1. etapa Okolo Poľska patrila šprintérom, Démare s Cavendishom zlyhali, radoval sa Kooij

30.7.2022, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
1. etapa Okolo Poľska patrila šprintérom, Démare s Cavendishom zlyhali, radoval sa Kooij
Triumf Kooija (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)

1. 30.7. rovinata etapa ciel rovina Kielce > Ľublin 219 km Kooij
profil etapy, 1500 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
Na Slovensku veľmi populárne preteky Okolo Poľska tradične patria medzi poduajtia, ktoré otvárajú časť sezóny po Tour de France. Jazdia tu pretekári chystajúci sa na Vueltu, či sa jednoducho nedostali do zostáv na Tour. Tradične tu jazdia mnohí šprintéri, no tento rok má Tour de Pologne výnimočne jednoduchý charakter. Taký, aký si nepamätáme. Možno je to tým, že sa tentoraz nefinišuje v Tatranskej Bukovine, hoci preteky ostali v južnej časti krajiny.
V úvodnej etape boli favoritmi šprintéri, teda najmä Arnaud Démare, hoci mimoriadne motivovaný je Mark Cavendish, pre ktorého celú kariéru tieto preteky neboli zaujímavé, ale tento týždeň túžil všetkým ukázať, že vie vyhrávať aj v pretekoch World Tour. Veľa sa čakalo od Olava Kooija a sezónu chcel reštartovať Sam Bennett, ktorého Bora nevzala na Tour, no asi neurobila dobre. Forma jednotlivých pretekárov ale bola predsa len otázna, keďže mnohí dlho nepretekali. Mohlo pokojne dôjsť k prekvapeniam.
V nenápadnom úniku sa ukázalo päť pretekárov, traja Poliaci - Patryk Stosz a Mateusz Grabis (2x Poľsko), Kamil Malecki (Lotto) a tak ešte dvojička Jonas Abrahamsen (Uno-X) so Samom Brandom (Novo Nordisk). Stosz si na prémiách vybojoval deväť bonifikačných sekúnd, teda mal isté druhé miesto v poradí. Takže rýchlo si z úniku vystúpil, aby náhodou nezaostal za balíkom v rýchlom závere.
Zvyšok pokračoval vpredu a hrýzol možno viac ako sa čakalo. Štvorka mala ešte dvadsať kilometrov pred páskou náskok 50 sekúnd. No boli tam výkonnostné rozdiely, niektorí už chceli na tom iba parazitovať, nemali na ťahanie, a tak sa partia rozpadla, čo bol, samozrejme, klinec do jej rakvy. Posledný bol dostihnutý Malecki a v Ľubline sa chystal špurt.

Tesne pri bráne posledného kilometra došlo v balíku k pádu, ale neovplyvnilo to pretekárov vpredu. Najlepšie rozbehol špurt Mike Teunissen z Jumba pre Olava Kooija a mladý Holanďan zvíťazil. Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) bral druhé miesto, tretí bol Jordi Meeus (Bora-hansgrohe). Najväčší favoriti Démare s Cavendishom finišovali bok po boku až v závere Top 10.
Patryk Stosz originálne z tímu Voster tempo v závere neudržal, takže z celkovej klasifikácie vypadol. Na pódiu ho ale obliekli do modrého dresu najaktívnejšieho pretekára. Zaujímavosťou je, že pred týždňom štartoval na slovenskej V4 v Novej Bani. Biely dres pre lídra vrchárskej súťaže získal Jonas Abrahamsen a Bauhaus za Kooija bude niesť tričko bodovacie, keďže Holanďan bude v najcennejšom žltom.
Výsledky etapy
1. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 05:18:01 50
2. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00 20
3. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 8
4. TEUNISSEN Mike Jumbo-Visma 00:00
5. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00
6. KANTER Max Movistar Team 00:00
7. GROVES Kaden BikeExchange-Jayco 00:00
8. CAVENDISH Mark Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
9. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 00:00
10. BAYER Tobias Alpecin-Deceuninck 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 05:17:51
2. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:04
3. ABRAHAMSEN Jonas Uno-X Pro Cycling Team 00:04
4. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:06
5. BRAND Sam Team Novo Nordisk 00:09
6. TEUNISSEN Mike Jumbo-Visma 00:10
7. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:10
8. KANTER Max Movistar Team 00:10
9. GROVES Kaden BikeExchange-Jayco 00:10
10. CAVENDISH Mark Quick-Step Alpha Vinyl 00:10
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop