Dukla odchádza z Moskvy s 28 UCI bodmi

5.5.2013, 10:23 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Po troch jednorazovkách v Moskve čakali v tomto meste pretekárov zo štrnástich krajín etapové preteky Päť okruhov okolo Moskvy. Ako je zrejmé podľa názvu, je to podujatie, ktoré sa každý rok jazdí iba priamo v Moskve, občas v okolí a má päť etáp, tento rok prológ a štyri klasické. Niektoré etapy boli zhodné s trasou jednorazoviek.
 
Slováci sem pricestovali pod hlavičkou Dukly Trenčín Trek a poslali do bojov skúsenú šesticu Kováč, Jurčo, Broniš, Gavenda, Tybor a Mahďar, ktorá tu, prirodzene, ostala po jednorazovkách, kde si vybojovali jedno štvrté a jedno piate miesto (viac info tu)
 
Májové UCI body z Moskvy:
12 (Maroš Kováč, 4. miesto v 1. jednorazovke)
10 (Matej Jurčo, 5. miesto v 1. jednorazovke)
6 (Maroš Kováč, 7. miesto celkovo v etapáku)
- spolu 28 bodov
 
 

 
 
4. ETAPA 9. máj Moskva > Moskva 129 km víťaz: Sobrino
 
 
Až v poslednom dni moskovského dlhočízneho dobrodružstva dali miestne celky šancu vyhrať inému tímu než Kolss, Itera alebo Rusvelo. Hromadný špurt pelotónu si podmanil Španiel Joaquim Sorbino z gréckeho tímu SP Tableware.
 
Maroš Kováč prišiel do cieľa na pohodlnom 15. mieste a mal dôvod na spokojnosť, keďže mu v celkovom poradí ostalo siedme miesto znamenajúce zisk šiestich UCI bodov. Ostatní Slováci sa medzi najlepších nedostali. Po Maroku aj Kuriéroch teda Slováci opäť mali zastúpenie v najlepšej desiatke celkovo. Víťazom pretekov sa stal Rus Maxim Razumov z Itera - Kaťuša.
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka SORBINO Joaquim SP TABLEWARE 2h 42' 56''
2. vlajka MARTINENKO Olexander KOLSS CYCLING TEAM + 00' 00''
3. vlajka KÖRBER Sebastian NUTRIXXION ABUS + 00' 00''
15. vlajka KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
vlajka GAVENDA, JURČO, BRONIŠ, TYBOR, MAHĎAR
+ 00' 00''
 
 

 
 
3. ETAPA 8. máj Moskva > Moskva 163 km víťaz: Klimov
 
 
Ako sme pred stredajšou etapu predpokladali, v nej mali Dukláci najväčšie šance na dobré umiestnenie. Trasa sa motala po užších cestách s množstvom zákrut aj menších kopcov a výrazným spôsobom rozbila pelotón. To využil najmä Maroš Kováč, ktorý sa aj za pomoci kolegov udržal v čelnej skupine a aj napokon finišoval s najlepšími siedmimi pretekármi. Zvíťazil po špurte Sergej Klimov z Rusvela. Maroš stratil tri sekundy a zaznamenal šieste miesto.

Čakanie na najtechnickejší deň sa našim vyplatilo. 36-ročný najlepší kontinentálny Slovák vlaňajšej sezóny v celkovom poradí poskočil na siedme miesto a ak túto pozíciu v ľahšej štvrtej etape udrží, privezie domov ďalších šesť UCI bodov. Celkovú klasifikáciu vedie Maxim Razumov z Itery Kaťuša.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka KLIMOV Sergej RUSVELO 3h 54' 10''
2. vlajka MARTINENKO Olexander REPREZENTÁCIA UKRAJINY + 00' 00''
3. vlajka KOSŤJUK Denis KOLSS CYCLING TEAM + 00' 00''
6. vlajka KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 03''
19. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 03' 20''
26. vlajka MAHĎAR Martin DUKLA TRENČÍN - TREK + 08' 31''
vlajka TYBOR Patrik, BRONIŠ Roman, GAVENDA Róbert väčšie straty
 
 

 
 
2. ETAPA 7. máj Moskva > Moskva 166 km víťaz: Pokidov
 
 
Ani druhá absolútne rovinatá a jednoduchá etapa nemohla nič zmeniť na celkovom poradí a bolo jasné, že sa bude rozhodovať vo špurtérskej koncovke. Nadvládu Kolssu s Rusvelom sa razantne snažila napraviť Itera Kaťuša a prišlo ich prvé víťazstvo na tomto podujatí. Zvíťazil 23-ročný Maxim Pokidov. Dukla sa do špurtu nezapojila, šetrila sily na tretiu etapu, ktorá je mimoriadne technická a ide sa po podobnej trase ako druhá jednorazovka, kde Maroš Kováč obsadil štvrté miesto.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka POKIDOV Maxim ITERA - KAŤUŠA 3h 55' 50''
2. vlajka NIKOLAJEV Sergej ITERA - KAŤUŠA + 00' 00''
3. vlajka KULIK Andrij KOLSS CYCLING TEAM + 00' 00''
vlajka Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
 
 

 
 
1. ETAPA 6. máj Moskva > Moskva 163 km víťaz: Buts
 
 
Prvá etapa pretekov mala úplne rovinatý profil a keďže túto sezónu majú Dukláci výbornú formu, nikto z našich sa nemal problém v balíku udržať. Finišovalo sa hromadným špurtom v víťazstvom Vitalijho Butsa z Kolss Cycling. Druhý Kovalev z Rusvela sa vďaka bonifikáciám dostal na prvé miesto celkového poradia. Z našich najvyššie skončil ôsmy Róbert Gavenda.
 
V celkovom poradí teda vedie Ivan Kovalev. Maroš Kováč ako prvý Slovák na neho stráca 55 sekúnd. Druhá etapa je asi najľahšia z celého podujatia, takže by nemali nastať žiadne výrazné zmeny v poradí.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka BUTS Vitaliy KOLSS CYCLING TEAM 3h 54' 10''
2. vlajka KOVALEV Ivan RUSVELO + 00' 00''
3. vlajka JANORSCHKE Grischa NUTRIXXION ABUS + 00' 00''
8. vlajka GAVENDA Róbert DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
vlajka ostatní Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
 
 

 
 
PROLÓG 5. máj Moskva > Moskva 6,8 km víťaz: Vasiljuk
 
 
Organizátori na zúčastnených cudzokrajných pretekárov vymysleli originálny spôsob, ako ich odstaviť od šancí v celkovom poradí. Na úvod vypísali prológ na 6,8 kilometra. Viaceré zahraničné tímy vrátane Dukly Trenčín sem nepricestovali s časovkárskymi špeciálmi, ktoré by bolo drahé sem na desať dní dopraviť a aj skladovať.

Nebolo teda prekvapením, že o víťazstvo si to rozdali Rusi z Rusvela, Itery Kaťuša a ešte ukrajinského Kolssu. Najrýchlejší čas namerali Andrijovi Vasiljukovi z Ukrajiny, ktorého doplnili v Top 5 iba ruskí cyklisti. Najlepší Slovák Maroš Kováč obsadil až 57. miesto so stratou 53 sekúnd a tým pádom to s útokom na celkové poradie príliš ružovo nevyzerá. Duklu čakajú ešte štyri dni, takže všetko je otvorené.
 
 
VÝSLEDKY PROLÓGU
1. vlajka VASILJUK Andrij KOLSS CYCLING TEAM 5h 00' 00''
2. vlajka KOVALEV Ivan RUSVELO + 00' 00''
3. vlajka ZAKARIN Ilnur RUSVELO + 00' 00''
vlajka Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK malé straty
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop