San Sebastián: Evenepoel rozbil konkurenciu ďalším dlhým sólom, Sivakov druhý

30.7.2022, 15:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
San Sebastián: Evenepoel rozbil konkurenciu ďalším dlhým sólom, Sivakov druhý
Remco Evenepoel (A.S.O. Maxime Delobel)

so 30.7. rovinata etapa ciel rovina San Sebastian > San Sebastian 225 km Evenepoel
profil pretekov, 4100 nastúpaných metrov (© klasikoa.eus)
Na Clásica Ciclista de San Sebastián sa zvyknú byť svieži vrchári a silní klasikári, ktorí v júli oddychovali, s ľuďmi, ktorí mali skvelú formu na Tour de France. Aj preto sa očakával súboj mladých pušiek Tadeja Pogačara s Remcom Evenepoelom, čo až tak často nevídame. Prípadne sa skloňovali medzi favoritmi mená ako Joao Almeida, Simon Yates, či možno David Gaudu, ktorý tu nezvykol vynikať, ale má životnú formu.
Úvodné štyri hodiny slúžili na zahriatie. Vytvoril sa početný únik, ktorý ale nemal veľkú šancu na úspech práve pre svoju početnosť. Boli tam najmä ľudia z Pro tímov a Španieli sa bili o vrchárske prémie po trase. Najúspešnejší "zberač" bol Jon Barrenetxea z Caja Rural. Najmä Quick-Step ťahal pelotón a už v treťom stúpaní od konca na Jaizkibel vyše 60 km pred cieľom bol únik pohltený a balík už klesal pospolu.
Medzitým fanúšikov Tadeja Pogačara zarmútila správa, že podobne ako viacerí protagnosti z Tour už tempo nevydržal a odpadol z hlavného poľa. Zdalo sa, že by to mal byť skôr ročník pre oddýchnutého pretekára. V klesaniach je doma Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), ktorý tu bol vlani druhý a dnes skúšal pohroziť pelotónu už veľmi skoro. Mal zjavne záujem, aby bolo tempo vysoké celý čas, aj v zjazde, nie len kopci. Už na rovine spadol Joao Almeida, teda UAE sa to trochu rúcalo. Portugalčan sa ale dotiahol naspäť a nevyzeral zásadne zodratý.
Následne sa stúpalo na Erlatz (3,8 km; 10,6 %). Tam už horel asfalt. Atakoval aj Remco Evenepoel (Quick-Step), za ním sa snažili vyviesť Carlos Rodríguez (Ineos) či Simon Yates (BikeExchange). Remco sa ale všetkých striasol a pokračoval sám na vrchol kopca. Mal tam už vyše pol minúty náskoku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Za ním dlhšie ostával Simon Yates (BikeExchange) a tak sa sformovala štvorica prenasledovateľov Carlos Rodríguez, Pavel Sivakov (2x Ineos), Tiesj Benoot (Jumbo) a Bauke Mollema (Trek). V zjazde sa náskok mladého Belgičana ešte zvýšil, až na minútu. Za ním sa Yates dal dokopy s kvartetom a šli spolu, no aj keď sa tvárili, že spolupracujú, mašina vpredu im bezkonkurenčne unikala.
Postupne sa formoval aj niečo ako pozostatok pelotónu, ale už so stratou vyše dvoch minút. Nemal šancu ohroziť Evenepoela, ale chcel riešiť aspoň boj o pódium. Vôbec sa tam neukazovali dresy UAE, ktorí boli pred pretekmi považovaní za najväčších favoritov so zostavou ako Pogačar, Almeida, Ayuso a Bennett.
Rodríguez so Sivakovom sa oddelili od zvyšku skupiny a dlho držali manko na Remca na hranici minúty. Benoot, Yates a Mollema strácali pol minúty. Nasledoval posledný kopec Murgil-Tontorra (2,1 km; 10,1%). Tam Evenepoel len zvýšil svoj náskok už na vyše dve minúty a v zjazde mohol ísť opatrne, aby sa nič nestalo. V San Sebastiane potom už oslavoval druhý triumf na týchto pretekoch. Opäť po dlhom sólo úniku.
Druhý bol napokon Pavel Sivakov. Rus s francúzskym pasom dlho pomáhal Rodríguezovi, ale keď prekvapujúco nestačil tempu v poslednom kopci, Sivakov logicky musel dostať voľnú ruku, aby si poistil aspoň druhé miesto. To bez problémov zvládol. Pomyselný bronz získal Tiesj Benoot, ktorý zaútočil v poslednom kopci a ako jediný z borcov, ktorí štartovali na Tour, hral takéto vysoké husle. Štvrtý bol Bauke Mollema, ktorý ošpurtoval Carlosa Rodrígueza. Pre Holanďana to bolo už neuveriteľné desiate umiestnenie v Top 10 na týchto pretekoch.
Remco Evenepoel suverénne zvládol pozíciu najväčšieho favorita. So štartovým poľom si urobil, čo sa mu zachcelo. Po voľnejšom programe vie jazdiť skvelo, vyhrávať. Otázkou bude, ako sa popasuje s Vueltou, kde by už od neho chceli mnohí vidieť boj o celkové poradie. Aj Pavel Sivakov vyzerá byť skvelo pripravený. Z ľudí z Tour de France prekvapil Tiesj Benoot, ktorý z Jumba nepredvádzal až také bravúrne výkony, no dnes mal skvelý deň.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela v TV interview (víťaz)
"Bol som veľmi oddýchnutý, takže sa mi jazdilo výborne. Nohy som mal svieže, a tak som skúsil zvýšiť tempo už skoro pred cieľom. Plánovali sme to ale už od začiatku. Urobiť z toho dlhé ťažké preteky. Bolo to ale na konci ťažké, lebo fúkal protivietor. Druhý raz som tu vyhral, takže som získal druhú txapelu (klobúk, pozn. red.). Môžem jednu venovať rodičom (smiech). Veľmi som šťastný, lebo víťazstvo prišlo po dlhom tréningovom kempe. Tešil som sa sem a ďakujem chalanom, ktorí šli výborne a ja som dokončil ich robotu. Jannik Steimle bol fantastický."
Výsledky
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 05:31:44 400
2. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 01:58 320
3. BENOOT Tiesj Jumbo-Visma 02:31 260
4. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 03:11 220
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 03:11 180
6. YATES Simon BikeExchange-Jayco 03:28 140
7. SKUJINS Toms Trek-Segafredo 04:09 120
8. SKJELMOSE JENSEN Mattias Trek-Segafredo 04:09 100
9. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 04:09 80
10. ROTA Lorenzo Intermarché - Wanty - Gobert 04:09 68
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop