ME žien do 23 rokov: O titul sa nešprintovalo, neskorým atakom sa presadila Van Anrooijová, Jenčušová 34.

10.7.2022, 12:25 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
so 9.7. zvlnena etapa 10:00 Anadia > Anadia 83 km Rayerová
profil pretekov, 1220 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Sobotňajší program majstrovstiev Európy začal pretekmi junioriek. Slovensko zastupovali Klaudia Varšová (CYKLO SPIŠ), Terézia Ciriaková (CyS - Akadémia Petra Sagana) a Simona Bodoríková (CK Epic Dohňany). Čakalo ich 83 kilometrov a štvornásobný prejazd cez stúpanie Junqueira (1,7 km; 5,8 %). Už v prvom okruhu z pelotónu odpadlo priblížne dvadsať cyklistiek. 
Medzi nimi boli aj Bodoríková Varšová. V balíku tak do druhého kola pokračovala iba Ciriaková. Bohužiaľ, druhá juniorka z Malých Vožíc sa zaplietla do hromadného pádu a spoločne s jednou českou pretekárkou musela zamieriť do nemocnice. Druhé kolo bolo konečnou aj pre zvyšné slovenské juniorky, keďže ich rozhodcovia z trate odvolali pre vysokú stratu na čelo pretekov. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
O titul napokon bojovalo trio junioriek a novou majsterkou Európy sa stala Eglantine Rayerová (Francúzsko), ktorá v závere prešprintovala Talianku Eleonoru Ciaboccovú a po treťom mieste z Trenta už nenašla premožiteľku. Ciaboccová obhájila svoje minuloročné umiestnenie. Pódium doplnila ďalšia pretekárka z Apenínskeho polostrova Federica Venturelliová, ktorá patrí medzi juniorky prvý rok.
Napriek tomu sa dnes aj vo štvrtok prepracovala do Top 5. Ďalšia skupina stratila necelú polminútu a dominanciu Talianska podčiarkla štvrtým miestom Francesca Pellegrinová. Tá sa oproti vlaňajšku výkonnostne posunula, pretože v Trente brala 20. miesto. Elitnú päticu uzavrela Holanďanka Nienke Vinkeová, ktorá tak zopakovala umiestnenie z časovky a zlepšila svoje umiestnenie z Trenta o sedem miest. 
vyjadrenie ikonky ciernaDávid Hikel (reprezentačný tréner)
"Simona Bodoríková a Klaudia Varšová bojovali, ako mohli, ale v extrémnom teple nestíhali nestíhali tempu hlavnej skupiny a v polovici pretekov ich rozhodocovia odvolali. Veľmi pekne po pozičnej stránke si v pelotóne viedla Terézia Ciriaková, ale z hry ju vyradil pád, po ktorom bola prevezená do nemocnice na ďalšie vyšetrenia. Našťastie, tie vyvrátili akékoľvek zlomeniny a snáď bude môcť nastúpiť na dráhový šampionát, ktorý bude budúci týždeň v Anadii."
Výsledky
1. vlajka RAYER Eglantine Francúzsko 2:32:38
2. vlajka CIABOCCO Eleonora Taliansko 00:00
3. vlajka VENTURELLI Federica Taliansko 00:02
4. vlajka PELLEGRINI Francesca Taliansko 00:28
5. vlajka VINKE Nienke Holandsko 00:28
6. vlajka MÉNAGE Lise Francúzsko 00:28
7. albansko VAN SINAEY Xaydee Belgicko 00:30
8. vlajka CZAPLA Justyna Nemecko 00:30
9. vlajka SCHMIDSBERGER Daniela Rakúsko 00:30
10. vlajka SEGATO Gaia Taliansko 00:33
Zobraziť kompletné poradie
Slovenky na štarte:
Klaudia Varšová (2005, CYKLO SPIŠ)
Terézia Ciriaková (2005, CyS-Akadémia Petra Sagana)
Simona Bodoríková (2005, CK EPIC Dohňany)
ne 10.7. zvlnena etapa 10:00 Anadia > Anadia 104 km Van Anrooijová
profil pretekov, 1530 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Ženy do 23 rokov mali pred sebou päť okruhov a 104 kilometrov. Slovensko na štarte reprezentovala Nora Jenčušová. V porovnaní so včerajšími pretekmi mali ženy trochu príjemnejšie počasie, teplota sa šplhala k tridsiatim stupňom Celzia. V Anadii nechýbala ani Silvia Zanardiová (Taliansko). Oddielová kolegyňa Jenčušovej obhajovala vlaňajší titul a zároveň to bola jej derniéra v tejto vekovej kategórii na ME. 
Na prvý prejazd cez Junqueiru (1,7 km; 5,8 %) doplatilo iba niekoľko pretekárok, ktoré nevydržali tempo pelotónu. Ani dnešné preteky sa nezaobišli bez pádov a v druhom kole pod stúpaním skončila na zemi druhá žena z časovky Vittoria Guazziniová (Taliansko). Z balíka sa začalo atakovať a v zjazde v Junqueiry sa vytvoril únik s tridsaťsekundovým náskokom, ale pelotón ho rýchlo dobehol. 
V treťom kole bola súčasťou pelotónu aj Jenčušová. Snahu o nový únik prejavovalo deväť žien. Textový ani televízny prenos organizátori nezabezpečili, preto sme boli odkázaní iba na informácie z mechanického vozidla našej reprezentácie. Vpredu sa napokon usadili Mischa BredewoldováFem Van Empelová (2x Holandsko), Eleonora GasparrinováMatilde Vittolová (2x Taliansko), Célia Le Mouelová, Maeba Squibanová (2x Francúzsko), Linda RIedmannová (Nemecko), Dominika Wlodarczyková (Poľsko) a Mireia Triasová (Španielsko).
Pred tretím vrcholom Junqueiry mali náskok 45 sekúnd. Už po niekoľkých kilometroch vypadla z úniku Le Mouelová. Vedúca skupina dokázala navýšiť svoj náskok na minútu aj päť sekúnd. V pelotóne sa zvoľnilo tempo a to využili viaceré zaostávajúce pretekárky na opätovný návrat. Do hlavnej skupiny sa vrátila aj Le Mouleová a náskok unikajúcej skupiny pri vstupe do štvrtého kola činil minútu a dvadsať sekúnd. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V pelotóne udávali tempo Francúzky a nemecké reprezentantky. Štyridsať kilometrov pred páskou mala vedúca skupina štyridsaťsekundový náskok. Na sólový únik sa odhodlala Wlodarczyková, naopak, zaostávať začala Vitilliová. Poľka v službách tímu ATOM Developer Wroclaw sa dlho na čele nezdržala a na čele tak jazdilo poltucet cyklistiek. Na vrchole Junqueiry bol únik zlikvidovaný a na čele jazdila štyridsaťčlenný balík aj s Jenčušovou
Neskôr sa pelotón rozdelil na dve skupiny. Vpredu ostali všetky Talianky a Holanďanky, ale aj reprezentantky Poľska, Švajčiarska, Švédska či domáceho Portugalska. Druhá skupina mala polminútovú stratu a naša zástupkyňa pracovala na jej zmazaní. Tesne pred vstupom do posledného kola sa odohral pád v druhej skupine, kde sa zamotali reprezentantky Švédska, Portugalska, Talianska a Ukrajiny. 
22 kilometrov pred páskou sa prvé dve skupiny spojili. Naďalej sa nastupovalo a odskočiť sa snažili dve pretekárky, ale balík ich nikam nepustil. Osemnásť kilometrov pred cieľom Jenčušová opäť vypadla z pelotónu a nachádzala sa v kolóne áut. Po spomalení hlavnej skupiny sa ešte na chvíľu vrátila späť, ale na poslednom stúpaní na Junqueiru definitívne opustila pelotón. Vrchol spoločne preliezlo devätnásť žien. 
Deväť kilometrov pred páskou sa Jenčušová nachádzala v konvoji spoločne s ďalšími štyrmi cyklistkami. Balík sa rozrástol na 24 pretekárok. O dva kilometre neskôr si nastúpila Bredewoldová. Holanďanka si vytvorila päťnásťsekundový náskok na pelotón, kde pracovali Talianky. Tri kilometre pred cieľom došlo v pelotóne k ďalšiemu pádu, na zemi skončila jedna Talianka. Brederwoldová bola dobehnutá a tak nastúpila jej krajanka Shirin Van Anrooijová
Nora Jenčušová pri prejazde bufetom (© Terézia Ciriaková)
Pretekárka Treku - Segafredo napokon udržala svoj náskok až do cieľa a stala sa novou majsterkou Európy. O druhé miesto šprintovala iba jedenásťčlenná skupina a ďalšiu striebornú medailu po časovke uchmatla Vittoria Guazziniová. Pódium doplnila ďalšia Holanďanka Fem Van Empelová. Štvrtá skončila Silvia Zanardiová, elitnú päticu uzavrela Maike Duinová z Holandska. Nora Jenčušová stratila necelé tri minúty a prišla do cieľa na 34. mieste.  
vyjadrenie ikonky ciernaNora Jenčušová (34. miesto)
"S výsledkom som relatívne spokojná, najmä v porovnaní s minulým rokom, pretože v Trente som ani neprišla do cieľa. Tento rok sa mi v kopcoch šlo lepšie. V prvom kole som sa snažila byť vpredu najmä pre prípad, že by to bolo nervózne, pretože sme ešte jazdili pohromade. V druhom kole sa začalo nastupovať a niekoľko dievčat sa vpredu osamostatnilo. Tretie kolo sa šlo v pohode a v štvrtom sa opäť začalo nastupovať. Tam som mala problém a musela som si to doťahovať.
Podarilo sa mi to dotiahnúť späť do balíka. V tom istom kopci si ale začali nastupovať Holanďanky a už sa to celé potrhalo. Dnes bol dôležitý pitný režim, pretože bolo veľmi teplo, podobne ako včera v juniorských pretekoch. Som rada, že mi mohli podávať vodu až štyria ľudia. Traja boli na oficiálnej občerstvovacej stanici a Róbert Malík bol pripravený v kopci, čo bolo skvelé. Preto ďakujem aj staffu."
Výsledky
1. VAN ANROOIJ Shirin Holandsko 02:57:41 125
2. GUAZZINI Vittoria Taliansko 00:11 85
3. VAN EMPEL Fem Holandsko 00:11 70
4. ZANARDI Silvia Taliansko 00:11 60
5. VAN DER DUIN Maike Holandsko 00:11 50
6. RÜEGG Noemi Švajčiarsko 00:11 40
7. WLODARCZYK Dominika Poľsko 00:11 35
8. LE NET Marie Francúzsko 00:11 30
9. BOSSUYT Shari Belgicko 00:11 25
10. MOHR Mari Hole Nórsko 00:11 20
34. JENČUŠOVÁ Nora Slovensko 02:50
Zobraziť kompletné poradie
Slovenka na štarte:
Nora Jenčušová (2002, BePink)
 
Náš eshop