V Novej Bani a okolí sa okrem mužskej V4 uskutoční aj premiéra ženskej edície, na štarte budú Jenčušová aj Kubiš

20.7.2022, 08:30 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Fanúšikovia cestnej cyklistiky na Slovensku budú tento víkend upierať pozornosť na Novú Baňu a okolie, kde sa uskutočnia V4 jednorázovky. Mesto a organizátori sa dohodli na dlhodobej spolupráci, preto sa dejisko pretekov po roku nemení. V sobotu bude mať premiéru ženská jednorázovka Groupama Ladies Race Slovakia s početným domácim zastúpením. V nedeľu prídu na rad mužské preteky s množstvom tímov najmä zo strednej Európy. 
Na štarte ženských pretekov budú stáť UCI kontinentálne tímy aj s Jenčušovou
Ženy budú mať na programe deväťdesiatkilometrú trať. Najprv sa vydajú na veľký okruh a už po niekoľkých kilometrov ich čaká stúpanie na Kostivrch (2,4 km; 5,8 %). Zvyšok okruhu má rovinatý charakter a po prejazde cieľom si veľký okruh zopakujú ešte raz. Potom sa presunú na malý okruh, kde sa nachádzajú tri krátke stúpania. To najťažšie príde hneď na začiatku okruhu. Má 1400 metrov a maximálny sklon trinásť percent. Podobne ako veľký okruh, aj malý budú musieť cyklistky prejsť ešte raz.   
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka na preteky
Slovo k premiérovému ročníku s mužskými aj ženskými pretekmi dostal riaditeľ pretekov Ján Žilovec. „V Novej Bani sme našli veľmi dobré zázemie. Ľudia z prostredia mesta sa veľmi dobre postavili k realizácii podujatia. Mali sme už postavenú trať a všetky úlohy, ktoré sme museli splniť, sme už mali predpripravené. Začal som uvažovať nad tým, či by sme podujatie nerozšírili o jeden deň. Podarilo sa nám to aj vďaka spolupráci s organizátormi maďarskej V4, ktorí taktiež spravia preteky pre mužov aj ženy. Podarilo sa nám prilákať slušný počet štartujúcich aj zaujímavé tímy," povedal riaditeľ pretekov a veliteľ konvoja v jednej osobe. 
Na štartovej listine figurujú štyri kontinentálne zoskupenia. Z Luxemburska prichádza tím Andy Schleck Immo Losch. Na predbežnej súpiske tímu je aj Maďarka Zsófia Szabóová, ktorá vlani pretekala aj na Slovenskom pohári a v Krupine ani Tlmačoch nenašla premožiteľku. Do Novej Bane príde aj nemecký tím Canyon//SRAM Generation s majsterkou Nemecka do 23 rokoch v ITT aj pretekoch Ricardou Bauernfeindovou. Zostavu ako športový riaditeľ povedie Adam Szabó
Nora Jenčušová na MSR v Mladých Vožiciach (© Ján Melicher )
Konkurenciu dopĺňa slovenským cyklistkám známy taliansky celok BePink. V jeho drese uvidíme dvojnásobnú majsterku Slovenska Noru Jenčušovú, ale aj Silviu Zanardiovú. Druhá menovaná na nedávnych majstrovstvách Európy v Portugalsku skončila v pretekoch na štvrtej priečke. So silnou zostavou bude štartovať aj poľský klub ATOM Deweloper Wroclaw, ktorý bude reprezentovať napríklad tohtoročná víťazka Gracia - Orlová aj Lotto Belgium Tour Agniezska Skalniak-Sójka
Štartovú listinu dopĺňa sedem klubových celkov a tri reprezentačné tímy. Slovensko budú reprezentovať Mariana Findrová (Team Seven), Laura Lukáčová (BIKEGARAGE), Petra Machálková (Cycling Academy Trenčín), Tereza Medveďová (ŠK Železiarne Podbrezová), Radka Paulechová (Kaktus Bike - Team Bratislava) a  Vladimíra Zelinová (MŠK Žiar nad Hronom - CK).  V tíme BRS Kaktus Bike budú štartovať Laura DebnárováBarbora Švrčková Simona Záhorcová
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Medzi mužmi nebudú chýbať najlepší pretekári z vlaňajšieho ročníka
Nedeľa prinesie súboj desiatich kontinentálnych tímov, jedenástich klubových zoskupení, MTB tímu PROefekt Across a bulharskej reprezentácie. Mužov čaká stoštyridsať kilometrov. V prvom kole ich čaká iba stúpanie na Kostivrch. Druhé a tretie kolo obstará kombinácia malého a veľkého okruhu - teda dve krátke stúpania a tak Kostivrch. Následne sa presunú na malý okruh, ktorý prejdú trikrát. 
Na štarte nebude chýbať obhajca víťazstva Alan Banaszek (Mazowsze Serce Polski), ktorý tento rok ovládol etapové preteky v Thajsku a dvakrát sa radoval z etapového víťazstva. Štartovať bude aj vlaňajší druhý muž Jakub Murias (Voster ATS Team) a chýbať nebude ani ďalšie poľské kontinentálne zoskupenie Santic - Wibatech s poľsko-nemeckou zostavou. Českú cyklistiku budú reprezentovať všetky štyri kontinentálny celky. 
 Vlaňajší dojazd a triumf Alana Banaszeka (© Ján Melicher)

Elkov - Kasper bude štartovať s tretím mužom vlaňajšieho ročníka Michaelom Kukrlem aj víťazom českej V4 Adamom Ťoupalíkom. V drese ATT Investments bude pretekať aj minuloročný desiaty muž Matúš Štoček alebo Nemec Mika Heming, ktorý tento rok zbiera umiestnenia v Top 10 na etapových pretekoch. Naposledy bol šiesty na Gemenc Grand Prix. Z kontinentálnych tímov mimo strednej Európy prídu ázijský celok Kuwait Pro Cycling Team, lotyšské zoskupenie Kaunas Cycling a slovinská zostava Ľubľana Gusto Samsic, ktorá sa zúčastnila aj minuloročných pretekov.      
Dukla Banská Bystrica bude chcieť nadviazať na štvrté miesto Lukáša Kubiša z minulého roka. Na štarte bude stáť aj najlepší Slovák z poľskej V4 Adam Foltán či šprintér Erik Baška. Zostavu dopĺňajú skúsení harcovníci Patrik TyborMartin Haring a dvadsaťtrojkár Pavol Rovder. Ďalších domácich zástupcov nájdeme v tíme Cycling Academy Trenčín. Na štarte nebude chýbať druhý muž z MSR do 23 rokov Samuel Kováč, ďalší prvoročáci Lukáš Sokolík Adam Gross, ale aj Martin Gavenda Ladislav Frolek
Dukla Banská Bystrica na vlaňajšom ročníku (© Ján Melicher)
V tíme BRS - Kaktus Bike dostanú šancu druhý muž z majstrovskej časovky Marek Čanecký, bývalý pretekár CAT Samuel Oros, najlepší Slovák z českej V4 Andrej Líška aj niekdajší zástupcovia Firefly Dávid Kaško Stanislav Béreš. Zoskupenie PROefekt budú reprezentovať vlaňajší účastník Okolo Slovenska Juraj Karas, Jakub PišojaTomáš ValíčekSimon Nagy.  
Súčasťou pretekov mal byť aj vírnik na zabezpečenie priameho prenosu, lenže pilota zasiahol koronavírus a jeho použitie sa tak odkladá na budúci rok. Diváci v priestoroch štartu a cieľa sa môžu tešiť na veľkoplošnú obrazovku, kde uvidia aktuálne dianie na trati. Priamy prenos sa bude, samozrejme, aj streamovať. Oba preteky budeme detailne mapovať na Cycling-Info.sk. V Novej Bani nebude chýbať ani kultúrny program. „Chcel by som pozvať priaznivcov cyklistiky na toto podujatie. Po Okolo Slovenska sú to druhé najväčšie preteky, ktoré tu máme. Diváci môžu zažiť peknú atmosféru a využiť tieto prázdninové dni na krásny víkend v okolí Novej Bane," dodal Žilovec. 
profil pretekov mužov, 2470 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
Náš eshop