O blížiacich sa Karpatských kuriéroch s Milanom Panáčkom

25.4.2013, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Na budúci týždeň v stredu odštartuje ďalší ročník najprestížnejších cyklistických pretekov do 23 rokov v strednej Európe. Podujatie s oficiálnym názvom "Karpatský pretek kuriérov" sa bude konať na území troch republík. Okrem tradičného Poľska so Slovenskom sa tento rok v malej miere pridala aj Česká republika. Organizátorom pre SR a ČR je Cyklistický klub EPIC Dohňany a až prvé tri etapy budú štartovať v najznámejšej cyklistickej obci na Slovensku. O nadchádzajúcom ročníku sme sa rozprávali so spoluorganizátorom a zároveň starostom obce Dohňany Milanom Panáčkom.
 
 
Začnime malým pohľadom do histórie. Na našich stránkach sme sa už tomu v minulosti venovali, no v krátkosti, prosím, pripomeňte čitateľom odkedy sa konajú tieto preteky, ako a prečo sa k tomu dostali Dohňany...
 
"Táto myšlienka vznikla, myslím, pred šiestimi rokmi, keď sme boli oslovení poľskými organizátomi na čele s pánom Košickým, ktorí mali záujem o obnovenie v minulosti veľmi známych pretekov Tarnów - Poprad. Toto medzinárodné podujatie sa jazdilo od roku 1975, no po revolúcii a zmenách v spoločnosti zaniklo. Pri snahách o jeho obnovenie mali Poliaci zámer nájsť seriózneho poriadateľa aj na slovenskej strane. Dostali sa k nám a keďže sme už organizovali podujatia najmä v horskej cyklistike, skúsili sme ísť aj na cestu. Prvý spoločný ročník sa konal v roku 2009. Model je nastavený tak, že preteky začínajú prológom a dvoma etapami v jednom štáte, posledné dva dni sa preteká v druhom. To sa každý rok strieda. Ak je cieľ celého podujatia v Poľsku, finišuje sa na námestí v Tarnówe."
 
 
Každý rok bádame kvalitatívny posun pretekov smerom dopredu. Spoluprácu neustále obnovujete, takže je to pre Vás úspešný projekt? Čo na to zahraničie?
 
"Určite. Preteky majú rastúcu úroveň aj kvalitu a okrem iných faktorov svedčia o tom napríklad aj také veci ako štartová listina. Pre obrovský záujem takmer všetkých dobrých celkov U23 v Európe sme sa tento rok rozhodli pozvať až tridsať tímov, čo si vyžaduje výnimku v UCI. V pelotóne by teda malo byť takmer 180 pretekárov. Chystá sa sem osem kontinentálnych, deväť klubových, deväť reprezentačných tímov a štyri regionálne reprezentácie. Prihlásili sa nám aj celky z Alžírska či Egypta. Za posledné roky sa nám v cyklistickej verejnosti podarilo vybudovať dobré meno a verím, že v hierarchii desiatich najlepších pretekov do 23 rokov pod hlavičkou UCI budeme stúpať stále vyššie."
 
 
Vieme, že ste tento rok chystali spoluprácu aj s Maďarskom a preteky sa ako jediné na svete mali konať v jednom ročníku až na území štyroch krajín. Prológ vo Vyšehrade neďaleko slovenských hraníc sa napokon nekoná. Prečo?
 
"Existoval záujem rozšíriť preteky o maďarského a českého spoluorganizátora. Táto iniciatíva vznikla po stretnutí ministrov zahraničných vecí V4 (SR, ČR, Maď., Pol., pozn. red.), kde padla idea spoločných cyklistických pretekov. Najprv to nebolo priamo o nás, ale zdá sa mi, že poľské ministerstvo prišlo na to, že podobné preteky na báze spolupráce už fungujú, a to sú tie naše. Potom sa teda rokovalo aj s maďarskou stranou. Tá napokon v časovej tiesni nebola schopná zabezpečiť svoj podiel po stránke sponzorov a ďalších organizačných vecí. Napokon to teda ostalo v pôvodnej forme. Bude sa prvý raz prechádzať aj po území Českej republiky, ale organizačne je to viac-menej po našej osi. Máme dobré vzťahy so starostami obcí na slovensko-českom pohraničí, takže preteky u seba privítali."
 
 
Dostávame sa k trase tohto ročníka Kuriérov. Cyklistov príliš šetriť nebudete, náročných stúpaní je v programe viac ako dosť. Predstavte nám trasu, ktorú ste vybrali...
 
"Začíname dvojkilometrovým prológom v Dohňanoch. Pri takomto počte štartujúcich budú rozhodovať desatiny, možno stotiny sekundy. Prvá etapa má 154 kilometrov. Z Dohnian sa cyklisti vyberú smerom na Púchov a Lednické Rovne. Tam absolvujú dva okruhy vlaňajších MSR a ČR s Lednicou a budú pokračovať na juh. V Nemšovej odbočia smerom do Čiech a tam absolvujú významnú časť etapy. Dostanú sa až do Nového Hrozenkova a cez náročnú Kohútku späť na Slovensko do Dohnian. Kohútka bude na programe aj počas ďalšieho dňa. Po štarte z Dohnian sa na ňu vyjde tentoraz zo slovenskej strany. Chvíľu sa pôjde po Česku a potom cez Melocík pri Bytči až na Kysuce do Starej Bystrice. V tejto etape budú okrem Kohútky na programe ešte dve náročné stúpania, celkovo 131 kilometrov. Ľahké nebudú ani dve poľské etapy. Aj tamojší organizátori prichystali prejazd viacerými kratšími a prudšími stúpaniami. Cyklistom sme, ako sa hovorí, "naložili" a uvidíme, ako sa s tým popasujú. Zvedaví sme aj na ten mimoriadne široký pelotón.
 
Ešte by som na záver k trase dodal, že pred dvoma rokmi sme šli veľmi náročné stúpanie z Červeného Kameňa na Vršatec. Je to krásna cestička cez horu, les. V jednom úseku sklon cesty dosahuje aj 26 %. Bolo to mimoriadne atraktívne, preplnené divákmi. Asi polovica pelotónu musela zosadnúť z bicykla a iba ho tlačiť. Aj tento rok sme chceli chlapcov cez to premotať, ale, bohužiaľ, boli tam nejaké stažnosti miestnych obyvateľov, takže sme povolenie pre prejazd nedostali. Škoda, že to tento rok nevyšlo. Hneď by sme výkonnostne rozdelili pelotón. (úsmev)"
 
 
Prvý raz slovenský organizátor postaví na štart aj vlastný tím. Určite sa z toho veľmi tešíte.
 
"Áno, to je naozaj špecialitkou tohto ročníka. Na štate bude okrem Dukly Trenčín a reprezentácie aj náš CK EPIC Dohňany. Chlapci už absolvovali preteky v Rakúsku aj Česku, pomaly sa dávajú dokopy. Sme zvedaví a veľmi im držíme palce, aby v tejto špičkovej konkurencii čo najviac uspeli. Verím tomu, že sa tím bude postupne učiť a zlepšovať. Podmienky aj zázemie na to majú. Takéto meranie síl s najlepšími európskymi tímami im môže iba pomôcť. Na štarte teda bude mať Slovensko prvý raz až tri tímy. Povedať, že budú bojovať o najvyššie priečky celkového poradia, by bolo asi prehnane optimistcké, ale určite budú chlapci veľmi motivovaní a tiež najlepšie poznajú trasu, často v týchto končinách trénujú."
 
 
kurieri-2012-milan-panacek
 
 

Sekcia k Pretekom karpatských kuriérov tu

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop