Okolo Slovinska: Poslednú etapu vyhral Mohorič, v šprinte porazil Zanu, ten ubránil najcennejší dres

18.6.2023, 14:00 | Preteky vo svete | J. Janoťák, T. Šandor
1. 14.6. zvlnena etapa ciel rovina Celje > Rogaška Slatina 189 km Groenewegen
2. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Žalec > Ormož 163 km Groenewegen
3. 16.6. zvlnena etapa ciel rovina Grosuplje > Postojna 173 km Schelling
4. 17.6. rovinata etapa ciel rovina Ľubľana > Kobarid 166 km Peňa
5. 18.6. rovinata etapa ciel rovina Vrhnika > Novo Mesto 143 km Mohorič
RRK Group - Pierre Baguette - Benzinol nastúpi v zložení Marek ČaneckýMartin GavendaChristian HaasAndrej LiškaTomáš KalojírosMartin Voltr Daniel Vysočan
1. 14.6. zvlnena etapa ciel rovina Celje > Rogaška Slatina 189 km Groenewegen
profil etapy, 2380 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
Počas stredy odštartoval v poradí už 29. ročník pretekov Okolo Slovinska, no v štartovke chýbali ako Tadej Pogačar tak aj Primož Roglič. Podujatie však štartovali renomovaní šprintéri Dylan Groenewegen, Álvaro Hodeg alebo Phil Bauhaus. Hneď úvodná etapa bola šitá na ich mieru. Merala 189 kilometrov a mala vlnitý profil. Na pretekoch štartoval aj celok RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol v zložení Marek Čanecký, Martin Gavenda, Christian Haas, Andrej Liška, Tomáš Kalojíros, Martin Voltr a Daniel Vysočan.

Hneď v úvodný deň sa celku RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol podarilo zviditeľniť, pretože do celodenného úniku sa dostal Tomáš Kalojíros. Spoločnosť v ňom mu robili Andrea Garosio z EOLO-Kometa, Boštjan Murn z Adria Mobil a Teo Pečnik z Cycling Team Kranj. Únik mal na méte 95 kilometrov pred páskou k dobru necelé tri minúty. 

Kolojíros (RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol) zvíťazil na úvodnej rýchlostnej prémii v Braslovčiach. Garosio (EOLO) zas triumfoval na jedinom hodnotenom stúpaní a bolo jasné, že po etape sa predstaví na stupňoch, kde si prevezme dres pre lídra horskej súťaže. Útok talianskeho cyklistu však znamenal koniec pre Pečnika (Kranj) v celodennom úniku. Ďalej už pokračovala len trojica. 

Tá prišla spoločne ešte na druhú rýchlostnú prémiu v meste Šentjur na méte 56 kilometrov pred cieľom. Vyhral ju Murn (Adria), Kalojíros (RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol) skončil druhý a stále bol v predbežnom vedení bodovacej súťaže. Lenže o sedem kilometrov neskôr sa únik definitívne rozpadol a vpredu zostal už iba Murn. Ten prišiel na prvom mieste na poslednú rýchlostnú prémiu v Šmarji pri Jelšahu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Murn (Adria) tak celkovo získal 11 bodov do bodovačky a sedem bonifikačných sekúnd. Kalojíros (RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol) v priebehu etapy získal osem bodov a päť bonifikačných sekúnd. Obaja tak mohli pokukovať aj po dobrom umiestnení v predbežnej klasifikácii podujatia. Víťazstvom na záverečnej prémii v itinerári dňa sa Murn rozlúčil so svojou chvíľkou slávy. O tri kilometre neskôr ho dobehol balík. Do konca etapy bolo treba prejsť 35 kilometrov. 
Po prémii nasledovalo nehodnotené stúpanie a v jeho klesaní na úzkej ceste ušiel z balíka Schönberger (Human). K dobru získal deväť sekúnd. Jeho pokus však už od začiatku bol odkázaný na neúspech, keďže v čele pelotónu pracovalo zoskupenie Jayco AlUla, v tomto momente bol na špici De Marchi. Spočiatku sa však za utečencom nehnali a dali mu priestor na budovanie náskoku. 
Schönberger (Human) sa snažil čo najviac využiť ponúknutú šancu, ale zbieral sekundy k dobru pomaly. 22 kilometrov pred cieľom De Marchi (Jayco) zmizol z čela pelotónu a vystriedala ho celá družina celku Bora - hansgrohe. O päť kilometrov neskôr už bol Schönberger súčasťou hlavnej skupiny. Počas ďalšieho nehodnoteného kopca však ušli Fedeli (Q36.5) a Eriksson (Tudor), takže pelotón mal zas prácu. Predovšetkým domestici šprintérov. 
12 kilometrov pred páskou ušiel z balíka Alessandro Tonelli a dobehol vedúcu dvojicu. Všetci traja poctivo spolupracovali a sedemtisíc metrov pred páskou viedli o 20 sekúnd. V úplnom závere sa ich snažili dobehnúť pretekári Bahrajnu Victorious, no nedarilo sa im to. Situácia sa nezmenila ani keď do čela pelotónu prišli pracovať pretekári UAE Team Emirates. Nakoniec trojicu utečencov pelotón predbehol tristo metrov pred páskou. Šprint balíku rozbehli kolegovia Dylana Groenewegena. Ten nakoniec o milimetre porazil Phila Bauhausa
Etapa nakoniec nebola taká jednoznačná. Pelotón v závere potrápili traja odvážlivci a nakoniec to šprintéri len tak-tak stihli. Kolegovia Dylana Groenewegena sa starali o kontrolu etapy skoro celý deň, no v závere sa z čela vytratili. Dostali sa tam až v poslednom kilometri a nakoniec svojmu lídrovi do špurtu pripravili dobrú pozíciu. Groenewegen to skúsil na dlhý šprint, čo sa snažil využil Phil Bauhaus. Tlačil sa pred Holanďana, no ten súpera pred seba nepustil. Za víťazstvo v etape získal desať bonifikačných sekúnd a išiel do najcennejšieho dresu. 
 Marek Čanecký po príchode do cieľa (© Marek Beneš)
Rovnaké poradie ako v etape bolo aj na prvých troch priečkách v predbežnej klasifikácii. Phil Bauhaus bol druhý so stratou štyroch sekúnd na Dylana Groenewegena. Matteo Moschetti na treťom mieste strácal šesť sekúnd. O dve sekundy viac mal manko Raul García Pierna a ďalšiu sekundu stratil Diego Ulissi na piatej priečke. Od šiesteho miesta mali všetci cyklisti v Top 10 manko desať sekúnd. Rovnakú stratu má aj najvyššie umiestnený Slovák. Je ním Marek Čanecký, ktorý ako jediný z našich sa udržal v pelotóne až do konca. 
Výsledky etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 04:33:23
2. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00
3. MOSCHETTI Matteo Q36.5 Pro Team 00:00
4. ANIOLKOWSKI Stanislaw Human Powered Health 00:00
5. GONZÁLEZ David Caja Rural-Seguros 00:00
6. SCHELLING Ide BORA-hansgrohe 00:00
75. ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 00:00
136. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 17:47
137. LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 17:47
138. GAVENDA Martin RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 17:48
Zobraziť kompletné poradie
2. 15.6. rovinata etapa ciel rovina Žalec > Ormož 163 km cieľ: 15:00
profil etapy, 1370 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
Aj druhá etapa vyhovovala šprintérom, trasa obsahovala len menšie stúpania. Na konci úvodného dňa zvíťazil Dylan Groenewegen a holandský šprintér patril k hlavným favoritom aj dnes. Jehi hlavnými konkurentmi mali byť Phil Bauhaus alebo Álvaro Hodeg.
Do úniku sa dostali Andrea Garosio (EOLO), Aljaž Jarc (Adria), Jaka Vovk (Kranj), Jernej Hribar (Ljubljana), Moran Vermeulen (Vorarlberg) a Marko Pavlič (Slovinsko). Šprintérske celky v balíku kontrolovali situáciu na trati a vedúcej skupine nedali náskok väčší ako tri minúty. Najväčšiu zásluhu mal na tom tím Jayco.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po prvej horskej prémii, kde získal body Aljaž Jarc, sa do brejku pridal aj Xabier Isasa (Euskaltel). Španielsky jazdec však na čele pretekov dlho nevyržal, lebo 44 kilometrov pred páskou zostali vo vedúcej už len Vermeulen a Pavlič. Ich náskok klesol jednu minútu a vyše 30 kilometrov pred páskou sa vrátil späť do balíka aj Pavlič. V tom čase už jazdil na jeho čele aj tím Bahrain.
Keď Vermeulen prvýkrát prechádzal cez pásku 26 kilometrov pred cieľom, mal náskok 45 sekúnd a pred sebou ešte jedno hodnotené stúpanie. Kopec Jeruzalem (4,5 km; 2,4 %) nemal byť žiadnou hrozbou pre šprintérov. Posledného člena úniku chytil pelotón ešte pred týmto kopcom, keď Bora - hansgrohe natiahla hlavnú skupinu. Stúpanie však nemalo také parametre, aby z balíka vypadol niekto z najrýchlejších jazdcov.
Nemecký celok pôsobil v týchto momentoch aktívne a motivoval aj ďalších pretekárov, aby jazdili útočne, ale pelotón sa držal pohromade. Šprintérske tímy mali na konci už všetko pod kontrolou.
Finále výborne zvládol tím Jayco, ktorý pripravil ideálnu pozíciu pre Dylana Groenewegena. Holandský jazdec tak dosiahol druhé víťazstvo za sebou. Za ním preťal pásku Matteo Moschetti, tretí bol Phil Bauhaus.
Šprintéri využili aj druhý jednoduchší profil na podujatí a v meste Ormož opäť rozhodol o víťazovi hromadný dojazd pelotónu. Vo finále bol kľúčovým jazdcom Luka Mežgec, ktorý Groenewegena udržal na samom čele pretekov a holandský pretekár tak mal otvorenú cestu za šiestym víťazstvom v sezóne. Podobné výkony mu určtie zvýšia sebavedomie pred Tour de France.
Veľmi dobrú koncovku predviedol aj Moschetti, keď na páske takmer prekonal Groenewegena. Na konci mu nechýbalo veľa, aby zvíťazil, ale v jeho neprospech rozhodlo, že začal svoj šprint z väčšej diaľky ako Groenewegen. Na stupne víťazov sa dostal aj Bauhas, takže najlepšia trojica bola rovnaká ako vo včerajšej etape. Zo slovenských pretekárov ako jediný finišoval v hlavnom balíku Marek Čanecký.
Výsledky etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 03:49:39
2. MOSCHETTI Matteo Q36.5 Pro Team 00:00
3. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00
4. GONZÁLEZ David Caja Rural-Seguros 00:00
5. FROIDEVAUX Robin Tudor Pro Team 00:00
6. MIQUEL Pau Equipo Kern Pharma 00:00
42. ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 00:00
116. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 04:01
132. LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 09:11
133. GAVENDA Martin RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 09:11
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 08:22:42
2. MOSCHETTI Matteo Q36.5 Pro Team 00:10
3. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:10
4. GARCÍA Raúl Equipo Kern Pharma 00:18
5. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:19
6. GONZÁLEZ David Caja Rural-Seguros 00:20
53. ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 00:20
131. HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 22:08
134. LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 27:18
135. GAVENDA Martin RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 27:19
Zobraziť kompletné poradie
3. 16.6. zvlnena etapa ciel rovina Grosuplje > Postojna 173 km Schelling
profil etapy, 2480 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
V tieni smutnej správy o úmrtí Gina Mädera na pretekoch Okolo Švajčiarska pokračovalo v piatok aj podujatie Okolo Slovinska treťou etapou. Merala 173 kilometrov a cyklistov priviedla z Grosuplje do Postojna po zvlnenom profile. Koncovka však nebola príliš náročná, v posledných 30 kilometroch sa však nachádzal jeden nehodnotený kopec, v ktorom sa mohli udiať zaujímavé veci. 

Úvodné dve etapy sa stali korisťou Dylana Groenewegena a jeho meno figurovalo v menoslove favoritov na etapové víťazstvo aj dnes. Papierové predpoklady však počítali s dianím vo vyššie uvedenom kopci, ktoré by Groenewegen nemusel ustáť v balíku. Viac sa tak verilo Matejovi Mohoričovi, Lukovi Mezgecovi a uspieť mohol aj niekto typu, akým je Diego Ulissi.
Na začiatku etapy sa do úniku dostali Alessandro Iacchi z Corratec - Selle Italia, Kristijan Koren z Adria Mobil, Lukas Meiler z Vorarlbergu, Mihael Štajnar z mebloJOGI Pro-concrete, Vid Jeromel z Cycling Team Kranj, Viktor Potočki z Ljubljana Gusto Santic a dobrou správou bolo, že do úniku sa dostal aj zástupca celku RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol. Bol ním opäť Tomáš Kalojíros

Kalojírosa (RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol) bolo opäť vidieť na prémiách. Hneď tú úvodnú rýchlostnú vyhral. Rovnako aj na druhej šprintérskej prémii bol najrýchlejší. Zatiaľ tak získal desať bodov do bodovacej súťaže a šesť bonifikačných sekúnd. Medzi obomi rýchlostnými prémiami boli dve horské, ktoré vyhral Potočki (Ljubljana), no to bolo od neho všetko, čo ukázal. Pred treťou horskou prémiou vypadol z úniku. Vpredu pokračovala pätica.  

Vpredu okrem Kalojírosa (RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol) zostali Iacchi (Corratec), Koren (Adria), Meiler (Vorarlberg) a Štajnar (mebloJOGI). Spoločne vyliezli aj na tretiu horskú prémiu na kopec Šembije (3,7 km - 5.5%). Plný počet bodov získal Meiler, ktorý tesne pred vrcholom zaútočil. Druhý bol Kalojíros. Na vrchole sa skupina opäť zišla. Pelotón sa na Šembije dostal o minútu a 50 sekúnd neskôr. 
V čele pelotónu celý deň pracovalo zoskupenie Jayco AlUla, ktoré po poslednom hodnotenom kopci trochu zrýchlilo a hneď sa do odzrkadlilo na rozostupe medzi pelotónom a utečencami. Ten sa na méte 35 kilometrov pred páskou stenčil o celú minútu. Vyzeralo to tak, že Groenewegen (Jayco) sa aj dnes cíti dobre a verí si, že by mohol nehodnotené stúpanie preliezť v balíku. V ňom sa stále nachádzali aj ostatní šprintéri. 
Pelotón síce odkrajoval z náskoku vedúcej skupiny každým metrom, no tá sa ešte v kompletnom zložení dostala na poslednú rýchlostnú prémiu. Na nej nezviedli žiadny súboj a čiaru prémie preťal ako prvý Meiler (Vorarlberg). Kalojíros (RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol) tentokrát nebodoval. Štyri kilometre po prémii už pelotón dobehol celodenný únik. V ňom ešte šťastie skúšal Iacchi (Corratec), ale nebolo mu to nič platné. Aj on bol 20 kilometrov od cieľa v balíku. 
Ešte v klesaní sa začalo útočiť v balíku a ten sa poriadne natiahol. Schelling (Bora) získal na chvíľu malý náskok. Hodeg (UAE) zas na križovatke netrafil zákrutu a musel sa vracať naspäť. Iné problémy mal Bauhaus (Bahrajn), ktorý si hneď na začiatku kopca vystúpil z hlavnej skupiny. Vypadol tak z hry o etapu. Krátko po ňom boli mimo aj ďalší šprintéri, pretože zaútočil Mohorič (Bahrajn). Spolu s ním ušli aj Zana (Jayco) a Nicolau (Caja Rural). Lenže Zana do slúchadiel dostal pokyn, aby počkal a pelotón sa znovu spojil.
Mohorič (Bahrajn) sa však nevzdával a desať kilometrov pred páskou znovu zrýchlil. Zana (Jayco) sa ho držal ako kliešť a predná skupina sa znovu roztrieštila na niekoľko skupín. Najcennejší dres sa vpredu neukazoval, a správy o osude Groenewegena (Jayco) dlho neprichádzali. Holanďan nakoniec bol v druhej skupine za pelotónom a strácal na čelo okolo 20 sekúnd. Mal pri sebe troch kolegov, no nevyzeralo to, že sa dnes zapojí do bitky o etapu. Vpredu zostalo okolo 50 cyklistov. 
Dylan Groenewegen to nakoniec dokázal a šesť kilometrov pred cieľom sa vrátil do pelotónu. Nemal však veľa času na predranie sa do čela. V ňom ešte v tomto čase útočili niektorí cyklisti, no neúspešne. O víťazovi etapy rozhodol hromadný dojazd. Groenewegen sa však do neho nezapojil, lebo osemsto metrov pred cieľom na kruhom objazde netrafil výjazd ako väčšina pelotónu. O víťazstvo tak šprintovalo do 20 cyklistov a najrýchlejší z nich bol Ide Schelling. Druhý skončil Luka Mezgec a tretí bol Robin Froidevaux.
Organizátori sa v závere vôbec nevyznamenali. Dať tak veľký kruhový objazd do posledného kilometru a nenaznačiť smer, ktorým sa z neho bude vychdázať je obrovská chyba. Veľká časť pelotónu vybehla zlým smerom a niektorí následne aj spadli. Stačilo tam dať policajné auto alebo človeka, ktorý by ukázal cyklistom, že cieľ je na opačnej strane. Doplatil na to nielen Dylan Groenewegen, ktorý sa preto nezapojil do záverečného šprintu. 
Rozhodcovia napokon rozhodli, že pelotón dostane totožný čas napriek vzniknutým medzerám. Na čele tak ostal Dylan Groenewegen, ktorý má rovnaký čas ako dnešný víťaz. Tretí je Luka Mezgec so stratou štrnástich sekúnd, šesťnásť sekúnd stráca štvrtý Robin Froidevaux. Piaty je Raul García Pierna so stratou osemnástich sekúnd. Ďalšiu sekundu stráca jeden z kandidátov na titul Diego Ulissi
Zo slovenských cyklistov záver tretej etapy najlepšie zvládol Marek Čanecký, ktorý finišoval na 68. mieste so stratou dve a pol minúty na víťaza etapy. V predbežnej klasifikácii mu patrí 67. priečka, pričom na lídra stráca necelé tri minúty. Spolu s ním prišiel do cieľa aj kolega Martin VoltrAndrej Líška skončil v etape na 101. mieste s mankom necelých sedem minút, on už v predbežnej klasifikácii nabral pol hodiny. Martin Gavenda a Christian Haas etapu nedokončili. 
Výsledky etapy
1. SCHELLING Ide BORA-hansgrohe 04:08:42
2. MEZGEC Luka Team Jayco-AlUla 00:00
3. FROIDEVAUX Robin Tudor Pro Team 00:00
4. TIZZA Marco Bingoal WB 00:00
5. OLIVEIRA Rui UAE Team Emirates 00:00
6. PRIMOZIC Jaka Slovinsko 00:00
68. ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 02:37
104. LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 06:54
DNF GAVENDA Martin RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
DNF HAAS Christian RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 12:31:24
2. SCHELLING Ide BORA-hansgrohe 00:10
3. MEZGEC Luka Team Jayco-AlUla 00:14
4. FROIDEVAUX Robin Tudor Pro Team 00:16
5. GARCÍA Raúl Equipo Kern Pharma 00:18
6. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:19
67. ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 02:57
132. LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 34:12
Zobraziť kompletné poradie
4. 17.6. rovinata etapa ciel rovina Ľubľana > Kobarid 166 km Peňa
profil etapy, 3620 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
Kráľovská etapa pretekov obsahovala dvojnásobný prejazd cez kopec Kolovrat (10,1 km; 8,9 %), ktorý mal vytvoriť hlavné rozdiely v klasifikácii. V štartovom poli nebol jednoznačný favorit. Silný tím mal UAE Emirates s Diegom Ulissim a Domenom Novakom, na dobrý výsledok si trúfali aj Filippo Zana alebo Lorenzo Fortunato.
Na začiatku etapy si pelotón uctil minútou ticha Gina Mädera.
Po prvej horskej prémii sa ocitol na čele Matej Mohorič
(Bahrain Victorious)
, ktorý získal tri bonifikačné sekundy na úvodnej rýchlostnej prémii, ale jeho útok spolu s ďalším pretekárom nebol úspešný.
Potom sa od balíka odpútali Ide Schelling (Bora), Samuele Zoccarato (Bardiani), Xabier Mikel Azperren (Euskaltel) a Veljko Stojnič (Corratec). Pelotón nemal pred sebou silnú vrchársku skupinu a po prvom prejazde cez Kolovrat zostal vpredu už len Zoccarato s minútovým náskokom.
V hlavnej skupine pracoval tím Jayco pre Zanu a v popredí sa ukazovali aj farby UAE Emirates. V balíku zaútočil v klesaní Alois Charrin (Tudor), ktorý sa spojil so Zoccaratom. Oboch však hlavná skupina chytila ešte pred záverečným kopcom, v balíku sa pohybovalo okolo 30 jazdcov.
Stúpanie Kolovrat ponúkalo mnoho úsekov s prevýšením cez desať percent. Hlavní favoriti vyčkávali a najskôr sa pokúšali atakovať Garosio (Eolo) alebo Badilatti (Q36.5), ktorí nemali veľkú šancu na úspech. Potom tím Jayco rozbil hlavnú skupinu a Zana sa ocitol vpredu už len s Paulom Doublem (Human Powered).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tri kilometre pred vrcholom úspešne atakoval Zana a pred Doublem si vytvoril značný náskok. Zana vyhral horskú prémiu a za ním sa odohrával zaujímavý súboj. Ako druhý sa napokon objavil na vrchole jeho tímový kolega Peňa, potom nasledovali Double a Badilatti, ku ktorým sa pridali aj Ulissi a Fortunato. Rozdiely medzi pretekármi neboli príliš veľké, takže dvojica z tímu Jayco nemala ešte nič vyhraté.
Keď už mala Zana vytvorený sľubný náskok na čele pretekov, v jednej zákrute vyletel z cesty a spadol. Bolo to našťastie na trávu a mohol pokračovať, ale prišiel o svoju pozíciu, keď ho predbehol spolujazdec Peňa. Zana jazdil za ním v spoločnosti Ulissiho a Fortunata.
V dramatickej koncovke napokon udržal svoj náskok Jesús Peňa a vyhral etapu. Ďalšia skupina prišla do cieľa so stratou 17 sekúnd a druhé miesto získal Filippo Zana, tretí bol Diego Ulissi.
Všetky dôležité momenty sa odohrali v záverečnom kopci a vo všetkých sa objavil tím Jayco. Austrálska zostava najskôr zásluhou Peňu rozdelila hlavný balík, čo využil Zana, aby predviedol útok, ktorý sa javil ako víťazný. Lenže taliansky jazdec spadol v klesaní, ale úspešne ho zastúpil Peňa, ktorý bol najsilnejší spomedzi ostatných pretekárov, keď sa na vrchole Kolovratu objavil ako druhý v poradí.
Pre 23-ročného Peňu to bolo prvé víťazstvo v kariére a úspech tímu Jayco ešte umocnil druhou priečkou Zana. Po kráľovskej etape však celková klasifikácia ešte nie je definitívne uzavretá. Nový líder Zana má náskok len jednu sekundu pred Ulissim a šesť sekúnd pred Fortunatom, takže v poslednej etape sa bude bojovať o každú jednu sekundu. Tím Jayco bol dnes veľmi silný, preto ich môže mrzieť, že sa Zanovi nepodarilo vytvoriť si väčší náskok v GC. Marek Čanecký a Andrej Liška stratili v cieli vyše 25 minút.
Výsledky etapy
1. PEŇA Jesus David Team Jayco-AlUla 04:20:46
2. ZANA Filippo Team Jayco-AlUla 00:17
3. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:17
4. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 00:17
5. ALEOTTI Giovanni BORA-hansgrohe 00:22
6. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:36
109. ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 25:30
114. LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 25:30
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ZANA Filippo Team Jayco-AlUla 16:52:41
2. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:01
3. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 00:06
4. ALEOTTI Giovanni BORA-hansgrohe 00:11
5. PEŇA Jesus David Team Jayco-AlUla 00:12
6. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:22
84. ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 27:56
123. LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 59:11
Zobraziť kompletné poradie
5. 18.6. rovinata etapa ciel rovina Vrhnika > Novo Mesto 143 km Mohorič
profil etapy, 1650 nastúpaných metrov (© tourofslovenia.si)
Ešte pred vyvrcholením pretekov vo Švajčiarsku dali záverečnú bodku pretekári na pretekoch Okolo Slovinska. Posledná etapa bola najkratšia v tohtoročnej edícii podujatia. Merala 143 kilometrov a bola prakticky po rovine. Nachádzali sa na nej však dve stúpania, Zaplana a predovšetkým Trška Gora. Záverečný kopček nebol dlhý, no bol dosť strmý s vrcholom ani nie desať kilometrov pred koncom. 

Dnes sa preto príliš neverilo šprintérom, že by mohli získať etapové víťazstvo. Ak mohol niekto z rýchlejších pretekárov prežiť posledné stúpanie bol Luka Mezgec. No viac sa verilo dvojici Filippo Zana a Matej Mohorič

Úspech celodenného úniku sa vôbec neočakával napriek tomu, že sa do neho dostalo osem cyklistov. V úniku boli Samuele Zoccarato z Green Project-Bardiani CSF-Faizanè, Embret Svestad-Bårdseng z Human Powered Health, Alessandro Iacchi z Corratec - Selle Italia, Marcel Camprubi z Q36.5 Pro Cycling Team, Simon Pellaud z celku Tudor Pro Cycling Team, Žiga Horvat z Hrinkow Advarics, Aljaž Jarc z Adria Mobil a aj Martin Voltr z RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol.

Ešte pred začiatkom etapy z pretekov odstúpil celok Euskaltel – Euskadi, pretože im v noci ukradli bicykle. Únik sa vytvoril v úvodnom stúpaní. Horskú prémiu vyhral Zoccarato (CSF), Voltr (RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol) bol druhý. Krátko pred vrcholom z úniku vypadol Jarc (Adria) a už sa dopredu nevrátil. Vpredu tak pokračovalo sedem cyklistov, ktorí skoro celý deň mali k dobru necelé dve minúty. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Na trase piatej etapy sa nachádzali aj tri rýchlostné prémie. Všetky tri sa stali korisťou Voltra (RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol), ktorý tak dnes pozbieral nielen 15 bodov do bodovacej súťaže, ale aj deväť bonifikačných sekúnd. Posledná rýchlostná prémia sa nachádzala na méte 38 kilometrov pred cieľom. Vtedy už vedúca sedmička mala k dobru len niečo cez minútu. Pelotón mal priebeh poslednej etapy pevne pod kontrolou. 
Na méte 23 kilometrov pred cieľom z úniku vypadol Zoccorato (CSF) pre technické problémy. Ostatní utečenci ho už nemohli čakať, pretože zozadu sa blížil pelotón. Bola to zásluha celku Bahrajn – Victorious, ktorý sa poskladal na čelo hlavnej skupiny a začal tlačiť na pílu. Dovtedy na tempe balíka pracovali viac-menej len cyklisti z celku Jayco AiUla, ktorý bránil najcennejší dres. 
Svestad-Bårdseng (Human Powered), Iacchi (Corratec), Camprubi (Q36.5), Pellaud (Tudor), Horvat (Hrinkow) a Voltr (RRK Group - Pierre Baguette – Benzinol) spoločne ťahali za jednu stranu lana ešte 12 kilometrov pred páskou. Vtedy však už balík strácal len pol minúty. Zoccarato (CSF) bol už v ňom. V tejto chvíli však zrýchlili Iacchi a Pellaud, ktorí sa osamostatnili vpredu. Krátko na to sa začalo stúpať. Camprubi ich v kopci dobehol a nechal ich aj za sebou.

Camprubi (Q36.5) bojoval, no bol to vopred prehraný boj. V pelotóne sa totiž začalo útočiť. Nastúpil Mohorič (Bahrajn) a na malú chvíľu to vyzeralo, že Zana (Jayco) nemá silu, aby sa za neho zavesil. No po pár sekundách už bol Talian nalepený za Slovincom. Obaja potom spoločne stúpali na posledný hodnotený kopec. Prémiu vyhral Mohorič, ale Zana bol tesne za ním. Obaja získali k dobru viac ako desať sekúnd na najbližších súperov. 
Nasledoval zjazd, v ktorom Matej Mohorič akoby zabudol na tragické udalosti z tohto týždňa. Na úzkej ceste poriadne riskoval a ušiel Filippovi Zanovi. Akonáhle sa cesta vyrovnala, počkal muža v najcennejšom drese. Obaja sa chvíľu rozprávali, potom začali spolupracovať a postupovať do cieľa. Obaja mali päťtisíc metrov pred cieľom náskok 30 sekúnd, a ten si udržiavali. O víťazovi etapy tak rozhodol šprint medzi nimi dvomi. Suverénne zvíťazil Mohorič, aj keď Zana mu nič nedaroval. Tretí bol Luka Mezgec
Matej Mohorič potešil všetkých domácich fanúšikov a aj Primoža Rogliča, ktorý sledoval etapu z cieľa. Jeho motiváciu dnes vyhrať bolo vidieť už v záverečnom stúpaní a následnom klesaní, kde znovu ukázal, že v jazde smerom dole je jedným z najlepších cyklistov. V záverečnom šprinte dokonca vyceril zuby, no hnaný fanúšikmi jednoducho prehrať nemohol. Pre Mohoriča bolo víťazstvo v dnešnej etape vôbec prvé v tejto sezóne. Zároveň sa posunul na konečné druhé miesto v celkovej klasifikácii. 
Víťazom tohtoročných pretekov Okolo Slovinska sa stal Filippo Zana. Aj dnes išiel výborne a bojoval o víťazstvo. Namiesto taktizovania v závere spojil sily s Matejom Mohoričom a skúsil vyhrať etapu, čo sa mu však na Okolo Slovinska nepodarilo. Bol druhý, rovnako ako včera. Celkovú klasifikáciu však vyhral s náskokom 18 sekúnd pred Mohoričom, čo je viac-menej luxusný náskok. Zana je len štvrtým Talianom, ktorý vyhral Okolo Slovinska. Tretí v celkovej klasifikácii skončil ďalší Talian Diego Ulissi.
Zo slovenských cyklistov ukončili preteky Marek Čanecký a Andrej Líška. Čanecký stratil v poslednej etape dve a pol minúty a skončil na 50. mieste. V celkovej klasifikácii obsadil 69. priečku. Líška bol v posledný deň na 80. pozícii, pričom na víťaza etapy stratil štyri a pol minúty. Celkovo skončil na 109. mieste.
vyjadrenie ikonky ciernaMarek Čanecký (najlepší Slovák)
"Výkony tímu hodnotím veľmi pozitívne, pretože trikrát sme sa dostali do úniku. To je pre kontinentálny tím na pretekoch Pro až na sci-fi úrovni. Navyše ide o prvé takéto obrovské podujatie pre nás. Keby nám niekto na začiatku sezóny povedal, že pôjdeme takto, tak by sme tomu neverili. Na Eurosporte sme reprezentovali tím celodennými únikmi s Tomášom Kalojírosom a Martinom Voltrom. Každý videl, ako sú tieto preteky náročné. Pretekali sme tu s jazdcami World Tour.
Pre kontinentálny tím sú úniky najdôležitejšie. Dajú sa v nich dosiahnúť čiastkové etapové výsledky a uchmatnúť nejaký dres. Ten čiastkový výsledok do Top 20 sa nám nepodaril. Boli sme k tomu blízko. Čo sa týka môjho výkonu, tak včera som mal mechanické problémy, pre ktoré som musel meniť viackrát bicykel a preto som došiel v grupette. Prvoročák Daniel Vysočan včera došiel na 41. mieste, čo je pekný výsledok. Ako tím sme spokojní s tým, ako sme tu pretekali. Spokojní boli aj majiteľ tímu Boris Horváth a naši sponzori. Takú reklamu ako na Eurosporte doposiaľ nemali. 
Pre náš realizačný tím to bola taká manažérska previerka pred Okolo Slovenska, aby na vrchole sezóny všetko fungovalo ako švajčiarske hodinky. Tu sme si to boli vyskúšať. Prvýkrát sme tu mali zapožičaný karavan od sponzora. Tými podmienkami sa pomaličky zlepšujeme, ale je to krok za krokom."
Výsledky etapy
1. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 03:07:49
2. ZANA Filippo Team Jayco-AlUla 00:00
3. MEZGEC Luka Team Jayco-AlUla 00:16
4. ERIKSSON Lucas Tudor Pro Team 00:16
5. NICOLAU Joel Caja Rural-Seguros 00:16
6. ALEOTTI Giovanni BORA-hansgrohe 00:16
50. ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 02:29
80. LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 04:38
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. ZANA Filippo Team Jayco-AlUla 20:00:24
2. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:18
3. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:23
4. ALEOTTI Giovanni BORA-hansgrohe 00:33
5. PEŇA Jesus David Team Jayco-AlUla 00:34
6. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 00:46
69. ČANECKÝ Marek RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 30:31
109. LÍŠKA Andrej RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol 01:03:55
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop