V Malopolsku životný deň Erika Bašku

13.6.2013, 21:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Dukla Trenčín - Trek má tesne pred Majstrovstvami Slovenska a Česka poriadne nabitý program. Pätica Tybor, Vyšňa, Gavenda, Mahďar a Kolář úspešne preteká v Srbsku a náš jediný kontinentálny tím postavil tím aj do Poľska, kde tieto dni prebiehajú preteky Okolo Malopolska, alebo Malopolski wyscig gorsky (UCI 2.2). Dukla tu štartuje v zložení Roman Broniš, Maroš Kováč, Matej Jurčo, Filip Taragel, Erik Baška, Mário Daško. Podujatie má tri etapy, prvú rovinatú a následne dve kopcovité. Večer pred pretekmi sa konalo tradičné kritérium, ktoré sa do pretekov nerátalo. Erik Baška v ňom obsadil štvrté miesto.
 
Preteky sa teda odohrávajú vo vojvodstve Malopolska, ktoré na juhu hraničí so Slovenskom a túto hranicu tvoria najmä pohoria Beskydy, Tatry, Pieniny a Ľubovnianska vrchovina. Malopolsko sa rozkladá približne od mesta Wadowice na západe až po Gorlice a Tarnów na východe a Miechow na severe. Centrom tohto regiónu je však Krakow, ktorý leží približne v jeho strede. V poľštine znie názov pretekov "Malopolski wyscig górsky", čo naznačuje, že sa nejedná o rovinatý kraj. Každú z etáp môžeme považovať za horskú. Nedajú sa síce očakávať také horské priesmyky ako poznáme z TV prenosov z Tour de France alebo Gira, ale veľmi zvlnený terén tohto regiónu často nahráva najmä jazdcom, ktorí sú zdatnejší v kopcoch.
 
 

 
 
3. ETAPA rovinatá ciel rovina Tilisarao > Terraz. Portezuelo 171 km víťaz: Samoilau
 
 
Záverečnú etapu v Malopolsku vyhral bieloruský cyklista Branislav Samoilau, ešte vlani jazdec Movistaru. V prvej väčšej skupine prišiel do cieľa Matej Jurčo, ostatní Slováci prvé husle nehrali. Nebola to etapa, ktorá by im mala vyhovovať.
 
Tento ročník pretekov v Malopolsku vyhral Lukasz Bodnar z Bank BGŽ, jedenáste miesto obsadil Matej Jurčo. Poľský záťah bol pre Duklu úspešný. Erik Baška dosiahol fantastické druhé miesto v prvej etape a šestica pretekárov sa dostala do formy pred Majstrovstvami SR a ČR v Dubnici.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka SAMOILAU Branislav RCOP - BIELORUSKO 3h 58' 15''
2. vlajka ZIELINSKI Kamil LAS VEGAS POWER DRINK + 00' 51''
3. vlajka SAPA Marcin BDC - MARCPOL TEAM + 01' 01''
11. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 01' 03''
vlajka ostatní Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK straty
 
 
 
 

 
 
2. ETAPA kopcovitá ciel rovina Niepołomice > Jodłownik  149 km víťaz: Bodnar
 
 
Na druhý deň Malopolska sa naši pretekári nepresadili. Veľmi náročná etapa mala v profile sedem stúpaní. Mladá zostava, resp. unavená z Okolo Slovenska, sa vpredu neukázala. Najvyššie, na 14. mieste prišiel do cieľa Matej Jurčo (+3:56), ktorý tak uchováva teoretickú šancu na najlepšiu desiatku podujatia. Roman Broniš v cieli stratil 4:22. Kováč po chorobe a traja dvadsaťtrojkári stratili väčšie množstvo času.
 
Víťazom etapy sa stal jazdec Bank BGŽ Lukasz Bodnar, ktorý celkovo preteky vyhral už v roku 2009. Celkové poradie sa zhoduje s výsledkami druhej etapy. Zajtra je na programe ďalšia náročná kopcovitá etapa, ktorou preteky skončia.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka BODNAR Lukasz BANK BGŽ 3h 58' 15''
2. vlajka CIESLIK Pawel BANK BGŽ + 00' 00''
3. vlajka HUDEČEK Jíří BAUKNECHT - AUTHOR + 01' 32''
14. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 03' 56''
vlajka ostatní Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK straty
 
 

 
 
1. ETAPA rovinatá ciel rovina Trzebinia > Miechów 152 km víťaz: Bolzan
 
 
Prvý deň v Malopolsku bol pre naše farby mimoriadne úspešný. Keďže to bola jediná rovinatá etapa, všetko na ňu vsadil Erik Baška. Pelotón mal záujem špurtovať, takže trojica pretekárov, ktorá sa dostala do úniku, nemala žiadnu šancu. Pád 1200 metrov pred cieľom Slovákov nezasiahol. 19-ročný pretekár, ktorý je prvý rok medzi mužmi, sa presadil v dojazde proti prokontinentálnemu CCC Polsatu a ďalším špičkovým európskym celkom. Nestačil iba na Taliana vo farbách Cycling Teamu Friuli Riccarda Bolzana. Erik zákonite okupuje druhé miesto v celkovom poradí, druhé v bodovacej súťaži a vedie súťaž U23.

Odchovanec CK EPIC Dohňany zaznamenal dosiaľ najväčší výsledok kariéry v etape na pretekoch UCI. Získal zároveň päť bodov do rebríčka UCI Europe Tour.
 
 
Erik Baška, cyklista Dukly Trenčín - Trek: "Traja ľudia vpredu si vypracovali náskok šiestich minút, ale najmä jazdci CCC Polsat a Bank BGZ to zlikvidovali. Cítil som sa dobre celú etapu, tak som sa maximálne sústredil na špurt. Tlačilo sa tam veľa silných tímov, snažil som sa jednotlivé vláčiky využiť a vyšla mi pozícia a aj špurt. Troška ma ma mrzí, že som nevyhral. Prehral som asi o pol metra. 50 metrov pred cieľom som bol ešte prvý. Ale prevláda skvelý pocit, že sa mi podaril výborný výsledok."
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY A CELKOVÉ PORADIE
1. vlajka BOLZAN Riccardo CYCLING TEAM FRIULI 3h 48' 47''
2. vlajka BAŠKA Erik DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
3. vlajka JANIACZYK Blažej BANK BGŽ + 00' 00''
vlajka ostatní Slováci DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
 
 
baska-erik-malopolsko-velka
Erik Baška v 1. etape Tour of Malopolska (foto: Filip Taragel)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop