Patrik Tybor odišiel zo Srbska so životným výsledkom

13.6.2013, 13:04 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Celotýždňová bitka o bonifikácie pokračovala aj v záverečnej etape Okolo Srbska. S cieľom posunúť sa v celkovom poradí, alebo minimálne udržať tretiu priečku, sadal na svoj Trek Madone Patrik Tybor. Opäť bojoval na rýchlostných prémiách a zaznamenal dve druhé miesta. V závere sa udržal v pelotóne a mohol s kolegami osláviť svoj najväčší úspech na etapových pretekoch UCI kategórie. Celkovo tretí ešte nikdy nebol. Kariérnym maximom pre neho bolo druhé miesto z maďarskej jednorazovky GP Betonexpress spred dvoch rokov.
 
Celkovým víťazom pretekov sa stal domáci šprintér Ivan Stevič pred Poliakom Piotrom Kirpszom o jednu jedinú sekundu. Patrik stratil deväť. Ostatní Slováci na celkové poradie necielili. Bolo pre nich dôležité pomôcť Tyborovi na prémiách. Slováci si zo Srbska priniesli jedno víťazstvo a jedno druhé miesto v etapách + tretie miesto celkovo. Spolu 29 UCI bodov. Mimoriadne dôležitých je Kolářových 13 bodov pre kategóriu U23.
 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY
1. vlajka ÖRKEN Ahmet KONYA TORKU SEKER SPORT 2h 51' 24''
2. vlajka ALEKSIEV Alexander REPREZENTÁCIA BULHARSKA + 00' 00''
3. albansko RICHEZE Mauro TEAN NIPPO - DE ROSSA + 00' 06''
10. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 06''
vlajka ostatní Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK
 
 
 
 
 
Michael Kolář pokračuje v získavaní UCI bodov a svojho renomé. V piatej etape najprestížnejších srbských pretekov z Požarevača do Sremskej Mitrovnice (196 km) sa už po siedmy raz v tejto sezóne dostal na pódium. V špurte pelotónu obsadil druhé miesto za argentínskym špecialistom Maurom Richezem.
Slováci sú každý deň veľmi aktívni. Aj dnes sa podarilo Patrikovi Tyborovi získať jednu bonifikačnú sekundu na rýchlostnej prémii. Náš kolega Matej Vyšňa dokonca jednu prémiu vyhral.
 
Ak sa podarí Patrikovi Tyborovi zajtra uhájiť celkové tretie miesto, Dukla sa z Balkánu môže vrátiť mimoriadne spokojná.
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. albansko RICHEZE Mauro TEAM NIPPO - DE ROSSA 4h 46' 26''
2. vlajka KOLÁŘ Michael DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
3. vlajka STEVIČ Ivan TUSNAD CYCLING TEAM + 00' 00''
vlajka TYBOR, VYŠŇA DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
vlajka MAHĎAR, GAVENDA DUKLA TRENČÍN - TREK malá strata
 
 
 

 
 
Cyklisti Dukly Trenčín - Trek nás vedia potešiť takmer každý deň, keď sú na pretekoch. Štvrtú etapu Okolo Srbska (186 km z Kladova do Pozarvača) vyhral turecký cyklista Ahmet Örken. V prvej skupine so šesťsekundovou stratou na víťaza finišoval aj Patrik Tybor. 25-ročný pretekár z Dubnice ako jediný Slovák prišiel dosiaľ každý deň v prvej skupine a hoci nepatrí medzi šprintérov, aby bol vysoko v celkovom poradí vďaka lepším umiestneniam v etape, veľmi umnou jazdou si v tretej a štvrtej etape ukoristil dve šprintérske prémie a na ďalšej bol tretí. Bonifikácie na nich ho posunuli na celkové tretie miesto so stratou šiestich sekúnd na Srba Ivana Steviča.
 
Preteky pokračujú do nedele dvoma zvlnenými etapami. Spolu s Tyborom cestovali do Srbska Martin Mahďar, Matej Vyšňa, Róbert Gavenda a Michael Kolář. Posledný menovaný vyhral tretiu etapu po hromadnom špurte.
 
S našimi pretekármi sa spojíme po skončení pretekov...
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka ÖRKEN Ahmet KONYA TORKU SEKER SPORT 4h 25' 37''
2. vlajka PINIZZOTTO Leonardo TEAN NIPPO - DE ROSA + 00' 00''
3. vlajka STEVIČ Ivan TUSNAD CYCLING TEAM + 00' 06''
14. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 06''
vlajka ostatní Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK straty
 
 
 

 
 
Rebríčku cyklistov podľa víťazstiev túto sezónu kraľuje Mark Cavendish s dvanástimi vavrínmi, jeden zaostáva Peter Sagan. Na delené 19. miesto sa dnes dostal ďalší Slovák, mimoriadne talentovaný jazdec Dukly Trenčín - Trek Michael Kolář. 20-ročný šprintér si v tretej etape na etapových pretekoch Okolo Srbska (UCI 2.2) vybojoval už štvrté víťazstvo v sezóne. V hromadnom dojazde zdolal najlepšieho srbského špurtéra Ivana Steviča.
 
Preteky pokračujú až do nedele. V zostave Dukly je na týchto pretekoch okrem Kolářa aj Patrik Tybor, Martin Mahďar, Róbert Gavenda a Matej Vyšňa. Najvyššie v celkovom poradí je Tybor. Na čelo pretekov po troch dňoch takmer nič nestráca, má čas veľkej skupiny, ktorá každý deň finišovala v rovnkom čase.
 
Michael Kolář, ktorý časť svojho detstva strávil v kanadskom Toronte, rozšíril svoj bodový zisk z UCI pretekov na 98 bodov a seba aj svojich rovesníkov v kategórii U23 tento rok jednoznačne ťahá na MS do Talianska a možno aj slovenskú reprezentáciu na Tour de l'Avenir, najprestížnejšie etapové preteky U23 na svete, ktoré sa jazdia na konci augusta.
 
Nie je tajomstvom, že Kolář je veľmi dobrým priateľom s bratmi Saganovcami a aj vďaka skvelým výsledkom by nemusel byť jeho angažmán v Cannondali či inom tíme World Tour nereálny. Pripomíname, že už v tejto sezóne mohol Žilinčan pôsobiť v tíme Etixx-Ihned, rezervnom celku Omega Pharma - Quick-Step, ale šéf tímu René Andrle Kolářa po dlhom váhaní angažovať nechcel. Verme, že sa to časom ukáže ako ďalšia chyba, ktorú Quick-Step urobil po hrubom omyle pri Petrovi Saganovi v roku 2009.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka KOLÁŘ Michael DUKLA TRENČÍN - TREK 3h 31' 46''
2. vlajka STEVIČ Ivan TUSNAD CYCLING TEAM + 00' 00''
3. vlajka MONCORGE Piene REINE BLANCHE RHONE-ALPES + 00' 00''
vlajka ostatní Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop