GP Quebec: Cosnefroy útokom dva kilometre pred cieľom prekazil hromadný dojazd a vyhral, na pódiu aj Matthews a Girmay, Sagan nedokončil

9.9.2022, 19:15 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
pi 9.9. zvlnena etapa ciel rovina Québec > Québec 202 km Cosnefroy
profil pretekov, 2980 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
Po troch rokoch sa do kalendára vrátili významné kanadské jednorázovky. Pre Grand Prix Quebec to bol jedenásty ročník a Peter Sagan (TotalEnergies) tu triumfoval v rokoch 2016 a 2017. Posledné dve edície ovládol Michael Matthews (BikeExchange - Jayco) a víťaz štrnástej etapy na tohtoročnej Tour de France nechýbal na štarte ani tentoraz. Medzi favoritov na triumf patrili aj ďalší klasikári Wout Van Aert (Jumbo-Visma) alebo Greg Van Avermaet (AG2R Citroën Team). 
Zálusk na víťazstvo si robili aj vrchári. V Kanade nechýbal ani Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Dvojnásobný víťaz Tour de France aj Van Aert štartovali na GP Quebec premiérovo v kariére. Medzi kandidátov na vysoké umiestnenie patrili aj Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Biniam Girmay (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) alebo Matej Mohorič (Bahrain - Victorious). Zastúpenie mala aj česká cyklistika v podobe Josefa Černého (Quick-Step Alpha Vinyl) a Pavla Bittnera (DSM). 
Do úniku sa prepracovali Damiano Caruso (Bahrain - Victorious), Stan Van Tricht (Quick-Step), Hugo Toumire (Cofidis), Sébastien Grignard (Lotto Soudal) a Carson Miles (Premier Tech U23 Cycling Project), ktorý štartoval v drese domácej reprezentácie. 111 kilometrov pred cieľom malo kvinteto náskok troch minút a päťdesiatich sekúnd. V pelotóne udávali tempo domestici BikeExchange, Intermarché a Jumba. 
Na cyklistov čakalo ešte deväť prejazdov cez Côte des Glacis (0,4 km; 6,3 %). Greg Van Avermaet stál na pódiu pri posledných štyroch ročníkoch, ale víťazstvo mu zatiaľ uniká. Náskok vedúcej skupiny stúpol nad štyri minúty. Sagan ani jeho tím sa zatiaľ neukazovali na predných priečkach. O vysoké umiestnenie v drese TotalEnergies mohol zabojovať aj druhý muž z Miláno - San Remo Anthony Turgis
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na bufete pred prejazdom cieľovou bránou musel meniť bicykel jeden z pretekárov Astany. Kazažské zoskupenie neprišlo do Kanady s horúcim favoritom na triumf, ale medzi kvalitných šprintérov v okresanej skupine patrí Fabio Felline. Talianovi ale táto sezóna nevychádza. Jeho najlepším doterajším umiestnením bolo piate miesto v poslednej etape na Okolo Slovinska. Na pretekoch sa bojovalo aj o súťaž najlepšieho vrchára. Po deviatich prejazdoch cez Côte des Glacis viedol Miles s ôsmimi bodmi. 
Osemdesiat kilometrov pred páskou mal únik necelý štvorminútový náskok. Dnes sa uskutočnil ďalší prestup do WT zoskupenia. Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA) na budúci rok posilní zostavu Cofidisu. Pretekári mali pred sebou ešte šesť okruhov. Pelotón postupne znižoval stratu na vedúcu skupinu, sedemdesiat kilometrov pred cieľom to boli tri minúty a 45 sekúnd. 
Vpredu došli sily Milesovi, ktorý si vystúpil z úniku. Na čelo balíka sa začali vyťahovať ďalšie tímy. Náskok vedúcej skupiny klesol pod dve minúty, ale pelotón následne zvoľnil a únik opäť navýšil svoju časovú výhodu. Na konci pelotónu sa ocitol Thomas. Ineos tu mal aj ďalších jazdcov, ktorí by mohli zabojovať o dobrý výsledok ako Simon Yates alebo Ben Swift. Po dvanástich okruhoch mal únik takmer dvojminútový náskok. Do cieľa ostávali štyri kolá.
Na čele pelotónu sa nachádzali domestici Van Aerta. Na konci pelotónu jazdili Mohorič aj Matthews, čo bolo prekvapujúce vzhľadom na to, že domestici BikeExchange počas pretekov udávali tempo balíka. Prvý atak z pelotónu podnikol Quinn Simmons (Trek - Segafredo). Na útok juniorského majstra sveta z roku 2019 v pretekoch reagovali Pascal Eenkhoorn (Jumbo) a Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost).  
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Po chvíli sa k ním pridali Jan Tratnik (Bahrain - VIctorious) a Simon Clarke (Israel Premier Tech). Na konci pelotónu, bohužiaľ, jazdil aj Sagan. Skupina prenasledovateľov si rýchlo vybudovala minútový náskok na balík. V balíku začal udávať tempo Movistar. Španielsky tím mohli v závere dotiahnuť k dobrému výsledku Alex Aranburu alebo Ivan Cortina. 37 kilometrov pred cieľom prišla informácia, že Peter Sagan odstúpil z pretekov pre žalúdočné problémy.
Trojnásobný majster sveta tak nepridá tretie víťazstvo z Quebecu. Päťčlenná skupina sa približovala k čelu pretekov. 29 kilometrov pred cieľom mala iba dvadsaťsekundové manko na vedúce kvarteto. V balíku začal diktovať tempo aj zástupca UAE Team Emirates. Druhá skupina sa následne spojila s únikom a na čele tak jazdilo deväť pretekárov. Bahrain - Victorious mal ako jediný tím dvojnásobné zastúpenie v prvej skupine. 
Vedúca skupina vstúpila do predposledného kola iba s minimálnym náskokom na pelotón. 22 kilometrov pred cieľom početný pelotón dobehol únik. Tempo pelotónu udávali jazdci Ineosu vrátane Thomasa. V balíku sa naďalej nachádzal aj Matthews. Šestnásť kilometrov pred páskou na jednom zo stúpaní zaútočil David Gaudu (Groupama - FDJ). Za štvrtým mužom Tour de France sa vydal Romain Bardet (DSM). Ich útok ale nikam neviedol a tak sa pokúsil utrhnúť Tratnik
Ani Slovinec nebol úspešný, ale ataky naďalej pokračovali. Do posledného kola vstúpili na čele Mauro Schmid (Quick-Step), Clément Venturini (AG2R Citroën) a Alberto Bettiol (EF Education), ale pelotón ich po chvíli dobehol. Desať kilometrov pred páskou si malý náskok vytvorili Neilson Powless (EF Education), Michael Storer (Groupama), Mikkel Honoré (Quick-Step) a Nathan Van Hooydonck (Jumbo). 
Šesť kilometrov pred cieľom sa na čele osamostatnil Storer, zvyšok úniku sa vrátil späť. Po kilometri bol víťaz dvoch etáp na vlaňajšej Vuelte dostihnutý a tempo prevzal Trek. Neskôr ich vystriedalo Jumbo. 2200 metrov pred cieľom zaútočil Benoít Cosnefroy (AG2R Citroën). Za ním sa vydali Christophe Laporte (Jumbo) a Andrea Bagioli (Quick-Step). Za druhým mužom Amstel Gold Race sa taktizovalo a Benoít Cosnefroy dotiahol svoju snahu do víťazného konca. 
Druhý skončil Michael Matthews, stupne víťazov doplnil Biniam GirmayWout Van Aert finišoval na štvrtej priečke a Top 5 uzavrel Ivan Cortina. Cosnefroy dosiahol najväčší úspech v kariére a pripísal si premiérové víťazstvo v tejto sezóne. Francúzske zoskupenie dosiahlo jedenásty triumf v roku 2022. K tretiemu víťazstvu v rade na GP Quebec bol blízko Matthews, ale v závere doplatil na fakt, že pred balíkom finišoval jeden z útočníkov. 
Výbornú sezónu potvrdil Biniam Girmay a medzi najlepších podľa papierových predpokladov patril aj Wout Van Aert. Víťaz bodovačky na Tour de France ale v závere našiel silnejších súperov. Pekné piate miesto zaznamenal Ivan Cortina a 225 UCI bodov pomôže Movistaru v boji o WT licenciu, keďže španielsky tím je momentálne na poslednej priečke, ktorá zaručuje licenciu na nasledujúce tri roky. 
Medzi najlepších patrili aj BettiolYates alebo Diego Ulissi (UAE Team Emirates). Pogačar sa do boja o víťazstvo napokon nezapojil. Počas dnešných pretekoch bol aktívny Bahrain - Victorious, ale ázijské zoskupenie nedostalo svojho zástupcu ani do Top 10. Totožné konštatovanie patrí aj pre Trek, Groupamu alebo DSM. Peter Sagan jazdil v balíku, ale 37 kilometrov pred cieľom sa rozhodol odstúpiť. Z TotalEnergies bol najlepší Pierre Latour, ktorý skončil na 26. priečke. 
vyjadrenie ikonky ciernaBenoít Cosnefroy (víťaz)
"Zaútočil som v tom stúpaní a skúsil som do toho dať úplne všetko. Milujem Quebec a som veľmi šťastný, že som dnes zvíťazil. Do posledného kilometra som dal úplne všetko, čo vo mne ostalo. Otočil som sa až na posledných päťdesiatich metroch a videl som, že mám dostatočný náskok. Víťazstvo je satisfakciou za celú moju sezónu. Nemal som žiadne víťazstvo. Myslím si, že víťazstvo môže zmeniť môj pohľad na túto sezónu. Vyhrať v Quebecu je úžasné. Je to dobrá príprava na majstrovstvá sveta."
vyjadrenie ikonky ciernaMichael Matthews (2. miesto)
"Vyhral som tu pred tromi rokmi a chcel som to víťazstvo zopakovať. Dal som zo seba to najlepšie, ale premrhal som ten najlepší moment. V závere som zostal v skupine favoritov a myslel som si, že Cosnefroya dobehnem, ale on bol dnes silnejší ako my. V Montreale sa opäť pokúsim vyhrať. Profil je tam veľmi podobný, ako na majstrovstvách sveta, takže je to dobrá príprava. Som šťastný, že som sa sem mohol vrátiť a mám to tu veľmi rád."
vyjadrenie ikonky ciernaBiniam Girmay (3. miesto)
"Som veľmi šťastný za tretie miesto. Boli to naozaj ťažké preteky. Bolo tu množstvo dobrých cyklistov. 90% času môj tím pracoval skvele. Celý čas ma podporovali a musím im poďakovať za celý deň. Toto tretie miesto nie je pre mňa, ale pre celý náš tím. Najhoršie bolo posledné kolo."
Výsledky
1. COSNEFROY Benoît AG2R Citroën Team 04:46:56 500
2. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 00:04 400
3. GIRMAY Biniam Intermarché - Wanty - Gobert 00:04 325
4. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:04 275
5. GARCÍA CORTINA Iván Movistar Team 00:04 225
6. HONORE Mikkel Quick-Step Alpha Vinyl 00:04 175
7. YATES Adam INEOS Grenadiers 00:04 150
8. BETTIOL Alberto EF Education-EasyPost 00:04 125
9. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:04 100
10. BARGUIL Warren Team Arkéa-Samsic 00:04 85
DNF SAGAN Peter TotalEnergies odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
video v clanku ikonka ciernaVideosumár poslednej edície (2019)
 
Náš eshop