MSR 2022: Tomáš Sivok ušiel od súperov v záverečnom stúpaní a stal sa majstrom Slovenska medzi juniormi

25.6.2022, 13:00 | Slovensko a Slováci | J. Janoťák, J. Hlubek
so 25.6. preteky 2016 13:00   Mladá Vožice 118 km Sivok
profil pretekov, 2140 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Sobotňajší program na spoločných Majstrovstvách Česka a Slovenska v cestnej cyklistike vyvrcholil pretekmi juniorov. Aj oni súťažili na okruhu v okolí českého mesta Mladá Vožice. Organizátori pre nich pripravili šesť kôl, preteky tejto vekovej kategórie merali 118 kilometrov. Počasie už problémy nerobilo, v prípade juniorov sa trasa neskracovala. Na štart sa postavilo dokopy 109 cyklistov, o titul slovenského šampióna bojovalo 26 pretekárov.
Štart pretekov juniorov (© Ján Melicher)
Slávnostný štart prebehol presne o jednej hodine poobede. O tri minúty neskôr nasledoval ostrý štart. Hneď po ňom sa začalo stúpať na kopec Rodna (5,1 km - 4,4 %). V priebehu prvého výstupu sa vpredu sformoval štvorčlenný únik, no slovenským cyklistom sa do neho nepodarilo dostať. Tí operovali v pelotóne vrátane Richarda Rišku, Jakuba GalovičaChristiana Haasa alebo Juraja Vrbika
Pohľad na pelotón na začiatku juniorských pretekov (© Ján Melicher)
Nie všetkým slovenským cyklistom sa podarilo prežiť prvú selekciu. Za balíkom začali zaostávať Patrik Antal Michal Labuda. Prvý menovaný mal už minútovú stratu pri prvom prejazde cez vrchol Rodnej. Krátko po tom ako sa pretekári dostali prvýkrát cez vrchol stúpania a prešli bufet sa štvorčlenný únik stal minulosťou. Akonáhle bolo kvarteto Čechov dobehnuté, zaútočil ďalší český pretekár. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Prvým cyklistom, ktorý sa ocitol na zemi bol Slovák Dávid Maňkovský. Spadol v klesaní, ale hneď vysadol na bicykel a pokračoval ďalej. V rovnakom čase sa s balíkom lúčil Gabriel Sobota, slovenských reprezentantov bolo v pelotóne čoraz menej. Osamotený český jazdec vpredu zatiaľ naberal sekundy na svoju stranu. Tesne pred koncom prvého kola viedol o 40 sekúnd pred balíkom. Slovákom v pelotóne to nemuselo prekážať.  
Balík sa naťahoval hlavne v stúpaní (© Ján Melicher)
Lenže ich v pelotóne postupne ubúdalo. Ďalšími zaostávajúcimi cyklistami totiž boli Michal Mečír, Adam Kubíček a Patrik Hahn. Kubíček a Hahn sa porúčali z balíka pri druhom výstupe na kopec, Mečír stratil kontakt ešte pred kopcom. Situácia na ceste sa však stabilizovala. Uniknutý český pretekár zväčšil svoj náskok na minútu, no do cieľa bolo treba prejsť stále ešte viac ako 85 kilometrov. 
Pelotón vchádza do Mladej Vožice (© Ján Melicher)
Tempo v hlavnej skupine diktovali prevažne české výbery a pomaly začínali sťahovať osamoteného jazdca. Napriek zvýšenej aktivite sa pokúsil zaútočiť Dominik Dunár a spočiatku jeho nástup vyzeral nádejne. No po krátkom čase sa vrátil do balíka. Pelotón práve vchádzal do tretieho kola. V ňom sa nič dramatické neudialo, ibaže o ďalších desať sekúnd prišiel uniknutý český pretekár.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vpredu sa situácia dlho nemenila, no za balíkom sa spojili Michal Mečír a Gabriel Sobota a spoločne sa snažili vrátiť do balíka. Medzičasom kontakt s hlavnou skupinou stratili Áron Kurucz Tóth, Adam Haľak, Oliver Ollé, Samuel Ulrich, Matúš Privalinec, Róbert Jackuliak, Matej Cibula a tiež Samuel Skladan. Teoretickú šancu získať titul majstra Slovenska tak malo už len 12 juniorov, ktorí sa nachádzali v balíku na začiatku štvrtého kola. 
Stúpanie bolo dobré miesto na útok (© Ján Melicher)
Po polovici pretekov sa vpredu pohyboval pelotón. Osamotený Čech v úniku sa do neho zaradil a snažil sa šetriť sily na druhú polovicu. Ďalšia selekcia balíka prišla v stúpaní. Zo Slovákov ju prežili Dominik Dunár, Tomáš Sivok, Christian Haas, Samuel Novák, Jakub Galovič, Juraj Vrbik, Simon Gottstein, Matúš Ďurík a Martin Jurík. Ostatní slovenskí juniori už strácali na hlavnú skupinu minútu a viac.  
Pelotón sa každým metrom zmenšoval (© Ján Melicher)
Nasledovalo klesanie, v ktorom sa utrhli z reťaze Martin Jurík s jedným českým pretekárom. Podarilo sa im získať k dobru skoro celú pol minútu. V hlavnej skupine bolo v tom čase 24 cyklistov, osem z nich bolo Slovákov. Ďaleko za pelotónom nebol ani Richard Riška, ktorému sa v zjazde podarilo zmazať svoju stratu. Pred poslednými dvomi kolami strácal na balík ani nie desať sekúnd. 
Čelo hlavnej skupiny v pretekoch juniorov (© Ján Melicher)
Lenže dvojička vpredu dlho nevydržala. Už pri ďalšom výstupe na kopec sa Martin Jurík s českým kolegom zaradili do hlavnej skupiny, súčasťou ktorej bol už aj Richard Riška. Celkovo sa v nej nachádzalo desať Slovákov, ktorí sa strážili ako oko v hlave. Českých juniorov bolo v tom čase v skupine trinásť, vpredu tak figurovala masa zložená z 23 cyklistov. Situácia bola preto priehľadná. Všetci o sebe vedeli.
V čelnej skupine bolo v poslednom kole 23 cyklistov (© Ján Melicher)
Jakub Galovič vypadol z bitky o titul ešte pred posledným kolom. Do neho vstupoval o 20 sekúnd neskôr ako ostatní jazdci v prednej skupine. Tá sa rozbila v poslednom stúpaní. Tomáš Sivok si do záveru priviezol najviac síl zo slovenských juniorov, záverečný kopec využil na to, aby získal rozhodujúci náskok pred svojimi súpermi. Zostal pri ňom iba jeden český pretekár. 
Tomáš Sivok diktuje tempo čelnej skupiny (© Ján Melicher)
Za vedúcim duom bola šesťčlenná skupina, zo Slovákov v nej boli Samuel Novák a Christian Haas. Ich strata na duo vpredu bola po stúpaní pätnásť sekúnd. Všetci šiesti členovia skupiny prenasledovateľov nasledujúce kilometre ukážkovo spolupracovali, lenže ani na dlhších rovinkách nevideli Tomáša Sivoka a českého pretekára. Tí sa blížili do cieľa, obom aktuálna situácia vyhovovala. 
Tomáš Sivok a Martin Bárta na cieľovej čiare (© Ján Melicher)
Záverečné kilometre skupina prenasledovateľov vypustila, a bolo rozhodnuté. Tomáš Sivok sa stal majstrom Slovenska v kategórii juniorov. Sivok si na cieľovej rovinke podal ruku so svojim českým súperom a spoločne preťali cieľovú čiaru. Druhé miesto medzi Slovákmi obsadil Christian Haas, ktorý v záverečných metroch porazil Samuela Nováka. Pre neho sa ušla tretia priečka. Haas a Novák stratili na Sivoka pol minúty. 
Tomáš Sivok mal v cieli dôvod na radosť (© Ján Melicher)
Českým majstrom v kategórii juniorov sa stal Martin Bárta, ktorý ušiel z vedúcej skupiny v rovnakom čase ako Tomáš Sivok.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tomáša Sivoka (víťaz)
"Hneď ráno som vedel, že dneska to bude veľmi dobré. Zobudil som sa konečne čerstvý so super nohami. Môj cieľ bol od štartu kontrolovať si to, hlavne držať sa Čechov. Posledné tri-štyri kolá som niečo skúšal, a vždy, keď som niečo skúsil, zalepil sa na mňa Martin Bárta. V poslednom kole sme si povedali, že skúsme to. Na vrchole kopca som vedel, že toto dôjdeme. Stále sme im utekali. Som veľmi spokojný."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Christiana Haasa (2. miesto)
"Tak dneska som mal veľmi dobré nohy. Každý kopec sa mi išiel lepšie a lepšie. Tempo sa postupne stupňovalo. Na konci sa išli už bomby. Veľká gratulácia Tomášovi a Bártovi, išli fakt bomby. Tam sme mohli robiť, čo sme chceli, ale nestiahli sme ich."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Samuela Nováka (3 .miesto)
"Vzhľadom na to, že pršalo, to boli veľmi ťažké preteky. Zjazdy boli dosť technické, kopce boli veľké. Od začiatku sa išlo veľké tempo. Chalani si to zaslúžia. Určite som spokojný s týmto víkendom. Dnešný deň mi však príliš nesadol."
fotogaleria ikonkaMapa okruhu (© organizátor)
 
Náš eshop