MSR 2022: Medzi ženami predviedla dominantný výkon Jenčušová, medzi juniorkami titul získala Bodoríková

25.6.2022, 09:00 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, J. Hlubek
so 25.6. preteky 2016 09:00   Mladá Vožice 99 km Jenčušová
so 25.6. preteky 2016 09:00   Mladá Vožice 99 km Bodoríková
profil pretekov, 1780 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Sobotňajší program na spoločnom šampionáte otvorili ženy a juniorky, ktoré čakali spoločné preteky. Pôvodne dámy mali absolvovať päť okruhov a skoro sto kilometrov, lenže hlavná rozhodkyňa UCI Simona Davídková skrátila trasu o jeden okruh. Na vine bolo nepriaznivé počasie. Tesne pred štartom pretekov husto pršalo a pršať malo počas celých pretekov. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -

Na štart spoločných pretekov žien a junioriek sa postavilo 66 účastníčok, 42 spadalo do kategórie žien a 24 do kategórie junioriek. Slovensko v pretekoch reprezentovalo dokopy 16 cyklistiek. Medzi najväčšie favoritky na zisk slovenskej trikolóry v kategórii žien patrili Tereza Medveďová a Alžbeta Bačíková. Janka Keseg Števková do pretekov nenastúpila. U junioriek chcela potvrdiť dobrú formu Terézia Ciriaková
Štart pretekov žien a junioriek (© Ján Melicher)
Pretekárky sa zo štartu pohli presne o deviatej hodine doobeda. Ostrý štart nasledoval o štyri minúty neskôr. Do pretekov neodštartovala Hana Heřmanovská, takže sa pole účastníčok zúžilo na 65 dám. Krátko po začiatku pretekov pelotón okamžite začal stúpať na kopec Rodná (5,1 km - 4,6 %). Bol to dominantný bod na okruhu a ženy s juniorkami naň museli vyliezť štyrikrát.  
Počas pretekov žien a junioriek sa na trati pohybovalo viacero skupín (© Ján Melicher)
Už prvý výstup na kopec Rodná priniesol prvé obete. Kontakt s balíkom stratila Eliška Hanáková, ktorá spadla. Z hlavnej skupiny sa porúčali aj Sára Bilkovičová, Katarína Basárová, Sophia Christine Lilgová, Vladimíra Zelinová, Simona Záhorcová zo Sloveniek, a Adéla Hermanová, Barbora Nováčková, Eliška Drbohlavová, Anna Rinaglová, Veronika Bartoníková, Martina Bartošová, Adriana Marschnerová a Dagmar Hejhalová z Češiek. 
Ženy a juniorky pretekali v upršanom počasí (© Ján Melicher)
Kontakt stratila aj Alžbeta Bačíková, takže jedna z adeptiek na zisk slovenskej trikolóry začínala byť mimo hru. Pred vrcholom úvodného kopca zostalo v hlavnej skupine 16 pretekárok. Zo slovenských reprezentantiek zostali vpredu iba Nora Jenčušová a Barbora Švrčková. Chýbala tam aj Tereza Medveďová. Za balíkom sa pohybovali viaceré skupiny. V jednej operovali Terézia Ciriaková a Simona Bodoríková, v ďalšej Laura DebnárováPetra Machálková, Klaudia Varšová a Tereza Kurnická.  
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
Na začiatku druhého kola sa čelo opäť zmenšilo. Odpadli z neho Petra Ševčíková, Tereza Vaníčková, Barbora Němcová, a tiež obe slovenské reprezentantky. Ani Nora Jenčušová, ani Barbora Švrčková už nestačili tempu najsilnejších českých cyklistiek. Tretia najlepšia Slovenka Tereza Medveďová strácala už viac ako minútu na vyššie uvedené slovenské reprezentantky. Rošády pokračovali aj v ďalších skupinách. Klaudia Varšová odpadla z tretej skupiny. Zásluhu na tom mala aj Tereza Kurnická, ktorá túto skupinu ťahala.  
Pohľad na jednu zo selekcií (© Ján Melicher)
Počas druhého stúpania na Rodnú sa situácia na ceste nezmenila. Nora Jenčušová a Barbora Švrčková sa pohybovali bok po boku ako dve najsilnejšie Slovenky v pretekoch. Za nimi bola skupina s Terezou Medveďovou, no boli v nej aj Simona Bodoríková a Terézia Ciriaková, dve najlepšie slovenské juniorky. V ďalšej skupine sa nachádzali Tereza Kurnická, Laura Debnárová a Petra Machálková. Klaudia Varšová strácala každým metrov viac času, a preto sa rozhodla spojiť sily s českou súperkou.
V pretekoch žien a junioriek sa vytvorilo viacero skupín (© Ján Melicher)
V klesaní do cieľa druhého kola Nora Jenčušová ušla Barbore Švrčkovej, a po polovici pretekov bola najvážnejšou kandidátkou na zisk slovenskej trikolóry. Barbora nebola ďaleko, jej manko bolo 19 sekúnd. Ostatné Slovenky už mohli bojovať iba o tretiu priečku, pretože ich strata sa každým metrom zväčšovala. Tereza Medveďová vstúpila do druhej polovice pretekov o celé štyri minúty neskôr ako Jenčušová. U junioriek stále nebolo nič rozhodnuté. Terézia Ciriaková a Simona Bodoríková sa od seba nevzdialili ani na krok.
Simona Bodoríková vo svojej skupine (© Ján Melicher)
Nora Jenčušová pri treťom výstupe na jediný kopec na trase znovu navýšila svoj náskok. Barbora Švrčková vyliezla na Rodnú o celú minútu neskôr a z jej prejavu sa dala čítať únava. Jenčušovú mohol potešiť aj fakt, že po hodine a pol prestala padať voda z oblohy. Túto skutočnosť akoby chcela využiť aj Terézia Ciriaková, pretože tá vyliezla na vrchol kopca o osem sekúnd pred Simonou Bodoríkovou. Bola to zatiaľ najväčšia medzera medzi obomi juniorkami počas celých pretekov. 
Ženy a juniorky to nemali jednoduché (© Ján Melicher)
Nožnice medzi Norou Jenčušovou a Barborou Švrčkovou sa neustále otvárali viac a viac. Jenčušová vstúpila do záverečného kola o tri minúty pred svojou hlavnou súperkou v boji o slovenský dres. Prakticky bola už jeho majiteľkou. Tereza Medveďová strácala ďalšie štyri minúty na Švrčkovú. Medzi juniorkami sa situácia vrátila do starých koľají. Simona Bodoríková dobehla Teréziu Ciriakovú. Klaudia Varšová sa za nimi pohybovala o tri minúty neskôr, no viac-menej už mala isté tretie miesto v tejto vekovej kategórii.
V čele sa pohybovala Nora Jenčušová (© Ján Melicher)
Počas posledného kola sa už nič dramatické neudialo. Nora Jenčušová zvládla záverečný okruh bez komplikácii a získala titul majsterky Slovenska v kategórii žien. Životný výsledok dosiahla aj Barbora Švrčková, ktorá ako jediná dokázala do polovice pretekov držať krok s najsilnejšou Slovenkou. V cieli sa objavila o päť minút neskôr ako Jenčušová. Tretiu priečku obsadila Tereza Medveďová
Nora Jenčušová pretína cieľovú čiaru (© Ján Melicher)

Medzi juniorkami sa bojovalo až do úplného konca. Terézia Ciriaková a Simona Bodoríková sa od seba nevzdialili ani pri poslednom výšľape na jediný kopec na okruhu. Rovnako sa kontrolovali aj v klesaní a nakoniec ich vzájomný súboj musel rozhodnúť až záverečný šprint. V ňom mala viac síl Bodoríková. O dve minúty neskôr sa v priestoroch cieľa objavila aj tretia najlepšia juniorka. Bola ňou Klaudia Varšová.
Dojazd najlepších slovenských junioriek (© Ján Melicher)
Titul majsterky Česka získala Tereza Neumanová, ktorá v závere zdolala Nikolu Bajgerovú. Medzi českými juniorkami zvíťazila Julia Kopecky.  
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nory Jenčušovej (víťazka)
"Preteky hodnotím celkom dobre, aj keď to bol chaos. Išlo sa dobré tempo. Necítila som super dobré nohy. Forma nevyšla tak ako som chcela. Možno mi chýbalo lepšie rozjazdenie, lebo som mala krízu v prvom kopci. Mrzí, že som nedošla v prvej skupine. V poslednom kopci ušla jedna Češka, nikto po nej nešiel, a celý som ho ťahala ja, aby som pomohla Markéte Hajkovej."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Norbert Jenčuš (otec víťazky)
"Bolo to celkom dobré. Tie kopce sú jej slabšou stránkou, tak si myslím, že ich vyšla celkom dobre. Potom to bolo len na nej. V poslednom kopci sa niektoré pretekárky odtrhli a snažili sa to tímovo poriešiť. Nepodarilo sa nám dotiahnuť tímovú kolegyňu naspäť, toto nás trošku mrzí. Preteky boli zvládnuté organizačne super."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Barbory Švrčkovej (2. miesto medzi ženami)
"Na tieto preteky som sa pripravovala celú sezónu. Kopce mi sedia. Čakala som prudší kopec, ale som spokojná. Druhé miesto medzi elitnými ženami je super. Bohužiaľ ma chytili kŕče, ale tak to je a ja som spokojná."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Terezy Medveďovej (3. miesto medzi ženami)
"Pre mňa bol bronz akoby som vyhrala. Dosť som sa trápila posledné týždne aj zdravotne aj s tréningami. Keď som videla ako sa ide prvý kopec, tak som ani neverila, že budem v Top 3, ale nakoniec som to zvládla."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simony Bodoríkovej (víťazky medzi juniorkami)
"Bolo to dosť ťažké. Dobre som sa tam trafila. Na začiatku sa mi išlo celkom dobre, až do tretieho kola, kedy som sa na chvíľku utrhla. Potom som to dobehla a snažila som sa tam udržal a zašprintovať. Som spokojná so svojim výsledkom."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Martina Rišku (tréner Dohnian)
"Bol to náročný okruh, aj podmienky. Keďže to boli spojené preteky so ženami, tak vyzerali úplne inak akoby vyzerali samostatné preteky junioriek. Dá sa povedať, že v prvom kole sa to rozbilo na mini skupiny, ktoré zostali pokope až do cieľa. Tie baby mali toho dosť. Simona tam mala chvíľku krízu, ale dokázala sa vrátiť."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Terézie Ciriakovej (2. miesto medzi juniorkami)
"Myslím si, že výkon som mala. Boli sme dve vpredu. Myslím si, že som podala lepší výkon ako majsterka Slovenska. Chcem ukázať, že na to mám, lebo driem na tom, záleží mi na tom a snažím sa."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Klaudie Varšovej (3. miesto medzi juniorkami)
"Podľa môjho názoru som mohla ísť aj lepšie, dala som do toho všetko, aby som dobehla súperky predo mnou. Nakoniec z toho vyšlo tretie miesto. S časovkou som spokojná, ale dnes som hlavne rada, že som nespadla, že som došla. Celkovo som so sebou spokojná."
fotogaleria ikonkaMapa okruhu (© organizátor)
 
Náš eshop