V záverečnej etape Baltic Chain Tour 8. miesto Bašku

21.8.2013, 11:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Baltic Chain Tour je nový cyklistický projekt pobaltských krajín, ktoré takto ukazujú záujem o svetovú cyklistiku. Organizátori prvé dva roky začínajú na úrovni etapových pretekov UCI 2.2, no v budúcnosti živia nádej postupu do vyšších kategórií.
 
Druhý ročník podujatia od 19. do 25. augusta atakoval svetový unikát. Pre rok 2013 zaradili organizátori do programu aj Fínsko a zo severskej krajiny sa postupne presunuli cez Estónsko a Lotyšsko až do Litvy. Súčasťou týždňového etapáku v štyroch krajinách bol teda aj presun trajektom a voľný deň. Všetkých šesť etáp má rovinatý až zvlnený charakter, veľmi podobný belgickým klasikám.
 
Netradičných pretekov sa zúčastnilo aj sexteto Dukly Trenčín Trek. Čerstvý štyridsiatnik Ján Valach poslal na severovýchod Európy Maroša Kováča, Patrika Tybora, Mateja Jurča, Erika Bašku, Mária Daška a Ľuboša Malovca. Bola to zostava s prívlastkom majstrovská, keďže sa možno všetci o mesiac predstavia na MS v Taliansku. Ich konkurentmi boli najsilnejšie celky z východu a severu starého kontinentu. Prišli aj Turci, Azerbajdžanci či Poliaci. Najsilnejšou zostavou disponovala tradične Itera-Kaťuša. Najzvučnejším menom na štartovej listine bol Tomas Vaitkus z Orica-GreenEdge, ktorý tu mohol  štartovať v drese reprezentácie Litvy.
 
Slovensko malo zastúpenie aj v podobe hlavného rozhodcu pretekov. Milan Dvorščík, náš jediný rozhodca UCI, sa na atraktívne a netradičné podujatie tešil.
 
 
CELKOVÉ PORADIE
1. vlajka WALSLEBEN Philipp BKCP - POWERPLUS 22h 29' 29''
2. vlajka SAVITSKIJ Ivan REPREZENTÁCIA RUSKA + 00' 02''
3. SAVICKAS Zydrunas REPREZENTÁCIA LITVY + 00' 25''
4. vlajka BEKMANIS Indulis ALPHA BALTIC + 00' 32''
5. vlajka MANDRI Rene PELOTON ESTONIA + 00' 39''
31. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK + 11' 12''
41. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 12' 20''
48. vlajka BAŠKA Erik
DUKLA TRENČÍN - TREK + 16' 26''
60. vlajka MALOVEC Ľuboš DUKLA TRENČÍN - TREK + 20' 43''
 
 
 

 
 
6. ETAPA 25.8. rovinatá ciel rovina Utena > Vilnius 152 km víťaz: Smirnovs
 
 
Posledná etapa Baltic Chain Tour bola klasickou derniérou. Po štarte v Utene a nájazde na okruh okolo Vilniusu sa pelotón už pohyboval iba v hlavnom meste Litvy. Cyklistov nečakali žiadne stúpania.
 
Opäť sa celý deň útočilo, ale žiadna skupina nebola schopná natrvalo odísť pelotónu. Slováci sa neobajvili v žiadnej skupine s náskokom. Zaujímavosťou bol únik jediného pretekára Silvera Schultza, ktorého pustili na viac ako tri minúty, no po dvadsiatich minútach Estónec s nemeckým menom nemal síl ďalej sám upaľovať päťdesiatkou a pelotón ho pohltil. Stále to však nechcel vzdať a pokúšal sa ujsť ešte niekoľkokrát.
 
40 kilometrov pred cieľom celých pretekov prišla informácia o odstúpení víťaza štvrtej etapy Patrika Tybora. Po pretekoch sa to zmenilo. Ako DNF napokon rozhodcovia označili Maroša Kováča. Do jedného z posledných atakov sa zapojil aj Matej Jurčo. Nebol úspešný, a tak to skúšal znova.
 
Záver patril klasickému špurtu a víťazstvu Andrisa Smirnovsa z lotyšského Rietumu-Delfin. Do finiša sa zapojil aj Erik Baška. Bolo z toho umiestnenie na slušnej ôsmej pozícii.
 
Z celkového víťazstva sa radoval Philipp Walsleben (BKCP Powerplus) pred Rusom Savitckim. Za ním sa zoradili jazdci z usporiadateľských krajín Litovec Savickas, Lotyš Bermanis a Estónec Mandri. Na 31. mieste kvôli nešťastnej sobote evidujeme Patrika Tybora. Slováci sa môžu domov vrátiť so zdvihnutými hlavami. Tybor s Jurčom predviedli konštantne dobré výkony a prvoročáci medzi mužmi ukázali, že ani na MS nemusia ísť bez sebavedomia. Majú ešte mesiac na doladenie formy.
 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY
1. vlajka SMIRNOVS Andris RIETUMU - DELFIN 3h 15' 10''
2. vlajka LEIEPINS Emils ALPHA BALTIC + 00' 00''
3. vlajka METLUŠENKO Jurij TORKU SEKERSPOR + 00' 00''
8. vlajka BAŠKA Erik
DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
vlajka JURČO, MALOVEC, TYBOR
DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
DNF vlajka KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN - TREK odstúpenie
 
 
 

 
 
5. ETAPA 24.8. rovinatá ciel rovina Panevezys > Utena 154 km víťaz: Räim
 
 
Po dni voľna, ktorý naši kontinentálni cyklisti zažujú tak raz za dve sezóny, pokračovala Baltic Chain Tour už záverečnými dvoma dňami v Litve, teda u hlavných organizátorov.
 
Sobotňajšiu piatu etapu sužovalo chladné počasie a silný vietor. Od úvodu nechceli nechať nič na náhodu naši skúsení borci z Dukly. V prvomr reálnom úniku sa objavili Patrik Tybor aj Maroš Kováč, ktorý tu začína ladiť formu na MS a na celkové poradie sa nesústredil. Tento nádejný únik sa nepodaril a medzi tým terezín masívne rozdeľoval pelotón. Ak k tomu prirátame priemernú rýchlosť opäť okolo 50 km/h, bol to hotový boj o prežitie.
 
Nachvíľu sa pred pelotónom zjavila dvojica Erik Baška - Tomas Vaitkus (Orica GreenEdge, tu repre. Litvy), no ani tá nemala šancu. Potom nastala veľmi nepriaznivá situácia pre našich. Vpredu sa objavila 29-členná skupina bez Slovákov, no našťastie, nebol tam ani líder pretekov Fín Paajanen, takže jeho tím potreboval ťahať.

Druhá polovica etapy hrala prudko proti našim. Náskok sa zväčšoval a pelotón bol mimoriadne oslabený. Veľká časť z neho už bola vplyvom vetra a vysokej rýchlosti vzadu a stále sa prerieďoval. Napokon tam zostalo menej ľudí než v úniku.
 
Z víťazstva sa tešil Estónec Mihkel Räim z tímu SJK Viiking, ktorý vyhral špurt členej skupiny. Do žltého dresu sa prezliekol Philipp Walsleben (BKCP Powerplus), ktorý bol pred dnešným dňom druhý. Najhoršie dopadla etapa pre Paajanena a nášho Tybora, ktorí vpredu neboli. Všetci naši Slováci šli v celkovom poradí výrazne dole. Tak ako vo štvrtok našim všetko vyšlo, dnes úplne naopak. Aj takáto vie byť cyklistika.
 
Prvá časť pelotónu s Tyborom, Jurčom a Baškom finišovala so stratou 10:51, Malovec s Kováčom stratili 19:02. Mário Daško prišiel do cieľa v poslednej desaťčlennej skupine a stratou 23:08, ktorá bola za limitom, a tak 19-ročný pretekár už v nedeľu nenastúpi.
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. vlajka RAIM Mihkel SJK VIIKING 3h 24' 25''
2. vlajka PAPOK Siarhei REPREZENTÁCIA BIELORUSKA + 00' 00''
3. vlajka POKIDOV Maxim ITERA - KAŤUŠA + 00' 00''
vlajka JURČO, BAŠKA, TYBOR DUKLA TRENČÍN - TREK + 10' 51''
vlajka MALOVEC, KOVÁČ DUKLA TRENČÍN - TREK + 19' 02''
OTL vlajka DAŠKO Mário DUKLA TRENČÍN - TREK limit
 
 
 

 
 
4. ETAPA 22.8. zvlnená ciel rovina Smiltene > Sigulda 179 km víťaz: Tybor
 

Vo štvrtok čakal jazdcov okruh okolo mesta Sigulda. Cyklisti ho prešli trikrát a posledný kilometer bol v prudkom stúpaní. Celý deň sa bojovalo na ostrie noža, priemerná rýchlosť etapy sa pohybovala takmer na hranici 50 km/h, čo je výrazne viac než zvykne v takýchto etapách predvádzať pelotón na pretekoch World Tour.
 
Prvých sto kilometrov sa žiadny únik nepodaril, neskôr sa v 27-člennej skupine vpredu ukázal náš Patrik Tybor. Tento pokus bol zmarený a skúšal to pre zmenu jeho kolega z Dukly Matej Jurčo. Predviedol sa aj Ľuboš Malovec tretím miestom na vrchárskej prémii v polovici etapy.

Až posledných 25 kilometrov pred cieľom sa vytvorila víťazná skupina sedemnástich ľudí, kde sme mali opäť zastúpenie v podobe Patrika Tybora. Dubničan si všetky sily šetril na záver, nič neskúšal a v krátkom cieľovom kopci to rozbalil naplno. Nikto mu nestačil a 25-ročný Slovák získal druhé víťazstvo v kariére štýlom Purita Rodrígueza. "Sajfovi" blahoželáme! Prvý triumf si člen širšej nominácie na MS 2013 vybojoval na dnes už neexistujúcich pretekoch Grand Prix Bradlo ešte v roku 2009.
 
Druhým najlepším Slovákom bol dnes Matej Jurčo na 19. mieste so stratou 57 sekúnd v prvej väčšej skupine za potrhaným únikom. V druhej partii so stratou 1:09 došiel Ľuboš Malovec. Po nešťastnej časti sezóny so zraneniami, chorobami a dlhom súťažnom výpadku úctyhodný výsledok. Daško s Baškom a Kováčom stratili cez päť minút.
 
Paťo dnes získal na druhého (Savitskij) a tretieho (Paajanen) v cieli päť, resp. desať sekúnd a tiež desať bofinikačných. Samozrejme, polepšil si tak aj v celkovom poradí a do sobotňajšej predposlednej etapy (zajtra je deň voľna) odštartuje ako štvrtý muž celkového poradia so stratou 26 sekúnd na vedúceho Fína Paava Paajanena z tímu Differdange - Losch. Všetko v súboroch pod krátkymi výsledkami.
 
 
Patrik Tybor (Dukla Trenčín Trek): "Dnes som sa cítil veľmi dobre. Už v predchádzajúcej etape som bol v úniku, asi som sa dobre rozcvičil. Od štartu sa šlo obrovské tempo, nedalo sa ujsť. Potom sa vytvorila taká skupina s takmer tridsiatimi ľuďmi, kde som bol. Mali sme aj 1:30 náskoku, ale balík nás dobehol. Myslel som si, že sa možno trochu poľaví, ale absolútne nič. Šlo sa ďalej päťdesiatkou.
Tak sa nám podarilo sedemnástim odskočiť, dobre sme spolupracovali a stále som nemal žiadnu krízu, tak som si veril. Na konci bol kilometrový kopec. Na papieri mal 11 %, ale to bolo asi maximum. Tipujem to na osem percent v priemere. Tesne pred kopcom nám ušli nejakí ľudia, ale bol som pokojný a kopec som šiel nadoraz. Postupne som všetkých predbiehal. Keď som pár metrov pred cieľom dobehol Rusa, ktorý potom skončil druhý, a videl som, že nemá na to, nastúpil som mu a nakoniec z toho bolo päť sekúnd. Som veľmi šťastný. Škoda, že nebolo v etape viac kopcov, mohli sa urobiť väčšie časové odstupy.
Zajtra je deň voľna, takže bude vo vynikajúcej atmosfére. Uvidíme, čo prinesú posledné dva dni. V takýchto rovinách rozhoduje aj šťastie a vietor. V celkovom poradí sú predomnou traja vyrovnaní ľudia, tak uvidíme, čo vymyslia ich tímy. Budeme robiť všetko pre to, aby som ostal vysoko.
Či som si vybojoval miestenku na MS? Vôbec sa k tomu neviem vyjadriť. Ja o tom nerozhodujem. Je to na tréneroch a ďalších mojich výkonoch. MS sú až o mesiac. Určite by som na nich rád štartoval po prvý raz medzi Elite."
 
 
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. vlajka TYBOR Patrik DUKLA TRENČÍN - TREK 3h 52' 24''
2. vlajka SAVITSKIJ Ivan RUSVELO + 00' 05''
3. vlajka PAAJANEN Paavo DIFFERDANGE - LOSCH + 00' 10''
19. vlajka JURČO Matej DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 57''
30. vlajka MALOVEC Ľuboš DUKLA TRENČÍN - TREK + 01' 09''
vlajka DAŠKO Mário, BAŠKA Erik DUKLA TRENČÍN - TREK + 05' 07''
97. vlajka KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN - TREK + 05' 40''
 
 
 

 
 
3. ETAPA 21.8. zvlnená ciel rovina Viljandi > Otepää  183 km víťaz: Sazanov
 
 
Tretí deň na severe Európy bol opäť zaujímavý. Na 183 kilometroch sa tvrdo bojovalo. Víťaz vzišiel z klasického špurtu pelotónu a stal sa ním Andrej Sazanov v drese reprezentácie Ruska. Veľká šprintérska nádej Rusov si vo veku 19-tich rokov pripísala prvé víťazstvo medzi mužmi. Na druhej pozícii finišoval včerajší víťaz Marcel Meisen a pomyselný bronz vybojoval Estónec Martin Laas. Našim špurt nevyšiel, najvyššie skončil Ľuboš Malovec, no až na 18. mieste. Všetci Slováci finišovali v pelotóne bez straty.
 
Do žltého sa dostal vďaka bonifikáciám Marcel Meisen (BKCP - Powerplus) o sekundu pred Poliakom Mateuszom Komarom (BDC Marcpol). Maroš Kováč je 27. so stratou 31 sekúnd. Všetci Slováci sú v prvej polovici priebežného poradia.
 
Veľmi dlho sa nevedel zrodiť klasický únik dňa. Mnohé pokusy nevyšli, no našťastie sa v nich neobjavili Slováci, a tak zbytočne sily nevyčerpali. Až po 65 kilometroch sa vpredu usalašili piati borci aj s Patrikom Tyborom z Dukly (tu oficiálne v drese reprezentácie SR). Dubničan mal pri sebe Litovca, Lotyša, Nemca a Turka. Náskok šiel na maximálnu hranicu 3:45, no potom už iba klesal. Slovák sa príliš do boja o prémie nemiešal, bodoval iba tretím miestom na jednej rýchlostnej. Keď to už vyzeralo zle, Patrik úniku nastúpil a pelotón ho 15 km pred páskou pohltil až ako posledného. Následné ataky úspešné neboli a etapa vyvrcholila špurtom.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka SAZANOV Andrej REPREZENTÁCIA RUSKA 3h 53' 12''
2. vlajka MEISEN Marcel BKCP - POWERPLUS + 00' 00''
3. vlajka LAAS Martin SJK VIIKING + 00' 00''
18. vlajka MALOVEC Ľuboš DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 00''
vlajka JURČO, BAŠKA, KOVÁČ, TYBOR, DAŠKO + 00' 00''
 
 

 
 
2. ETAPA 20.8. rovinatá ciel rovina Tallinn > Viljandi 187 km víťaz: Meisen
 
 
V pondelok večer sa konvoj pretekov presunul trajektom z Fínska do Estónska, aby mohol na druhý deň odjazdiť etapu z hlavného mesta Tallinnu do Vijandi. Bolo to 187 rovinatých kilometrov, no v závere číhal na pretekárov krátky a prudký kopec. Najviac síl mal opäť Nemec a opäť z tímu BKCP - Powerplus, no tentoraz Marcel Meisen.
 
Pelotón, podobne ako v prvej etape, prišiel do cieľa potrhaný, v utorok o čosi viac. Prvým Slovákom v cieli bol skúsený Maroš Kováč so stratou 15 sekúnd. Opäť sa ukázali aj mladíci Baška s Malovcom s mankom 22, resp. 26 sekúnd. Daško bol pre zmenu dnes najhorší, no stratil iba 39 sekúnd.
 
Do vedenia pretekov sa dostal Švéd Marcus Figlum-Karlsson. Všetci Slováci sa zatiaľ zmestili do straty 41 sekúnd a najhorší Malovec je na 56. priečke, takže všetko je otvorené.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. vlajka MEISEN Marcel BKCP - POWERPLUS 4h 22' 40''
2. vlajka VAN DER POEL David BKCP - POWERPLUS + 00' 00''
3. vlajka BERTILSSON Christian TEAM PEOPLE4YOU + 00' 00''
19. vlajka KOVÁČ Maroš DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 15''
28. vlajka BAŠKA Erik DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 22''
vlajka MALOVEC, TYBOR, JURČO DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 26''
39. vlajka DAŠKO Mário DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 39''
 
 
 

 
 
1. ETAPA 19.8. zvlnená ciel rovina Lahti > Lahti 169 km v.: Walseleben
 
 
Prvý a jediný deň vo Fínsku sa niesol v očakávaní krátkeho a prudkého kopca tesne pred vstupom do cieľového mesta Lahti. Tam sa očakával trhací kalendár v pelotóne. Predpoklady sa naplnili a 120-členné štartové pole sa pekne podelilo. Zvíťazil Philipp Walsleben na ceste z menej známeho belgického kontinentálneho celku BKCP - Powerplus, ktorý sa však sústredí najmä na cyklokros. Veď majú vo svojich radách dvojnásobného majstra sveta a večného súpera Zdeněka Štybara Nielsa Alberta. Samotný Belgičan tiež štartuje na Baltic Chain Tour. Walsleben vyhral o dve skundy pred Nemcom Lucasom Lisom.
 
Prvým Slovákom v cieli bol trocha prekvapujúco Mário Daško so stratou ôsmich sekúnd na štrnástom mieste. V skupine so stratou pätnástich sekúnd sa v cieli ukázal Erik Baška. Ostatným cyklistom Dukly rozhodcovia udelili stratu 19 sekúnd, teda môžeme povedať, že do cieľa prišiel natiahnutý pelotón.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka WALSLEBEN Philipp BKCP - POWERPLUS 3h 42' 36''
2. vlajka LIS Lucas RAD NET ROSE TEAM + 00' 02''
3. vlajka JAKIN Alo REPREZENTÁCIA ESTÓNSKA + 00' 02''
14. vlajka DAŠKO Mário DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 08''
24. vlajka BAŠKA Erik DUKLA TRENČÍN - TREK + 00' 15''
vlajka JURČO, TYBOR, KOVÁČ, MALOVEC + 00' 19''
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop