Pred Kuriérmi upierame zrak najmä na Duklu Trenčín

30.4.2013, 14:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Pätnásť slovenských cyklistov v kategórii do 23 rokov si v nasledujúcich piatich dňoch zmerá sily s obrovskou medzinárodnou konkurenciou na domácom podujatí - Karpatských pretekoch kuriérov. Organizátori najprestížnejšieho etapáku U23 v strednej Európe si zo všetkých prihlášok vybrali tridsať špičkových tímov z Belgicka, Holandska, Nemecka, Poľska, Ruska, Česka, Slovenska, Bieloruska, Ukrajiny, Srbska, Alžírska a Egypta. O úrovni svedčí takisto kariéra vlaňajšieho víťaza pretekov Mauritsa Lammertinka, dnes platného člena tímu Vacansoleil aj na pretekoch World Tour.
 
Podujatie sa koná v slovensko-poľsko-českom pohraničí, kde je krajina značne kopcovitá. Po krátkom prológu v Dohňanoch, ďalšie štyri etapy budú vyhovovať najmä zdatnejším vrchárom aj keď doslova dojazd na kopci na pretekárov nečaká. Postupne však bude potrebné zdolať 14 kurieri-logo-2013-boxhorských prémií, ktoré pelotón asi podelia na menšie skupinky. Naši najlepší z kategórie U23 podávajú v kopcoch kvalitné výkony, aj keď nie sú doslova excelentní vrchári. Predpokladáme, že by niektorí mohli udržať tempo popredných skupín aj  zabojovať o vyššie pozície v etapách či celkovom poradí. Verme, že tri slovenské tímy si prípadne dokážu pomôcť aj medzi sebou a v prípade hromadného dojazdu pripraviť pozíciu pre špurtérov, kde je naša najväčšia sila. Trasa síce vedie kopcovitými krajmi, kde sa dá veľa stratiť, ale pri dobrej spolupráci je takmer vždy ešte čas aj získať a zmazať stratu.
 
Slovensko bude mať v 173-člennom štartovom poli pätnásť zástupcov, ktorí sa budú snažiť zabudnúť na zlý vlaňajšok bez akéhokoľvek lepšieho výsledku. V Dukle Trenčín - Trek vládne väčšie sebavedomie plynúce z neustáleho napredovania po výkonnostnej aj materiálnej stránke. Michael Kolář je podľa tohtosezónneho rebríčka UCI najlepším cyklistom na štarte celých pretekov. Doplnia ho Filip Taragel (1992), Erik Baška (1994) a Mário Daško (1994). Ľuboš Malovec (1994) napokon kvôli zdravotným problémom do pretekov nezasiahne.
 
Kľúčový bude už prológ. Na dvojkilometrovej trati iba s jednou zákrutou, otočkou o 180 stupňov, patrí Kolář medzi favoritov. "V prológu musí všetko vyjsť na sto percent. Stačí jedna maličká, zavinená alebo nezavinená, chybička, desatina sekundy je preč a človek prehrá. Maximálne sa na to sústredím, bol som si okruh niekoľkokrát prejsť," vravel nám pred prológom Michael Kolář. "Prológ pôjdu všetci moji chalani naplno s cieľom získať výborný výsledok. Okrem Kolářa má vynikajúcu šprintérsku schopnosť aj Erik Baška, takže na neho sa budeme tiež spoliehať. Daško s Taragelom sa, dúfam, tiež nestratia, aj keď im tento typ krátkeho rovinatého prológu nebude až tak sedieť," doplnil šéf tímu Ján Valach.
 
Stratégia v ďalších etapách sa bude vyvíjať z výsledkov v prológu. Dobrú vytrvalosť túto sezónu ukazuje prvoročák Mário Daško, ktorý bude mať ambície v celkovom poradí. "Nemôžeme mať pred celkovou klasifikáciou veľké oči, stačí sa iba pozrieť na štartovú listinu. Môžem však potvrdiť, že sme veľmi spokojní s formou aj prístupom Mária Daška a veríme, že nás nesklame. Aj širšia verejnosť si určite všimla, že už vie ihneď od vstupu do kategórie U23 v slovenskej, ale aj dasko-mario-malyčeskej konkurencii bojovať o najvyššie priečky ako osemnásťročný. Okrem neho budeme spoliehať aj na Filipa Taragela," povedal Valach. Kolářa s Baškom čaká veľmi náročný týždeň a obaja vedia, že ak budú chcieť ukázať svoje kvality v špurte, budú sa musieť dostať cez náročné kopce, ktorých je neúrekom. Šanca možno príde až v posledných dvoch etapách v Poľsku. Nevýhodou Dukly je iba štvorčlenné družstvo, nedostatok skúseností a v porovnaní s konkurenciou menej odjazdených dní. "Máme veľmi mladý tím, s Malovcom by boli traja prvoročáci, takže potrebujú získavať skúsenosti, výsledok by bol bonusom. Budeme veľmi aktívni a budeme bojovať. Už od prvej etapy musíme mať niekoho v úniku, nezaspať, veriť si. Uvedomujem si u mojich chlapcov deficit v počte odjazdených pretekárskych kilometrov. Predsa len okrem Kolářa ostatní absolvovali iba jednorazovky. Tí najlepší ľudia na štarte majú cez dvadsať, možno tridsať súťažných dní za sebou," ukončil manažér Dukly Trenčín - Trek Ján Valach.
 
CK EPIC Dohňany aj reprezentácia nemôžu mať pred štartom veľké oči. Tvrdo povedané, Dukla Martinovi Riškovi aj Pavlovi Gálikovi pred sezónou vzala to najlepšie, čo doma máme, a u ďalších pretekárov U23 badať výkonnostný rozdiel. Martin Riška: "Čakajú nás veru ťažké dni. Kuriéri budú pre mojich chlapcov veľkou školou. Skúsenosti z týchto pretekov a vôbec pretekaním s mužmi má iba Ján Chalupčík, ktorý bude u nás kvázi lídrom. Hruška, Krajíček, Kováčik aj Lajcha prichádzajú od juniorov a čaká ich krst ohňom. Bohužiaľ, Róbert Malík ostal doma kvôli zlomenej kľúčnej kosti. Chlapci majú za sebou viacero pretekov aj pod hlavičkou UCI, boli sme tiež v Rakúsku, šli všetky domáce poháre. V príprave sme urobili všetko, čo sa dalo. Konkrétne ciele ešte tento rok nemôžem dávať, radi by sme prekonali niekoľko tímov v súťaži družstiev. Budeme sa zo všetkých síl snažiť reprezentovať náš klub, spoluorganizátora pretekov."
 
S najskúsenejšou zostavou prichádza do Dohnian Pavol Gálik, ktorý na poste šéfa reprezentačného výberu nahradil zdravotne indisponovaného Josefa Dvořáka. Zo šestice Béreš (1992), Fabián (1994), Krestianko (1993), Mačák (1991), Schwabik (1992) a Zaťko (1993) je nováčikom v U23 iba Fabián. Samotných Kuriérov už absolvovala trojica Béreš, Mačák, Schwabik dvakrát. Dlhodobo je výkonnostne najlepším pretekárom Interu Bratislava Johann Schwabik, aktuálny majster SR U23 v časovke. S Pavlom Gálikom sa nám, žiaľ, v pondelok ani utorok nepodarilo spojiť.
 
 
Súvisiace články:
 
 
 
Milán Panáček a Martin Riška hosťami v štúdiu TA3 (od 14:45)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop