Predstavujeme Detskú Tour Petra Sagana

15.3.2014, 23:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V roku 2014 sa na Slovensku spúšťa nová cyklistická súťaž pre deti a mládež s názvom Detská Tour Petra Sagana. Bude to séria pretekov na horských bicykloch. Ak máte doma ratolesť od dvoch-troch do šestnástich rokov, môžete ju prihlásiť na ktorýkoľvek zo zatiaľ potvrdených siedmich podujatí, ktoré sa uskutočnia od apríla do septembra.
 
"Posledné roky, najmä počas Tour de France, zažívame veľkú eufóriu. Sám po cestách vidím množstvo detí v zelených dresoch, tričkách či hoci aj šiltovkách, čo hovorí o veľkej Saganománii. Zároveň sa sťažujeme na malú základňu detí v kluboch či slabú konkurenciu v Slovenskom pohári. V hlave sa mi zrodila myšlienka, aby sme to zmenili, dali šancu zapretekať si čo najväčšiemu množstvu detí v príťažlivých podmienkach dobrej súťaže. Chceme sa zamerať na také, ktoré ešte možno nerozmýšľali, že sa dajú na systematickejší tréning, sú na to primladé, alebo nemajú po ruke klub, ktorý by sa im venoval. Chceme urobiť deťom radosť, aby si zasúťažili, veď bicyklovanie je zábava," povedal nám o Detskej Tour Petra Sagana riaditeľ Peter Zánický.
 
V prvom ročníku 2014 sa chystá minimálne týchto sedem podujatí:
12. apríla: Svätý Jur
17. mája: Dolná Maríková / Považská Bystrica
24. mája: Bratislava
15. júna: Nižné Kamence / Terchová
02. augusta: Málinec / Lučenec
09. augusta: Svit
13. septembra: Hrabušic / Poprad
 
Dieťa môže absolvovať jeden aj všetky štarty. Bude sa tiež zostavovať celkové hodnotenie podľa bodov na jednotlivých pretekoch a na konci roka spoznáme víťaza Tour. To ale nie je pointa súťaže. Zánický hovorí, že najdôležitejšie je stráviť príjemnú sobotu na bicykli so svojimi rovesníkmi. Výkonnostné hľadisko nie je prvoradé.
 
Organizátori sa snažili Detskú Tour pripojiť k už existujúcicm a populárnym podujatiam cyklomaratónu, aby si mohli zapretekať rodičia aj deti vo svojich kategóriách a účasť bola čo najvyššia. Pre návštevníkov bude vždy pripravený aj kultúrny program. Štartovné stojí symbolické jedno euro.
 
Jednotlivé kolá sa budú odlišovať aj terénom, na ktorom sa uskutočnia. Niekde to bude na námesti alebo ihrisku. Inde v teréne, v lese.
 
"Chceme, aby si deti trocha privoňali atmosféru pretekov. Možno sa to niektorým zapáči a začnú sa cyklistike venovať. Veď koniec-koncov, aj Petra Sagana sme našli na takýchto pretekoch horských bicyklov," pripomenul Zánický.
 
Samotný Peter Sagan túto iniciatívu podporuje, veď nesie jeho meno. Aj to má byť motiváciou pre deti, pretože každý účastník dostane na pamiatku svoje štartové číslo s logom súťaže aj Petrom podpísaný diplom. Tí najlepší poháre či medaily. Obaja Saganovci prisľúbili osobnú účasť na pretekoch, keď im to bude časový harmonogram dovoľovať.
 
Zánický v lete pripravuje aj cyklo Kemp Petra Sagana, ktorý je určtený pre chlapcov a dievčatá od 10 do 16 rokov. Organizátori akciu opisujú ako "celodenný program v krásnej prírode Malej Fatry značenými cyklochodníkmi. Ako sa zlepšiť v jazde do kopca? Ako zjazdovať v teréne? a veľa ďalších "malých" tajomstiev cyklistiky odhalíme počas tohto kempu. Chystajú sa aj večerné prednášky o športovom stravovaní, zlepšovaní kondície a deti si tiež pozrú prezentáciu o začiatkoch Petra Sagana."
 
 
Všetky potrebné informácie o Detskej Tour Petra Sagana nájdete tu:
Oficiálnej stránka: Detskatour.sk
Podstránka: Cyklo Kemp
Facebook: Fan Page
 
Cycling-Info.sk je mediálnym a reklamným partnerom súťaže.
 
 
detska-tour-obrazok
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop