Dukla odišla z Maroka so šiestym miestom počas druhého dňa

11.5.2013, 09:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Cyklisti trenčianskej Dukly majú tento rok bohatý program, keďže môžu a potrebujú pretekať vo dvoch partiách. Veľký dôraz sa kladie na najmladších pretekárov tímu a iba pár dní po Karpatských pretekoch kuriérov opäť cestovali na preteky, tentoraz do Maroka, kde sú Baška s Daškom po prvý raz.
 
Od 10. do 12. mája sa tu konajú tri jednorazovky pod hlavičkou UCI (1.2) a čosi ako záštitou marockého princa Moulay El Hassana. Má síce ešte iba desať rokov, ale každú z týchto jednorazoviek poctivo odštartováva a zo všetkých strán sa k nemu hrnie patričná úcta. Pozvanie na marocký víkend neodmietol ani prezident UCI Pat McQuaid.
 
Štvorica Erik Baška, Mário Daško, Michael Kolář a Filip Taragel tu štartuje pod hlavičkou reprezentácie, keďže pôvodne mali tím doplniť aj ďalší cyklisti, no napokon z toho vzišlo. Baška s Daškom sú najmladšími pretekármi na štarte.
 
 

 
 
3. PRETEKY 12. máj: Trophée de la Maison Royale 148,5 km víťaz: Hasnaoui
 
 
Afričania sú známi tým, že na svojich pretekoch dokážu často držať za sebou cyklistov z Európy. Takmer všetky preteky sa tu konajú na jar, takže "útočia" vysokými horúčavami, na ktoré nie sú cyklisti z našich končín zvyknutí. Dokázala to aj posledná tohtoročná jednorazovka v Marockom kráľovstve. Naši chlapci sa spoločne s Nemcami aj Francúzmi (až na Pergeta) ani v nedeľu nedokázali presadiť. Už v prvej polovici pretekov sa nenachádzali v správnych skupinách a zo Slovákov napokon došiel do cieľa iba Michael Kolář v tretej a Erik Baška vo štvrtej skupine so stratami.
Zvíťazil znova cyklista z Tuniska, tentoraz Maher Hasnaoui, ktorý prekvapujúco v záverečnom špurte dokázal predčiť mimoriadne skúseného a úspechmi ovenčeného Mathieua Pergeta.
 
Mladí Dukláci majú na programe jedenásť dní zaslúženého voľna a v sezóne budú pokračovať Závodom míru (Česko, UCI 2.2U) pre pretekárov do 23 rokov. Verme, že sa tam presadia podobne ako na Kuriéroch.
 
 
VÝSLEDKY TROPHÉE DE LA MAYSON ROYALE (1.2, 12. MÁJ)
1. HASNAOUI Maher TUNISKÁ REPREZENTÁCIA 3h 18' 11''
2. vlajka PERGET Mathieu CMI - GREENOVER + 00' 00''
3. maroko HADDI Soufiane MAROCKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 09''
17. vlajka KOLÁŘ Michael SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 05' 05''
21. vlajka BAŠKA Erik SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 08' 53''
DNF vlajka DAŠKO, TARAGEL SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA odstúpenie
 
 

 
 
2. PRETEKY 11. máj: Ch. du Prince - Tr. de l'Anniversaire 147 km víťaz: Chtioui
 
 
Druhý deň bol pre slovenské farby úspešnejší ako prvý. Vo veľmi rýchlom tempe (46 km/h), teple (35°C) a na terezíne sa často delili skupiny. Napokon ostali vpredu piati cyklisti a z toho štyria sa pobili o víťazstvo v špurte. Vyhral Tunisan Rafaa Chtioui, ešte vlani jazdec Europcaru. V druhej skupine so stratou 2:38 prišiel do cieľa Michael Kolář. Svoje šprintérske kvality nezaprel, v rámci svojej partie bol najrýchlejší a prišiel si po šieste miesto, teda ďalších osem UCI bodov pre kategóriu U23. Ostatní chlapci stále nie sú zdraví. Pokúsia sa ešte zabojovať v nedeľu.
 
 
VÝSLEDKY TROPHÉE DE l'ANNIVERSAIRE (1.2, 11. MÁJ)
1. CHTIOUI Rafaa TUNISKÁ REPREZENTÁCIA 3h 11' 26''
2.  maroko JELLOUL Adil MAROCKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 00''
3. YOUSIF Mirza REPRE. SPOJ. ARAB. EMIRÁTOV + 00' 00''
6. vlajka KOLÁŘ Michael SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 02' 38''
DNF vlajka TARAGEL, BAŠKA, DAŠKO SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA odstúpenie
 
 

 
 
1. PRETEKY 10. máj: Challenge du Prince - Trophée Princier 136 km víťaz: Jelloul
 
 
Po príchode a prvej noci v Maroku začali naši chlapci pociťovať žalúdočné problémy kvôli zmene prostredia, podnebia aj strave. O najvyššie priečky preto v prvej jednorazovke s názvom Princová trofej nebojovali. Po víťazstvo si prišiel jeden z najznámejších marockých cyklistov Adil Jelloul. 136 km zvládol za 2:20:31, aj keď jeden z údajov asi nebude správny. Preteky mali mať 136 km, zdá sa, že to bolo menej. Všetci Slováci finišovali v torze pelotónu, ktoré prišlo do cieľa šesť minút za víťazom. Najlepším Slovákom bol Filip Taragel na 16. mieste. Ak im to zdravie dovolí, veľmi dobrú šancu na UCI body sa budú naši snažiť využiť v ďalších dňoch. V sobotu je na programe 147,5 km a v nedeľu 148,5 km.
 
 
VÝSLEDKY TROPHÉE PRINCER (1.2, 10. MÁJ)
1. maroko JELLOUL Adil MAROCKÁ REPREZENTÁCIA 2h 20' 31''
2. CHTIOUI Rafaa TUNISKÁ REPREZENTÁCIA + 00' 00''
3. maroko LAHSAINI Mouhcine VELO CLUB SOVAČ + 00' 00''
16. vlajka TARAGEL Filip SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 06' 13''
23. vlajka KOLÁŘ Michael SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 06' 13''
26. vlajka BAŠKA Erik SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 06' 13''
31. vlajka DAŠKO Mário SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 06' 13''
 
 
mlada-dukla-maroko
Mário Daško - Erik Baška - Ján Valach - Filip Taragel - Michael Kolář


valachova-mc-quaid
Zlatica Valachová a prezident UCI Pat McQuaid
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop