Nemecko: Poslednú etapu vyhral Pello Bilbao, celkový triumf získal Adam Yates

28.8.2022, 14:10 | Preteky vo svete | L. Timko, J. Hlubek
P 24.8. rovinata etapa ciel rovina Weimar > Weimar 2,7 km Ganna
1. 25.8. zvlnena etapa ciel rovina Weimar > Meiningen 171 km Ewan
2. 26.8. zvlnena etapa ciel rovina Meiningen > Marburg 199 km Kristoff
3. 27.8. rovinata etapa ciel rovina Freiburg > Schauinsland 150 km A. Yates
4. 28.8. zvlnena etapa ciel rovina Schiltach > Stuttgart 188 km Bilbao
P 24.8. rovinata etapa ciel rovina Weimar > Weimar 2,7 km Ganna
mapa prológu (© deutschland-tour.com)
Deutschland Tour trochu pribrzdila pandémia, ale postupne pokračujú v progrese a tento rok zlákali až maximum tímov World Tour, ktoré podľa podľa pravidiel UCI môžu hostiť. Zvlnený terén nahráva širokému okruhu pretekárov od šprintérov po vrchárov, ktorí nešli na Vueltu a inde sa teraz nemôžu realizovať. Štartová listina sa vystužila aj o pretekárov, ktorí cielili na zrušené BinckBank Tour.
Úvodný prológ mal iba 2,7 kilometra, čo je štandardom skôr pre Okolo Slovenska ako iné známe preteky. Domáci verili v triumf domáceho Nilsa Politta v drese domácej Bory, ktorej sa v poslednom období darí. No skončil "až" tretí. Rovnako nepredviedol supervýkon ani víťaz úvodnej časovky na Tour de France Yves Lampaert, keď stratil päť sekúnd na piatom mieste.
Zvíťazil majster sveta Filippo Ganna z Ineosu. Konečne, pretože mu nevyšli posledné časovky - obe na Tour ani tá na ME v Mníchove. Dnes vo Weimare už ale dvojnásobný majster sveta premožiteľa nenašiel a je to jeho šiesta víťazná časovka v aktuálnej sezóny. Najväčším vyzývateľom mu bol možno trochu prekvapujúco Bauke Mollema, ktorý prežíva obdivuhodný rok. Veterán stratil len dve sekundy a možno bude najväčším favoritom na celkový triumf, aj keď v konkurencii A. Yatesa či Bardeta to nebude mať ľahké.
Zaujímavosťou je, že po medzičase v strede trate mal šancu na triumf aj mladý šprintér Olav Kooij, ktorý viedol, no vzápätí spadol a do cieľa prišiel doudieraný. Rovno šiel na ošetrenie a neprevzal si dres pre lídra vrchárskej súťaže, keďže pre sponzorské účely bolo vymyslené, že líder medzičasu získa tento dres, ktorý by inak nemal majiteľa. Sponzori sa aj tak pretekára na pódiu nedočkali. Kooij tu má veľkú motiváciu ukázať, že stúpa v hierarchii a mohol by už dostávať viac priestoru aj v pretekoch World Tour.
Výsledky etapy
1. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:02:56 20
2. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:02 10
3. POLITT Nils BORA-hansgrohe 00:03 5
4. VAN DIJKE Mick Jumbo-Visma 00:05
5. LAMPAERT Yves Quick-Step Alpha Vinyl 00:05
6. HEALY Ben EF Education-EasyPost 00:05
Zobraziť kompletné poradie
1. 25.8. zvlnena etapa ciel rovina Weimar > Meiningen 171 km Ewan
profil etapy, 2100 nastúpaných metrov (© deutschland-tour.com)
Prvá klasická etapa v Nemecku nemala veľké ambície deliť pelotón. Muselo by sa jazdiť priveľmi agresívne, čo sa na túto úroveň s množstvom WT tímov nečakalo. Ineos a Bora kontrolovali celú etapu, no záverečný kopec poriadne vyselektoval hlavnú skupinu a dôležité bolo, že tam neostalo až toľko veľa pomocníkov, teda dali sa čakať ataky. Navyše, cez posledný kopec sa v 30-člennej partii dostali aj ľudia ako Caleb Ewan alebo Alexander Kristoff, takže bolo zjavné, že uvidíme množstvo atakov, lebo pri takých silných menách by bolo zbytočné len tak jazdiť v balíku.
Z klasického úniku vydržal najdlhšie vpredu domáci pretekár Roman Duckert (Dauner | Akkon), ktorý šiel obdivuhodne. Dobehli ho jedenásť kilometrov pred páskou. Tempo sa však trochu zvoľnilo a balík sa rozrástol na asi šesťdesiat duší. Lotto sa to snažilo kontrolovať, no mali to ťažké. Bola to situácia - všetci proti Lottu. Napokon sa sformovalo aj Intermarché. Pomohli belgickému tímu a frekvencia atakov sa znížila na minimum. Symbolický pokus ešte predviedla dvojica Ag2r Van Avermaet - Schär a šlo sa špurtovať.
Špurt rozbehol Zimmermann z Intermarché, Kristoffovi sa to ale otvorilo trošku skoro a vôbec nemal dobré nohy. Presypali sa cez neho viacerí súperi. Hneď za ním bol Caleb Ewan a poľahky zvíťazil. Tak to bolo poriadne vyrovnané a nabité. Druhý preťal pásku Jonathan Milan z Bahrainu - Victorious, za ním Nemci Max Kanter a Felix Gross. Kristoff bol až šiesty.
Z týchto ľudí, ktorí brali bonifikácie, bol po prológu najvyššie v poradí Milan, ktorý poskočil na tretiu priečku, ale na Gannu s Mollemom mu sekundičky chýbali. Až ak by vyhral. Ganna teda ostal na čele pretekov.
Výsledky etapy
1. EWAN Caleb Lotto Soudal 04:01:54 20
2. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:00 10
3. KANTER Max Movistar Team 00:00 5
4. GROß Felix UAE Team Emirates 00:00
5. SÉNÉCHAL Florian Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
6. KRISTOFF Alexander Intermarché - Wanty - Gobert 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 04:04:50
2. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:02
3. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:03
4. POLITT Nils BORA-hansgrohe 00:03
5. VAN DIJKE Mick Jumbo-Visma 00:05
6. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:06
Zobraziť kompletné poradie
2. 26.8. zvlnena etapa ciel rovina Meiningen > Marburg 199 km Kristoff
profil etapy, 2470 nastúpaných metrov (© deutschland-tour.com)
Druhá etapa mala klasikársky záver, keďže na posledných 42 kilometroch sa nachádzali tri horské prémie. Posledná z nich Marbach (2,8 km; 4,8 %) vrcholila necelých trinásť kilometrov pred cieľom. Pre kandidátov na celkové poradie bolo dôležité posledné nekategorizované stúpanie, kde sa rozdávali bonifikačné sekundy. Zvíťaziť dnes mohli odolní šprintéri aj klasikári. 
Únik vytvorili Quentin Jaurequi (B&B Hotels - KTM), Jan Hugger (Team Lotto - Kern Haus), Abram Stockman (Saris Rouvy Sauerland Team) a Byron Munton (Team Dauner | Akkon). Druhý menovaný bol najväčšou hrozbou pre pelotón, keďže na Gannu strácal iba šestnásť sekúnd. Pred stúpaním na Amöneburg (1,4 km; 10 %) nastúpil z balíka Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates), ale pelotónu neušiel. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
  
24 kilometrov pred cieľom bola vedúca skupina pohltená a vytvoril sa nový desaťčlenný únik, kde bol najvyššie postaveným jazdcom Barnabás Peák (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux). V pelotóne sa do práce pustili zástupcovia EF Education-EasyPost. Sedemsto metrov pred páskou bol dobehnutý posledný unikajúci jazdec Tony Gallopin (Trek - Segafredo) a v záverečnom šprinte sa presadil Alexander Kristoff (Intermarché). 
Druhý skončil Florian Sénéchal (Quick-Step Alpha Vinyl), tretí finišoval Alberto Bettiol (EF Education). Talian sa vďaka bonifikáciam obliekol do žltého dresu. Rovnaký čas má aj druhý Kristoff a tretí Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Víťaz dnešnej etapy si pripísal piate víťazstvo v aktuálnej sezóne. Zajtra budú v permanencii vrchári, keďže na cyklistov čaká horský dojazd na Schauinsland.  
Výsledky etapy
1. KRISTOFF Alexander Intermarché - Wanty - Gobert 04:57:37 20
2. SÉNÉCHAL Florian Quick-Step Alpha Vinyl 00:00 10
3. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 00:00 5
4. VAN AVERMAET Greg AG2R Citroën Team 00:00
5. KANTER Max Movistar Team 00:00
6. HOLMES Matthew Lotto Soudal 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 09:02:27
2. KRISTOFF Alexander Intermarché - Wanty - Gobert 00:00
3. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:00
4. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:02
5. VAN DIJKE Mick Jumbo-Visma 00:05
6. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:06
Zobraziť kompletné poradie
3. 27.8. rovinata etapa ciel rovina Freiburg > Schauinsland 150 km A. Yates
profil etapy, 2060 nastúpaných metrov (© deutschland-tour.com)
Sobotňajšia etapa bola jediná pre vrchárov v itinerári nemeckých pretekov. Mala rovinatý nájazd - úplná placka - a dojazd do ťažkého stúpania Schauinsland, ktoré malo 11,6 km pri priemernom sklone 6,5 %. O únik sa postaralo päť cyklistov z menších tímov. Zaujal spoločný únik dvojičiek Abrama a Michiela Stockmanovcov z tímu Saris Rouvy Sauerland.  V cieľovom kopci už ale, samozrejme, nemohli konkurovať súperom, ktorí vyčkávali v pelotóne.
Z top favoritov ako prvý zaútočil Adam Yates (Ineos) už v prvej tretine kopca. Pelotón sa postupne rozpadol a v polovici stúpania sa za hviezdnym Britom vydal Iván Sosa z Movistaru. Za ním ostávali Ruben Guerreiro (EF) s Antoniom Pedrerom (Movistar). Rozdiely ale neboli veľké. Na dlhších pasážach sa všetci videli pred sebou. Ako to už býva, v samom závere sa rozdávali sekundy a rozhodlo to, kto si koľko pošetril.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Yates zvíťazil o 19 sekúnd, získal aj bonifikácie, a tak si v celkovom poradí vytvoril polminútový náskok na Pella Bilbaa (Bahrain Victorious), ktorý napokon zúžitkoval skúsenosti v závere a dokázal poraziť zvyšok štartového poľa. Dlho sa zdalo, že tretí bude Georg Zimmermann z Intermarché ako najlepší Nemec, ale pred domáceho borca sa v poslednej chvíli na páske prehnali Mauri Vansevenant (Quick-Step) s Rubenom Guerreirom (EF Education). Sosa to odhadol zle a finišoval vzadu.
Zdá sa, že o celkovom víťazovi pretekov je rozhodnuté, hoci záverečná etapa má zvlnený charakter. Je dlhá a môže byť zradná. Určite to ešte niektoré tímy budú skúšať. Šesť kilometrov pred páskou je krátke stúpanie. Yates to teda rozhodne nedostane zadarmo.
Výsledky etapy
1. YATES Adam INEOS Grenadiers 03:41:19 20
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:19 10
3. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 00:28 5
4. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:28
5. ZIMMERMANN Georg Intermarché - Wanty - Gobert 00:29
6. KNOX James Quick-Step Alpha Vinyl 00:31
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam INEOS Grenadiers 12:43:39
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:30
3. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 00:48
4. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:48
5. ZIMMERMANN Georg Intermarché - Wanty - Gobert 00:49
6. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:51
Zobraziť kompletné poradie
4. 28.8. zvlnena etapa ciel rovina Schiltach > Stuttgart 188 km Bilbao
profil etapy, 2590 nastúpaných metrov (© deutschland-tour.com)
Posledná etapa bola určená pre klasikárov a výbušných jazdcov, keďže tesne pred cieľom sa nachádzalo krátke stúpanie Hardweg (1,3 km; 7,6 %), kde sa nachádzali maximá na úrovni 12 percent. Adam Yates (Ineos) mal vo finále všetko pod kontrolou a získal celkový titul, etapu vyhral Pello Bilbao (Bahrain Victorious).
V prvej časti na zvlnenom profile sa odohralo mnoho útokov a únik sa podarilo vytvoriť v polovici etapy. V 7-člennej skupine sa nachádzali aj Politt (Bora), Bardet (DSM) alebo Covi (UAE Emirates). Keď sa únik dostal prvýkrát na kopec Hardweg, mal náskok minútu a pol na pelotón. Pred záverečným výjazdom na Hardweg zostali na čele pretekov Bardet, Peák, Holmes a van Dijke, ale hlavná skupina ich v kopci chytila.
V záverečnom kopci útočili favoriti, medzi nimi nechýbali Adam Yates, Pello Bilbao a Mauri Vansevenant. Na čele sa vytvorila malá skupinka a najlepší šprint v nej predviedol Pello Bilbao, ktorý porazil Rubena Guerreira (EF). Tretí skončil Georg Zimmermann (Intermarché).
Adam Yates udržal dres pre lídra pretekov a v sezóne zaznamenal najväčší úspech na etapových pretekoch. Na začiatku ročníka skončil druhý na UAE Tour. Pello Bilbao si po dnešnej výhre upevnil 2. miesto v GC, keď predviedol svoju silnú koncovku, a na 3. priečku sa posunul Ruben Guerreiro.
Výsledky etapy
1. BILBAO Pello Bahrain Victorious 04:11:19 20
2. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:00 10
3. ZIMMERMANN Georg Intermarché - Wanty - Gobert 00:00 5
4. MONIQUET Sylvain Lotto Soudal 00:00
5. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:00
6. FORMOLO Davide UAE Team Emirates 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam INEOS Grenadiers 16:54:56
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:22
3. GUERREIRO Ruben EF Education-EasyPost 00:44
4. ZIMMERMANN Georg Intermarché - Wanty - Gobert 00:47
5. VANSEVENANT Mauri Quick-Step Alpha Vinyl 00:49
6. KNOX James Quick-Step Alpha Vinyl 00:58
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop