Po Chalupčíkovi skúšali v nedeľu únik Tybor s Jurčom

11.8.2013, 15:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V sobotu 10. a nedeľu 11. augusta cestovali cyklisti Dukly Trenčín Trek a CK EPIC Dohňany na tradičnú dvojicu poľských jednorazoviek Memorial Henryka Lasaka a Puchar Uzdrowisk Karpackich, obe v UCI kategórii 1.2.
 
Dukla do Poľska cestovala v zložení Erik Baška, Roman Broniš, Mário Daško, Matej Jurčo, Maroš Kováč, Ľuboš Malovec, Filip Taragel a Patrik Tybor. Martin Riška so sebou vzal všetkých šiestich chlapcov z EPICU, teda zostavu Ján Chalupčík, Marián Hruška, Juraj Kováčik, Matej Krajíček, Juraj Lajcha a Róbert Malík.
 
 

 
 
V nedeľu sa pelotón presunul o niekoľko desiatok kilometrov na východ a Puchar Uzdrowisk Karpackich (UCI 1.2) sa šiel na okruhu medzi Jedliczemi a Rymanówym Zdrojom. Naplánovaných bolo celkovo 173 súťažných kilometrov. Počasie borcom prialo, takže to bola pravá cyklistická bitka s veľkou prevahou domácich pretekárov.
 
Z víťazstva sa tešil známy cyklista CCC Polsat Adrian Honkisz, aktuálny vicemajster z domáceho šampionátu. Na stupni víťazov ho doplnil 22-ročný Čech Karel Hník z Etixx-Ihned a tímový kolega Jacek Morajko. Táto víťazná zostava vzišla z úniku osemnástich cyklistov, ktorá vystriedala neúspešnú snahu 23 ľudí (neskôr sme dostali informáciu, že tam bol Matej Jurčo) z prvej polovice pretekov. Zo Slovákov sa vo vydarenom druhom úniku nachádzal Patrik Tybor (Dukla Trenčín Trek). Pelotón nechcel do posledných chvíľ dopustiť triumf unikajúcim borcom, takže náskok bol minimálny. Dvadsať kilometrov pred cieľom sa čelná skupina prvý raz rozdelila a až do méty piatich kilometrov pred cieľom sa situácia menila. V tomto okamihu bolo jasné, že víťaz vzíde zo štvorice Mariusz Witecki (Bank BGŽ) a spomínaní Morajko, Honkisz, Hník. Najviac síl mal Honkisz a zapísal sa do histórie tohto podujatia ako pätnásty víťaz.
 
Tybor s Jurčom napokon finišovali v skupine od 11. miesta so stratou 3:33. Preteky dokončili ešte prvoročáci Lajcha, Malovec a Baška. Ostatní Slováci klasifikovaní neboli.
 
 
Patrik Tybor (Dukla Trenčín Trek): "Preteky boli veľmi ťažké, neustále sa nastupovalo a niekto bol v úniku. Najskôr sa podarilo dostať Matejovi Jurčovi do skupiny, potom sme ich dobehli. Bolo ťažké tipovať, čo presne sa podarí, čo nie. Nemal som šťastie a v rozhodujúcom ataku, kde bolo asi osem ľudí, som sa nenachádzal. Pred cieľom moju skupinu dostihla ďalšia a tam bol znova Matej. Došli sme teda spolu mimo najlepšej desiatky."
 
 
VÝSLEDKY DRUHEJ JEDNORAZOVKY (11. AUGUSTA)
1. vlajka HONKISZ Adrian CCC SPRANDI POLKOWICE 4h 27' 03''
2. vlajka HNÍK Karel ETIXX - IHNED  + 00' 21''
3. vlajka MORAJKO Jacek CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 21''
4. vlajka WITECKI Mariusz BANK BGŽ TEAM + 00' 21''
5. vlajka KONONENKO Michailo KOLSS CYCLING TEAM + 00' 31''
15. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK + 03' 33''
23. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 03' 33''
vlajka LAJCHA, MALOVEC, BAŠKA straty
vlajka ostatných 9 Slovákov odstúpenie
 
 

 
 
V sobotu bolo na programe 179 kilometrov na okruhoch so štartom aj cieľom v Suchej Beskidzke, teda iba pár kilometrov od našich hraníc na Orave. Počasie bolo narozdiel od predchádzajúcich horúcich dní daždivé a chladné.
 
chalupcik-jan-1Zvíťazil 20-ročný francúzsky talent Florian Senechal z tímu Etixx-Ihned, ktorý sa vlani už predstavil na niekoľkých pretekoch s jazdcami Omega Pharma - Quick-Step. Ťažil z úspešného úniku spolu s poľskou dvojicou Kamil Gradek (BDC Marcpol) a Pawel Cieslik (Bank BGŽ). Dlho sa v pôvodnom úniku pretekov ukazoval aj Matej Jurčo z Dukly, no jeho snaha bola spoločne s ďalšími kolegami v úniku zmarená a v druhej polovici pretekov sa vytvorila nová skupina so Senechalom a od nás s Jánom Chalupčíkom.
 
Skupiny sa trhali, napokon prišli do cieľa vpredu spoločne iba Senechal s Gradekom a Cieslikom. V posledne skupine, ktorá vzišla z pôvodného úniku, finišoval prvý Slovák, a to spomínaný Ján Chalupčík z CK EPIC Dohňany, ktorého klasifikovali na desiatom mieste a stratou 3:10. Pripomíname, že UCI body bralo prvých osem v cieli. Pre druhoročáka medzi mužmi je to kariérne maximum. Ostatní Slováci prišli do cieľa v pelotóne so stratou 4:15.
 
 
Ján Chalupčík (CK EPIC Dohňany): "Po štarte bolo zopár únikov, ale všetky sa nakoniec došli. Potom sa okolo 90. kilometra vytvoril úspešný únik. Bol som v pravú chvíľu na pravom mieste, tak som to skúsil. Bolo nás tam asi šestnásť a pelotón sa upokojil. Dve kolá pred cieľom sa začalo taktizovať a stále niekto nastupoval, pretože sme už mali náskok cež šesť minút a niektoré tímy mali vpredu viac ľudí. Pár aj odpadlo. Napokon nám ušlo osem jazdcov, ja som už nemal dostatok síl. Bol som rád, že som zostal aspoň s dvoma pretekármi za nimi a vydržalo nám to pred pelotónom až do cieľa. Som veľmi rád za desiate miesto. Dnes sa mi išlo celkom dobre."
 
 
VÝSLEDKY PRVEJ JEDNORAZOVKY (10. AUGUSTA)
1. vlajka SENECHAL Florian ETIXX - IHNED 4h 14' 53''
2. vlajka GRADEK Kamil BDC MARCPOL TEAM + 00' 00''
3. vlajka CIESLIK Pawel BANK BGŽ TEAM + 00' 00''
4. vlajka OWSIAN Lukasz CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 36''
5. vlajka ČERNÝ Josef CCC SPRANDI POLKOWICE + 00' 36''
10. vlajka CHALUPČÍK Ján CK EPIC DOHŇANY + 03' 10''
vlajka ostatných 13 Slovákov DUKLA TRENČÍN + CK EPIC + 04' 15''
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop