Na La Drome Classic zaskočil hviezdy 40-kilometrovým sólom Anthony Perez

26.2.2023, 10:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
ne 26.2. zvlnena etapa ciel rovina Étoile-sur-Rhône 191 km Perez
profil pretekov, 2400 nastúpaných metrov (© boucles-drome-ardeche.fr)
Po veľmi náročnej sobotňajšej klasike v regióne Ardéche sa pelotón presunul do vedľajšieho departmentu Drôme, kde sa šli dlhšie preteky, ale s menším počtom kopcov. Už sa teda nečakal jasný triumf vrchára ako to bolo v súboji Alaphilippe - Gaudu v sobotu, ale šancu dostali aj ďalší. Na druhej strane sa dnes finišovalo do krátkeho stúpania (600 m; 5,5 %), ktoré určite Alaphilippovi vyhovovalo tiež.
Tento deň bol vhodnejší aj pre Martina Svrčka, ktorý mal za úlohu ťahať v pelotóne v prvej polovici pretekov preto, aby mohol Soudal opäť zvíťaziť. Z pelotónu odišlo šesť ľudí, ktorých bolo potrebné kontrolovať. Boli to Cristián Rodríguez (Arkéa Samsic), Fabien Doubey (TotalEnergies), Jacob Hindsgaul (Uno-X), Alexis Guerin (Bingoal WB), Simon Pellaud (Tudor Pro Team), Nolann Mahoudo (CIC U Nantes).
80 kilometrov pred cieľom došlo k zmene situácie. Fúkal vietor a niektoré tímy sa do toho rozhodli šliapnuť. Z pelotónu sa oddelila 23-členná skupina, ktorá dobehla pôvodný únik a 29 ľudí pracovalo ďalej. Časom sa im podarilo náskok zvýšiť na minútu a už za nich pustili mechanické vozidlá, čo bol dôležitý psychologický efekt. Vyzeralo to tak, že by to mohla byť táto partia, z ktorej vzíde víťaz.
Najpočetnejšie tu bol zastúpený Cofidis, ktorý tu mal silnú štvoricu Martin, Finé, Lafay a Perez, po troch ľudí Soudal (Alaphilippe, Bagioli, Van Wilder), Intermarché (Busatto, Costa, Zimmermann), Trek (Skjelmose, Bernard, Simmons) i Lotto (Debruyne, Sweeny, Can Gils). No boli tu aj rôzni zaujímaví jednotlivci ako Gaudu (Groupama), Bardet (DSM) či Clarke (Israel).
V najťažšom stúpaní 36 km pred cieľom sa skupina preriedila a Cofidis logicky chcel niečo vymyslieť. Anthony Perez zaútočil. Nikto si ho nevšímal a postupne si vybudoval až minútu výhody. Čakalo ho ale ešte viacero menších kopčekov. Pelotón bol definitívne mimo hry. Veľká skupina za ním sa postupne delila a delila. Väčšie mená ostávali v hre, tie menšie, či pomocníci, si postupne vystupovali.
Anthony Perez šiel neskutočne. Ukázalo sa, že súperi ho úplne podcenili a nemali mu poskytnúť až minútu výhody. Neustále zmenšujúca sa skupina za ním nespolupracovala dobre a desať kilometrov pred páskou mal stále minútu výhody pred osekanou skupinkou Rui Costa (Intermarché), Andrea Bagioli (Soudal), David Gaudu (Groupama) a Quinn Simmons (Trek).
Nesmierne unavený Anthony Perez prišiel pod cieľový kopec s minútovou výhodou a už začal postupne oslavovať svoje najväčšie víťazstvo kariéry. Často ho vidíme v únikoch na rôznych veľkých pretekoch, ale nikdy nevyhral nič tak prestížne. Ak, tak menšie preteky často po špurtoch skupiniek, nie po 40-kilometrovom sóle v tejto konkurencii. Úžasný deň pre 31-ročného Francúza a tím Cofidis.
Zo skupinky prenasledovateľov ako prvý nasadil k špurtu Andrea Bagioli, no napokon bral iba tretiu priečku, pretože ho ešte v závere zdolal nestarnúci Rui Costa. Gaudu a Simmons sa na pódium nedostali, no a z ďalšej skupiny prišiel ako šiesty včera tiež veľmi dobre jazdiaci Dán Martin Skjelmose. Alaphilippe dnes pracoval pre Bagioliho a záverečné kilometre vypustil.
Výsledky
1. PEREZ Anthony Cofidis 04:57:26 200
2. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 01:11 150
3. BAGIOLI Andrea Soudal Quick-Step 01:11 125
4. GAUDU David Groupama-FDJ 01:13 100
5. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 01:13 85
6. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 01:34 70
DNF SVRČEK Martin Soudal Quick-Step odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop