Fantázia na Sibiu Tour! Maroš Kováč vyhral prológ

11.7.2013, 18:53 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V závere tohto týždňa bojuje tím Dukla Trenčín - Trek na dvoch frontoch. Dvadsaťtrojkári ladia formu na budúcotýždňové Majstrovstvá Európy v Česku na podujatí Czech Cycling Tour a pod vedením Jána Valacha sa pretekári Elite snažia v Rumunsku na prestížnych pretekoch Sibiu Tour vyššej kategórie 2.1. Podujatie je mimoriadne náročné. Až dve etapy končia na vrcholoch ťažkých stúpaní.
 
Do Rumunska cestovali Maroš Kováč, Matej Jurčo, Roman Broniš, Róbert Gavenda, Martin Mahďar, Patrik Tybor a Matej Vyšňa. Štartujú tu pod hlavičkou reprezentácie, keďže pôvodne mala byť Dukla doplnená Banskobystričanmi, ktorí však štartujú na pretekoch v karibskom Martiniku.
 
 

 
 
3. ETAPA 14.7. časovka + poletapa Sibiu > Sibiu víťaz: Schumacher
 
 
Posledný deň v Rumunsku priniesol individuálnu časovku na 11,4 km a rovinatú poletapu. Predpoludním vyhral časovku bývalý dopingový hriešnik Stefan Schumacher z Christina Watches. Najlepším Slovákom bol podľa očakávania Maroš Kováč na 20. mieste so stratou 44 sekúnd.
Popoludní ešte borcov čakala 138-kilometrová porcia s jedným náročným kopcom. Zvíťazil Mattia Gavazzi z Androni Giocattoli. Na trinástom mieste s dvojsekundovou stratou klasifikovali Mateja Jurča. Rodák z Popradu napokon obsadil veľmi slušné celkové dvadsiate miesto. Sibiu Tour 2013 vyhral Davide Rebellin z CCC Polsat.
 
 
 

 
 
2. ETAPA 13.7. horská ciel rovina Sibiu > Paltinis 183,8 km víťaz: Eibegger
 
 
Ďalšie vrchárske galapredstavenie ponúkla druhá etapa Sibiu Tour. Záverečné stúpanie na Paltinis zvládol najlepšie Rakušan Markus Eibegger, ktorý v prvej etape stratil, teda neohrozoval najlepších v celkovom poradí. Pár sekúnd za ním finišoval Davide Rebellin, líder pretekov.
Dukláci opäť nepatrili medzi najlepších. Takéto ťažké etapáky s brutálnymi cieľovými stúpaniami nikdy nejazdia, takže sa to nedá považovať za negatívne prekvapenie. Dnes najvyššie skončil opäť Matej Jurčo so stratou 2:55 na víťaza. V celkovom poradí mu patrí 23. pozícia. V záverečný deň pretekov sa pokúsi o etapový úspech opäť Maroš Kováč.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka EIBEGGER Markus TEAM GOURMETFEIN SIMPLON 4h 44' 47''
2. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 07''
3. vlajka PARRINELLO Antonio CRISTINA WATCHES - ONFONE + 00' 08''
33. vlajka JURČO Matej SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 02' 55''
vlajka ostatní Slováci SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA straty
 
 
 

 
 
1. ETAPA 12.7. horská ciel rovina Sibiu > Balea Lac 142,8 km víťaz: Rebellin
 
 
Druhý rumunský deň poriadne schladil všetkých zúčastnených mimo najlepších vrchárov. Záverečné stúpanie na Balea Lac ovládol Davide Rebellin z CCC Polsat, bývalý víťaz Paríž-Nice či Liége-Bastogne-Liége. Talian sa tiež ujal vedenia v celkovej klasifikácii. Druhý skončil Nór Frederik Willman so štvorsekundovým mankom. Cyklistom Dukly sa príliš nedarilo. Najvyššie skončil na 21. mieste Matej Jurčo so stratou 3:18. Víťaz prológu Maroš Kováč stratil na Rebellina jedenásť minút. Ostatní Slováci si pripísali väčšie straty. Róbert Gavenda etapu nedokončil. V sobotu je na programe ďalšia etapa s cieľom po stúpaní.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka REBELLIN Davide CCC SPRANDI POLKOWICE 5h 00' 00''
2. vlajka WILMANN Frederik CRISTINA WATCHES - ONFONE + 00' 04''
3. vlajka KVASINA Matija TEAM GOURMETFEIN SIMPLON + 00' 24''
21. vlajka JURČO Matej SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA + 03' 18''
vlajka ostatní Slováci SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA straty
DNF vlajka GAVENDA Róbert SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA odstúpenie
 
 
 

 
 
PROLÓG 11.7. indiv. čas. ciel rovina Sibiu > Sibiu 2,5 km víťaz: Kováč
 
 
Úvodný deň vyšiel Dukle nad očakávania. Valachovci vedeli, že Marošovi Kováčovi krátke prológy sedia, no v konkurencii najlepších kontinentálnych celkov a dvoch prokonti družstiev Androni-Giocattoli a CCC Polsat neočakávali zázraky. 36-ročný líder tímu nás však veľmi potešil a vo večernom prológu na 2,5 km časom 3:37 nedal konkurencii šancu. Rodák z Košíc zaznamenal piate víťazstvo Dukly v sezóne. Po štyroch triumfoch Michaela Kolářa konečne dosiahol víťazstvo aj niekto iný.
 
Podľa nášho názoru ide o prvé etapové víťazstvo cyklistu Dukly na pretekoch kategórie 2.1, teda od prečíslovania UCI zhruba pred šiestimi rokmi.
 
Presadili sa aj Róbert Gavenda s Patrikom Tyborom, ktorí obsadili deviate, resp. 12. miesto. Kováč sa zákonite obliekol do žltého dresu pre lídra pretekov. Získal navyše 24 UCI bodov, keďže za víťazstvo v etape na pretekoch 2.1 je až 16 UCI bodov a ďalších osem si pripíše za nosenie dresu lídra pretekov.
 
Zajtra je na programe veľmi náročná etapa, takmer podobná tej na Tour de France so stúpaním na Mont Ventoux v nedeľu. Cyklisti sa po 110-kilometrovej rovine v nadmorskej výške 500 metrov budú musieť vyšplhať na kopec Balea Lac vo výške 2040 m. n. m. Vlani túto etapu senzačne vyhral Martin Haring z CK Banská Bystrica. Vtedy to však ešte boli preteky 2.2.
 
 
Maroš Kováč: Pravdupovediac, iné umiestnenie ako do tretieho miesta som si nepripúšťal, keďže trať mi veľmi sedela. Bola technická, na 2500 metroch až s 15-timi zákrutami na kockách a s výkonnosťou, ktorú tento rok mám, som chcel vyhrať. Podarilo sa mi to a teším sa z toho ako malý chlapec. Už to chcelo po tých druhých a tretích miestach niečo vyhrať. Zajtra to bude veľmi veľmi ťažké. Musel by sa stať zázrak, aby som mal také nohy, že by som dokázal vyjsť hore do cieľa s najlepšími. Určite sa nevzdáme a budeme bojovať ako to u poriadnych slovenských chlapov má byť. Držte nám palce! Budeme to potrebovať!
 
 
VÝSLEDKY PROLÓGU
1. vlajka KOVÁČ Maroš SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA 03' 37''
2. vlajka BERTAZZO Omar ANDRONI GIOCATTOLI + 00' 01''
3. vlajka HELMIG Christian DIFFERDANGE SPORTFOOD + 00' 03''
vlajka ostatní Slováci SLOVENSKÁ REPREZENTÁCIA malé straty
 
 
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop