Pätnásť slovenských kuriérov čaká šesť ťažkých dní v krajinách V4

26.4.2014, 13:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
V utorok štartuje ďalší ročník podujatia, ktoré je výkladnou skriňou kategórie do 23 rokov. Karpatské preteky kuriérov (2.2U) privítajú viac ako 180 pretekárov z neuveriteľných 39 tímov, čo je dlhoročný rekord UCI. Spôsobené je to najmä tým, že sa organizátori rozhodli znížiť počet pretekárov v jednotlivých družstvách na päť. Nebudú chýbať ani tri slovenské celky. Na poslednú chvíľu sa podarilo miestenku získať aj Dukle Trenčín Trek.
 
 
Štyri krajiny, zvlnené etapy a rozdielová časovka
 
Špecifikom ročníka 2014 bude aj trasa šiestich etáp, ktoré prechádzajú cez štyri krajiny. To je tiež tohtoročné maximum pretekov UCI. Štartuje sa v maďarskom Veszpreme, pokračuje čisto našou etapou z Nitry do Považskej Bystrice a odtiaľ sa konvoj presunie do Čiech. Tam absolvujú pretekári časovku na 30 kilometrov a vrátia sa na Slovensko. V Starej Bystrici na Kysuciach odštartuje štvrtá etapa a cez Oravu sa pelotón presunie do Poľska, kde piatou a šiestou etapou cez víkend preteky vyvrcholia. Posledné ročníky mali iba päť etáp, tento rok sa to najmä kvôli pridaniu Maďarska a Čiech zmenilo.
 
Etapy budú ľahšie ako v minulosti. Žiadna nemá viac ako 160 kilometrov, dve ledva presiahli stovku. Dôležitý je ale ich profil. Zmizli stúpania s vrcholmi cez osemsto metrov nad morom a na programe nie je žiadny cieľový či kráľovský kopec ako Kohútka v posledných rokoch. Namiesto prológu sa bude jazdiť časovka. Tá by teba mala byť tou rozdielovou disciplínou. Tridsať kilometrov vo veľmi zvlnenom a otvorenom teréne na Morave bez špeciálov preverí tempárske schopnosti štartujúcich a zrejme rozhodne o víťazovi.
 
 
Dukla chce obhájiť fantastický vlaňajšok
 
baska-erik-ms-2013Pred rokom sa cyklistom Dukly Trenčín Trek podarilo obsadiť piate, deviate a dvanáste miesto v celkovom poradí. Michael Kolář vyhral etapu, Erik Baška šprintérsku súťaž. Trenčania sa už nemôžu spoľahnúť na rýchlostné schopnosti Kolářa, no celú jar obetovali pre tieto preteky a nemienia ustúpiť z pozícií. "Chlapci mali výborný program. Dve sústredenia v teple a potom primeraný program s eliťákmi aj rovesníkmi na Nations cupoch. Všetko sme stavili na nasledujúci týždeň. Veríme, že sa nám podarí uspieť. Chceme zopakovať vlaňajší rok, vyhrať etapu a byť v desiatke celkovo," zhrnul nám ciele Ján Valach.
 
Erik Baška sa bude tlačiť do šprintérskych dojazdov a pokúsi sa bojovať aj celkovo. Trojica Filip Taragel, Ľuboš Malovec aj Mário Daško bude bojovať v kopcoch a snažiť sa dostať do únikov, ktoré často preteky tejto kategórie rozhodujú. Dôležité bude, ako sa chlapci vysporiadajú s obrovským pelotónom a neuveriteľnými 39 tímami na štarte, čo ešte žiadny pretekár nikdy nezažil. "Mladý a tučný balík môže byť slabo organizovaný, vždy bude veľa tímov, ktorým daná situácia nebude vyhovovať. Konvoj mechanických vozidiel bude veľmi dlhý a technické problémy môžu pretekára okamžite pripraviť o šance. Bude to mimoriadne hektické. Ukážu sa takticky a pozične vyzretí cyklisti," prorokuje športový riaditeľ Dukly.
 
Ústup z pozícií nepripúšťa ani Erik Baška: "Vlani sme mali Miša Kolářa, ktorý vyhral etapu, ale tento rok si nemôžeme dať menšie ciele. Myslím si, že sme teraz mali ešte lepšiu prípravu. Či už etapák v Soči alebo Nations cupy. Ja sa budem usilovať o etapové víťazstvo a dúfam, že sa nám znova podarí útočiť aj na popredné miesta celkovo. Je tam časovka, ktorá nám nevyhovuje a najmä preto to bude ťažké, ale určite zabojujeme."
 
Boj proti chronometru býva achilovou pätou Slovákov, a to sa očakáva aj vo štvrtok. Tridsať kilometrov je obrovská tempárska záťaž, ktorú vidíme skôr na Grand Tours ako na podujatí pre dvadsať trojkárov. Sólovú jazdu v okolí Horného Lideča absolvujú všetci štartujúci na klasických bicykloch, časovkárske špeciály sú kvôli šetreniu nákladov a s cieľom vyrovnať sily zakázané. Z pretekárov Dukly by sa možno mohol presadiť Mário Daško. Verme, že nebudeme rátať veľké straty, ktoré ukončia šance v celkovom poradí.
 
 
Pre Dohňany sú Kuriéri vrcholom jari, Riška cieli na čiastkový úspech
 
CK EPIC Dohňany už šiesty rok spoluorganizuje tieto preteky. Aj preto bude Martin Riška pod drobnohľadom fanúšikov aj sponzorov. Pätica Ján Chalupčík, Martin Dubeň, Milan Holomek, epic-janom-spolocnaJuraj  Lajcha a Juraj Kováčik sa bude zameriavať najmä na čiastkové úspechy. "Čaká nás dlhý a náročný etapák. Nemám veľké oči, že sa budeme pohybovať na čele celkového poradia. Dlhočízna časovka nám absolútne nevyhovuje. Pôjdeme postupne deň po dni a chalani musia ukázať, čo majú natrénované. Sadnúť by nám mohla prvá, druhá aj štvrtá etapa." myslí si športový riaditeľ epic janom greenway. Družstvo má dobre natrénové. Prvé dva mesiace sezóny síce výraznejší výsledok nepriniesli, ale absolvovali náročné preteky v konkurencii dvadsať trojkárov, čo v minulosti nebolo zvykom. Nations cupy či dvojica jednorazoviek v Taliansku sa pred tým nejazdili.
 
Do päťčlenného družstva sa na základe jarných výkonov prebojovali obaja nováčikovia medzi dvadsať trojkármi Martin Dubeň aj Milan Holomek. Sú to rýchlostné typy do záveru etáp, Holomek sa pokúsi vyhrať súboj o najlepšieho Slováka v boji proti chronometru. Časovka bude veľkou skúškou pravdy pre všetkých našich jazdcov. Riška si rovnako ako Valach myslí, že rozhodne o celkovom víťazovi. Dohňanci zo širokého štartového poľa strach nemajú. "Absolvovali sme tento týždeň v Taliansku jednorazovky, kde sa tiež zúčastnilo viac ako tridsať tímov. Bude to nervózne s množstvom pádov, ale to je cyklistika a pre mladých pretekárov veľká škola. Problémom môže byť mechaničák vzadu ďaleko za pelotónom. Autá sa však radia podľa postavenia v celkovom poradí, takže čo si chalani vyjazdia, to budú mať. Bude to spravodlivé," uzavrel Martin Riška.
 
 
Veľká škola pre chlapcov v reprezentačných dresoch
 
Keďže máme už dva kontinentálne celky, miesto ostalo aj pre reprezentáciu, kde sa predstavia borci, ktorí by inak nemali šancu štartovať na tak významnom podujatí. Mal to byť krst ohňom pre nového reprezentačného trénera U23 Adama Szaba. Ten je však dlhodobo na školení UCI vo Švajčiarsku (rozhovor s ním plánujeme na prvú polovicu mája, pozn. red.). Tímu sa preto ujme jeho predchodca a tiež bývalý tréner Dukly Josef Dvořák.
 
Jeho zostava ešte nie je definitívna, pretože viacerí pretekári sa ešte zúčastnia SP v Dudinciach a Krupine. Vyzerá to na kvinteto Johann Schwabik, Martin Šmýkal, Tomáš Harag, Jakub Vančo a Ondrej Glajza. Najskúsenejším je jednoznačne svetaznalý Schwabik z Interu Bratislava, ktorý na UCI pretekoch štartuje pravidelne. Naopak, jeho tímový kolega Šmýkal, ak sa dostane na štartovku, zažije premiéru na UCI pretekoch 2. kategórie. Dvojica z CK Banská Bystrica Vančo - Harag absolvovala tento rok preteky v Maroku, takže bude mať voľné ruky ukázať sa. Do zostavy sa dostal ešte 19-ročný Ondrej Glajza. Syn amatérskeho majstra svata v cyklokrose Ondreja Glajzu jazdí tento rok za český klubový tím Stevens Znojmo.
 
 
 
 
Milan Panáček a Martin Riška o pretekoch (od 15tej minúty)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop