Circuit de Wallonie: Preteky pre dopravnú nehodu skrátili, vyhral Meeus, Kubiš 29.

18.5.2023, 13:15 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
št 18.5. zvlnena etapa ciel rovina Charleroi > Charleroi 191 km Meeus
profil pretekov, 2000 nastúpaných metrov (© la-lecircuitdewallonie.be)
Dukla Banská Bystrica sa po ročnej absencii vrátila na klasiku Circuit de Wallonie. Slovenský kontinentálny tím reprezentovali Jakub GalovičDenis Hoza, jedenásty muž z roku 2021 Lukáš KubišSimon Nagy Pavol Rovder. Dukla bojovala aj o prvé UCI body v roku 2023. Aby ich získala, musel ich pretekár skončiť do 25. miesta. Vlaňajšie víťazstvo neobhajoval Andrea Pasqualon (Bahrain - Victorious). 
Vedúca skupina sa vytvorila po dvadsiatich kilometroch. Pred pelotónom jazdili Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck), Filippo Conca (Q36.5 Pro Cycling Team), Dries Van Gestel (TotalEnergies), Alexander Arnt Hansen (Restaurant Sari - Carl Ras), Gianni Marchand (Tarteletto - Isorex) a Red Walters (XSpeed United Continental). Pelotón viedli jazdci Bory - hansgrohe. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po osemdesiatich kilometroch museli byť preteky na hodinu pozastavené. Došlo k dopravnej nehode dvoch motocyklov, kde museli zasahovať policajné aj záchranné zložky. Pred reštartovaním pretekov sa organizátori rozhodli pre skrátenie trasy. Namiesto troch záverečných okruhov sa šiel iba jeden. Preteky tak boli skrátené o 45 kilometrov. 22 kilometrov pred cieľom jazdil v pelotóne iba Kubiš
O päť kilometrov neskôr sa pred balíkom nachádzal iba Wiliam Eaves (ARA Skip Capital). Defekt zadného kolesa dostal Eddy Le Huitouze z farmárskeho tímu Groupama - FDJ. Eaves bol dostihnutý a pelotón viedli jazdci Q36.5 Pro Cycling. Neskôr začali ťahať ľudia z Alpecinu, Bory, Intermarché a Lotta. Belgický celok priviedol pelotón do záverečného šprintu, v ktorom zvíťazil Jordi Meeus (Bora). 
Druhý skončil Lionel Taminaux (Alpecin) a na pódium sa postavil aj jeho oddielový kolega Timo Kielich. Štvrtý skončil Milan Menten (Lotto) a elitnú päticu uzavrel Lawrence Pithie (Continentale Groupama - FDJ). Nemecký tím má za sebou fantastický deň, keďže triumfoval aj na Giro d'Italia. Jordi Meeus triumfoval prvýkrát v aktuálne sezóne a vybojoval šiesty tohtoročný triumf pre Boru.
Až do záveru ostal v pelotóne Lukáš Kubiš. Napokon bol klasifikovaný na 29. mieste. Jakub GalovičPavol Rovder Simon Nagy prišli do cieľa so stratou siedmich minút a devätnástich sekúnd. Denis Hoza Dávid Kaško preteky nedokončili. Dukla bude najbližšie štartovať na jednorazovkách v Maroku. Jakub Galovič Filip Lohinský sa v drese reprezentácie do 23 rokov zúčastnia Orlen Nations Grand Prix. 
vyjadrenie ikonky ciernaLukáš Kubiš (29. miesto)
"Dnes bol od štartu aktívny Paľo, ktorý chcel byť v úniku. Nakoniec odišiel bez nás. Únik mal najviac štvorminútovú výhodu. Dnešnú jednorazovku poznačil pád motorkárov, ktorí boli prevezení do nemocnice. Verím, že všetci sú v poriadku. Po nehode sme čakali hodinu a pol a tak preteky skrátili o štyridsať kilometrov. Keď to opäť reštartovali, do cieľa zostávalo iba päťdesiat kilometrov a tak to bol boj. Do najkritickejšieho miesta, kde sa odbočilo na úzku cestu, som šiel úplne zo špice. V cieli nás čakal ešte jeden okruh s kopcom, kde som sa pohyboval relatívne vpredu. V závere som sa chcel dostať do šprintu, ale nedokázal som si vytvoriť pozíciu a tak som sa do šprintu nezapojil."
vyjadrenie ikonky ciernaMartin Fraňo (DS Dukla Banská Bystrica)
"Sme veľmi radi, že sme tu mohli byť. Je to obrovská skúsenosť pre jazdcov. Okrem Lukáša to boli pre nich najväčšie jednorázovky v kariére. Bolo pekné počasie. Škvrnou bola nehoda policajta, kvôli ktorej boli preteky na hodinu prerušené. Potom sa začalo pretekať extrémne zostra. Na strmý kopec po kockách doplatili všetci, ktorí tam stratili kontakt. Musím vyzdvihnúť Jakuba. Bol to posledný pretekár, ktorý vypadol z pelotónu. Išlo sa tam veľmi na terezín a on je útly, vekovo ešte junior. Napriek tomu tam visel a odpojili ho dvaja Belgičania. Škoda, pretože v závere by sa tam udržal. Bol to pekný výkon od neho. Lukáš sa v šprinte do špice nedostal. Pred cieľom bol kilometrový kopec a potom taká rovina. Bol to silový šprint proti vetru."
Výsledky
1. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 03:23:36
2. TAMINIAUX Lionel Alpecin-Deceuninck 00:00
3. KIELICH Timo Alpecin-Deceuninck 00:00
4. MENTEN Milan Lotto Dstny 00:00
5. PITHIE Laurence Groupama-FDJ Conti 00:00
6. TOWNSEND Rory Bolton Equities Black Spoke 00:00
7. DUJARDIN Sandy TotalEnergies 00:00
8. MIHKELS Madis Intermarché-Circus-Wanty 00:00
9. VAN GESTEL Dries TotalEnergies 00:00
10. NIZZOLO Giacomo Israel - Premier Tech 00:00
29. KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 00:00
113. GALOVIČ Jakub Dukla Banská Bystrica 07:14
117. ROVDER Pavol Dukla Banská Bystrica 07:14
119. NAGY Simon Dukla Banská Bystrica 07:14
DNF HOZA Denis Dukla Banská Bystrica odstúpil
DNF KAŠKO Dávid Dukla Banská Bystrica odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop