Klasiku Bredene Koksijde vyhral Thijssen pred Ackermannom, Soudalu to s Merlierom nevyšlo

17.3.2023, 15:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Klasiku Bredene Koksijde vyhral Thijssen pred Ackermannom, Soudalu to s Merlierom nevyšlo
Záverečný špurt (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

po 17.3. rovinata etapa ciel rovina Bredene > Koksijde 191 km Thijssen
profil pretekov, 630 nastúpaných metrov (© nokerekoerse.be)
Väčšina fanúšikov si pod pojmom jarné klasiky predstaví monumenty a najväčšie hviezdy cyklistiky bojujúce o prestížne víťazstvá, no v tieni tých najväčších pretekov sa odjazdí aj celá škála rôznych menších jednorazoviek, najmä v Belgicku. Jednou z nich je aj Bredene Koksijde (1.Pro), šprintérska jednorazovka, ktorá však obsahuje aj úseky po kockách a dvojitý výjazd na Kemmelberg.
Slováci si tieto preteky môžu pamätať aj pod názvom Handzame Classic, pretože tak sa volali keď tu v roku 2016 triumfoval Erik Baška, ešte v drese Tinkoffu, keď patril ako čerstvý majster Európy U23 medzi najväčšie šprintérske talenty. V tomto roku mali opäť na víťazstvo útočiť najrýchlejší muži v balíku, ako napríklad Tim Merlier (Soudal), Gerben Thijssen (Intermarché), Sam Welsford (DSM) či Juan Molano a Pascal Ackermann (UAE). Prvému menovanému dnes pomáhal aj Martin Svrček.
video v clanku ikonka ciernaVideo z pamätného ročníka
Preteky mali jednoduchú prvú polovicu, kedy sa dopredu dostal klasický malý únik. Boli v ňom Andres Goeman a Thomas Joseph (2x Tartelleto), Timo De Jong (Volker) a Čech Tomáš Kopecký (TDT-Unibet). Kvarteto nabralo náskok okolo šiestich minút, no šprintérske tímy to mali pod kontrolou po celý čas. V strede pretekov skúšali na Kemmelbergu rôzne útoky Lotto a Intermarché, no neúspešne. Pelotón však zrýchlil a dostihol únik už hodinu pred dojazdom. 
40 kilometrov pred páskou prišlo k veľkému pádu v pelotóne, kde bol aj Tim Merlier. Okrem neho tam boli aj ďalší dôležití pretekári do šprintu ako Hugo Hofstetter (Arkéa) a Kristoffer Halvorsen (Uno-X). Čela sa medzitým ujalo UAE pre Ackermanna. Merlier sa po výmene bicykla dostal naspäť do pelotónu, ale Soudal k nemu zaujímavo nestiahol nikoho, musel to spraviť sám a minul veľa energie. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V poslednej hodine sme už nevideli žiadne pokusy, pelotón pod vedením Soudalu, Alpecinu a UAE pokojne smeroval do Koksijde, kde sme videli očakávaný hromadný šprint. Ten bol veľmi hektický, ako to už v takýchto jednorazovkách býva. Najlepšie ho ho napokon zvládol UAE, ale Ackermanna na páske porazil Gerben Thijssen. Pódium doplnil v skvelej forme jazdiaci Sam Welsford.
Soudal to napokon vôbec nezvládol. Pozične boli príliš vzadu a celý Merlierov leadout sa vyčerpal v snahe dostať ho vôbec dopredu. Podarilo sa im to až v poslednej zákrute, no v tom momente už bol belgický majster príliš unavený a vypustil záver. Nepomohlo určite ani to, že po páde musel sám dlho dobiehať pelotón. Martina Svrčka teda v autobuse dobrá atmosféra nečakala. Preteky dokončil bez problémov v pelotóne.
Výsledky
1. THIJSSEN Gerben Intermarché-Circus-Wanty 04:17:44 200
2. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 00:00 150
3. WELSFORD Sam Team DSM 00:00 125
4. TAMINIAUX Lionel Alpecin-Deceuninck 00:00 100
5. MARECZKO Jakub Alpecin-Deceuninck 00:00 85
6. SELIG Rüdiger Lotto Dstny 00:00 70
7. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00 60
8. FLYNN Sean Team DSM 00:00 50
9. HALVORSEN Kristoffer Uno-X Pro Cycling Team 00:00 40
10. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:00 35
45. SVRČEK Martin Soudal Quick-Step 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajšej edície
 
Náš eshop