Preview MSR: Saganovci chcú predĺžiť svoju dominanciu, Medveďová môže dosiahnuť hetrik

24.6.2022, 07:00 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Preview MSR: Saganovci chcú predĺžiť svoju dominanciu, Medveďová môže dosiahnuť hetrik
(© Ján Melicher)

Dresy so slovenskou trikolórou a medaile za časovku sú rozdané. Spoločný šampionát pokračuje pretekmi s hromadným štartom. V sobotu budú v permanencii ženy a juniorky, ktorých poobede na trati vystriedajú juniori. Muži majú k dispozícii deň voľna navyše a v nedeľu ich čaká takmer dvesto kilometrov na kopcovitom okruhu.
Organizačný výbor pod vedením riaditeľa pretekov Petra Balogha si pre pretekárov pripravil kopcovitý okruhý, ktorý má devätnásť kilometrov. Štartovať aj finišovať sa bude v meste Mladá Vožice. Cyklisti sa po štarte vyberú smerom na juh a po necelých dvoch kilometrov začne stúpanie, ktoré vrcholí za obcou Rodná s priemerným sklonom 4,4 %. Najprudší úsek prekročí šesť percent. Po prekonaní vrcholu čaká na pretekárov občerstvovacia zóna. Následne ich čaká rovinatý úsek a zjazd naspäť do mesta. Dva kilometre pred koncom okruhu sa cyklistom postaví do cesty drobné stúpanie a posledných päťsto metrov bude do kopca so štvorpercentným sklonom. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Ženy a juniorky prejdú cez okruh päťkrát, takže ich čaká 98 kilometrov, čo je prakticky totožná dĺžka, ako vlani, keď mali ženské kategórie o kilometer menej. Hlavná rozhodkyňa Simona Davídková ale v rozhovore s autorom článku pripustila možnosť úpravy počtu okruhov pre jeho náročnosť a očakávané prehánky. Juniori pôjdu o o okruh viac, no v porovnaní s vlaňajším šampionátom ich čaká o dvanásť kilometrov menej. Saganovcov, Duklu a ďalších čaká desať okruhov a 197 kilometrov. V Bánovciach nad Bebravou najazdili o tridsať kilometrov viac. V nedeľu sa dážď neočakáva. 
fotogaleria ikonkaMapa okruhu (© organizátor)
Medveďová môže pridať tretí titul v rade, juniori budú mať nového majstra
Počet junioriek sa oproti časovke nezmení, ale kategória žien sa rozšíri o viacero mien. Vo štvrtok neštartovala ani Tereza Medveďová, ktorej by mal kopcovitý okruh vyhovovať a v prípade víťazstva si po štvrtýkrát v kariére oblečie dres s trikolórou. O najvyššie priečky bude bojovať aj Janka Keseg Števková, víťazka MSR spred šiestich rokov. V jej neprospech ale môže, ale nemusí hrať únava z časovky. Svoju premiéru medzi ženami na národnom šampionáte absolvuje Tereza Kurnická. Bývalá pretekárka akadémie Petra Sagana alebo Slávie Trenčín ako juniorka zvíťazila v Mladej Boleslavi aj v Bánovciach nad Bebravou a časovku vynechala.
O prvý titul medzi ženami bude bojovať úspešná obhajkyňa víťazstva z ITT Nora Jenčušová. V jej prospech môže hrať fakt, že BePink tu reprezentuje aj Češka Markéta Hajková. Ďalšími adeptkami na umiestnenie na pódiu sú Petra MachálkováBarbora Švrčková alebo dráharka Alžbeta Bačíková. Medzi juniorkami by o zlato mali bojovať priebežná líderka Slovenského pohára Terézia Ciriaková a čerstvá majsterka Slovenska v ITT Klaudia Varšová
Medveďová a Keseg Števková (© Ján Melicher)
Časovku medzi juniormi ovládli pretekári reprezentujúci zahraničné zoskupenia a tí budú patriť medzi favoritov aj v sobotu. Po nevydarenej ITT si bude chcieť napraviť chuť Martin Jurík, ktorý v tomto roku už vyhral jedno kolo Slovinského pohára. Kvalitnou formou disponuje aj Tomáš Sivok. Niekdajší jazdec bratislavského Kaktusu bol najlepším vrchárom na Tour de l'Eure, v celkovom poradí skončil na tretej priečke a vo štvrtok sa dostal na pódium napriek technickým problémom. 
Na Tour de l'Eure sa celkovým víťazom stal iný Slovák Dominik Dunár a nebol to jeho jediný dobrý výsledok v tejto sezóne, keďže na Svetovom pohári v Švajčiarsku bral druhé miesto v bodovačke. Nováčik medzi juniormi Samuel Novák sa na Svetovom pohári dokázal umiestniť v druhej alebo tretej desiatke celkovej klasifikácie a na totožnej trati vlani zvíťazil. O vysoké priečky by mali bojovať aj priebežný líder Slovenského pohára Christian Haas, štvrtý muž časovky Richard Riška či víťaz Ceny Krupiny Jakub Galovič.  
juniorský pelotón (© Ján Melicher)
Predĺžia Saganovci svoju dominanciu? 
Trojnásobný majster sveta Peter Sagan bude napriek prekonanému koronavírusu najväčším favoritom na zisk ďalšieho slovenského titulu. Víťaz osemnástich etáp na Okolo Švajčiarska nedisponuje takými vrchárskymi kvalitami ako v predchádzajúcich sezónach, ale na slovenskej scéne nemáme lepších pretekárov do kopcov. Jeho brat Juraj bude mať jednu z mála príležitosti na vlastný výsledok a uvidíme, pre akú taktiku sa súrodenci napokon rozhodnú. V Mladej Boleslavi pred dvoma rokmi podal kvalitný výkon v kopcoch v porovnaní s ďalšími Slovákmi. 
Dukla Banská Bystrica v časovke nemala zastúpenie v Top 3 a v pretekoch sa budú zverenci Martina Fraňa chcieť prezentovať v lepšom svetle. Lukáš Kubiš sa môže prepracovať na pódium po tretikrát v rade. Na Okolo Slovinska sa s kopcami najlepšie vysporiadal Samuel Tuka a o popredné priečky by na takomto teréne mali bojovať aj Martin Haring či Patrik Tybor. Vydarenú časovku majú za sebou borci z BRS - Kaktus Bike Marek Čanecký sa pokúsi nadviazať na svoje solídne tohtoročné výsledky. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Premiéra medzi mužmi čaká na Martina Svrčka. Budúci pretekár Quick-Stepu sa postaví na štart po pauze spôsobenej zlomeninou kľúčnej kosti a preto je jeho forma otázna. Solídne výkony v tomto roku podáva aj Matúš Štoček. Tretí muž memoriálu Philippe Van Coningsloo ale časovku nedokončil a v jeho neprospech môžu hrať aj ambície tímu medzi Čechmi. V kopcoch si dobre vedie aj Samuel Kováč a niekdajší pretekár CKM Poprad sa bude môcť spoľahnúť na početnú tímovú podporu.  
      
profil pretekov mužov, 3570 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
št 23.6. rovinata etapa 08:30   ČASOVKA JUNIORIEK 20 km Varšová  
št 23.6. rovinata etapa 09:10   ČASOVKA ŽIEN 20 km Jenčušová  
št 23.6. rovinata etapa 10:00   ČASOVKA JUNIOROV 20 km Novák  
št 23.6. rovinata etapa 14:18   ČASOVKA MUŽOV 39 km Cully  
so 25.6. preteky 2016 09:00   PRETEKY ŽIEN 99 km víťazka ?  
so 25.6. preteky 2016 09:00   PRETEKY JUNIORIEK 99 km víťazka ?  
so 25.6. preteky 2016 13:00   PRETEKY JUNIOROV 118 km víťaz ?  
ne 26.6. preteky 2016 10:30   PRETEKY MUŽOV 197 km víťaz ?  
 
Náš eshop