Časovka mužov Elite: Foss šokujúco získal dúhový dres, porazil Kunga o tri sekundy, Ganna sa vytrápil a je bez medaile

18.9.2022, 07:45 | Preteky vo svete | Peter Matis
Časovka mužov Elite: Foss šokujúco získal dúhový dres, porazil Kunga o tri sekundy, Ganna sa vytrápil a je bez medaile
Tobias Foss (@gettysport / Wollongong 2022)

ne 18.9. rovinata etapa ciel rovina Wollongong 34,2 km Foss
Ako to v posledných rokoch bolo zvykom, dúhový dres v jazde proti chronometru pre mužov sa udeľoval už v prvý deň svetového šampionátu. Najväčšími favoritmi boli obhajca titulu Filippo Ganna (Taliansko), ako aj čerstvý víťaz Vuelty Remco Evenepoel (Belgicko). Konkurovať im bezpochýbe chceli aj Švajčiari Stefan Kung a Stefan Bissegger. Slováci na štarte neboli.
Z úvodných štartujúcich podali najlepšie výkony Talian Edoardo Affini, Belgičan Yves Lampaert alebo domáci pretekár Luke Plapp. Všetkých troch však čoskoro jasne porazil Stefan Bissegger, ktorý sa zaradil na prvé miesto s časom 40:49. Boli sme zvedaví, či jeho výkon obstojí aj proti skupine štrnástich favoritov ktorá štartovala osobitne v závere od ôsmej hodiny nášho času, s 20-minútovým odlepom od zvyšku štartového poľa. Pekný výkon stihol ukázať aj nenápadný Francúz Bruno Armirail.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Posledná vlna štartujúcich skutočne potvrdzovala kvalitu hneď od začaitku. Na prvom medzičase stanovili najlepší čas najskôr Magnus Sheffield (USA) a následne Tobias Foss (Nórsko). Na štart už sa chystal dnešný oslávenec Ethan Hayter (Veľká Británia), no a Brit chcel bezpochýb medailu. Okolo 8:20 nášho času ho potom nasledovali dvaja topfavoriti dnešnej časovky, Evenepoel a Ganna. To znamenalo, že všetci jazdci sú už na trati. 
Na prvom medzičase sa Ganna, Evenepoel, Küng i Hayter vtesnali do iba dvoch sekúnd rozdielu. Viedol tu Stefan Küng. Krátko po prvom medzičase zažil mens´šiu tragédiu Ethan Hayter, ktorému spadla reťaz a Brit stratil dobrých 20 sekúnd. Možno ho to stálo medailu. Svoju skvelú jazdu si v závere pokazil Magnus Sheffield, ktorý sa porúčal na zem. Čierny deň pre jazdcov Ineosu. Nový najlepší čas zaznamenal Tobias Foss.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Výkony Rémiho Cavagnu (Francúzsko), Tadeja Pogačara (Slovinsko) a Baukeho Mollemu (Holandsko) boli sklamaním a nemali bojovať o Top 5. Naopak, Stefan Küng zvyšoval svoj náskok na medzičasoch. Nestačili mu ani Ganna a Evenepoel. Ethan Hayter napriek defektu stratil iba štyridsať sekúnd na Fossa. Potom už ale do cieľa prišiel Stefan Kung, no a Švajčiar šokujúco v závere stratil takmer dvadsať sekúnd a na Nóra napokon stratil necelé tri sekundy.
Remco Evenepoel v cieli zaostal o deväť sekúnd, Filippo Ganna až o 56. Tobias Foss sa tak stal majstrom sveta. Striebro berie veľmi sklamaný Stefan Kung, bronz Remco Evenepoel. Štvrtý skončil Ethan Hayter, ktorý na medailu stratil tridsať sekúnd, teda približne toľko, koľko ho stál defekt. Top 5 uzavrel Bisseger. Obhajca titulu Filippo Ganna sklamal a prišiel až siedmy.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tobiasa Fossa (víťaz)
"Musím si to ešte poriadne uvedomiť. Je to neskutočné. Nepatrím medzi najsebavedomejších pretekárov, keď som prišiel do cieľa, vedel som že mám dobrý čas a bol som spokojný. Na štarte ale boli také hviezdy, že som sa neodvážil dúfať v medailu. A napokon som vyhral. Mám pocit že ešte snívam a musím sa zobudiť. Znamená to pre mňa veľa. Dúfal som dnes v Top 10. Obliekať celý rok dúhový dres bude úžasné."
Výsledky
1. FOSS Tobias Nórsko 00:40:02 350
2. KÜNG Stefan Švajčiarsko 00:03 250
3. EVENEPOEL Remco Belgicko 00:09 200
4. HAYTER Ethan Veľká Británia 00:40 150
5. BISSEGGER Stefan Švajčiarsko 00:47 125
6. POGACAR Tadej Slovinsko 00:48 100
7. GANNA Filippo Taliansko 00:56 85
8. OLIVEIRA Nelson Portugalsko 00:59 70
9. LAMPAERT Yves Belgicko 01:09 60
10. ARMIRAIL Bruno Francúzsko 01:10 50
Zobraziť kompletné poradie
mapa časovky (© UCI / WCH 2022)
 
Náš eshop