Brabantský šíp: Dorian Godon porazil na páske Bena Healyho, Svrček odstúpil po páde

12.4.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
st 12.4. zvlnena etapa ciel rovina Leuven > Overijse 205 km Godon
profil pretekov, 2000 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Štartová listina síce neobsahovala najväčšie klasikárske osobnosti, ale profil s mnohými krátkymi stúpaniami sľuboval útočnú a selektívnu cyklistiku. Záverečný 22-kilometrový okruh obsahoval päť stúpaní a v krátkom kopci s priemerom necelých štyroch percent sa aj finišovalo.
Vo vyrovnanom štartovom poli sa nenachádzal jednoznačný favorit na výhru. V tíme Soudal – Quick-Step, v ktorom dnes jazdil aj Martin Svrček, sa mohli spoliehať na koncovku Andreu Bagioliho alebo nástupy Rémiho Cavagnu. Selektívny priebeh mohli využiť Benoit Cosnefroy (Ag2r), Soren Kragh Andersen (Deceuninck), Wout Poels, Marc Hirschi (UAE) alebo Michal Kwiatkowski. Bez šance nebol ani rýchly Arnaud De Lie (Lotto) a prekvapiť mohol Matteo Trentin (UAE).
Do úniku sa dostali Tord Gudmestad (Uno-X), Johan Meens (Bingoal), Sander de Pestel (Flanders-Baloise) a Rory Townsend (Bolton Equities), v pelotóne od začiatku pracoval najmä tím Ag2r. Vedúca skupina si vybudovala takmer 7-minútový odstup, potom francúzska zostava znížila manko balíka na štyri minúty.
Ešte pred výjazdom na prvé stúpanie spadol v pelotóne Martin Svrček a slovenský cyklista musel z pretekov odstúpiť. Jazdilo sa v chladných podmienkach a na trati sa vyskytovali prehánky, čo len  vytváralo predpoklady na selektívny priebeh podujatia.
Postupne sa dostali na čelo pelotónu aj tímy Ineos, Lotto – Dstny alebo UAE Emirates. Keď sa hlavná blížila k záverečnému okruhu, tempo sa zvýšilo, objavili sa útoky a mnohí jazdci začali zaostávať. Na trati opäť začalo pršať, pelotón sa rozdelil na niekoľko skupiniek a túto situáciu využil hlavne Rémi Cavagna, ktorý necelých 60 kilometrov vyrazil do útoku.
Francúzsky jazdec sa spojil s Gudmestadom z pôvodného úniku a postupne sa k nim pridali Healy (EF Education), Kron (Lotto), Gaudon (Ag2r) a Eriksson (Tudor). Dve kolá pred koncom mala táto skupina polminútový náskok pred okresaným pelotónom. Po predposlednom prejazde cez najťažší kopec na okruhu Moskesstraat si únik vybudoval už minútový odstup, čo zvyšovalo jeho šance na úspech, keďže v hlavnej skupine neprebiehala práve organizovaná stíhacia jazda.
Na začiatku záverečného kola bol rozdiel medzi skupinami naďalej minútový a jazdci na čele pretekov to mali všetko vo svojich rukách, pretože v balíku udával tempo len Cofidis. Potom sa vo vedúcej skupine útočilo a 15 kilometrov pred cieľom sa odpútali Healy a Gaudon, ktorí dostali do ťažkostí aj Cavagnu. Keďže sa v problémoch ocitol aj Kron, v hlavnej skupine začal pracovať Lotto - Dstny.
Healy a Godon absolvovali záverečné kilometre pokope a len medzi nimi dvoma sa rozhodovalo o víťazovi pretekov, Cavagna sa k nim už nedokázal priblížiť. Na cieľovej páske sa presadil Dorian Godon ktorý porazil v šprinte Bena Healyho. Tretí skončil Benoit Cosnefroy, lebo Cavagnu tesne pred cieľom dobehla hlavná skupina.
Preteky prebiehali v daždivých podmienkach a rozhodujúci moment sa odohral približne 60 kilometrov pred páskou, keď zaútočil Cavagna, ku ktorému sa pridali z balíka ďalší štyria jazdci a práve oni si to rozdali v súboji o titul. Vo finále mali najviac energie Healy a Godon, Cavagna nebol dostatočne silný najmä v krátkych kockových kopcoch a napokon sa nedostal ani na stupne víťazov.
Godon dosiahol najväčšie víťazstvo v kariére, keď bol silný v stúpaniacha aj silnejší v šprinte proti Healymu, ktorý takisto bojoval o najväčší úspech vo svojej kariére. V samotnom závere výrazne zabrala aj hlavná skupina, na stupne víťazov sa tak dostal Cosnefroy a potvrdil formu pred ardenským týždňom. Cavagna skončil štvrtý, v hlavnom balíku, ktorý stratil 25 sekúnd, sa udržali aj de Lie alebo Bagioli.
Výsledky
1. GODON Dorian AG2R Citroën Team 04:51:10
2. HEALY Ben EF Education-EasyPost 00:01
3. COSNEFROY Benoît AG2R Citroën Team 00:21
4. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 00:24
5. ZINGLE Axel Cofidis 00:25
6. KAMP Alexander Tudor Pro Team 00:25
7. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 00:25
8. BAGIOLI Andrea Soudal Quick-Step 00:25
9. SKUJINŠ Toms Trek-Segafredo 00:25
10. HEIDUK Kim INEOS Grenadiers 00:25
DNF SVRČEK Martin Soudal Quick-Step odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Kopce na záverečnom okruhu, ktorý sa ide štyrikrát:
Hagaard - dĺžka 390 m; 6,6 %; max. 14,1 %
Hertstraat - dĺžka 725 m (300 m pavé); 3,5 %; max. 11 %
Moskesstraat - dĺžka 600 m (300 m pavé); 6,8 %
Holstheide - dĺžka 1000 m; 4,2 %
Os-Boch - dĺžka 1300m, 3,7 %; max. 10 % (cieľový kopec)
 
Náš eshop