Krátka analýza Kuriérov 2013 cez výkony pretekárov Dukly

7.5.2013, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Na vlaňajších Karpatských pretekoch kuriérov (UCI 2.2U) sa šestica Dukly Trenčín Béreš, Habera, Kolář, Špánik, Taragel a Varhaník absolútne nepresadila. Najlepším etapovým umiestnením bolo iba 28. miesto Filipa Taragela v druhej etape. Celkovo bol ten istý pretekár na 55. mieste so stratou desiatich minút. Vtedy sme mohli iba zarmútene skonštatovať, kde sa nachádza naša cyklistika v porovnaní s mladými Holanďanmi, Belgičanmi, ale aj Poliakmi, veď pred Taragelom skončili celkovo až pätnásty!
 
Pred sezónou 2013 došlo v Dukle k veľkým zmenám v kategórii U23. Hlavným manažérom a trénerom tímu sa stal Ján Valach, ktorý dosiaľ pôsobil ako športový riaditeľ. Vďaka zvýšeným kompetenciám do tímu priniesol historicky najviac sponzorov a vysporiadal sa s mladými pretekármi, ktorí z rôznych dôvodov nepredvádzali požadované výkony. V tíme ostali iba Taragel (1992) s Kolářom (1992). Do karát Valachovi a spol. zahralo aj šťastie, keďže v Trenčíne, Dohňanoch a Trnave miestne kluby vychovali troch nádejných juniorov Daška, Bašku a Malovca (všetci 1994).
 
Mal kam siahnuť, a tak postavil nový dvadsať-trojkársky tím. Mladí pretekári dostali viac-menej profesionálne zázemie, techniku, tréningové rozpisy či odporúčanú stravu a ešte počas zimy viaceré dobre zorganizované sústredenia. Prirátať musíme aj správny prístup a stratégiu počas pretekov. Výsledkom toho je skvelá forma, veľká snaha a vôľa pretekárov zlepšovať sa a bojovať s najlepšími. S dobrými umiestneniami rástla chuť a na veľmi podobných Kuriéroch pri ešte mierne väčšej konkurencii dosiahli fantastické výsledky, hoci sa dalo polemizovať o športovom šťastí, ktoré im v niektorých momentoch chýbalo a začalo to už pred samotnými pretekmi, keď zdravotné problémy nedovolili Ľubošovi Malovcovi štartovať. Tu je naša krátka analýza Dukly Trenčín - Trek na Karpatských pretekoch kuriérov 2013.
 
Nasledujúce riadky nebudú šetriť chválou. Na mladých športovcov to nepôsobí vždy dobre. Veríme, že to chlapci budú považovať za motiváciu do ďalších výkonov.
 
 
Najpozoruhodnejší výkon predviedol v uplynulom týždni Erik Baška. Dohniansky odchovanec sa ako junior prezentoval výbornými výkonmi v šprintérskych koncovkách a z toho vyplývala aj slušná schopnosť jazdiť rovinaté a technické časovky. Tento trend potvrdzoval aj v prvých týždňoch po prechode medzi mužov a hoci pod hlavičkou UCI absolvoval iba dve jednorazovky, vyzeralo to na dobrý úvod kariéry. Aj v Slovenskom pohári sa mu darilo. Napriek tomu bol jeho výkon na Kuriéroch šokujúci. Jedenásta pozícia v prológu bola dobrým začiatkom. V prvej etape bol mimoriadne aktívny, šiel v úniku a s vrchármi sa dokázal dostať cez Kohútku tesne pred cieľom. V zjazde sa otriasol a pripravil na šprintérsku koncovku. Tú mu pokazil atak bratskej dvojice Meijerovcov, ktorých skupina nedostihla. Ak by sa tak stalo, Baška by putoval do dresu lídra pretekov.
V druhej etape prišla ďalšia smola. V náročnej etape do Starej Bystrice sa opäť všetko pripravovalo na špurt, no tesne pred cieľom musel Erik spomaliť. Rozbiehajúci Kolář teda nemohol čakať a pripísal si víťazstvo. Erik finišoval opäť štvrtý tesne za bonifikáciami. Opäť bola oranžová na dosah. Aj v treťom dni bojoval na prémiách a znižoval stratu v celkovom hodnotení. V závere si však Dukláci nepostrážili päticu jazdcov, ktorá unikla a špurt o víťazstvo sa nekonal. V záverečný deň Erik znova vyhrával šprintérske prémie, no do záverečného špurtu celých pretekov sa nedostal. V celkovom poradí obsadil piate miesto so stratou siedmich sekúnd. Víťazstvo viselo vo vzduchu a prakticky nebolo aktívnejšieho cyklistu počas celých pretekov. Svedčia o tom aj modrý a červený dres, ktoré získal. V klasifikácii pretekárov do 21 rokov bol druhý.
Baška ukázal, že ho nemusíme očakávať iba v špurtoch, ale patriť by mu mohli aj stredne náročné etapové preteky.
 
Erik Baška hodnotí Kuriérov: "Som veľmi rád, ako dopadli preteky, aj keď nie vždy všetko vyjde podľa plánu a boli tam aj z mojej strany chyby, ktoré v ďalších pretekoch, dúfam, odstránim. Mrzí ma hlavne dojazd posledného dňa. Mal som v rukách posun dopredu, pomáhal mi Mišo Kolář, no záver vôbec nevyšiel. Každý chcel špurtovať, všade chaos a nakoniec nás tam zavreli. Skúsenosti. Kopce mi šli celkom dobre a sám som bol trošku prekvapený, pretože tieto preteky boli zatiaľ najťažšie, aké som kedy absolvoval. Dúfam, že na tom budem môcť stavať aj v ďalších pretekoch, cítim, že sa forma blíži.
Mali sme mierne obavy, či nebude postupne prichádzať únava. Našťastie, nestalo sa tak. Asi najhoršie som sa cítil v tretej etape, ale posledná sa mi znova šla dobre. Možno by sme ešte nejaký ten deň zvládli.
Mojím osobným cieľom bolo skončiť v niektorej z etáp do tretieho miesta. To sa mi paradoxne nepodarilo, ale namiesto toho som nečakane získal až dva dresy a to celkové piate miesto. Pred pretekmi by mi to ani nenapadlo. Škrie ma celkové víťazstvo a ešte ďalší dres, čo vďaka bonifikáciám bolo na dosah, no už som spomínal ten zbabraný záver poslednej etapy.
Sme na dobrej ceste. Sám som zvedavý, ako sa pôjde mne aj celému tímu ďalej. Teším sa na ďalšie preteky a verím, že sa nám ešte podaria výsledky."
 
 
Druhý prvoročák medzi mužmi Mário Daško od začiatku sezóny ukazoval mimoriadne stabilné výkony a dokázal sa presadzovať na domácich podujatiach, keďže na pretekoch UCI, podobne ako jeho rovesníci, nedostal veľa priestoru. Tréneri ho chválili za výborný prístup k cyklistike a v kútiku duše sme verili v prienik do Top 10 celkového poradia, keďže spolu s Taragelom mal najlepšie vrchárske kvality. Aj Mário zvládol prológ nad očakávania. V jazdách proti chronometru býva nadpriemerný, no pri takomto krátkom úseku, iba 2 km, bolo desiate miesto ďaleko nad očakávaniami.
V najťažšej druhej etape dokázal husársky kúsok, keď sa v rozhodujúcich momentoch na Kohútke zaplietol do pádu a dostal do skupiny za najlepšími. Ako jediný sa však dokázal vrátiť späť do čela. V celkovom poradí sa po druhom dni pretekov dostal na šieste miesto. V Máriovom prípade bolo na škodu, že sa už ďalšie kopce nenachádzali bezprostredne blízko cieľa, pretože v nasledujúcich etapách už prakticky nemal šancu hýbať s poradím a navyše kolega Baška mal viac šancí posúvať sa v celkovej klasifikácii, takže bolo potrebné aj jemu pomôcť. Napriek tomu bol stále iba 18-ročný Dubničan veľmi aktívny a v druhej etape bodoval na vrchárskej prémii. Aj počas záverečného dňa na chvíľu poodskočil pelotónu.
Prvé UCI body v kariére si, žiaľ, nevybojoval. Zo šiestej pozície ho kvôli zbabranému finišu celého pelotónu v tretej etape zosadili Holanďan, Belgičan a Poliak. Napokon obsadil deviate miesto.
 
Najstarším cyklistom Dukly v kategórii U23 je Filip Taragel, ktorý o dva týždne oslávi 21. narodeniny, a tak ešte aj budúci rok bude môcť jazdiť na pretekoch dvadsať-trojkárov. Ako sme už spomínali v úvode, Filip bol najlepším jazdcom Dukly na vlaňajších Kuriéroch, no stratil cez desať minút, nepodarila sa mu ani etapa a veľké sklamanie Dukly neodvrátil. Ján Valach sa s ním po sezóne nerozlúčil, pretože dlhodobo ukazoval lepšie výkony ako jeho rovesníci, mal potenciál na zlepšovanie a do koncepcie vynoveného tímu sadol.
Na Kuriéroch podal, rovnako ako kolegovia, výkon na jednotku. Podobne ako u Daška sa v danej situácii už viac nedalo získať. Keďže vo všetkých etapách Filip prišiel do cieľa v prvej skupine s favoritmi, o konečnom umiestnení rozhodol už prológ, kde zajazdil 41. najrýchlejší čas. Keďže nie je špecialistom na časovky ani rýchle dojazdy, nedá sa mu nič vyčítať.
Šťastie skúšal v druhej etape, kde bol dlhé kilometre v úniku. Vyhral aj vrchársku prémiu a zo Slovákov bol najvyššie medzi vrchármi, teda v jedinej poprednej súťaži, kde naši až do poslednej etapy nebojovali o víťazstvo. Napokon tam obsadil štvrté miesto. Celkovo ho klasifikovali na 12. pozícii so stratou 21 sekúnd.
 
Mimo boja o celkové poradie ostal iba Michael Kolář. Ten si prežil pád aj víťazstvo, a to doslova. V prológu patril medzi najväčších ašpirantov na víťazstvo. Skvelý špurtér a aj odborník na prológy, ako jeho veľmi dobrý kamarát Peter Sagan, doplatil na malú premotivovanosť. V Dukle si to nechcú pripustiť, ale veľa sa od neho očakávalo a Mišo práve v Dohňanoch nechtiac ukázal, aký vie byť šport nemilosrdný.
Zlú náladu si vylepšil v ďalšej slovenskej obci. V Starej Bystrici na Kysuciach nenašiel premožiteľa v druhej etape a pripísal si už tretie víťazstvo v tejto sezóne. Bolo to síce za nešťastných okolností, keď došlo tesne pred cieľom k pádu a sám mal špurt rozbiehať, no v novej situácii už nebolo možné na nič čakať a skúsiť to vyhrať. Pri Žilinčanových kvalitách bolo rozhodnuté už pár desiatok metrov pred páskou. Ani Kolář nechcel ostať bez visačky aktívneho a atakujúceho pretekára a dopredu sa dostal v tretej etape. Pozbieral pár prémií, no proti sile pelotónu sa bojovať nedalo. Z pretekov odchádzal s etapovým víťazstvom, takže cieľ splnil.
 
Keďže bola Dukla jedným z najlepších tímov pretekov a chlapci veľmi aktívne zbierali aj finančné bonifikácie, na záver sme sa výnimočne rozhodli spočítať všetky prize money, ktoré Trenčania získali, aby ste mali približný prehľad o financiách, ktoré sa pohybujú pri takýchto pretekoch 2.2U.
Dukla Trenčín Trek za
a) celkové poradie: 420 eur
b) umiestnenia v etapách: 1195 eur
c) špeciálne klasifikácie: 1000 eur
- spolu: 2615 eur
(ostatné slovenské tímy spolu: 50 eur)
 
 
Jedným z cieľov dvadsať-trojkárov na tento rok bolo vybojovanie miesteniek na septembrové MS v Taliansku. Kvalifikačný systém je jasný, do 15. augusta je potrebné skončiť v rebríčku krajín UCI Europe Tour najhoršie na 27. mieste (právo postaviť troch pretekárov). Minulý rok sa to o chlp nepodarilo, Kolářovi nikto so zbieraním bodov nepomohol. Získal 50, bolo potrebných 59. Pred nami skončili krajiny ako Bielorusko, Grécko, Gruzínsko, Azerbajdžan či Moldavsko. Tento rok už situácia vyzerá úplne inak. Michael Kolář má už na začiatku mája 90 bodov a ak k tomu prirátame aj desať Baškových, sto bodov nás radí na priebežnú deviatu pozíciu. Na mieste je teda snaha neuspokojiť sa s troma miestenkami a ťahať to až na päť. To by sme potrebovali trend udržať a 15. augusta byť na 15. mieste rebríčka, teda mať zhruba 140 - 160 bodov.
S určitosťou teda môžeme povedať, že v kategórii U23 budeme mať na MS tím po štyroch rokoch. Naposledy zaistil miestenky Peter Sagan ešte v roku 2009. O rok neskôr štartoval sám Martin Mahďar iba na výnimku v pravidlách, ktorá už nie je.
 
Pred MS a tiež dôležitými júlovými Majstrovstvami Európy U23 a juniorov v Česku absolvujú dvadsať-trojkári ešte minimálne dve zahraničné podujatia. V dňoch od 10. do 12. mája ich čakajú tri jednorazovky v Maroku a v závere mája reprezentácia absolvuje trojdňové etapové podujatie s názvom Preteky mieru v ČR. V júni, samozrejme, domáci šampionát v Dubnici.
 
 
 
dukla-u23-velka
Michael Kolář - Erik Baška - Mário Daško - Filip Taragel
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop