Faun-Ardéche Classic: Alaphilippe zdolal Gaudua, Svrček pomáhal víťazovi, do cieľa neprišiel

25.2.2023, 10:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
so 25.2. rovinata etapa ciel rovina Guilherand-Granges 168 km Alaphilippe
profil pretekov, 3100 nastúpaných metrov (© boucles-drome-ardeche.fr)
Je až fascinujúce, na koľkých pretekoch tento víkend tímy World Tour sú. Preteká väčšina pretekárov každého celku. Všetky sú na Omloope, šestnásť na UAE Tour, štyri na Gran Camiňo, no a až trinásť na francúzskej jednorazovke Faun-Ardéche Classic, ktorá patrí do ProSeries. Organizátori roky stavajú náročnú trať, pretože množstvo šprintérov by im tu aj tak neprišlo, keďže v teplých častiach sveta nie je toľko kopcov, teda prirodzene na konci februára jazdia najmä tam.
Medzi favoritov dnes patrili mená ako Julian Alaphilippe (Soudal), Sergio Higuita (Bora), Aurelien Paret-Peintre (Ag2r), Diego Ulissi (UAE) či Romain Bardet (DSM), alebo nebodaj Rui Costa (Intermarché), no tým, že sa nefinišovalo do kopca, ale po krátkom zjazde na rovine, predikcie pôsobili dosť nevyspytateľne. Vyhrať mohlo aj ďalších desať nevymenovaných mien. V Soudale - Quick-Step sa Alaphilippovi či Bagiolimu snažil pomáhať Martin Svrček, ktorý pôvodne v pláne tento francúzsky klasikársky víkend nemal, ale nahradil Mauriho Vansevenanta, ktorý prišiel z úspešného Ománu veľmi unavený a tím ho bude potrebovať na Strade Bianche.
Po štarte sa hneď stúpalo a aj Martin sa snažil chytať úniky, no napokon sa dopredu dostala dvojica s jeho tímovým kolegom Rémim Cavagnom, pri ktorom bol Valentin Ferron z TotalEnergies. Bolo to teda na iných tímoch, aby držali toto duo nakrátko. Všetci vedeli, že reálne sa začne pretekať až v najťažšom kopci Saint-Romain-de-Lerps dvadsať kilometrov pred cieľom. Tu už bolo po únikoch, prišla informácia o odstúpení Martina Svrčka a jeho tím ťahal balík v dobrom tempe pre Alaphilippa alebo Bagioliho.
Julian aj zaútočil a keď sa ho chytil iba David Gaudu (Groupama), dvojnásobný svetový šampión vedomý si svojej rýchlosti, ho bez problémov zobral so sebou a obaja si vytvorili brutálny náskok 40-50 sekúnd, čo znamenalo, že zvyšok sa psychicky vzdal a už šiel iba o tretie miesto. Lídrom jednotlivých tímov v tom kopci neostali domestici. Po zjazde pred posledným kopčekom mala dvojka na čele minútový náskok. Gauduovi sa Juliana nepodarilo striasť ani v poslednom kopčeku a smerovali spolu k flamme rouge.
Alaphilippe musel ísť z prvej pozície, Gaudu dobre vedel, že jedinú malú šancu má iba vtedy, ak jeho súper zaháji špurt, aj sa vyvetrá a možno až na páske ho prelezie. To sa ale nestalo a Julian Alaphilippe sa radoval zo svojho 40. profesionálneho víťazstva. Skupina prenasledovateľov sa v závere rozbila a súboj o pódium vyhral Mattias Skjelmose z Treku pred Victorom Lafayom (Cofidis).
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 04:22:50 200
2. GAUDU David Groupama-FDJ 00:00 150
3. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:31 125
4. LAFAY Victor Cofidis 00:31 100
5. GRÉGOIRE Romain Groupama-FDJ 00:43 85
6. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:43 70
DNF SVRČEK Martin Soudal Quick-Step odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop