Tereza Medveďová: Na cyklistike ma baví všetko

8.1.2014, 23:00 | Slovensko a Slováci | Rastislav Boris

Tereza Medveďová (17) patrí k najväčším ženským cyklistickým zjavom v histórii slovenskej cyklistiky. Na Majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike 2013 prekvapila šiestym miestom. Venuje sa aj cyklokrosu a horskej cyklistike.

 

 

Tento rok si ako juniorka prvýkrát absolvovala veľké podujatia ako majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike. Ako si to vnímala?

 

Naozaj to boli pre mňa prvé veľké podujatia a všetko bolo pre mňa nové. Predtým som sa ako kadetka nezúčastnila žiadneho veľkého podujatia na ceste. Vôbec som nevedela, čo mám vlastne čakať. Najmä majstrovstvá Európy, ktoré som išla skôr, boli pre mňa dosť chaotické a pre veľké horúčavy aj náročné. Našťastie, organizácia a starostlivosť o súťažiacich boli pri oboch podujatiach na výbornej úrovni. Navyše ME mi pomohli a trošku lepšie som spoznala aj konkurenciu. Potom som aspoň približne vedela, čo ma asi na MS čaká.

 

 

Počas Majstrovstiev sveta vo Florencii Slovákov najviac prekvapilo práve tvoje šieste miesto v kategórii junioriek v pretekoch s hromadným štartom. Čo pre teba tento výsledok znamená? 

 

Ešte stále mi to nedošlo, že som skončila šiesta (smiech). Samozrejme, som z toho veľmi šťastná a vážim si to. Na druhej strane je to len prvý rok v kategórii junioriek a len jeden vydarený deň. Budem sa snažiť, aby bolo takých výsledkov viac, aby sme sa mohli tešiť (široký úsmev).

 

 

Čo bolo pre zisk tohto šiesteho miesta kľúčové? Čo je podľa teba pri takýchto veľkých jednorazových pretekoch dôležité?

 

Najdôležitejšie je dávať si pozor, stále sa sústrediť, vyhýbať sa pádom a tiež vyhýbať sa agresívnym jazdcom. A potom treba vydržať v ťažkých pasážach, zvládnuť krízy. Potom to už ide.

 

 

medvedova-ms-2013Okrem cestnej cyklistiky sa stále venuješ aj horskej cyklistike a cyklokrosu. V akom pomere si jazdila v roku 2013?

 

Najmenej som sa venovala horskej cyklistike. Vlastne som na to ani špeciálne netrénovala. V zahraničí som nebola na žiadných pretekoch. Išla som iba pár domácich podujatí na Slovensku. Cez leto som sa najviac venovala ceste a na jeseň zase cyklokrosu. Ale bola som len na dvoch pretekoch svetového pohára v cyklokrose. Celkovo som tento rok najviac jazdila na ceste.

 

 

Ktorá z týchto disciplín ti najviac sedí a ktorá ťa najviac láka?

 

Doteraz ma najviac lákal cyklokros, ale tento rok mi ešte viac ulahodila cesta. Mám rada obe tieto disciplíny.

 

 

Zapáčila sa ti cestná cyklistika aj preto, že je to predsa len kráľovská disciplína? Je v nej najviac konkurencie, podujatí, prestíže aj financií?

 

Určite je to aj preto. Ľudia si celkovo viac všímajú cestnú cyklistiku, ktorá je najznámejšia. Nielen na Slovensku, ale celkovo vo svete. To by mal byť vrchol.

 

 

Zatiaľ teda stále spájaš cestu s cyklokrosom, takže sa ti predlžuje pretekársky kalendár. Ako zvládaš únavu a výber medzi pretekmi? Rozmýšľala si už nad budúcnosťou a prípadným výberom iba jednej z disciplín?

 

Teraz som neabsolvovala vianočné cyklokrosové turné viac-menej práve preto, že som unavená a potrebujem oddych, aby som už v januári mohla začať so sústredeniami a mohla trénovať na cestu. Na druhej strane bolo fajn, že som niečo do decembra robila. Zatiaľ by som rada kombinovala cestu a cyklokros, kým sa to dá. Uvidím, ako sa to vyvinie. Neviem teraz presne predvídať budúcnosť.

 

 

medvedova-cyklokros-2013Približne pred dvoma rokmi si v rozhovore pre Talenty-info.sk označila ako tvoju slabinu zjazdy. Stále to platí? Si v zjazdoch opatrná?

 

Stále to platí, ale skôr v horskej cyklistike, na ceste až tak nie. Tam som sa už odvážila ísť v zjazdoch aj rýchlejšie. Určite mi pomohla práve horská cyklistika. Momentálne by som najradšej potrénovala jazdu v kopcoch, pretože väčšina cestných pretekov obsahuje kopce a vrchári sú jednoducho najlepší.

 

 

Tvojim vzorom je slávna všestranná cyklistka Marianne Vos, ktorá už získala aspoň jeden titul majsterky sveta na ceste, v cyklokrose aj na dráhe. Prečo ju máš rada? Čo na nej uznávaš a obdivuješ?

 

Páči sa mi to, ako je do cyklistiky naozaj "zažratá“ (smiech). To sa málokedy vidí. Stále trénuje a dokáže sa každý rok zlepšovať. Vyberá si preteky vo všetkých troch disciplínach, kam chce ísť. Stále dokáže byť najlepšia a držať si túto pozíciu. To je niečo neuveriteľné. Páči sa mi aj jej štýl jazdy, to ako sedí na bicykli. 

 

 

A čo teba baví na cyklistike? Prečo sa jej venuješ?

 

Na cyklistike mám rada asi všetko. Baví ma, keď sa môžem prekonávať a celkovo sa mi páči tá voľnosť a sloboda. Vďaka cyklistike môžem cestovať a spoznala som veľa ľudí. Získala som veľa nových kamarátov a množstvo skúseností.

 

 

Aké ciele si dávaš do roka 2014 a načo sa tešíš? Pociťuješ nevýhodu slovenskej cyklistiky v tom, že má menej pretekov a cyklistov?

 

Určite by som chcela s reprezentáciou absolvovať čo najviac pretekov v cestnej cyklistike. Pokúsim sa dosiahnuť ďalšie dobré výsledky a celkovo sa na ďalšiu sezónu veľmi teším. A áno, určite je to nevýhoda slovenskej cyklistiky, sme len tri alebo štyri juniorky. Na druhej strane sa aspoň dobre poznáme a máme kamarátske vzťahy.

 

 

Čo ešte musíš urobiť preto, aby si sa stala profesionálnou cyklistkou?

 

Musím toho urobiť ešte veľmi veľa. Každopádne, chcem dosiahnuť ďalšie úspechy a zbierať cenné skúsenosti. Zatiaľ sú výsledky dobré, ale k profesionalite mám ešte veľmi ďaleko.

 

 

medvedova-podbr-podium-velka

Medveďová na pódiu cyklokrosárskych pretekov C1 v Udiči 2013 (foto: J. Maliňák)

 

 

Odkaz na profil Terezy Medveďovej na Talenty-Info tu

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop