simona BRS - Kaktus Bike 01:30
5. DEBNÁROVÁ Laura BRS - Kaktus Bike 03:00
6. ZELINOVÁ Vladimíra MŠK Žiar nad Hronom - CK 03:30
 
št 23.6. rovinata etapa 10:00   Kovářov > Kovářov 20 km Novák
Po dvoch rokoch dominancie Martina Svrčka sa kategória juniorov tak trochu otvorila novým pretekárom, z ktorých až piati tento rok pôsobia v zahraničí. Tam sme aj hľadali najväčších favoritov, no Simon Gottstein (Hummard Velo Passion) napokon neodštartoval a Martina Juríka (Adria Mobil) vyradili technické problémy krátko po štarte a na klasickom bicykli to už mohol poňať iba ako dobrý tréning. Časovka sa tak ešte viac otvorila pre ostatných.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Prvé tri pozície obsadili práve cyklisti jazdiaci mimo Slovenska. Najlepšie vyšla časovka Samuelovi Novákovi z talianskeho Borgo Molino Rinascita Friuli, ktorý síce na obrátke strácal na Dominika Dunára (Willebrord Wil Vooruit) sedem sekúnd, ale napokon ho v cieli prekonal o 15 sekúnd. Dunárovi teda v závere došli sily. Bol to ale tesný súboj medzi týmito prvoročákmi.
Samuel Novák (© Ján Melicher)
Bronz získal druhoročák Tomáš Sivok, ktorý prestúpil z holandského Willebrordu do talianského Franco Ballerini, kde vlani pôsobil Svrček. Stratil ale už výraznejších 42 sekúnd na víťazný čas 26:54. Ako nám povedal v krátkom rozhovore, mal technické problémy. Mimo pódia do minúty straty bol ešte v cieli Richard Riška z CK EPIC Dohňany. Straty ostatných už boli výraznejšie. Štartovalo 19 pretekárov.

Viac fotografií doplníme...
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Samuela Nováka (majster SR)
"Hodnotím svoj výkon naozaj pozitívne, dal som do toho všetko. Dlho som sa pripravoval na tento deň, pracoval na budovaní výkonu a som spokojný s výsledkom aj dosiahnutým časom.
Pokúsim sa zopakovať takýto výkon aj v sobotu, hoci, jasné, že preteky sú iné ako časovka. Myslím si, že forma je dobrá a šanca veľká, lebo na tejto trati som vlani vyhral. Preto sa veľmi teším na tú sobotu."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Miroslava Nováka (otec víťaza)
"Veľmi dobrý výkon dnes. V časovke sa celú sezónu kontinuálne zlepšoval a dnes to akoby vyvrcholilo. Celú trať zvládol veľmi konštantne, nezmätkoval, mal dobrú pozíciu na bicykli. Aj trať Samovi sedela, takáto zvlnená bola fajn. Nebola tam dlhšia rovina, teda bolo potrebné udržiavať dobré tempo v kopcoch aj zjazdoch. Priestoru na oddych bolo na tej trati minimálne."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dominika Dunára (2. miesto)
"Trať bola z môjho pohľadu veľmi náročná, lebo bolo tam veľa kopcov, viacereo nepríjemných. Šlo sa mi dobre, do obrátky som mal dobrý čas, ale ku koncu mi už výraznejšie dochádzali sily a tak to aj dopadlo, že Samo šiel s časom cezo mňa.
V sobotu sú, samozrejme, ambície vysoké, musia byť. Budem sa snažiť vyhrať, ale to aj viacero ďalších chalanov."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tomáša Sivoka (3. miesto)
"Som veľmi spokojný z toho, aké čísla som zo seba vydal, vyprodukoval. No hneď po štarte som mal technický problém, keď mi padla reťaz, podarilo sa mi ju nahodiť, ale to už potom máte v hlave, že musíte makať, makať, aby vám tie sekundy nechýbali, no ešte po obrátke opäť vypadla reťaz z kladky a šiel som s rapkajúcim bicyklom. Čísla boli teda výborné, no dopadlo to na to tretie miesto. Tak to býva. Som veľmi smutný, ale možno preto ešte viac motivovaný na víkend, kde určite chcem zabojovať o najvyššie priečky. Tento rok je konkurencia u nás naozaj veľká, takže to bude tvrdý boj, ale dám do toho všetko. Rád by som si obliekol dres majstra republiky (úsmev)."
Výsledky juniorov
1. NOVÁK Samuel Borgo Molino Rinascita Friuli 26:54
2. DUNÁR Dominik Willebrord Wil Vooruit 00:15
3. SIVOK Tomáš Team Franco Ballerini 00:42
4. RIŠKA Richard CK EPIC Dohňany 00:54
5. ĎURÍK Matúš MŠK Žiar nad Hronom - CK 01:38
6. KURUCZ TÓTH Áron CK Spartak Tlmače    01:59
7. JACKULIAK Róbert MŠK Žiar nad Hronom - CK 02:02
8. GALOVIČ Jakub CyS - Akadémia Petra Sagana 02:23
9. HAĽAK Adam ŠK Železiarne Podbrezová a.s. 02:29
10. PRIVALINEC Matúš Slávia Trenčín 02:34

fotogaleria ikonkaMapa a profil okruhu časovky (© organizátor)
 
Náš eshop