Clásica de Almería: Na juhu Španielska sa špurtovalo, favoritov zaskočil Moschetti v drese nového tímu Q36.5

12.2.2023, 16:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Clásica de Almería: Na juhu Španielska sa špurtovalo, favoritov zaskočil Moschetti v drese nového tímu Q36.5
Triumf Moschettiho (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

ne 12.2. zvlnena etapa ciel rovina Puebla Vícar > Roquetas Mar 190 km Moschetti
profil pretekov, 1700 nastúpaných metrov (© clasicadealmeria.net)
Clásica de Almería sa radí do série pretekov v úvode sezóny, kam chodia pretekári roztáčať súťažné nohy v teplom počasií a predchádza to pretekom Okolo Andalúzie. Podobnou jednorazovkou, ale organizovanou inou skupinou ľudí, bola v sobotu Vuelta de Murcia, ktorá mala mierne členitejší charakter a kopec rozdelil balík tak, že finišovala napokon len 25-členná skupina, v ktorej bol najrýchlejší Brit Ben Turner z Ineosu. Tým sa možno zaradil aj k favoritom dnešného dňa, ale na to boli povolanejší - papierovo silnejší súperi.
Najviac sa hovorilo o Fernandovi Gaviriovi, ktorý začal sezónu dobrými výkonmi v Argentíne a nemal tu až takých zvučných súperov. Určite musel rátať s Belgičanmi Arnaudom De Liem a Jordim Meeusom, trochu otázny bol Giacomo Nizzolo, no a od Alexandra Kristoffa by už asi triumf bol prekvapením.
Šlo sa až na 190 kilometrov na úplnom juhu Španielska v regióne Andalúzie. Nastúpalo sa 1700 metrov, no väčšina toho v prvej polovici. Únik bol pomerne slabý, boli v ňom len traja pretekári Luis Ángel Maté (Euskaltel - Euskadi), Eugenio Sánchez (Kern Pharma) a Sander De Pestel (Flanders - Baloise). Tým, že dosť fúkalo, tímy chceli byť pozorné a príliš neriskovať, čo znamenalo, že taká skupina nemala veľké nádeje nie že na úspech, ale ani na dlhý pobyt vpredu. Viac než hodinu pred dojazdom už bol pelotón pokope.
Chvíľu sa zdalo, že bude robiť problémy bošný vietor a balík sa rozdelil, ale akonáhle sa prišlo do zástavby v meste s viacerými zákrutami, balík sa došiel a už potom bol kľud. Aspoň do dvadsiateho kilometre pred páskou, kde na ďalšom rovnom diaľničnom úseku fúklo a tímy znova panikárili, resp. útočili. Balík sa trochu preriedil. Napokon šlo do cieľa zhruba 70 ľudí. Zdalo sa, že hlavní favoriti tam sú všetci.
Záver sa šiel po širokej ceste, kde to bol medzi tímami veľký boj a chaos, pád visel na vlásku, ale našťastie žiadne zlomeniny sa nekonali. Skúsili to zrežírovať v Uno-X pre Alexandra Kristoffa, no posledný rozbiehač potreboval ešte sto metrov viac, nevydržal to, a tak sa to Kristoffovi otvorilo skoro a nemal na to, aby dokázal udržať čelnú pozíciu. Dostali sa cez neho niekoľkí súperi a vyhral trochu prekvapujúco Matteo Moschetti z nového tímu Q36.5 Pro Cycling. Talian získal prvý triumf pre tento Pro tím.
Na páske hodili bicykel pred vyčerpaného Kristoffa druhý Arnaud De Lie (Lotto Dstny) aj tretí Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe). S De Liem mal v samom závere takmer kolíziu Max Walscheid (Cofidis), no našťastie nespadol. Uno-X teda ostalo bez pódia napriek tomu, že v závere ich bolo najviac vidieť. Movistar to tiež nezvládol, Fernando Gaviria bol príliš vzadu bez pomoci a nedostal sa do súboja o víťazstvo. Finišoval až siedmy.
Pre 26-ročného Moschettiho je to ôsme profesionálne víťazstvo, no prvé jednorazovkové v kategórii ProSeries, takže možno to bude považovať aj za najväčší úspech kariéry. Vieme, že posledné roky jazdil v Treku, ale hoci bol mnohokrát líder tímu v špurtoch, nevyhrával často, a tak si hľadal nový angažmán. Našiel ho v novom švajčiarskom tíme, ktorý prevzal know-how od Qhubeky, veď ho aj vedie Douglas Ryder. Toto je pre nich prvý veľký impulz. Tento celok poškuľuje aj po účasti na Okolo Slovenska.
Výsledky
1. MOSCHETTI Matteo Q36.5 Pro Cycling Team 04:43:16 200
2. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 00:00 150
3. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 125
4. KRISTOFF Alexander Uno-X Pro Cycling Team 00:00 100
5. NIZZOLO Giacomo Israel - Premier Tech 00:00 85
6. WALSCHEID Max Cofidis 00:00 70
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop