MS žien: Van Vleutenová neskorým atakom zaskočila súperky a má titul, Jenčušová nedokončila

24.9.2022, 06:50 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
so 24.9. zvlnena etapa ciel rovina Wollongong 67 km Bäckstedová
profil pretekov, 1010 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2022)
Juniorky bez slovenského zastúpenia absolvovali štyri okruhy s Mount Pleasant (1,1 km; 7,7 %). Tretí titul v kariére medzi juniorkami vybojovala Zoe Bäckstedová (Veľká Británia), ktorá sa 57 kilometrov pred páskou osamostatnila na čele pretekov a svoju sólovú jazdu dotiahla do úspešného konca. Víťazka časovky aj pretekov má už podpísanú zmluvu s EF Education-TIBCO-SVB. 
Viac ako s dvojminútovou stratou skončila na druhej priečke Eglantine Rayerová (Francúzsko), ktorú na budúci rok uvidíme v drese DSM. Spoločne s ňou prišla do cieľa Nienke Vinkeová (Holandsko), ďalšia budúca pretekárka DSM. Štvrtá skončila Francesca Pellegriniová (Taliansko), elitnú päticu uzavrela Maho Kakitová (Japonska). Ďalší výborný výsledok dosiahla česká cyklistika, keď ich pretekárka Julia Kopecky skončila siedma. 
Výsledky
1. vlajka BACKSTEDT Zoe Veľká Británia 01:47:05
2. vlajka RAYER Eglantine Francúzsko 02:07
3. vlajka VINKE Nienke Holandsko 02:07
4. vlajka PELLEGRINI Francesca Taliansko 02:19
5. vlajka KAKITA Maho Japonsko 02:21
6. vlajka MUL Malwina Poľsko 02:21
7. vlajka KOPECKY Julia Česko 02:21
8. vlajka CIABOCCO Eleonora Taliansko 02:21
9. albansko VAN SINAEY Xaydee Belgicko 02:21
10. vlajka RIGAUX AlizÉe Francúzsko 02:21
Zobraziť kompletné poradie
so 24.9. zvlnena etapa ciel rovina Wollongong 164 km Van Vleutenová
profil pretekov, 2430 nastúpaných metrov (© UCI / WCH 2022)
V sobotu dopoludnia austrálskeho času sa na štart postavili elitné ženy, kde Slovensko reprezentovala Nora Jenčušová (BePink). Pretekárky sa v boji o dúhový dres najprv museli popasovať so stúpaním Mount Pleira (8,7 km; 5 %), po ktorom nasledovalo šesť okruhov s Mount Pleasant (1,1 km; 7,7 %). Pozitívny test na koronavírus nepustil na štart Christinu SchweinbergerovúKathrin Schweinbergerovú (2x Rakúsko) a Demi Wolleringovú (Holandsko). 
Vedúca skupina sa vytvorila 110 kilometrov pred cieľom. Dopredu sa prepracovali Elynor Bäckstedtová (Veľká Británia), Julie Van De Veldeová (Belgicko) a Caroline Anderssonová (Švédsko). V prvom okruhu mali štyridsaťsekundový náskok na pelotón. Útoky z hlavnej skupiny ale pokračovali a 89 kilometrov pred páskou sa utrhla Aude Biannicová (Francúzsko). 
Balík následne spomalil, čo bola dobrá správa pre trojčlenný únik aj Biannicovú. Pri prejazde do druhého okruhu mala vedúca skupina 75 sekúnd na pelotón, kde sa už nenachádzala Jenčušová. Obhajkyňa titulu Elisa Balsamová (Taliansko) bola súčasťou hlavnej skupiny. Slovenka strácala štyri minúty. Druhý prejazd cez Mount Pleasant narobil problémy Anderssonovej, ktorá vypadla z úniku. 
Ku Švédke sa pridala Biannicová, ktorá naďalej jazdila pred pelotónom. Na čele hlavnej skupiny udávali tempo Holanďanky a Talianky. Mimochodom, sestra Elynor Bäckstedovej Zoe už medzi juniorkami vybojovala vo Wollongongu dve zlaté medaile. Na začiatku tretieho kola si vedúce duo udržiavalo takmer minútový náskok. Dvojica prenasledovateliek bola dobehnutá.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Julie Van de Veldeová na klubovej úrovni reprezentovala tím Plantur-Pura a na Okolo Škandinávie skončila na celkovom šiestom mieste. Elynor Bäckstedová má za sebou prvú sezónu v zoskupení Trek - Segafredo a tento rok bojovala o celkové poradie na Baloise Ladies Tour, kde skončila dvanásta a v prológu aj časovke sa dostala do Top 10. Jenčušová mala na začiatku tretieho kola manko viac ako osemminútové manko.  
V pelotóne sa odohrala menšia kolízia, na zemi skončila Anna Shackleyová (Veľká Británia). Z hlavnej skupiny začala odpadávať majsterka sveta z roku 2007 Marta Bastianelliová (Taliansko). Po treťom prejazde cez Mount Pleasant sa k vedúcej dvojici pridala aj Elena Cecchiniová (Taliansko), ale 54 kilometrov pred cieľom bol únik pohltený. Následne sa utrhla Špela Kernová (Slovinsko).
Pretekárka tímu Massi - Tactic Women Team, ktorá prestupuje do Cofidisu, si vypracovala desaťsekundový náskok a po desiatich kilometroch sa vrátila späť. Jenčušová mala na začiatku štvrtého kola manko jedenástich minút a štrnástich sekúnd. Štvrtý výjazd na Mount Pleasant okresal pelotón a do problémov sa dostali aj Balsamová a ďalšia favoritka Gracie Brownová (Austrália). 
Obidve pretekárky sa rýchlo vrátili späť a k ďalšiemu ataku sa odhodlala Sarah Royová (Austrália). Domáca veteránka mala pri vstupe do predposledného okruhu iba päťsekundový náskok. Na situáciu reagovala talianská reprezentácia, ktorá sa naskladala na čelo päťdesiatčlenného pelotónu. Na pretekárky začalo pršať. Štvrté kolo bolo konečnou pre Jenčušovú, ktorá odstúpila. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pred začiatkom piateho prejazdu cez Mount Pleasant sa Royová vrátila späť a ihneď si vystúpila aj z pelotónu. Dážď postupne zosilnel, čo nebola dobrá správa pred záverečnými kilometrami. Na stúpaní atakovala Katarzyna Niewadomová (Poľsko) a Balsamová po druhýkrát odpadla. Vyzeralo to tak, že to bolo definitívne a Talianky pôjdu na Elisu Longo Borghiniovú. Nasledoval útok Liany Lippertovej (Nemecko). 
S pretekárkou DSM udržala krok iba Longo Borghiniová, ale ďalšie pretekárky nemali veľkú stratu. Za nimi šli NiewadomováCecilie Ludwigová (Dánsko) a Ashleigh Moolmanová (Južná Afrika). Dvadsať kilometrov pred páskou sa prvé dve skupiny spojili. Tretia skupina, kde sa nachádzali aj Marianne Vosová (Holandsko) alebo Lotte Kopecká (Belgicko), strácala polminútu. 
Štrnásť kilometrov pred páskou sa prvá a druhá skupina spojili. Ďaľší útok obstarala Brodie Chapmanová (Austrália), ktorú po chvíli napodobnila Marlen Reusserová (Švajčiarsko). Treria žena z nedeľňajšej časovky získala pätnásťsekundový náskok a dokázala ho ešte navýšiť, ale na poslednom prejazde cez Mount Pleasant bola dobehnutá a na vrchole ostali na čele NiewadomováLongo BorghiniováLipperováLudwigová Moolmanová.
Druhá skupina, kde bolo osem ľudí, strácala dvadsať sekúnd. Dážď ustál, ale pretekárky si dávali maximálny pozor pri každej zákrute. Kilometer pred cieľom sa druhá skupina dotiahla k prvej partii, následne patakovala Annemiek Van Vleutenová (Holandsko), na čo súperky nereagovali a pretekárka Movistaru, ktorá na budúci rok ukončí kariéru, zvíťazila. Druhá skončila Lotte Kopecká, pódium doplnila Silvia Persicová (Taliansko). 
Štvrtá finišovala Liane Lipperová, elitnú päticu uzavrela Cecilie Ludwigová. Svetový šampionát v pretekoch žien mal veľké vyvrcholenie. Dlho to vyzeralo tak, že o titul bude bojovať pätica najsilnejších žien v stúpaniach. Iba kilometer pred cieľom sa druhá skupina aj s Annemiek Van Vleutenovou vrátila do boja o dúhový dres a keď to už vyzeralo na záverečný šprint malej skupiny, prišiel nečakaný atak dvojnásobnej víťazky Vuelty. 
Súperky ju nechali ísť a Holanďanka získala štvrtý titul v kariére, pričom druhýkrát zvíťazila v pretekoch po roku 2019. Jej úspech je o to cennejší, keďže nedávno absolvovala drobný chirurgický zákrok lakťa a v tímovej časovke mala nepríjemný pád. Posledný rok svojej kariéry tak strávi v dúhovom drese. Spokojná môže byť aj Lotte Kopecká, ktorá sa ako odolná šprintérka výborne vyrovnala s dnešnými kopcami.
Prekvapením je tretie miesto Silvie Persicovej, keďže v talianskom výbere boli vážnejšie kandidátky na medailu. Liane Lippertová patrila medzi najsilnejšie pretekárky v kopcoch, ale napokon ostala bez medaile. Totožné konštatovanie platí aj pre Katarzynu Niewadomovú alebo Cecilie LudwigovúNora Jenčušová pri premiére v pretekoch Elite do cieľa neprišla, keď odstúpila po štvrtom kole.   
vyjadrenie ikonky ciernaAnnemiek Van Vleutenová (víťazka)
"Nemôžem uveriť tomu, že je to pravda. Pracovala som pre Marianne Vosovú a dotiahla som ju späť. Potom som už iba čakala na tú šancu. Bola som tam trochu vzadu a videla som, že toto je jediná vec, ktorú môžem urobiť. Tak som vyrazila a nikto ma nezachytil. Bolo množstvo útokov a Marianne bola našim lídrom. Mám prasklinu v lakti a teraz som svetová šampiónka. Vôbec som neverila, že by som to dnes mohla dokázať. Mala som problémy s lakťom a bola som strašne sklamaná z toho, čo sa stalo v tímovej časovke, ale napokon to všetko končí veľmi pekne a som majsterkou sveta. Budem nosiť dúhový dres a celý budúci rok si ho užijem."
vyjadrenie ikonky ciernaJakub Vančo (reprezentačný tréner žien)
"Nora mala za úlohu prežiť selekcie čo najdlhšie, aby mohla bojovať o Top 10 v novovzniknutej kategórii U23. Ženy nechceli púšťať žiaden regulárny únik a tak bol aj prejazd cez Mount Keira náročný. Do problémov sa dostalo viacero silných pretekárok. Niektoré sa dokázali vrátiť, ale Nora zostala s malou stratou aj po zjazde a strata jej skupiny postupne narastala. Aj keď sa pozične a takticky snažila jazdiť rozumne, jej výkon na takéto dlhé stúpanie nestačil. Nora je motivovaná ku práci a do budúcna má predpoklad zlepšiť svoje parametre. Jej siedme miesto v U23 z časovky zatiaľ zostáva najvyšším umiestnením reprezentácie na MS.
Výsledky
1. VAN VLEUTEN Annemiek Holandsko 04:24:25 600
2. KOPECKY Lotte Belgicko 00:01 475
3. PERSICO Silvia Taliansko 00:01 400
4. LIPPERT Liane Nemecko 00:01 325
5. LUDWIG Cecilie Uttrup Dánsko 00:01 275
6. SIERRA Arlenis Kuba 00:01 225
7. LABOUS Juliette Francúzsko 00:01 175
8. NIEWIADOMA Katarzyna Poľsko 00:01 150
9. CHABBEY Elise Švajčiarsko 00:01 125
10. LONGO BORGHINI Elisa Taliansko 00:01 100
DNF JENČUŠOVÁ Nora Slovensko odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Slovenská pretekárka na štarte:
Nora Jenčušová (2003, BePink)
profil kopca na okruhu (© UCI, WCH 2022)
 
Náš eshop