Okolo Poľska: V krátkom cieľovom kopci sa presadil Sergio Higuita, porazil Bilbaa

1.8.2022, 15:35 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Okolo Poľska: V krátkom cieľovom kopci sa presadil Sergio Higuita, porazil Bilbaa
Dojazd (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

3. 1.8. zvlnena etapa ciel rovina Krašnik > Przemyšl 238 km Higuita
profil etapy, 1850 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
V tretej etape hrali rozhodujúcu úlohu krátke, ale prudké stúpania, ktoré boli situované na samom konci. Najťažšiu prekážku predstavovala druhá horská prémia, ktorá na dvoch kilometroch dosiahla priemerný sklon vyše deväť percent. Cieľová páska sa nachádzala na 1500-metrovom stúpaní s priemerom necelých osem percent, čo bola ponuka pre vrchárov typu Sergio Higuita alebo Richard Carapaz, aby potvrdili svoje ambície na podujatí.

V úniku sa predstavili Matthias Brändle (Israel), Michel Hessmann (Jumbo), Edward Theuns (Trek), Piotr Brozyna a Marcin Budzinski (obaja poľská repre) a na rovinatej časti etapy si vybudovali aj 8-minútový náskok. Potom začal rozdiel medzi skupinami klesať, postarali sa o to najmä celky Bora a Ineos, ktoré chceli vyhrať etapu.

Dvakrát sa na rýchlostnej prémii presadil Theuns, tú tretiu ovládol Budzinski. Práve Theuns a spolu s ním Brändle boli najskúsenejšími cyklistami na čele pretekov, na ktorých si musel dať pelotón najväčší pozor. Ešte predtým, ako sa dostali pretekári na kopce, atakoval v balíku Thomas de Gendt (Lotto), ale jeho pokus nebol úspešný. Pred prvou horskou prémiou vypadol z úniku Budzinski, potom ho nasledovali aj  Brändle Brozyna.
Na prvom kopci hneď atakoval Michel Hessmann, ktorý zostal sám na čele pretekov. Pelotón v tom čase strácal minútu a pol. Theuns sa za chvíľu vrátil k Hessmannovi. Po druhom stúpaní sa Hessmann definitívne zbavil Theunsa, v balíku sa žiadna akcia neodohrala.
Pelotón v predposlednom stúpaní chytil Hessmanna, ešte predtým sa tam odohralo niekoľko neúspešných útokov, o ktoré sa postarali Formolo alebo Narváez. Do cieľa zostávalo dvadsať kilometrov a na cyklistov čakal už len krátky cieľový kopec. Hessmann za svoju aktivitu získal vrchársky dres. Posledné kilometre kontroloval tím UAE Emirates pre Diega Ulissiho.
Pomerne ďaleko pred cieľom zaútočil Teunissen z Jumbo - Visma, ale balík vedený tímom Ineos jeho nástup pokryl. V cieľovom kopci bol najrýchlejší Sergio Higuita, ktorý perfektne načasoval svoj šprint. Druhý skončil Pello Bilbao, tretie miesto obsadil Quinten Hermans.
V cieľovom kopci predviedol výborný výkon Sergio Higuita, ktorý si udržal vo finále potrebnú pozíciu a svoje zrýchlenie predviedol v tom najlepšom čase. V závere sa nikam neponáhľal a dosiahol svoje druhé tohtoročné víťazstvo vo WT, čo mu vynieslo líderskú pozíciu v klasifikácii.
Richard Carapaz finišoval na konci vedúcej skupinky, ale nemal dobré nohy, aby bojoval o etapový triumf. To isté platilo o Diegovi Ulissim, obaja dnes nevyužili podporu od svojich kolegov.  Po súťažnej prestávke sa ukázal v dobrom svetle Pello Bilbao, medzi najlepšími finišoval aj Quinten Hermans, ktorý skončil druhý v tomto roku na L-B-L.
Výsledky etapy
1. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 05:25:46 50
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:00 20
3. HERMANS Quinten Intermarché - Wanty - Gobert 00:00 8
4. SOBRERO Matteo BikeExchange-Jayco 00:00
5. PACHER Quentin Groupama-FDJ 00:00
6. SCHMID Mauro Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
7. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:00
8. WILLIAMS Stephen Bahrain Victorious 00:00
9. HAMILTON Lucas BikeExchange-Jayco 00:00
10. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 15:31:00
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:04
3. HERMANS Quinten Intermarché - Wanty - Gobert 00:06
4. HAYTER Ethan INEOS Grenadiers 00:10
5. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:10
6. SOBRERO Matteo BikeExchange-Jayco 00:10
7. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:10
8. SCHMID Mauro Quick-Step Alpha Vinyl 00:10
9. PACHER Quentin Groupama-FDJ 00:10
10. HAMILTON Lucas BikeExchange-Jayco 00:10
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop