Bretagne Classic: V záverečnom šprinte do kopca bol najsilnejší Van Aert, na pódiu aj Laurance a Kamp

28.8.2022, 14:20 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
ne 28.8. zvlnena etapa ciel rovina Plouay > Plouay 255 km Van Aert
profil pretekov, 3380 nastúpaných metrov (© grandprix-plouay.com)
86. ročník bretónskej klasiky s množstvo krátkych stúpaní prilákal množstvo zvučných mien. Po takmer mesačnej prestávke sa do súťažného diania vrátil Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). V drese Jumba-Visma nechýbal Wout Van Aert a vlaňajší titul obhajoval Benoít Cosnefroy (AG2R Citroën Team). Nechýbal ani víťaz z roku 2020 Michael Matthews (BikeExchange - Jayco) a v zostave TotalEnergies figuroval aj Peter Sagan
Vedúcu skupinu vytvorili Luke Rowe (Ineos Grenadiers), Jevgeniy Gidich (Astana Kazachstan), Chris Hamilton (DSM), Pierre Rolland (B&B Hotels - KTM), Martin Urianstad (Uno-X Pro Cycling Team) a Johan Meens (Bingoal Pauwels Sauces WB). 47 kilometrov pred páskou sa k ním pripojila desaťčlenná skupina, kde boli Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën), Markus Hoelgaard (Trek - Segafredo) alebo Pavel Bittner (DSM). 
Na čelo pretekov sa prepracovali aj Matteo TrentinRui Oliveira (2x UAE Emirates), Kévin Geniets (Groupama - FDJ), Krists Neilands (Israel Premier Tech), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Jan Tratnik (Bahrain - Victorious) a Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizané). O dva kilometre neskôr si z vedúcej skupiny vystúpil Gidich. Tridsať kilometrov pred páskou strácal balík necelú minútu. 
Pred pretekármi bolo ešte päť stúpaní. V hlavnej skupine sa nachádzali aj Van Aert alebo Biniam Girmay (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux). Na Marte (0,8 km; 8,3 %) atakovali Tratnik Van Aert. Slovinec si vytvoril desaťsekundový náskok na zvyšok úniku, Holanďan sa spojil s Rollandom a Urianstadom. Táto trojica sa po chvíli vrátila do hlavnej skupiny.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pred Longeom (1,5 km; 5,7 %) v balíku atakovali David Gaudu (Groupama - FDJ) a Benjamin Thomas (Cofidis). Z druhej skupiny si nastúpil Piccolo a šestnásť kilometrov pred cieľom sa pridal k Tratnikovi. Doplnil ich aj Zoccarato. Ďalším stúpaním na rade bol Kerlacus (0,4 km; 5,4 %). Pri prejazde cez cieľovú bránu sa z druhej skupiny utrhol Trentin. V pelotóne sa nachádzali dvaja jazdci TotalEnergies. 
Zvyšok prenasledovateľov sa vrátil do balíka na Rostelvele (1,2 km; 4,6 %). Pierre Latour (TotalEnergies) tam nasadil tvrdé tempo a od hlavnej skupiny sa oddelili Van AertGirmayValentin Madouas (Groupama) aj Ion Izagirre (Cofidis). Zvyšok pelotónu ich ale rýchlo dobehol. Necelých päť kilometrov pred cieľom bola vedúca trojica pohltená. Tratnik sa nevzdával a na Le Lezot (0,9 km; 4,6 %) opäť nastúpil, ale úspešný nebol.
2300 metrov pred páskou podnikol ďalší nástup Izagirre, ale Van Aert sa za Španiela okamžite zavesil a nikto neodišiel. O víťazovi musel rozhodnúť záverečný šprint do kopca a v ňom zvíťazil Wout Van Aert. Druhý skončil Alexander Kamp (Trek - Segafredo), tretie miesto obsadil Axel Laurance (B&B Hotels). Štvrtý finišoval Arnaud De Lie (Lotto Soudal) a do Top 5 sa dostal aj Filippo Fiorelli (Bardiani).
Napriek množstvu atakov, ktoré sme v tohtoročnej edícii videli, sa nikto nedokázal udržať pred balíkom až do cieľa a o víťazstvo tak šprintovalo devätnásť najsilnejších jazdcov. Wout Van Aert hýril aktivitou počas celých pretekov, ale jeho útoky dokázali súperi pokrývať. V závere ale vytiahol tradične silný šprint a nikto zo súperov ho nedokázal predstihnúť. Veľmi pekný výsledok dosiahol Axel Laurence
21-ročný Francúz bol dvakrát tretí na Okolo Valónska, ale dnes dosiahol najväčší úspech medzi profesionálmi. Na pódiu ich doplnil Alexander Kamp, ktorý dosiahol ďalší pekný úspech po piatom mieste na Amstel Gold Race. Arnaud De Lie nepridal desiate víťazstvo v tejto sezóne, ale jeho 220 UCI bodov opäť pomôže Lottu v boji o udržanie World Tour licencie. Peter Sagan dnes nebojoval o víťazstvo a napokon obsadil 106. miesto s viac ako šesťminútovou stratou. 
Výsledky
1. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 06:04:22 400
2. LAURANCE Axel B&B Hotels-KTM 00:00 320
3. KAMP Alexander Trek-Segafredo 00:00 260
4. DE LIE Arnaud Lotto Soudal 00:00 220
5. FIORELLI Filippo Bardiani CSF Faizanè 00:00 180
6. GIRMAY Biniam Intermarché - Wanty - Gobert 00:00 140
7. NAESEN Oliver AG2R Citroën Team 00:00 120
8. THOMAS Benjamin Cofidis 00:00 100
9. SKUJINS Toms Trek-Segafredo 00:00 80
10. PICCOLO Andrea EF Education-EasyPost 00:00 68
106. SAGAN Peter TotalEnergies 06:29
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop