Na Paríž-Nice uvidíme súboj Pogačara s Vingegaardom, Sagan nebude chýbať na Tirreno-Adriatico

3.3.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Nadchádzajúci týždeň bude patriť najmä dvom etapovým pretekom na úrovni World Tour. Paríž-Nice prinesie konfrontáciu dvoch najlepších jazdcov z vlaňajšieho ročníka Tour de France. Vo Francúzsku nebude chýbať ani dvojnásobný víťaz Maximilian Schachmann. Na Tirreno-Adriatico uvidíme návrat Primoža Rogliča po páde na Vuelte. Debut v novej sezóne si odkrútia Wilco Kelderman aj Wout Van Aert. Na štarte nebude chýbať ani Peter Sagan.
Tadej Pogačar vymenil Tirreno za Nice (© LaPresse/Fabio Ferrari)
Na Paríž-Nice nebude chýbať tímová časovka, uvidíme aj horské dojazdy
V prvých dvoch etapách sa nenachádzajú stúpania, ktoré by mali rozdeliť pelotón a o víťazstva by tak mali bojovať šprintéri. Tretia previerka bude prvou kľúčovou etapou v boji o celkové poradie, keďže ide o tímovú časovku na rovinatom teréne. Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov sa v cieli bude rátať už čas prvého pretekára. V nasledujúcej previerke uvidíme prvý horský dojazd na La Loge des Gardes (6,8 km; 7 %). 2400 metrov pred cieľom sa nachádza úsek s desaťpercentným prevýšením.
V piatej etape uvidíme tri horské prémie hneď na začiatku, ktoré môžu zastaviť čistokrvných šprintérov. V posledných šesťdesiatich kilometrov sa nachádzajú ďalšie dve stúpania. Posledné z nich, Côte d'Aleyrac (4,6 km; 4,8 %), vrcholí 32 kilometrov pred páskou. O etapové víťazstvo by tak mali bojovať odolní šprintéri a klasikári. V šiestej previerke uvidíme päť hodnotených stúpaní. Ani jeden kopec ale nemá viac ako päť kilometrov.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
21 kilometrov pred cieľom sa nachádza rýchlostná prémia na Tourrettets-Sur-Loup (0,5 km; 8,8 %). Ak bude na čele etapy pelotón, jeden z kandidátov na GC môže získať bonifikácie. Etapa je vhodná pre odolných klasikárov a vrchárov s kvalitným šprintom. V prípade pokojnejšieho priebehu by sa do boja o víťazstvo mohli zapojiť aj klasikári. Predposledná previerka bude ďalšou kľúčovou etapou pre pretekárov na celkové poradie. 
Na cyklistov čaká druhý horský dojazd na Col de la Couilloue (15,8 km; 7,3 %). Najprudší úsek dosahuje jedenásťpercentný sklon. Jazdci na celkové poradie si nevydýchnu ani v poslednej etape. Čaká ich päť hodnotených stúpaní, pričom ani jedno z nich nemá menej ako päť kilometrov. Posledný kopec Col d'Éze (6,1 km; 7,6 %) vrcholí iba päťnásť kilometrov pred cieľom. V posledných piatich ročníkov sa poradie v Top 10 menilo aj po poslednej etape, preto môžeme očakávať súboje až do konca. 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© paris-nice.fr)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Pogačar a Vingegaard absolvujú prvý vzájomný súboj v roku 2023
V čase uzávierky neboli známe definitívne zostavy všetkých tímov. Hlavným favoritom bude Tadej Pogačar. Dvojnásobný víťaz Starej dámy sa vo fantastickej forme prezentoval na Okolo Andalúzie, kde súperom nedal žiadnu príležitosť a suverénne zvíťazil. Na Paríž-Nice bude debutovať. V horách mu budú pomáhať predsezónne posily Domen NovakFelix Großschartner Tim Wellens. Najväčším vyzývateľom by mal byť vlaňajší víťaz Tour de France Jonas Vingegaard, s ktorým sa paradoxne pred rokom stretli na Tirreno-Adriatico. Prvý Dán, ktorý získal žltý dres na francúzskej Grand Tour, začal sezónu vo veľkom štýle. Na Gran Camiňo nenašiel konkurencieschopého súpera a zvíťazil vo všetkých troch etapách. Jeho podporný tím do hôr budú tvoriť Rohan Dennis, štvrtý muž z Okolo Algarve Tobias Foss Steven Krujswijk
Bora - hansgrohe nominovala do krajiny galského kohúta dvojnásobného víťaza Maximilana Schachmanna. Nemec na Tour Down Under pracoval pre kolegov a na iných etapových pretekoch neštartoval. Preto je otázne, v akej forme sa predviedie ako líder tímu. Ďalšie nemecké zoskupenie DSM povedie Romain Bardet. Šiesty muž z minuloročnej Tour de France bude na pretekoch štartovať po troch rokoch. Na Tour des Alpes skončil ôsmy. Následne štartoval na domácich klasikách Faun-Ardéche Classic a La Drome Classic. Dvakrát obsadil jedenáste miesto. V zostave Ineosu nechýbajú čerstvý víťaz Okolo Algarve Daniel Martínez ani desiaty muž z Okolo Andalúzie Pavel Sivakov. Už dvakrát tu obsadil druhú priečku Simon Yates. Líder tímu Jayco AlUla vlani stratil iba polminútu na Rogliča a teraz bude opäť ašpirovať na pódium. 
Do boja o Top 10 budú chcieť prehovoriť aj David De la CruzJack HaigDavid GauduMatteo Jorgenson alebo Mattias Skjelmose. V hromadných dojazdoch by mali o triumfy bojovať Sam BennettBryan CoquardArnaud De LieKaden GrovesArnaud DémareMax KanterOlav KooijAlexander KristoffTim MerlierMichael Matthews alebo Mads Pedersen.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tirreno-Adriatico odštartuje rovinatou časovkou, kľúčové budú štvrtá aj piata etapa
58. ročník talianskych etapových pretekov začne časovkou jednotlivcov na rovinatom profile. Na jedenástich kilometroch sa neočakávajú markantné rozdiely, ale lepší časovkári môžu získať niekoľko sekúnd k dobru v boji o celkové poradie. Druhá etapa priniesie stúpania Castellina Marittima (12,3 km; 2,9 %) a Canneto (4,1 km; 4 %), ktoré sa ale nachádzajú ďaleko pred cieľom. V posledných tridsiatich kilometroch cyklisti dvakrát prejdú cez L'Impostino (1,3 km; 6 %), kde odolnejší jazdci môžu dostať do problémov šprintérov. 
V tretej etape číhajú horské prémie Passo del Lume Spento (12,5 km; 4,2 %) a La Foce (5,3 km; 4,5 %). Ani po nich nebude profil etapy úplne jednoduchý, ale kandidáti na celkové poradie by mali ostať pohromade. O víťazstvo by mali bojovať odolní šprintéri alebo klasikári. Štvrtá etapa bude ďalšou kľúčovou previerkou pre favoritov na titul. Na pretekárov čaká štvornásobný prejazd cez Tortoreto (3,2 km; 6,9 %), pričom posledný prejazd bude zároveň cieľom etapy. Medzi jazdcami na GC by sa mohli vytvoriť rozdiely. 
Piata previerka bude zároveň kráľovskou etapou. Cyklisti sa budú musieť popasovať s horským dojazdom na Sarnano Sassotteto (13,1 km; 7,3 %), pričom najprudší úsek dosahuje jedenásť percent. Ani predposledná etapa nebude jednoduchá. Na pretekárov čaká množstvo krátkych stúpaní a na konci sa nachádza kopec Osimo (1,7 km; 5,7 %). Posledná etapa bude mať kopcovitú prvú polovicu, čo bude posledná príležitosť na útoky medzi jazdcami v Top 10. Druhá časť záverečnej previerky má jednoduchý profil a o etapové víťazstvo by tak mali bojovať šprintéri.
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tirrenoadriatico.it)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Roglič sa vracia do súťažného diania, sezónu na ceste začne aj Van Aert
Podobne, ako pri Paríž-Nice, ani pri Tirreno - Adriatico neboli v čase uzávierky známe súpisky všetkých tímov. Silné duo poslalo do Talianska zoskupenie UAE Team EmiratesAdam Yates preukázal kvalitnú formu na UAE Tour, kde vyhral záverečnú horskú etapu a celkovo skončil na tretej priečke. Na Tirrene bude štartovať prvýkrát od roku 2019, keď tu skončil na druhom mieste. Ďalším lídrom bude Joao Almeida. Portugalčan patril medzi najlepších na Okolo Algarve, ale otázne je, ako sa vysporiada s úvodnou časovkou. Boj proti chronometru obvykle patrí medzi jeho silné stránky, ale v Portugalsku sa po ITT prepadol z tretieho na šieste miesto. 
Po páde na Vuelte, následnej operácii a rekonvalescencii sa do súťažného diania vracia Primož Roglič. Trojnásobný víťaz španielskej Grand Tour tu bude štartovať prvýkrát od roku 2019, kedy uchmatol celkové víťazstvo. Prvé súťažné kilometre absolvuje aj jeho kolega Wilco Kelderman. V horách im budú nápomocní čerstvý víťaz Kuurne - Brusel - Kuurne Tiesj Benoot, štvrtý muž Gran Camiňo Attila Valter či držiteľ zeleného dresu z Tour de France Wout Van Aert. Lídrom AG2R Citroën bude Ben O'Connor. Na Tour Down Under skončil na šiestej priečke, ale na Apenínskom polostrove ho čakajú väčšia konkurencia aj náročnejšia trať.
Bahrain - Victorious povolal do boja Mikela Landu Damiana Carusa. Španiel preukázal kvalitnú formu na Okolo Andalúzie, kde bol nad jeho sily iba Pogačar. Tretí muž vlaňajšieho Gira bude na Tirrene obhajovať vlaňajšiu tretiu priečku. Talian skončil na Okolo Andalúzie siedmy a pri ich aktuálnej forme je Landa kandidátom minimálne na pódiové umiestnenie. Uvidíme, ako sa vysporiada s rovinatou časovkou, ktorá nepatrí medzi jeho prednosti. Silné duo uvidíme aj v zostave Bory - hansgrohe. Jai Hindley zatiaľ zaostáva za svojimi vlaňajšími výkonmi. V lepšej forme sa javí Aleksandr Vlasov. Rus na Okolo Valencie skončil na piatej priečke. 
O najvyššie priečky chcú bojovať aj zástupcovia Ineosu. Geraint Thomas ani Thymen Arensman v doterajšom priebehu sezóny nebojovali o Top 10. Naopak, Filippo Ganna bol druhý na Vuelta a San Juan aj Okolo Algarve. Uvidíme, či dostane šancu aj v Taliansku, alebo sa zameria na zisk etapového víťazstva v časovke. Jednoznačným lídrom Movistaru bude Enric Mas. Vlani Tirreno-Adriatico nedokončil. Tentoraz sa bude snažiť minimálne nadviazať na piate mieste z Okolo Andalúzie. O umiestnenie v Top 10 by mohli zabojovať aj Julian AlaphilippeGuillaume Martin či Valentin Madouas
TotalEnergies na Tirrene (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
Sagan bude mať niekoľko príležitostí na etapové víťazstvo
Peter Sagan má pred sebou posledný štart na Tirreno-Adriatico. Na otváracom víkende o triumf nebojoval, ale na Kuurne - Brusel - Kuurne vydržal s pelotónom až do konca. V Taliansku by o etapové víťazstvo mohol zabojovať v druhej, tretej a poslednej etape. Celá zostava TotalEnergies v čase uzávierky nebola známa. Trojnásobný majster sveta na pretekoch doposiaľ získal sedem etapových víťazstiev. 
 
Náš eshop