Grand Prix Criquielion: V hromadnom dojazde zvíťazil Welsford, Svrček získal UCI body

4.3.2023, 13:25 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Grand Prix Criquielion: V hromadnom dojazde zvíťazil Welsford, Svrček získal UCI body
Triumf Welsforda (© Cor Vos | Team DSM)

so 4.3. zvlnena etapa ciel rovina Lessines > Lessines 201 km Welsford
profil pretekov, 2220 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
V tieni Strade Bianche sa v sobotu konal 28. ročník klasiky Grand Prix Criquielion. Organizátori si pre pretekárov pripravili trasu so siedmimi úsekmi, kde boli mačacie hlavy. Na štarte nechýbali zástupcovia piatich World Tour zoskupení - Arkéa SamsicCofidisDSMIntermarché - Circus - Wanty Soudal - Quick Step. V drese posledného menovaného tímu štartoval Martin Svrček
Šesťdesiat kilometrov pred cieľom tvorili únik Cyrus Monk (Q36.5 Pro Cycling Team), Paul Wright (Bolton Equities Black Spoke) a Frederik Muff (Team ColoQuick). Druhý menovaný neskôr odpadol. Hlavná skupina strácala 35 sekúnd. Na zemi skončil ukrajinský majster z roku 2021 Andrii Ponomar (Arkéa Samsic). Jeho kolega Jenthe Biermans musel vyhľadať mechanickú pomoc, keďže mu odpadla sedlovka. 
52 kilometrov pred cieľom atakoval Ludovic Robeet (Bingoal WB). Pelotón ho však nepustil. Tempo balíka udávali zástupcovia tímu Lotto Dstny. Po Côte des Plachettes (1 km; 5,8 %) zostal úniku dvadsaťsekundový náskok. Na čele hlavnej skupiny sa otáčali aj jazdci DSM. Svrček sa nachádzal na predných priečkach pelotónu. Na šiestom sektore malo vedúce duo pätnásť sekúnd k dobru.
Únik sa napriek nízkemu náskoku nevzdával a dokázal navýšiť svoj náskok na štyridsať sekúnd. Tempo pelotónu udávali aj jazdci kontinetálnej stajne AT85 Pro Cycling. Balík postupne znižoval časovú výhodu Monka Muffa. 31 kilometrov pred cieľom mal dvadsaťsekundové manko. O deväť kilometrov neskôr jazdil Svrček na konci balíka. Vedúce duo sa stalo súčasťou pelotónu.
Tempo hlavnej skupiny prevzali zástupcovia DSM a Bingoalu. Pred balíkom boli stúpania Côte du Mont (2,2 km; 2,5 %) a Côte des Plachettes (1 km; 5,8 %). Prvý kopec pelotón nerozdelil. Na druhom stúpaní zaútočili jazdci Arkéy a DSM, ale ujsť sa im nepodarilo. Ďalší útok podnikol zástupca Tudoru, ale ani on nebol úspešný. Osem kilometrov pred cieľom sa napokon utrhol Kévin Ledanois (Arkéa). 
Po dvoch kilometroch sa Ledanois vrátil späť. Následne sa utrhol Josef Černý (Soudal) a nasledoval ho jeden z jazdcov DSM. Na poslednom sektore sa Čech osamostatnil na čele, ale bol dobehnutý. Kilometer pred páskou došlo k pádu dvoch jazdcov. O víťazovi napokon rozhodol hromadný šprint a zvíťazil Sam Welsford (DSM). Druhý skončil Milan Menten (Lotto Dstny), stupne víťazov doplnil Kristoffer Halvorsen (Uno-X Pro Cycling Team). 
Štvrtý finišoval Jordi Warlop (Soudal - Quick-Step) a elitnú päticu uzavrel Piet Allegaert (Cofidis). Austrálčan zvíťazil po tretíkrát a jeho zamestnávateľ si pripísal štvrtý triumf v sezóne. V januári dominoval v dvoch hromadných dojazdoch na Vuelta a San Juan. Milan Menten bol po triumfe na Le Samyn blízko k ďalšiemu víťazstvu, ale tentoraz sa našiel jeden rýchlejší jazdec. 
S tretím miestom môže byť spokojný Kristoffer Halvorsen, keďže sa jedná o jeho najlepšie umiestnenie v doterajšom priebehu sezóny. Martin Svrček sa počas pretekov pohyboval v pelotóne a medzi najlepšími zostal až do konca. Obsadil 22. priečke so štvorsekundovou stratou a získal prvé tri UCI body v tejto sezóne. Zajtra ho čaká ďalšia klasika Grand Prix Jean-Pierré Monseré.
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Svrček (22. miesto)
"Dnes som sa konečne cítil ako-tak dobre, ale boli to hektické preteky. V dôležitých momentoch som veľmi nebol vpredu, takže sa ešte mám čo učiť. Určite som spokojný s tým, že som skončil na 22. mieste a pevne verím, že to bude už len lepšie."
Výsledky
1. WELSFORD Sam Team DSM 04:43:42 125
2. MENTEN Milan Lotto Dstny 00:00 85
3. HALVORSEN Kristoffer Uno-X Pro Cycling Team 00:00 70
4. WARLOP Jordi Soudal Quick-Step 00:00 60
5. ALLEGAERT Piet Cofidis 00:00 50
6. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:00 40
7. VAN TRICHT Stan Soudal Quick-Step 00:00 35
8. MIHKELS Madis Intermarché-Circus-Wanty 00:00 30
9. BIERMANS Jenthe Team Arkéa-Samsic 00:00 25
10. DE KLEIJN Arvid Tudor Pro Cycling Team 00:00 20
22. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 00:04 3
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop