GP Jean-Pierre Monseré: Fotofiniš prisúdil triumf Thijssenovi, Svrček dokončil preteky v balíku

5.3.2023, 13:50 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
ne 5.3. rovinata etapa ciel rovina Lessines > Lessines 201 km Thijssen
profil pretekov, 600 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po včerajšej klasike Grand Prix Criquielon nasledovala ďalšia jednorázovka Grote Prijs Jean-Pierre Monseré s mačacími hlavami. Na pretekárov tentoraz čakalo sedem kockových sektorov. Obhajca víťazstva Arnaud De Lie (Lotto Dstny) tu neštartoval, keďže tím ho poslal na Paríž-Nice. Martin Svrček (Soudal - Quick Step) mal ďalšiu príležitosť na zisk UCI bodov, keďže profil dnešných pretekov sa podobal tým sobotňajším.
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Ryan Christensen (Bolton Equities Black Spoke), Carlos Canal (Euskaltel - Euskadi), Nickolas Zukowsky (Q36.5 Pro Cycling Team), Rick Pluimers (Tudor Pro Cycling Team), Huub Arts (Metec - Solarwatt p/b Mantel), Thibau Verhofstadt (Tarteletto - Isorex), Emil Toudal (Team ColoQuick), Zak Coleman (VolkerWessels Cycling Team) a Wouter Van de Weerdhof (Alling Continental Cycling Team). 
69 kilometrov pred cieľom z úniku vypadol Van de Weerdhof. O sedemnásť kilometrov neskôr mala vedúca skupina minútu a dvadsať sekúnd k dobru. Medzi dnešných favoritov patrili Caleb Ewan (Lotto Dstny), Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) alebo včerajší víťaz Sam Welsford (DSM). Tempo pelotónu udávali zástupcovia Alpecinu-Deceuninck a DSM. Zoskupenie okolo Van der Poela je jediným World Tour tímom, ktoré nemá na konte ani jeden triumf v aktuálnej sezóne.
42 kilometrov pred páskou sa na čele pelotónu nachádzal aj Svrček, dvanásty najmladší jazdec na štartovej listine. Spomedzi jazdcov v úniku štartoval na Grand Tour Canal, ktorý dvakrát dokončil Vueltu. K udávaniu tempa v balíku sa pridali aj pretekári Intermarché, Lotta a Soudalu. 34 kilometrov pred cieľom natiahli hlavnú skupinu jazdci Quick Stepu. Josef Černý stlačil náskok úniku pod minútu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na šiestom sektore sa pelotón rozdelil. V prednej časti balíka ostalo priblížne 25 ľudí. Zvyšok hlavnej skupiny, kde ťahali jazdci Uno-X Pro Cycling Team, nestrácal veľa. Z vedúcej skupiny vypadol Verhofstadt. V tretej skupine došlo v ľavotočivej zákrute k pádu, kde skončil aj jeden z favoritov Arvid De Kleijn (Tudor). 24 kilometrov pred cieľom sa únik spojil s druhou skupinou. 
O tri kilometre neskôr skončil na zemi a mimo cesty jeden z jazdcov DSM. Do pelotónu sa vrátila tretia skupina aj so Svrčkom. Tempo balíka začali udávať zástupcovia Lotta, Ewan na kockách doposiaľ nemal problémy. Na čele pelotóne sa otáčali viaceré zoskupenia. Pretekári sa dostali k poslednému sektoru Gitsberg (0,5 km; 3,2 %). Na jeho začiatku zaútočil Jaap Roelen (Metec).  
Osem kilometrov pred cieľom sa k nemu pridal Jesse Kramer (Jumbo-Visma Development Team), ale pelotón ich rýchlo dobehol. Päť kilometrov pred páskou sa Svrček nachádzal za vláčikom Cofidisu. Na hranici posledného kilometra mali najlepšiu pozíciu jazdci Lotta, ale vysoko jazdil aj Slovák. Šprint otvoril Caleb Ewan a Austrálčan zviedol tesný šprint s Gerbenom Thijssenom (Intermarché).
Spočiatku bol ako víťaz písaný Ewan, ale fotofiniš napokon prisúdil triumf Thijssenovi. Tretí skončil Sam Welsforld. Bez pódia ostal Hugo Hofstetter a Top 5 uzavrel Piet Allegaert (Cofidis). Domestici austrálskeho šprintéra odviedli penzum práce počas celých pretekov, ale v závere sa napokon našiel jeden rýchlejší pretekár. Gerben Thijssen zvíťazil po prvýkrát v sezóne a tím Intermarché si pripísal už siedmy triumf.
Martin Svrček opäť pracoval pre kolegov. Po šiestom sektore sa balík rozdelil a odchovanec akadémie Petra Sagana sa ocitol v duhej skupine. Rozdiely medzi skupinami ale neboli veľké a jazdec Soudalu sa spoločne s ďalšími pretekármi dokázal vrátiť späť. Následne bol videný na predných priečkách až do záveru. Napokon obsadil 35. priečke bez akejkoľvek časovej straty. 
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Svrček (35. miesto)
"Dnes sme mali pôvodne ísť na Ethana Vernona, ale bol chorý a preto to zabalil. Menili sme taktiku a tridsať kilometrov pred cieľom si kolegovia nastúpili. Napokon sa to všetko zišlo a tak sme čakali na šprint."
Výsledky
1. THIJSSEN Gerben Intermarché-Circus-Wanty 04:36:25 125
2. EWAN Caleb Lotto Dstny 00:00 85
3. WELSFORD Sam Team DSM 00:00 70
4. HOFSTETTER Hugo Team Arkéa-Samsic 00:00 60
5. ALLEGAERT Piet Cofidis 00:00 50
6. WARLOP Jordi Soudal Quick-Step 00:00 40
7. MALUCELLI Matteo Bingoal WB 00:00 35
8. BRAET Vito Team Flanders-Baloise 00:00 30
9. EINHORN Itamar Israel Premier Tech Academy 00:00 25
10. DUPONT Timothy Tarteletto-Isorex 00:00 20
35. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop