Slovenská fantázia na Košice - Miškolc

23.3.2013, 16:12 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Skvelá správa prišla z Miškolca, cieľového mesta prvého ročníka jednorazovky Košice - Miškolc. Víťazom pretekov UCI kategórie 1.2 sa stal Michael Kolář z Dukly Trenčín - Trek. Vynikajúci slovenský deň podčiarkol štvrtým miestom Matej Jurčo a siedmym Roman Broniš (obaja Dukla).
 
Sobotňajšie preteky štartujúce z metropoly východného Slovenska mali 121 kilometrov rovinatého profilu. Teplomer ukazoval iba tri stupne celzia a fúkal silný vietor. Napriek týmto často likvidačným podmienkam pre únik v Miškolci to odvážnym pretekárom od štartu do cieľa vyšlo. Cyklisti Dukly Trenčín mali za sebou výborný tréning v Chorvátsku a chceli byť aktívni aj na polodomácich pretekoch. Preto na desiatom kilometri skúsil šťastie Michael Kolář a pridal sa k trojici Krisztian Lovassy (Utensilnord Ora24), Sergiu Cioban (Tusnad) a Vitalij Popkov (ISD Continental). Po chvíli vycítil, že toto by mohla byť dobrá skupina, Matej Jurčo a sám si ich dorazil.
 
kolar-michael-duklaV ďalšom priebehu pretekov mali pretekári Dukly logicky výhodu, no našťastie ostatní cyklisti nemali záujem únik rozbiť. Silný vietor na terezín všetkým znepríjemňoval život, no ukázalo sa, že úniku asi mierne pomohol. Keď už desať kilometrov pred cieľom začalo byť jasné, že o víťazstvo si to rozdajú títo piati borci, nastúpil Popkov, ktorého sa chytil Jurčo. Druhá trojica ich však dostihla a rozhodujúci atak opäť zaobstaral Ukrajinec spolu s Moldavcom z rumunského Tusnadu a tentoraz sa k nim pridal Kolář. Táto trojica spoločne dorazila až na pásku, kde svoje šprintérske schopnosti naplno ukázal rodák z kanadského Toronta. Cioban finišoval druhý, Popkov tretí. Matejovi Jurčovi sa ušla štvrtá pozícia, keď v závere nastúpil Lovassymu. Víťazný čas 2:34:16 hovoril o obrovskej priemernej rýchlosti - 47 km/h.
 
 
Michael Kolář pre Cycling-Info.sk: "Dnešný deň mi vyšiel. Na začiatku som sa necítil úplne vo svojej koži, ale postupne sa to zlepšovalo. Výborne sme to s Matejom zahrali. Som rád, že nás na začiatku dobehol. V závere, keď som bol už iba v trojici, nemusel som striedať, pretože bol za mnou môj tímový kolega. Na špurt som si veril. Nemyslím si, že toto je moja ideálna forma. Som rád za dlhé sústredenie v Chorvátsku, vďaka ktorému som sa dostal do tempa, ale musím to stále zlepšovať. Sme ešte len na začiatku."
 
 
Nie príliš silný pelotón finišoval so stratou 2:14 a ani tam sa Dukla Trenčín nestratila. Druhý (celkovo siedmy) špurtoval Roman Broniš. Zverenci Jána Valacha sa postarali o najlepšie preteky histórie novodobej Dukly a vybojovali do rebríčka UCI 40 + 12 + 6, teda 58 bodov. (Rebríček Slovákov tu) Mimoriadne dôležitých je práve 40 na konte Kolářa, pretože zhruba 60 je potrebných nazbierať dvadsať trojkárom v boji o svetový šampionát.
 
Okrem cyklistov Dukly sa na týchto pretekoch zúčastnili aj pretekári CK Banská Bystrica, CK EPIC Dohňany a Interu Bratislava. Pozitívom je napríklad trináste miesto 18-ročného Juraja Lajchu (CK EPIC). Nepríjemnosťou bol pád Jána Chalupčíka (CK EPIC) v špurte. Obišlo sa to našťastie bez vážnych zranení.
 
 
VÝSLEDKY
1. vlajka KOLÁŘ Michael DUKLA TRENČÍN - TREK 2h 34' 16''
2. moldavsko CIOBAN Sergiu TUSNAD CYCLING TEAM + 00' 00''
3. vlajka POPKOV Vitalij ISD CONTINENTAL TEAM + 00' 00''
4. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 34''
5. vlajka LOVASSY Krisztian UTENSILNORD ORA24 + 02' 08''
7. vlajka BRONIŠ Roman DUKLA TRENČÍN - TREK + 02' 14''
11. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK + 02' 14''
13. vlajka LAJCHA Juraj CK EPIC DOHŇANY + 02' 14''
16. vlajka GAVENDA Róbert DUKLA TRENČÍN - TREK + 02' 14''
17. vlajka MALÍK Róbert INTER BRATISLAVA + 02' 14''
vlajka SCHWABIK, ZRELICA, BÁTORA, ČANECKÝ, DEBNÁR,
CHALUPČIK, KRAJÍČEK, MAHĎAR
+ 02' 14''
vlajka HRUŠKA, MAČÁK, KOVÁČIK, FRAŇO, VIGLASKÝ,
KRESTIANKO
väčšie straty
DNF vlajka ZAŤKO, BÉREŠ, FABIÁN INTER BRATISLAVA odst. / limit
 
 
Zostavy slovenských tímov na tieto preteky:

Dukla Trenčín - Trek:
Roman Broniš, Róbert Gavenda, Matej Jurčo, Michael Kolář, Martin Mahďar, Patrik Tybor

CK Banská Bystrica:
Lukáš Bátora, Marek Čanecký, Miroslav Debnár, Martin Fraňo, Ivan Viglaský, Roman Zrelica

CK EPIC Dohňany (U23):
Ján Chalupčík, Róbert Malík, Marián Hruška, Juraj Kováčik, Matej Krajíček, Juraj Lajcha
 
Inter Bratislava (U23):
Stanislav Béreš, Lukáš Fabián, Róbert Málik, Matúš Mačák, Johann Schwabik, Dominik Zaťko
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop