Münsterland Giro: Kooij zvíťazil suverénnym spôsobom, viacerí šprintéri sa v závere stratili

3.10.2022, 15:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Münsterland Giro: Kooij zvíťazil suverénnym spôsobom, viacerí šprintéri sa v závere stratili
Olav Kooij (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)

po 3.10. rovinata etapa ciel rovina Telgte > Münster 207 km Kooij
profil pretekov, 780 nastúpaných metrov (© muensterland-giro.de)
Počas pondelka sa nasúťažilo iba na talianskych cestách, ale aj v Nemecku. 17. ročník podujatia Sparkassen Münsterland Giro prilákal na štart predovšetkým šprintérsku špičku. Rovinatý profil a tiež priebehy posledných ročníkov s výnimkou toho posledného totiž napovedali, že víťaza spoznáme po hromadnom dojazde. Spomedzi šprintérov sa tu predstavili Fabio Jakobsen, Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Sam Bennett alebo Pascal Ackermann.

Do celodenného úniku sa dostali Jesse De Rooij a Sebastian Niehues z celku Bike Aid, Jannis Peter z nemeckej reprezentácie, Ole Theiler z Lotto - Kern Haus a Julian Borresch zo Saris Rouvy Sauerland. Lenže hneď od začiatku ich pohyb vpredu začali pevne kontrolovať šprintérske celky, no pätica nasledujúce kilometre využila k prezentácii svojich celkov. Ako prvý z nej vypadol Peter na méte 72 kilometrov pred cieľom. 
Situácia na ceste sa dlhší čas vôbec nezmenila. De Rooij a Niehues (2x  Bike Aid), Theiler (Lotto – Kern) a Borresch (Saris) si udržovali dvojminútový náskok, pretože v pelotóne sa išlo také ľahké tempo, že ešte 55 kilometrov pred cieľom bolo vidieť viacerých účastníkov rozprávať sa. Pelotón nechcel dobehnúť únik skoro, pretože by to mohlo vyprovokovať aktivitu v ňom, a tým by sa situácia pre šprintérov a ich celky mohla skomplikovať. 
Zaujímavosťou bolo, že tempo balíka v tomto období diktoval Černý (Quick-Step), celkový víťaz 66. ročníka Okolo Slovenska. Za ním však bol zoskupený celý tím BikeExchange - Jayco. Vo výletnom tempe pokračoval pelotón aj nasledujúce kilometre, viacerí pretekári v balíku vyzerali doslova znudene. Mohli sa aspoň kochať krajom. Napriek tomu, že v pelotóne sa skôr debatovalo ako jazdilo sa hlavná skupina blížila k štyrom utečencom.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Mierne zrýchlenie v balíku prišlo až na méte 37 kilometrov pred koncom, a hneď sa to odrazilo na rozostupe. De Rooij a Niehues (2x  Bike Aid), Theiler (Lotto – Kern) a Borresch (Saris) bleskovo stratili pol minútu. Vtedy sa už točili v čele balíka aj Alpecin - Deceuninck a BikeExchange, no ešte mali ďaleko od stavu vypľutia duše. Traja dirigenti tempa sa počas svojej služby ešte zhovárali, pričom sa k úniku približovali každým metrom. 
Utrpenie štyroch utečencov sa skončilo presne 25 kilometrov pred cieľom. Práve vtedy sa De Rooij a Niehues (2x  Bike Aid), Theiler (Lotto – Kern) a Borresch (Saris) na pomerne úzkej ceste vrátili do pelotónu. Všetko sa tak pripravovalo na už tradičnú koncovku na tomto podujatí. V balíku boli všetci favoriti vrátane Jakobsena (Quick-Step), Philipsena (Alpecin), Groenewegena (BikeExchange), Bennetta (Bora) a Ackermanna (UAE).
Hneď na to sa zvýšila aktivita v balíku a s ňou spojená nervozita. Dvakrát sa v pelotóne padalo, no nešlo o veľké karambóly. Na zemi dokopy skončili štyria cyklisti, nebol medzi nimi žiaden favorit, a ani jedna z obetí sa zo zeme dlho nezdvíhala. Na méte 13 kilometrov pred páskou sa po prvýkrát ukázal tím Bora - hansgrohe, ktorý začal tvrdiť muziku v hlavnej skupine. Ide Schelling a Nils Politt nechceli nikomu umožniť atakovať. 
Päťtisíc metrov pred cieľom skončil v bariére Ackermann (UAE) a vypadol tak z bitky o víťazstvo. V tom čase unikal z balíku Marsman (Metec), no šprintérske celky mu neumožnili získať viac ako pár metrov. Už o necelý kilometer sa jeho odvážny pokus skončil neúspechom. Pelotón vstúpil do záverečného okruhu. Dopredu sa pomaly začali tlačiť jazdci Jumbo - Visma. Ďalší útok predviedol Frison (Lotto).
Frederik Frison pred pelotónom dlho neoperoval a pod bránu posledného kilometra prišiel ako prvý balík. Ani jeden tím však nemal vytvorený vláčik a záverečný šprint bol pomerne chaotický. Viacerí cyklisti začali šprintovať až príliš skoro vrátane Maxa Walscheida. Celú situáciu ideálne vylúštil Olav Kooij. Zdvihol sa v správny moment a od všetkých súperov doslova odletel. Zvíťazil suverénne. Druhý bol Jasper Philipsen, tretí Walscheid.  
Olav Kooij prežíva sezónu snov. Stále iba 20-ročný cyklista má na konte už 15 víťazstiev na ceste, pričom v tejto sezóne zaznamenal 12 z nich. V nedávnom období sa mu podarilo vyhrať etapu na Okolo Poľska a dve etapy na Okolo Dánska, no dnes proti nemu stála najužšia šprintérska špička. Viacerí šprintéri však koncovku nezvládli ideálne. Sam BennettFabio Jakobsen a Dylan Groenewegen síce obsadili pozície v najlepšej desiatke, no sami od seba očakávali viac. V závere však nemali žiadnu podporu a to sa im stalo osudné. Prepadli sa za súperov a potom ich už len ťažko obiehali.   
Výsledky
1. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 04:36:36 200
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:00 150
3. WALSCHEID Max Cofidis 00:00 125
4. EINHORN Itamar Israel - Premier Tech 00:00 100
5. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 00:00 85
6. JAKOBSEN Fabio Quick-Step Alpha Vinyl 00:00 70
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop