Kuurne: Jumbo opäť dominovalo, Benoot zdolal Wellensa s Mohoričom, Sagan o 6. miesto nešpurtoval

26.2.2023, 13:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Kuurne: Jumbo opäť dominovalo, Benoot zdolal Wellensa s Mohoričom, Sagan o 6. miesto nešpurtoval
Mohorič a Benoot (@Sprintcycling, @TeamBahrainVictorious)

ne 26.2. zvlnena etapa ciel rovina Kuurne > Kuurne 193 km Benoot
profil pretekov, 1800 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Jarnú klasikársku kampaň otvoril Omloop Het Nieuwsblad veľmi výživne a dominantne pre Jumbo-Visma, ktoré určite nechcelo byť na druhej koľaji ani dnes na o čosi jednoduchšej klasike Kuurne - Brusel - Kuurne. Včera sme písali, že z posledných desiatich ročníkov Omloopu iba raz vzišiel víťaz z hromadného špurtu väčšej skupiny. V prípade Kuurne je ale táto bilancia veľmi vyrovnaná 5:5, teda šancu mali aj ľudia ako Alexander KristoffFabio Jakobsen alebo Jasper Philipsen, no i tí, ktorí vedia ujsť a vytvoriť nejakú menšiu skupinku.
Bolo jasné, že opäť budú chcieť byť v hre borci Jumbo-Visma, ktorí sa nebudú iba spoliehať na dojazd nejakej veľkej partie, kde by bol Christophe Laporte, teda budú veľmi aktívni. Za veľmi obojživelného favorita sa dal považovať Arnaud de Lie z Lotta, ktorý v sobotu ukázal fantastické nohy, no bolo otázne, či 20-ročný chalan na úvod sezóny udrží oba dni výkon takto vysoko. My sme boli zvedaví na Petra Sagana či Anthonyho Turgisa, ktorého TotalEnergies označil za svoju najväčšiu hviezdu podľa účtu na Twitteri. Včera sa mu nevyhli problémy.
Dnes trvalo dlhšie, kým sa definitívne vytvoril únik dňa. Vieme, že v týchto klasikách majú slušnú šancu aj členovia dlhých únikov. Včera bol takto do poslednej chvíle v hre Mathis Le Berre, ktorý prišiel do cieľa v skupine, ktorá bojovala o pódium. Teraz sa podarilo odísť ešte papierovo silnejšej partii s viacerými úžasnými tempármi ako Taco van der Hoorn (Intermarché - Circus), Daniel Oss (TotalEnergies) a Guillaume Van Keirsbulck (Bingoal WB). Spoločnosť im robili Lluís Mas (Movistar), Matthew Gibson (Human Powered Health) a Gilles de Wilde (Flanders - Baloise), ktorý bol vpredu aj včera.
Vytvorili si päť a pol minúty výhody. Bolo zaujímavé sledovať, kto bude ťahať balík. V prvej polovici pretekov to boli Jumbo, Alpecin, Lotto aj Soudal. Ten v zostave vymenil Declercqa za Jakobsena, teda veril v jednoduchší dojazd. Koniec-koncov, Jakobsen tu vyhral vlani pred Ewanom. Do cieľa vtedy došla vpredu takmer až polovica pelotónu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Postupne ako sa prechádzalo viacerými kopcami či kockami, tímy menej a menej pomáhali Jumbu, ktoré ich včera veľmi vyškolilo. Chceli ich nechať vykúpať sa v tom - aby prišli o čo najviac síl a nemali do záveru v hre veľa kariet. 96 km pred páskou prišiel prvý väčší pád v prvej tretine balíka. Na zem sa porúčalo viacero pretekárov, no najviac otlčený vyzeral byť Jasper Philipsen z Alpecinu, jeden z favoritov. Všetci pokračovali.
Jumbo tak dvihlo tempo v polovici pretekov, že výhoda úniku už 86 km pred páskou klesla pod minútu. Bolo tam viacero menších pádov, ktoré delili balík a žltí absolútne na nikoho nečakali. Dokonca na kopci Le Bourliquet 84 km pred páskou masívne zaútočili a rozbili pelotón. Jan Tratnik, Tiesj Benoot a Nathan Van Hooydonck sa oddelili a na vrchole kopca si ich došli iba traja ľudia - Tim Wellens (UAE Team Emirates), Matej Mohorič (Bahrain - Victorious) a Peter Sagan (TotalEnergies). V tej chvíli zároveň dostihli pôvodný únik. Bolo tam 11 ľudí a vytvorili si 20 sekúnd náskoku.
Balík za nimi sa pospájal asi do 30-člennej skupiny, kde boli Fabio Jakobsen aj Arnaud de Lie, a chvíľu bol v šoku, no napokon sa skonsolidoval a začal ťahať. Prišiel ďalší kopec Mont Saint-Laurent a tu trochu prekvapil Tim Wellens, ktorý zavelil na útok a nikto sa nedokázal udržať jeho zadného kolesa. Napokon ho na prehupe dobehli Tiesj Benoot, Matej Mohorič a Taco van der Hoorn. Niekoľko kilometrov za nimi bojoval sám Nathan Van Hooydonck, no docvakol sa 76 km pred cieľom, keď mali k dobru 25 sekúnd. Zvyšok sa pospájal za nimi vzadu. Narátali sme tam 43 ľudí vrátane Petra Sagana. Tempa sa ujalo Lotto.
No náskok čelnej pätice sa výrazne zvyšoval, dokonca 67 km pred cieľom atakoval minútu. Týmto spôsobom získala čelná skupina obrovskú výhodu mentálnu i reálnu a ešte sa zdalo, že pozostatok pelotónu má také slabé vedenie v podobe Lotta, že možno ich dobehnú nejaké ďalšie skupiny so šprintérmi. Jakobsen, De Lie, Laporte, Coquard i Sagan boli už tam. Včerajší víťaz Dylan Van Baarle sa tiež skrýval pre prípad, ak by sa niečo zvrtlo. Total tam mal trojku Oss, Van Gestel, Sagan.
Tiesj BenootNathan Van Hooydonck (2x Jumbo-Visma), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), Tim Wellens (UAE Team Emirates) a Taco van der Hoorn (Intermarché - Circus) si ďalej a ďalej budovali časovú výhodu, ktorá sa nezastavila ani pri minúte a pol. Za to vzadu to bola čistá skepsa a stalo sa, čo sme predpokladali, 43-člennú skupinu dorážala ešte väčšia ďalšia. To bol ale zároveň "moment preplsknutia" skupiny favoritov, ktorí sa nechceli rozrásť na 100-členný pelotón a poslali niektorých domestikov trochu pridať plynu. Lottu začali pomáhať Soudal, Groupama, Total a Trek.
To malo za následok odbitie tej veľkej skupiny, ktorá ich nedorazila. Dokonca pre vysoké tempo začali vypadávať jednotlivci vrátane Pascala Ackermanna (UAE), ktorý mal zrejme aj smolu na výmenu bicykla. Ostávalo tam presne 35 ľudí. Náskok pätice vpredu sa stenšil z 1:48 na 1:10 40 km pred páskou. Chvíľu to ešte klesalo, ale unikajúce kvinteto si to mohlo dovoliť. Pod minútu to už nepustilo a ďalej jednoznačne šlo po triumf. Vzadu sa vrátil do skupiny aj Ackermann, takže šprintérov v boji o šieste miesto tam bolo dosť. Peter Sagan dlhú pasáž jazdil poslednú figúru v skupine. Jeden z fanúšikov sa pýtal, prečo.
Kuurne - Brusel - Kuurne je typické tým, že v závere už nie sú žiadne zásadné kopce či kockové úseky, takže sa už veľmi skoro zdalo, že karty sú jasne rozdané. Aj 20 km pred páskou mala pätica vpredu 70 sekúnd náskoku. Otázkou bolo, kto z nich vyhrá. Papierové predpoklady nehovorili jednoznačne nikoho v prospech. Najviac mal byť určite unavený nezmar Van der Hoorn. Po asi 15-minútovom orazení si úplne vzadu sa Peter vrátil do prvej tretiny skupiny ku kolegovi Van Gestelovi, Oss už odtiaľ vypadol. Stále tam bolo presne 35 ľudí. Rozhodne mal Peter šancu na Top 10. Ak by Lotto či Soudal zrežíroval záver tak, že nikto neujde.
Jumbo malo vpredu početnú prevahu, ale práve nešpurtérske typy. Taký Van Hooydonck je celú kariéru pomocníkom a nikdy ešte nevyhral nič profesionálneho. V posledných kilometroch si už mohli dovoliť taktizovať a veruže to aj robili. Skúsil to asi každý. V jednu chvíľu mal už Van Hooydonck medzeru, ktorá vyzerala byť nedosiahnuteľná pre Mohoriča, ale zvládol to. Belgičan to ešte aj zopakoval, ale Wellens bol pozorný. Napokon nasadil k rozhodujúcemu ataku Tiesj Benoot. Jumbo jednoducho vyčerpalo súperov a Benoot si prišiel po triumf. Van Hooydonck ešte dokázal vyšpurtovať druhé miesto tesne pred Mohoričom. Van der Hoorn a Wellens napokon ostali mimo pódia.
V skupine za nimi špurt vyhral Christophe Laporte, aby ešte umocnil silu Jumba. Tesne za ním bol Arnaud de Lie, teda vymenili si ten včerajšok. Až za nimi prešli páskou Jordi Meeus (Bora) a Fabio Jakobsen (Soudal). Peter Sagan sa do špurtu v závere nezapojil a posledné stovky metrov vypustil. Páskou prešiel na 33. pozícii.
Sledovali sme ďalšie galapredstavenie Jumbo-Visma. 110 kilometrov pred páskou totálne prevzali iniciatívu, dobehli únik a v kopci 75 km do cieľa zaútočili v trojici s tým, že malá skupina to zvládne až do cieľa. Chvíľu sa tam s nimi pohyboval aj Peter Sagan, ale mal smolu na to, že v tej skupine bol pozostatok úniku, ktorý nechcel ťahať a Wellens sa ich chcel zbaviť. V nasledujúcom stúpaní dvihol tempo a Peter už tomuto masívnemu ataku nestačil. Najväčší klobúk dole si, samozrejme, zaslúži Taco van der Hoorn, ktorému sa podarilo byť v úniku prakticky 170 kilometrov.
Úspech Jumba tkvel aj v tom, že dnes udrel inou partiou pretekárov ako včera, hoci na štarte stáli rovnakí. Benoot a Van Hooydonck neboli včera až tak výrazní a ukázali sa dnes, kdežto Wellens alebo Mohorič si toho oddreli aj včera. Pre Benoota je to skvelý návrat po zranení z minulého leta, ktoré ho odstavilo od záveru sezóny a náročnejších talianskych klasík či Lombardie. Za víťazstvo získal okrem prize money aj liter piva aj plyšového somára.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tiesja Benoota (víťaz)
"Je naozaj skvelé takto vyhrať. Chcem triumf venovať priateľke, dcére a rodičom. Stáli pri mne po tom zranení minulý rok a nebolo to vtedy so mnou najpríjemnejšie. Nevyhrávam často, je teda úžasné zvíťaziť. Nie sú to preteky World Tour, ale krásna, veľká klasika. Nevedel som či sa mi podarí táto jarná klasikárska časť roka, no začala skvelo.
V tej skupine sme dobre spolupracovali a čakali, čo urobia Wellens s Mohoričom. Keď bolo zjavné, že vsadili na šprint, tak sme potrebovali niečo vymyslieť, keďže sme boli dvaja. Nathan výborne zaútočil, vyčerpal Mohoriča a potom som za to vzal ja. Vedel som, že už musím ísť na pásku a hoci by ma aj došli, Nathan vyhrá špurt. Úžasne nám to vyšlo."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mateja Mohoriča (3. miesto)
"Jumbo je momentálne najsilnejším tímom, boli skrátka prisilní. Zaslúžili si to víťazstvo. V kopcoch som sa cítil veľmi dobre, bol som jedným z najsilnejších asi spolu s Timom Wellensom, no najsilnejší v kopci často nevyhrávajú takéto preteky. V závere nás roznastupovali a keď som dorazil jeden z tých atakov Van Hooydoncka, kompletne som si zničil nohy. Dúfal som, že už Tiesj nebude mať na to, aby nastúpil, ale mal. A v tej chvíli som si povedal, že ak vyrazím za ním, dotiahnem si za sebou súperov a oberú ma o pódium.
Zmieril som sa teda s tým bojom o druhú pozíciu a nakoniec som tam špurtoval tretí, klobúk dole pred Jumbom. Čakal som, že Taco niečo vymyslí v závere, no nevymyslel. Nemohol som skrátka všetko doťahovať sám. No nič nenarobíme. Ak chcete poraziť Jumbo, musíte mať aj šťastie. "
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Taca van der Hoorna (4. miesto)
"Isteže to bol môj plán ísť do úniku hneď a potom ostať vpredu v nejakej skupine. Ale bolo to strašne ťažké. Nečakal som, že nás dobehnú už tak veľmi skoro, myslel som, že to bude neskôr. Bolo hrozne ťažké ísť s tými favoritmi až do cieľa. No mal som ozaj dobrý deň našťastie."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Arnauda de Lieho (7. miesto)
"Opäť to nedopadlo tak zle. Byť druhý v šprinte je fajn. Nemôžem všetko vyhrať. Ten včerajšok sa na mne podpísal. Niektoré kopce som nebol schopný ísť až tak ako som chcel. Ale ja som spokojný s výkonmi. Škoda, že nám ďalšie tímy nechceli pomáhať. Ideme ďalej, ešte máme pred sebou veľa pretekov."
Výsledky
1. BENOOT Tiesj Jumbo-Visma 04:32:34 200
2. VAN HOOYDONCK Nathan Jumbo-Visma 00:01 150
3. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:01 125
4. VAN DER HOORN Taco Intermarché-Circus-Wanty 00:01 100
5. WELLENS Tim UAE Team Emirates 00:01 85
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 00:43 70
7. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 00:43 60
8. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:43 50
9. JAKOBSEN Fabio Soudal Quick-Step 00:43 40
10. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 00:43 35
33. SAGAN Peter TotalEnergies 00:50 3
Zobraziť kompletné poradie
fotogaleria ikonkaParametre stúpaní
 
 
Náš eshop